Communiqué de presse
Communiqué de presse

Jaarlijkse synergieën van Alliantie Renault-Nissan stijgen met 16% tot € 5 miljard

Le 07 Juli 2017

  • Gezamenlijke synergieën nemen in 2016 toe van € 4,3 miljard tot € 5 miljard
  • Alliantie op schema om minstens € 5,5 miljard aan synergieën te realiseren in 2018
  • Grootste deel van synergieën voor rekening van engineering, productie en aankoop
  • Common Module Family-architectuur blijft voordelen opleveren

 

PARIJS/YOKOHAMA (7 juli 2017) – De Alliantie Renault-Nissan maakte vandaag bekend dat in 2016 16% extra synergieën werden gerealiseerd ten opzichte van 2015.

Via hun wereldwijd in de automobielsector toonaangevende partnership konden de Alliantie leden besparingen realiseren, extra inkomsten genereren en maatregelen implementeren om kosten te vermijden.

Het bedrag van de synergieën van de Alliantie op jaarbasis steeg vorig jaar naar € 5 miljard, t.o.v. € 4,3 miljard in 2015. Het grootste deel van de € 700 miljoen aan extra synergieën is te danken aan een sterker op elkaar afgestemde aankoop, engineering en productie.

“De groeiende samenwerking doorheen de Alliantie levert de leden van de Alliantie belangrijke voordelen op, die tot uiting komen in door Renault en Nissan gedeelde schaalvoordelen, technologische doorbraken en innovaties,” aldus Carlos Ghosn, Voorzitter en CEO van de Alliantie Renault-Nissan. “We zitten op schema om in 2018 € 5,5 miljard aan synergieën te realiseren, zelfs nog zonder rekening te houden met de bijdrage van Mitsubishi Motors, de nieuwe partner binnen onze Alliantie.”

Met de toevoeging van Mitsubishi Motors, dat eind 2016 het derde volwaardige lid van de Alliantie werd, kwam het aantal jaarlijks verkochte voertuigen op 10 miljoen. De toevoeging van Mitsubishi Motors volgt twee jaar na de verdieping van het partnership tussen Renault en Nissan door het op elkaar afstemmen van vier belangrijke functies: Engineering, Manufacturing & Supply Chain Management, Purchasing en Human Resources. Elke functie wordt geleid door een gemeenschappelijke Alliance Executive Vice President.

“We zien nu concrete resultaten van die belangrijke convergentie,” voegde dhr. Ghosn er nog aan toe. “Onze groeiende synergieën helpen Renault, Nissan en nu ook Mitsubishi Motors hun financiële doelstellingen te behalen en klanten voertuigen met een hogere waarde te bieden in het nieuwe mobiliteitstijdperk.”

Voor het lopende jaar wordt verwacht dat de leden van de Alliantie opnieuw baanbrekende technologie zullen lanceren in de domeinen elektrische voertuigen, autonoom rijden en geconnecteerde wagens, en het aantal gemeenschappelijke elementen wat platformen, aandrijflijnen en onderdelen betreft, zullen verhogen om hun concurrentievermogen te versterken en nieuwe synergieën te realiseren.

In april 2017 creëerde de Alliantie een businessunit voor lichte bedrijfsvoertuigen die bijkomende synergieën zal opleveren voor bestelwagens en lichte vrachtwagens. De nieuwe unit zal maximaal inzetten op gezamenlijke productontwikkeling en crossproductie, het delen van technologie en de verlaging van de kosten, maar tegelijk de merkdifferentiatie tussen de leden van de Alliantie handhaven.

Met de toevoeging van Mitsubishi Motors wordt verwacht dat de Alliantie bijkomende synergieën zal genereren door gezamenlijke aankoop en logistiek, en door een diepere lokalisatie, het gezamenlijke gebruik van fabrieken, gemeenschappelijke voertuigplatformen, het delen van technologie, en een sterkere gezamenlijke aanwezigheid op zowel mature als opkomende markten.

