Communiqué de presse
Communiqué de presse

HYVIA, WATERSTOF ONTWIKKELEN IN SNELTEMPO

Drie prototypes van groene waterstofvoertuigen op zeven maanden tijd: HYVIA, de joint venture die Renault Group en Plug Power samenbracht, heeft snelheid tot zijn credo gemaakt. CEO David Holderbach legt uit hoe hij voor dit project een groen ‘dream team’ heeft samengesteld en waarom het cruciaal was om zo snel te gaan!

In januari van dit jaar stelde Luca de Meo, CEO van Renault Group, het strategische plan Renaulution voor en kondigde hij een sterk offensief op de waterstofmarkt aan. HYVIA, de joint venture van Renault Group en Plug Power, werd in juni opgericht om een antwoord te bieden op die hoogdringendheid. Snelheid was dus het leidmotief, want de energietransitie kan niet langer wachten.

Hoewel het doorgaans enkele jaren duurt om een voertuig te ontwerpen, werkt HYVIA op een veel hoger tempo. Tussen juni en december stelde de joint venture de teams samen, presenteerde ze drie prototypes van bedrijfsvoertuigen op waterstof, nam ze deel aan een tiental evenementen rond duurzame mobiliteit en begon ze tests voor haar seriemodellen. En daar stopt de uitdaging niet: de commercialisering van de producten is gepland voor volgend jaar!

Le 15 December 2021

“De geboorte van HYVIA is een opmerkelijk wapenfeit, zowel wat de ontwikkeling als het ontwerp van de prototypes betreft. Samen met alle actoren moesten we snel concrete oplossingen voor koolstofarme mobiliteit aanbieden.” David Holderbach, CEO van HYVIA

Een start-up-geest die sterke waarden belichaamt  

Terwijl de milieuvoorschriften strenger worden en het collectieve bewustzijn in dezelfde richting evolueert, weet HYVIA dat het snel moet handelen, zich moet organiseren en aan de verwachtingen van de klanten moet voldoen door de huidige beperkingen van het waterstofaanbod te elimineren. Het jonge merk stapte in een avontuur dat enthousiasme en competenties combineert.

David Holderbach en zijn team verenigen de geest van een start-up met flexibel management: snel beslissingen nemen, processen vereenvoudigen en vaardigheden gebruiken waar ze beschikbaar zijn. HYVIA telt 50 medewerkers en is bijzonder gemotiveerd om de uitdagingen van de groene mobiliteit op waterstof aan te pakken. De teams zetten zich in voor projecten die gestalte geven aan hun streven om een positieve impact te hebben op de energietransitie. Koolstofvrij vervoer is de bestaansreden van HYVIA en daar staat iedereen achter. Dat enthousiasme is essentieel voor David Holderbach, die ambitieuze doelstellingen nastreeft voor de onderneming: tegen 2030 wil hij een marktaandeel van 30 procent behalen in het segment van de bedrijfsvoertuigen op waterstof.

200 dagen om alles naar zijn hand te zetten

In minder dan 200 dagen liet HYVIA zijn eerste resultaten zien. Sinds zijn oprichting stelde de onderneming niet minder dan drie prototypes van waterstofvoertuigen voor: Renault Master Van H2-TECH, Renault Chassis-cabine H2-TECH en Renault City Bus H2-TECH. Daarnaast presenteerde HYVIA ook een pompstation als onderdeel van zijn aanbod. De onderneming is namelijk vastberaden om naast de voertuigen zelf ook volledige oplossingen voor het opladen en de waterstofbevoorrading aan te bieden. Dat succes is te danken aan de knowhow van Renault Group en Plug Power. Nicolas, Directeur engineering, neemt ons mee in dit avontuur:

“We leren door vooruit te gaan. Er heerst een erg competitieve sfeer, met een tastbare geestdrift om onderwerpen te doorgronden en snel oplossingen aan te bieden. We steunen enerzijds op de knowhow van Renault Group voor de bedrijfsvoertuigen en anderzijds op de expertise van Plug Power voor de waterstofoplossingen. We zitten nu in de test- en convergentiefase en willen onze eerste voertuigen volgend jaar op de markt brengen!” Nicolas, Directeur Engineering HYVIA

Een groene toekomst, vanaf vandaag

Voor wagenparken en gemeenschappen die hun transportmiddelen zeer intensief gebruiken, is het waterstofaanbod vandaag de dag erg beperkt. Van oplossingen op maat is geen sprake. Om tegemoet te komen aan de dringende vraag heeft HYVIA een uniek ecosysteem ontwikkeld, gevestigd in Frankrijk. En om snel te gaan, transformeert ze Masters E-TECH Electric die in Batilly worden geproduceerd en assembleert ze vanaf 2022 brandstofcellen en pompstations in de Refactory van Flins.

“We onderhouden contacten met wagenparken en gemeenschappen, ‘early adopters’ die de stap naar waterstof willen zetten. We willen ze kant-en-klare waterstofoplossingen aanbieden, die niet alleen de waterstofvoertuigen omvatten maar ook pompstations om snel groene waterstof te tanken,”  verduidelijkt David Holderbach.

HYVIA is gemotiveerd om deel uit te maken van de verandering en belichaamt een avontuur dat nog maar net begint.

In 2022 zal HYVIA zijn volledige ecosysteem implementeren met drie producten bestemd voor bedrijfswagenparken en gemeenschappen:

• Renault Master Van H2-TECH: een grote bestelwagen voor het vervoer van goederen en pakketten, met een laadvolume van 12 m³ en een rijbereik tot 500 kilometer.

• Renault Master Chassis-cabine H2-TECH: voor diverse transformaties, waaronder een groot volume van 19 m³, met een rijbereik van 250 kilometer.

• Renault Master City Bus H2-TECH: een stadsminibus die tot vijftien passagiers kan vervoeren met een rijbereik van ongeveer 300 km.

• HYVIA-waterstofpompstation: om snel bij te tanken (≤ 5 minuten) om de beschikbaarheid van de voertuigen te maximaliseren.

 

 

 

 

Documenten

HYVIA, WATERSTOF ONTWIKKELEN IN SNELTEMPO

HYVIA, WATERSTOF ONTWIKKELEN IN SNELTEMPO

Voir les documents Voir la médiathèque

Documenten

HYVIA, WATERSTOF ONTWIKKELEN IN SNELTEMPO
HYVIA, WATERSTOF ONTWIKKELEN IN SNELTEMPO
HYVIA, WATERSTOF ONTWIKKELEN IN SNELTEMPO
HYVIA, WATERSTOF ONTWIKKELEN IN SNELTEMPO