H1st vision, de concept-car ontworpen door Software République: een visie op de mobiliteit van morgen, gericht op de mens
Software République, een ecosysteem voor ‘open innovation’, opgericht door zes grote ondernemingen (Atos, Dassault Systèmes, Orange, Renault Group, STMicroelectronics en Thales), heeft duidelijke doelstellingen vastgelegd om bij te dragen tot de creatie van een Europees ecosysteem voor duurzame, soevereine en veilige mobiliteit. Zijn stappenplan stelt als ambitie om tegen 2025 tien nieuwe diensten en producten te lanceren, minstens vijftig start-ups in het leven te roepen en diensten aan te bieden aan meer dan vijftig regio’s.
Na een bestaan van amper twee jaar presenteert Software République in wereldpremière op de beurs Viva Technology 2023 een gezamenlijk innovatief mobiliteitsconcept. Het integreert functionele en vernieuwende technologieën die zijn menselijke visie op de mobiliteit van morgen illustreren. Zijn naam: H1st vision (Human First vision).
Deze revolutionaire concept-car telt maar liefst twintig concrete en operationele innovaties. Dit fysieke en operationele voertuig wordt aangevuld met een virtuele replica, een digitale tweeling die evolueert in een wereld waar systemen die vandaag op zichzelf staan (infrastructuur, energie, overheidsdiensten, gebruikers van verschillende categorieën, enz.) met elkaar communiceren en interageren. Dit maakt het mogelijk om de verschillende gebruiksgevallen te modelleren, visualiseren en simuleren die zich in de echte wereld kunnen voordoen. H1st vision communiceert voortdurend met digitale en fysieke ecosystemen dankzij zijn doorgedreven connectie met de omgeving. H1st vision, een echte ervaring die verder gaat dan automobiliteit, is niet alleen een concept-car, maar ook een tastbare visie op de mobiliteitservaring van morgen.
Een ervaring die meer dan ooit gericht is op de mens. De twintig innovaties in dit technologisch demonstratiemodel dragen zorg voor de bestuurder, zijn passagiers en andere weggebruikers. Zo biedt het concept H1st vision:
- een beveiligde en innovatieve toegang tot het voertuig via biometrie;
- een unieke audio-ervaring in het interieur;
- een geoptimaliseerd rijbereik en opladen van de batterij;
- toezicht op en ondersteuning van de gezondheidstoestand van de bestuurder en het voertuig;
- bescherming van de inzittenden en andere weggebruikers door middel van voorspellende waarschuwingen.
H1st vision is het resultaat van de expertise van de leden van Software République, erkende grote spelers in de industrie en veelbelovende start-ups die geselecteerd werden voor hun unieke bijdrage. Het werd ontwikkeld door een team van honderd mensen in een recordtijd van zes maanden. Met een dergelijke concept-car die zowel reëel als functioneel maar ook virtueel is, bewijst Software République de relevantie van het model van open innovatie om echte industriële projecten te ontwikkelen die van Europa een knooppunt zullen maken voor de mobiliteit van de toekomst.
“De concept-car H1st vision is een fysiek en virtueel geconnecteerd object dat zowel een robuuste methode van samenwerking tussen de partners aantoont als de complementariteit van de technologieën van Dassault Systèmes, Orange, STMicroelectronics, Renault Group en Thales om de mobiliteit van morgen uit te bouwen. ” Eric Feunteun, Directeur Operaties Software République
op 14 Juni 2023
20 innovaties aan boord
Het concept H1st vision verenigt baanbrekende mobiliteitstechnologieën, gericht op de veiligheid, het welzijn van de inzittenden en het milieu. Het toont het belang aan van een horizontaal ecosysteem zoals Software République om innovaties uit andere sectoren (veiligheid, militair, luchtvaart enz.) over te zetten naar en aan te passen aan mobiliteit.
Wanneer men in de buurt van de wagen komt, maakt de lichaams- en gezichtsherkenning het mogelijk om in de wagen te stappen en hem te starten. Een avatar die op de ruit en vervolgens op het scherm van de middenconsole wordt geprojecteerd, ontvangt en begeleidt de gebruiker om alle ter beschikking gestelde functies correct te kunnen gebruiken. Het meeslepende audiosysteem dat samen met Jean-Michel Jarre werd ontwikkeld, is een heuse cocon. Dankzij de combinatie met een innovatieve microfoon kunnen de ontvangst en verspreiding van klank op elke zetel worden weergegeven. H1st vision is ook uitgerust met een geïntegreerde betaalinterface en een intelligente parkeerhulp.
Met het oog op duurzame mobiliteit worden in kritische voedingssystemen componenten van siliciumcarbide gebruikt. Die zijn toegepast in elektrische voertuigen en laadpalen, waar ze bijdragen tot een aanzienlijke verhoging van het rendement. Bovendien maakt de Powerbox-laadpaal een V2G-laadproces (Vehicle-to-Grid) in twee richtingen mogelijk om het elektriciteitsnet te ondersteunen of het huis van stroom te voorzien bij verbruikspieken. De vele fysieke en virtuele sensoren waken over de gezondheid van de inzittenden. Indien nodig kan H1st Vision bij een incident een mobiele of satellietoproep sturen om de hulpdiensten te waarschuwen. Ook de slijtagetoestand van belangrijke onderdelen van het voertuig, zoals de batterij of de banden, wordt opgevolgd. H1st vision kan zelfs een eigen gezondheidscertificaat genereren.
In een gevirtualiseerde stad illustreert de virtuele tweeling de ruimere verbinding van het voertuig met zijn omgeving (stad 4.0, andere weggebruikers en infrastructuurgebruikers, enz.) om potentiële gevaren op te sporen, de veiligheid van kwetsbare weggebruikers te verbeteren en het verkeer van hulpverleningsvoertuigen te optimaliseren.
De methode H1st vision door Software République
Dankzij 2 jaar samenwerking tussen de zes stichtende leden (Atos, Dassault Systèmes, Orange, Renault Group, STMicroelectronics, Thales) maakte het robuuste bestuur en het nauwkeurige begrip van de technologieën van elke partner het mogelijk om in recordtijd (zes maanden) twintig technologieën te bundelen tot een uniek concept.
Het is uniek in die zin dat het de technologieën van de stichtende leden combineert met andere spelers, waaronder zeven start-ups en partners: Arkamys, Compredict, Epicnpoc, Eyelights, Kardome, Stern Tech en JCDecaux
Ook uniek is dat het een fysiek object combineert met een digitale tweeling, die verbonden is met het object en zijn omgeving.
Meer info in het bijgevoegde persdossier !
Mediatheek