Story

IED ONTHULT ZIJN NIEUWE CONCEPT CAR IN SAMENWERKING MET ALPINE

De studenten van het Istituto Europeo di Design (IED) stelden de A4810 ("A4810 Project by IED") voor, hun nieuwe concept car die in samenwerking met Alpine werd ontwikkeld. De samenwerking tussen de Italiaanse designschool en Alpine resulteerde in een supercar met twee zitplaatsen aangedreven door waterstof. Deze hoogtechnologische en milieuvriendelijkere wagen geeft een voorsmaakje van de sportieve modellen van de toekomst. Met dit spectaculaire project, uitgewerkt door getalenteerde studenten, omarmt Alpine een nieuwe generatie ontwerpers en bestuurders.

 

Achtentwintig masterstudenten transportdesign aan het Istituto Europeo di Design (Italië) presenteerden aan de hand van de A4810 hun visie op sportwagens met waterstof als aandrijftechnologie. Voor hun voorstel baseerden ze zich op een lastenboek van het ontwerpteam van Alpine. Deze wagen gebruikt de technologie van de volgende generatie en blijft trouw aan de persoonlijkheid van het in 1955 opgerichte Franse merk.

Le 18 Maart 2022

Alpine stelde de studenten voor om een ‘super berlinette’ te bedenken voor het jaar 2035. Bij het ontwerp van de supercar stonden prestaties centraal, zowel op sportief als op ecologisch vlak. Nadat ze in het najaar hun opdracht hadden ontvangen, gingen de studenten zelfstandig aan de slag om zo uiteindelijk hun eigen interpretatie voor te leggen aan het merk. Alpine selecteerde vervolgens twee ideeën die het graag gecombineerd zag. Op basis van de twee weerhouden voorstellen ontwikkelden de jonge ontwerpers de ‘A4810 Project by IED’: een lichte, krachtige en wendbare concept car met een groot rijplezier. Tijdens de ontwerpfase streefden de studenten naar een combinatie van visie en innovatie, zonder daarbij de oorsprong van de Franse autofabrikant uit het oog te verliezen.

Ze kozen ook een naam die de erfenis van het merk weerspiegelt. “4810” staat namelijk voor de hoogte van de Mont Blanc in meters. Deze iconische top, de hoogste van de Alpen, ligt op de grens tussen Italië en Frankrijk, als een brug tussen het IED en het merk Alpine. De autofabrikant brengt dan weer met zijn naam hulde aan het rijplezier op bergwegen.

EEN VERBLUFFENDE CONCEPT CAR ONTWORPEN DOOR DE STUDENTEN VAN HET IED

De A4810 (lengte 5.091 mm - breedte 2.010 mm - hoogte 1.055 mm - wielbasis 2.717 mm) is een supercar met twee zitplaatsen die, bij wijze van experiment, de vorm van een berlinette combineert met een aandrijflijn op waterstof. Hoewel we het ontwerp van de motor en de brandstoftanks herkennen van bij hypercars, vormt het substractieproces toch een belangrijke innovatie. Het silhouet wisselt af tussen volle en losse elementen, wat de wagen een zekere lichtheid geeft en aerodynamische eigenschappen geïnspireerd op de Formule 1-wereld. Bovendien was het de bedoeling om het merk tot het uiterste van het sportwagensegment te brengen.

Het Franse erfgoed bleef vakkundig bewaard: de ontwerpers legden zich toe op in elkaar overvloeiende lijnen en een sculpturale vorm. De tweekleurige look, mat zwart en accenten in koolstofvezel, creëert een gedurfd contrast met de verschillende elementen van de wagen en benadrukt op subtiele wijze hun functies: aerodynamisch, mechanisch of gewoon formeel.

Het team van studenten gebruikte digitale hulpmiddelen voor de vormgeving van het interieur: aan de hand van schetsen, 3D-modellen, renderings, animaties en zelfs een HMI (mens-machine interface) kwam het ontwerp tot stand. Met de integratie van waterstoftechnologie ontwikkelden ze een volwaardig concept, dat klaar lijkt te zijn om de weg in te slaan naar een veel duurzamere, emissievrije toekomst.

Paola Zini, directrice van het IED in Turijn, is duidelijk enthousiast: “Net als in de voorgaande jaren kregen de masterstudenten de kans om met hun grote project de begrippen transversaliteit van competenties en teamwerk te ervaren in een vruchtbare en visionaire omgeving. Deze manier van werken, die deel uitmaakt van het DNA van het IED, bereidt studenten voor op de uitdagingen die de sector in de toekomst te wachten staan en biedt een uitstekende basis voor professioneel succes. Deze bijdrage in samenwerking met Alpine kenmerkt zich door passie, enthousiasme en een constante aanwezigheid. Ze vormt een nieuwe stap in de internationale samenwerking. Met deze ervaring kregen de studenten bovendien de kans om te werken onder toezicht van Antony Villain, Design Director bij Alpine, Raphael Linari, Alpine Chief Designer. Ook hadden we het plezier om een aantal oud-studenten van het IED weer te zien. ”

