Communiqué de presse
Communiqué de presse

HYVIA: DE NIEUWE WEG NAAR WATERSTOFMOBILITEIT

 • ‘HY’ voor hydrogen (waterstof), ‘VIA’ voor weg: HYVIA effent een nieuwe weg naar koolstofarme mobiliteit door een compleet en uniek ecosysteem aan te bieden.
 • Groene waterstof, afkomstig van de elektrolyse van water, maakt mobiliteit zonder CO2-uitstoot tijdens het gebruik* mogelijk en biedt een groter rijbereik en een tanktijd van enkele minuten.
 • HYVIA gaat tegen eind 2021 de productie, opslag en distributie van groene waterstof aanbieden, met onder meer waterstoftankstations, om zo gericht mogelijk in te spelen op de behoeften van zijn klanten.
 • Als aanvulling op de elektrische mobiliteit zal HYVIA tegen eind 2021 een brede waaier van lichte bedrijfsvoertuigen met brandstofcel aanbieden:
  • Master Van H2-TECH: een grote bestelwagen voor goederenvervoer, met een nuttig laadvolume van 12 m³ en een rijbereik tot 500 km.
  • Master Chassis Cab H2-TECH: een grote bestelwagen voor het transport van volumineuzere goederen, met een nuttig laadvolume van 19 m³ en een rijbereik van ongeveer 250 km.
  • Master Citybus H2-TECH: een stadsminibus om tot vijftien personen te vervoeren, met een rijbereik van ongeveer 300 km.
 • Het hele ecosysteem zal worden aangevuld met financierings- en onderhoudsdiensten.
 • HYVIA steunt op de troeven en competentie van twee marktleiders, Renault Group en Plug Power. De onderneming telt vier vestigingen in Frankrijk en zal tegen eind 2021 brandstofcellen en waterstoftankstations assembleren in de fabriek van Flins. De producten zullen in heel Europa worden aangeboden.

“Om de uitdagingen van de waterstofmobiliteit aan te gaan, is het belangrijk om brandstofcelvoertuigen aan te bieden voor alle intensieve toepassingen, maar ook om rekening te houden met het hele ecosysteem. HYVIA biedt kant-en-klare mobiliteitsoplossingen, inclusief productie, opslag en distributie van groene waterstof en een uitgebreid gamma bedrijfsvoertuigen. Die oplossingen beantwoorden aan de nieuwe behoeften van ondernemingen, grote bedrijven, voertuigenparken en overheden, om samen aan te sluiten bij de energietransitie,” aldus David Holderbach, CEO van HYVIA

Le 06 Juli 2021

Productie, opslag en distributie van groene waterstof

HYVIA steunt op de expertise van Plug Power, een van de wereldmarktleiders op het gebied van waterstofoplossingen. Plug Power heeft ruim twintig jaar ervaring met elektrolyseapparaten en beschikt reeds over een netwerk van meer dan honderd stations, die meer dan 40 ton waterstof per dag verdelen.

HYVIA zal elektrolyseapparaten, mobiele opslagstations en, vanaf eind 2021, waterstoftankstations aanbieden, die worden geassembleerd in het Franse Flins. Bij huur of aankoop garanderen deze waterstoftankstations het gebruiksgemak en de veiligheid.

Breed gamma lichte bedrijfsvoertuigen op waterstof, uitgerust met brandstofcellen

HYVIA steunt ook op de expertise van Renault Group, Europees marktleider op het gebied van elektrische bedrijfsvoertuigen en sinds 2014 pionier op het vlak van bedrijfsvoertuigen op waterstof.

HYVIA zal vanaf het einde van dit jaar drie bedrijfsvoertuigen met brandstofcel aanbieden:

 • Master Citybus H2-TECH: deze stadsminibus beantwoordt aan de behoeften van ondernemingen en overheden voor het vervoer van maximaal vijftien passagiers, en heeft een rijbereik van ongeveer 300 kilometer.
 • Master Van H2-TECH: deze grote bestelwagen richt zich tot professionele transporteurs met een rijbereik tot 500 kilometer en een laadvolume van 12 m³.
 • Master Chassis-Cab H2-TECH: deze grote bestelwagen met een volume van 19 m³ en een rijbereik van 250 kilometer zal nog meer laadruimte aanbieden.

WATERSTOFARCHITECTUUR VAN HYVIA

Deze voertuigen zijn ontworpen op basis van een ‘Dual power’-architectuur, die zowel op elektriciteit als waterstof werkt. Een rijbereik tot 500 kilometer: 100 km rijbereik verkregen via elektrische energie, de rest dankzij waterstof.

De voertuigen zijn allemaal uitgerust met een batterij van 33 kWh, een brandstofcel van 30 kW en tanks met 3 tot 7 kilogram waterstof, naargelang de versie.

Het brandstofcelsysteem omvat de batterij en alle subsystemen die nodig zijn voor de goede werking: voeding en regeling van lucht en waterstof, bevochtiging van gassen en koeling.

Financierings- en onderhoudsdiensten

Om in te spelen op de behoeften van zijn klanten, zal HYVIA dit volledige aanbod ondersteunen met financieringsdiensten (zoals leasing van waterstoftankstations of voertuigen) en met onderhoud in het Renault-net, een van de grootste dealernetwerken in Europa.

Een ecosysteem gevestigd in Frankrijk

HYVIA blijft zijn ecosysteem in Frankrijk uitbouwen:

 • Villiers Saint-Frédéric – Maatschappelijke zetel en R&D: een toegewijd team heeft de studies opgestart die nodig zijn om brandstofcellen op grote schaal te integreren in voertuigen, in het hart van het ontwikkelings- en technologiecentrum voor bedrijfsvoertuigen van Renault Group.
 • Flins – Proces, productie en logistiek: de werkzaamheden en studies voor de assemblage van de brandstofcel en waterstoftankstations worden versneld en zullen eind 2021 op de markt komen.
 • Batilly – Productie van Renault Master: de fabriek van Renault Group in Batilly produceert Master voor HYVIA.
 • Gretz Amainvilliers – PVI (Renault Vehicle Innovation): PVI, sinds 2017 een dochteronderneming van Renault Group, zet de elektrificatie van Master voort en breidt zijn knowhow voor de integratie van brandstofcellen verder uit. PVI produceert ook waterstofvrachtwagens van 27 ton.

* Geen uitstoot van CO2 of vervuilende gassen tijdens het gebruik, conform de homologatiecyclus (WLTP).

Documenten

HYVIA DE NIEUWE WEG NAAR WATERSTOFMOBILITEIT

HYVIA DE NIEUWE WEG NAAR WATERSTOFMOBILITEIT

Voir les documents Voir la médiathèque

Documenten

HYVIA DE NIEUWE WEG NAAR WATERSTOFMOBILITEIT
HYVIA DE NIEUWE WEG NAAR WATERSTOFMOBILITEIT
HYVIA DE NIEUWE WEG NAAR WATERSTOFMOBILITEIT
HYVIA DE NIEUWE WEG NAAR WATERSTOFMOBILITEIT