Communiqué de presse
Communiqué de presse

In China schakelt Renault hogere versnelling in

Le 16 December 2013

  • De fabriek die in Wuhan wordt gebouwd, zal een startcapaciteit van 150 000 wagens per jaar hebben
  • De eerste wagens zullen in 2016 worden gecommercialiseerd
  • Er wordt 870 miljoen euro (7,76 miljard yuan) geïnvesteerd in dit project

Carlos Ghosn, algemeen directeur van Renault, en Xu Ping, president van Dongfeng Motor , hebben samen de oprichting van de onderneming Dongfeng Renault Automotive Compagny (DRAC) ondertekend, een joint venture om auto’s te bouwen in China. Het project kreeg op 2 december 2013 de goedkeuring van de National Development and Reform Commission (NDRC).

De nieuwe onderneming, waarvan beide partners voor de helft eigenaar zijn, vertegenwoordigt een totale investering van 870 miljoen euro (7,76 miljard yuan).

Volgens het akkoord dat Dongfeng en Renault hebben ondertekend, zal de toekomstige fabriek in 2016 in gebruik worden genomen. In eerste instantie zal ze een capaciteit van 150 000 wagens hebben, die vervolgens gestaag wordt opgedreven tot het dubbele.

De fabriek wordt gebouwd in Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei, en strekt zich uit over 95 hectaren. Het industriële project zal rechtstreeks 2 000 nieuwe arbeidsplaatsen creëren.

Beide partners dragen hun expertise en knowhow bij om het gezamenlijke project tot een goed einde te brengen en zo te kunnen genieten van aanzienlijke synergieën, zowel qua onderzoek en ontwikkeling als op het gebied van innovatie en design.

Het productplan van DRAC voorziet in eerste instantie een nieuw gamma cross-overs. In een tweede fase zal de joint venture een gamma wagens lanceren onder een lokale merknaam .

De commercialisering van de eerste wagens is voorzien voor 2016.

Renault, dat in China reeds aanwezig is op de markt van de invoerauto’s, schakelt dus een hogere versnelling in door lokaal te gaan produceren en geeft zichzelf een aanzienlijke groeihefboom op de wereldwijde automarkt.

In 2013 breidde Renault zijn aanwezigheid op de Chinese markt van de invoerauto’s uit tot ruim 30 000 verkochte wagens dankzij het succes van Koleos en de lancering van een gamma berlines, van Fluence tot Talisman. De groep breidt ook zijn netwerk uit van 92 concessiehouders in 2013 tot 120 tegen 2016.

“De lancering van het project Dongfeng-Renault geeft het startsein voor een verregaande samenwerking tussen Dongfeng en de Alliantie Renault-Nissan,” verklaarde Xu Ping, Voorzitter van Dongfeng Motor. “Het gaat om een ambitieus en creatief initiatief dat steunt op een economisch model aangepast aan de grote globaliseringstrends. Het is een belangrijke mijlpaal in de autonome ontwikkeling van Dongfeng motor. We denken dat Dongfeng-Renault de Chinese markt fantastische producten kan bieden, die perfect inspelen op de wensen van de klant. Dongfeng-Renault zou een groot succes moeten worden."

“Dongfeng en Renault hebben nauw samengewerkt om het toekomstige succes van DRAC te verzekeren,” onderstreepte Carlos Ghosn, algemeen directeur van Renault. “Ons partnerschap past perfect in het kader van een langetermijnstrategie. De uitdaging is aanzienlijk maar we staan klaar om ze tot een goed einde te brengen.”

Over Dongfeng

Dongfeng Motor Corporation (DFM) is een van de voornaamste overheidsbedrijven (State Owned Enterprise, SOE) die onder directe controle staan van de Commissie van de Overheidsraad voor het beheer en de supervisie van de overheidsactiva. Dongfeng is een van de drie grootste autobedrijven in China. Eind 2012 bedroegen de totale activa van DFM 228,4 miljard yuan en stelde de onderneming 160 000 mensen te werk. Dongfeng verkocht in 2012 meer dan drie miljoen voertuigen, goed voor een totale omzet van 389,4 miljard yuan. De onderneming staat op de 146e plaats in de Fortune Global 500, de 18e plaats van de 500 grootste Chinese bedrijven en de 4e plaats in het klassement van de 500 grootste industriële ondernemingen in China. Dongfeng verkocht sinds het begin van dit jaar 2,8 miljoen voertuigen (cijfer van eind oktober 2013), een stijging met 11%, en bevestigt daarmee zijn tweede plaats in China.

Dongfeng geniet een uitstekende naam op de Chinese automarkt. De groep staat op de 10e plaats in het klassement van de merken met de grootste groei in China en behoort tot de 500 bekendste merken ter wereld. Met zijn twaalfde vijfjarenplan zal Dongfeng zijn strategische programma “Be strong, be best, become the strongest in the nation and a world-class car manufacturer” implementeren. (Wees sterk, wees de beste en de grootste van het land en een wereldwijd toonaangevende autoconstructeur). “Be strong, be best” is de prioriteit van Dongfeng: innovatie, zelfontwikkeling, openheid en een grotere samenwerking zijn de voornaamste waarden van de groep. Het plan voorziet een betere toekenning van resources om de ontwikkeling van de groepsactiviteiten te versnellen en de kwaliteit op duurzame wijze te verhogen om zijn doelstelling van vijf miljoen verkochte wagens te bereiken.

Over Renault

De Renault-groep, die al sinds 1898 auto’s bouwt, is een internationale groep, die in 2012 meer dan 2,5 miljoen auto’s verkocht in 118 landen. Hij stelt vandaag de dag bijna 128.000 werknemers te werk en bezit 38 industriële vestigingen. Om in te spelen op de technologische uitdagingen van de toekomst en zijn strategie van rendabele groei te bestendigen, baseert de groep zijn internationale ontwikkeling op de complementariteit van zijn drie merken (Renault, Dacia en Renault Samsung Motors), elektrische wagens, zijn alliantie met Nissan en zijn partnerschappen met AVTOVAZ en Daimler. Met twaalf titels van Wereldkampioen Formule 1 op 36 jaar heeft Renault de discipline verheven tot de zwaarste ter wereld en een vector van innovatie, imago en merkbekendheid.

Documenten

In China schakelt Renault hogere versnelling in

Voir le document
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

In China schakelt Renault hogere versnelling in
In China schakelt Renault hogere versnelling in