Van Mitsubishi Motors wordt verwacht dat het de Alliantie knowhow zal bijbrengen in domeinen als plug-inhybrides, pick-ups, lichte vrachtwagens en SUV's, en de marktaanwezigheid in de ASEAN-landen zal versterken.

Common Module Family

De CMF-architectuur is gebaseerd op vijf primaire gehelen van componenten, of modules, die de ingenieurs onderling kunnen uitwisselen om honderden varianten te creëren over de meeste merken van de Alliantie heen.

De Alliantie realiseerde sinds de introductie ervan in 2013 aanzienlijke voordelen dankzij de CMF-architectuur.

Renault Kwid, die in 2015 in India op de markt kwam, was het eerste model van de Alliantie dat gebouwd werd op basis van de CMF-A-architectuur voor het segment van de kleinste en betaalbaarste wagens. Vorig jaar lanceerde Nissan in India een Datsun-model op dezelfde CMF-A-basis: de Datsun redi-GO. De wagens hebben meer dan 60% van hun onderdelen gemeenschappelijk, maar bieden klanten tegelijk een totaal verschillende merkervaring.

In 2016 voltooide de Alliantie met nieuwe Renault Scénic en nieuwe Renault Mégane de uitrol van alle modellen op basis van de CMF-C/D-architectuur. Nog andere voertuigen van de Alliantie die gebruikmaken van de CMF-C/D-architectuur, zijn de Nissan Rogue, Qashqai en X-Trail, en nieuwe Renault Espace, Kadjar en Talisman.

De Alliantie verwacht dat tegen 2020 70% van haar voertuigen gebouwd zal worden op CMF-architecturen. De aanpak zal naar verwachting respectievelijk tot 30% en tot 40% lagere kosten opleveren in aankoop en engineering.

Crossproductie en gemeenschappelijke platformen

De crossproductie van voertuigen blijft een belangrijke drijvende kracht achter productiesynergieën. Door crossproductie kunnen Renault, Nissan en Mitsubishi Motors voertuigen produceren in elkaars fabrieken en dichter bij de plaatsen waar ze worden verkocht, en de productiecapaciteit van fabrieken beter benutten, en dus de vaste kosten verlagen.

De productie van de nieuwe Nissan Micra ging in 2016 van start in de fabriek van Renault in het Franse Flins. Nissan haalt zo voordeel uit de expertise van de fabriek in het bouwen van kwaliteitsvolle hatchbacks voor het B-segment. De nieuwe Micra wordt gebouwd op een aangepast en geüpdatet V-Platform met aandrijflijnen die gedeeld worden door de Micra en Clio.

Later dit jaar start Nissan de productie van de pick-up Renault Alaskan in zijn fabriek in het Spaanse Barcelona.

 

OVER DE ALLIANTIE RENAULT-NISSAN:

De Alliantie Renault-Nissan is een strategisch partnership tussen de in Frankrijk gevestigde Renault Groep en het in Japan gevestigde Nissan Motor en Mitsubishi Motors. De autoconstructeurs verkochten in 2016 samen 9,96 miljoen voertuigen in bijna 200 landen, of wereldwijd ruim 1 op de 9 wagens. De Alliantie heeft strategische samenwerkingen met andere autoconstructeurs zoals het Duitse Daimler en het Chinese Dongfeng. Ze heeft ook een meerderheidsaandeel in de joint venture die de controle heeft over AVTOVAZ, de grootste autoconstructeur van Rusland. De Alliantie bekleedt in de sector de leiderspositie wat voertuigen met nuluitstoot betreft, en werkt aan de ontwikkeling van de nieuwste geavanceerde technologie vanuit de ambitie om autonoom rijden en connectiviteitssystemen en -diensten aan te bieden in een gamma betaalbare voertuigen.

Documenten

Jaarlijkse synergieën van Alliantie Renault-Nissan stijgen met 16% tot € 5 miljard

Voir le document
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Jaarlijkse synergieën van Alliantie Renault-Nissan stijgen met 16% tot € 5 miljard
Jaarlijkse synergieën van Alliantie Renault-Nissan stijgen met 16% tot € 5 miljard