 

Antony Villain, Design Director bij Alpine, toont zijn enthousiasme: “De samenwerking met het Istituto Europeo di Design en zijn studenten was een uitstekende ervaring. Het merk zien door de ogen van de jongere generatie was voor ons een ‘filter’. Maar het bood ook de gelegenheid om onze passie en knowhow te delen en om de studenten deskundig advies te geven voor een succesvolle carrière in autodesign. ”

 

“De A4810 Project by IED was een stimulerende ervaring met IED-studenten en leerkrachten,” voegt Raphael Linari, Alpine Chief Designer eraan toe. “Het resultaat is een futuristische supercar die nieuwe horizonten verkent voor het merk, en dat op alle niveaus: vormen, verhoudingen, designtaal ... De creatieve benaderingen van deze getalenteerde studenten in combinatie met de knowhow van DBI hebben zeer interessante antwoorden opgeleverd. Bovendien maakt het prachtige eindresultaat van deze samenwerking een succes over de hele lijn! ”

 

De A4810 Project by IED werd op vrijdag 18 maart voorgesteld tijdens een live uitzending vanuit OGR Tech in Turijn. Voor meer informatie kunt u terecht op www.iedA4810.makeitlive.it.

De A4810 Project by IED werd ontworpen door studenten Masters in Transportation Design van IED Turijn, promotie 2020-2021: Nicolas Alemany Rengifo (Spanje), Carlos Rodrigo Avila Vilchis (Mexico), Michele Balletti (Italië), Abhijeet Mahesh Birmole (India), Goh Chyan Si (Mali), José Gaspar De Jesus (VS), Amit Ramesh Dhuri (India), Virginia Droghei (Italië), Apoorv Garg (India), Govardhan Godavarthi Gauranga (India), Daury David Gomez Silvestre (Dominicaanse Republiek), Jaya Sankar Anand Sarma Govindavajjula (India), Nihar Bharatkumar Khimasiya (India), Sanjay Kumar Kondi (India), Marco Martino (Italië), Stefano Pellino (Italië), Alessandro Pierangelini (Italië), Valentino Arjun Rajan (Texas), Janak Sushil Rathod (India), Mayank Shakya (India), Sanket Sanjay Shirsikar (India), Rohitshukla (India), Kushan Jyoti Singha (India), Shailesh Srivastava (India), Xiaobing Wang (China), Yunshi Yang (China), Wei-Che Yen (Taiwan), Faruk Yilmaz (Turkije).

De Masters in Transportation Design van IED Turijn wordt gecoördineerd door Michele Albera.

Het proefproject werd gecoördineerd door Masato Inoue, adviseur stellingen, en Michele Albera.

Technische sponsors: Pirelli, OZ Racing

De A4810 Project by IED werd gecreëerd door Freeland.Car, FDC, Raitec

De A4810 Project by IED wordt voorgesteld in de video van studio PEPE Fotografia uit Turijn.

 

Documenten

IED ONTHULT ZIJN NIEUWE CONCEPT CAR IN SAMENWERKING MET ALPINE

Voir les documents Voir la médiathèque

Alpine, dat in 1955 werd opgericht door Jean Rédélé, heeft in de loop der jaren een sterke reputatie opgebouwd met zijn Franse sportwagens. In 2018 stelde het merk de nieuwe A110 voor, een sportwagen die trouw blijft aan de tijdloze principes van Alpine op het vlak van compacte afmetingen, lichtheid, wendbaarheid en rijplezier. In 2021 werd de Business Unit Alpine opgericht. Die groeit uit tot het merk voor innovatieve, authentieke en exclusieve sportwagens van Renault Group. Die sportwagens plukken de vruchten van het erfgoed en de knowhow van de historische fabriek in Dieppe en van de technische knowhow van de Formule 1- en Renault Sport Cars-teams.  

 

 

Documenten

IED ONTHULT ZIJN NIEUWE CONCEPT CAR IN SAMENWERKING MET ALPINE
IED ONTHULT ZIJN NIEUWE CONCEPT CAR IN SAMENWERKING MET ALPINE

Alpine, dat in 1955 werd opgericht door Jean Rédélé, heeft in de loop der jaren een sterke reputatie opgebouwd met zijn Franse sportwagens. In 2018 stelde het merk de nieuwe A110 voor, een sportwagen die trouw blijft aan de tijdloze principes van Alpine op het vlak van compacte afmetingen, lichtheid, wendbaarheid en rijplezier. In 2021 werd de Business Unit Alpine opgericht. Die groeit uit tot het merk voor innovatieve, authentieke en exclusieve sportwagens van Renault Group. Die sportwagens plukken de vruchten van het erfgoed en de knowhow van de historische fabriek in Dieppe en van de technische knowhow van de Formule 1- en Renault Sport Cars-teams.