Communiqué de presse
Communiqué de presse

Jaarlijkse synergieën: 5,7 miljard euro voor Renault-Nissan-Mitsubishi

Le 13 Juni 2018

  • De jaarlijkse synergieën stijgen met 14 procent, van 5 miljard euro in 2016 tot 5,7 miljard euro in 2017
  • Eerste volledige jaar van synergieën voor Mitsubishi Motors als lid van de Alliantie
  • Verderzetting van de convergentie op de vlakken "Service", "Kwaliteit en klantentevredenheid" en "Business Development"
  • Bevestiging van de doelstelling om tegen eind 2022 meer dan 10 miljard aan synergieën te creëren.

Vandaag kondigt Renault-Nissan-Mitsubishi aan in 2017 maar liefst 5,7 miljard euro aan synergieën te hebben gerealiseerd, een stijging met 14 procent ten opzichte van de vijf miljard euro in 2016. De leden van ‘s werelds grootste autoalliantie kunnen immers rekenen op extra besparingen en inkomsten, evenals ingrepen om de kosten te drukken.

Deze synergieën illustreren de schaalvergroting die de Alliantie als ‘s werelds grootste autogroep kan realiseren met een verkoop van 10,6 miljoen personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen in 2017.

 

Carlos Ghosn, Algemeen Directeur van Renault-Nissan-Mitsubishi , geeft tekst en uitleg:

“De Alliantie heeft een aanzienlijke en directe impact op de groei en de winst van alle merken die er deel van uitmaken. In 2017 heeft de Alliantie bijgedragen tot de betere prestaties van de Renault-groep, Nissan Motor en Mitsubishi Motors. Die laatste heeft zijn eerste volledige jaar van synergieën achter de rug.”

"De komende jaren zullen deze synergieën blijven stijgen dankzij de nog sterkere convergentie binnen de Alliantie: we zullen meer industriële vestigingen, autoplatformen en technologieën delen en zullen tegelijk de vruchten plukken van de aanwezigheid van de drie ondernemingen op verzadigde en opkomende markten. We bevestigen dan ook onze doelstelling om tegen eind 2022 meer dan 10 miljard aan synergieën te creëren.”

Alliance 2022 , het strategische middellangetermijnplan van de Alliantie, voorziet een gecumuleerde verkoop van meer dan 14 miljoen voertuigen. 9 miljoen van die voertuigen (waaronder elektrische wagens en auto’s uit het B-segment) zullen worden gebouwd op vier gemeenschappelijke platformen en 75 procent van deze voertuigen zal met gemeenschappelijke motoren worden uitgerust, tegenover slechts een derde vandaag.

De convergentie op het gebied van engineering versterkt de concurrentiekracht van de leden van de Alliantie, met name dankzij de spreiding van onderzoeks- en ontwikkelingskosten en investeringen. Zo hebben Nissan en Mitsubishi Motors vorig jaar samen hun volgende generatie kei cars ontwikkeld.

In 2017 heeft de "Alliance Purchasing Organization" (vroeger RNPO) aanzienlijke synergieën en kostenbesparingen gerealiseerd door de leveringen van wisselstukken, uitrusting en gereedschappen te centraliseren, door op wereldniveau te onderhandelen met leveranciers en door de energieleveringen aan verscheidene vestigingen te bundelen.

Voorbeelden van nieuwe synergieën:

• Gebruik van de bankcapaciteiten van Nissan Sales Finance en Renault RCI Bank and Services door Mitsubishi Motors

• Benchmarking tussen Nissan en Mitsubishi Motors in de regio ASEAN

• Delen van wisselstukkenmagazijn tussen Renault, Nissan en Mitsubishi Motors in Europa, Japan en Australië.

 

Ook op productiegebied werden er aanzienlijke synergieën gerealiseerd dankzij het gebruik van gemeenschappelijke platformen – die de ontwikkeling van de Datsun Redi-Go en Renault Kwid mogelijk hebben gemaakt – en gecombineerde productieprocessen. Renault Alaskan, die van de band rolt in de Nissan-fabrieken van Cuernavaca (Mexico) en Barcelona (Spanje), is daar een voorbeeld van. De transportkosten van voertuigen zijn trouwens sterk gedaald in 2017. Dat komt omdat Nissan en Mitsubishi Motors het transport van hun voertuigen vanuit de fabrieken van Thailand naar distributeurs over de hele wereld hebben gebundeld.

De oprichting van een Afdeling Bedrijfsvoertuigen voor Renault-Nissan-Mitsubishi heeft de gecombineerde ontwikkeling en productie versterkt, en genereerde ook synergieën voor voertuigen zoals de pick-ups van een ton van Renault en Daimler, die op een Nissan-platform staan. Dankzij deze nieuwe entiteit kan de Alliantie 77 procent van de markt van de bedrijfsvoertuigen dekken, met een gamma van achttien Renault-, Nissan- en Mitsubishi Motors-modellen.

“Een meer doorgedreven convergentie en stijgende synergieën zullen het voortbestaan van de Alliantie ten goede komen,” besluit Carlos Ghosn .

 

Over Renault-Nissan-Mitsubishi:

De Renault-groep, Nissan Motor en Mitsubishi Motors vormen samen de grootste auto-alliantie ter wereld. De interculturele samenwerking is de oudste en productiefste in de auto-industrie. Samen verkochten de drie partners in 2017 meer dan 10,6 miljoen voertuigen in bijna 200 landen. De partners streven naar samenwerking en de optimalisering van synergieën om de competitiviteit tot het uiterste te drijven. Ze hebben bovendien strategische samenwerkingsakkoorden afgesloten met andere constructeurs, waaronder Daimler (Duitsland) en Dongfeng (China). De Alliantie is marktleider in het segment van de emissievrije voertuigen en ontwikkelt innovatieve technologie voor de autonome, geconnecteerde en betaalbare voertuigen van morgen.

Documenten

Jaarlijkse synergieën: 5,7 miljard euro voor Renault-Nissan-Mitsubishi

Voir le document
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Jaarlijkse synergieën: 5,7 miljard euro voor Renault-Nissan-Mitsubishi
Jaarlijkse synergieën: 5,7 miljard euro voor Renault-Nissan-Mitsubishi