Communiqué de presse
Communiqué de presse

Groupe Renault, Waymo en de Regio Île-de-France werken samen om een autonome mobiliteitsdienst tot stand te brengen tussen Roissy-Charles de Gaulle en La Défense

  • Het initiatief heeft als doel om de komende jaren een nieuwe en nuttige dienst in te richten voor bewoners en toeristen in Île-de-France, als aanvulling op de bestaande vervoersnetwerken.

  • Dit project kadert in het engagement van Groupe Renault om innovatieve en voor iedereen toegankelijke oplossingen aan te reiken, om de verzadiging van het stadsverkeer tegen te gaan en de weg naar de intelligente steden van morgen te openen.

Le 15 Oktober 2019

 

Frankrijk, dat bijzonder veel aandacht schenkt aan de ontwikkeling van autonome voertuigen, heeft een sterke nationale strategie in het leven geroepen die spelers uit de autosector, de nationale autoriteiten en lokale gemeenschappen verenigt.

Om Frankrijk tot een toonaangevend land te maken in de ontwikkeling van de autonome wagen, werd met de steun van de overheid het innovatieve testprogramma ‘EVRA’ [1] geïmplementeerd.

Groupe Renault werkt mee aan dit programma via een consortium van PFA, het Franse Automobielplatform, en voert tests met elektrische en autonome voertuigen uit op vraag van Rouen in samenwerking met Métropole Rouen Normandie en de regio Normandië, en dat op de stadscampus van Paris-Saclay en in samenwerking met de regio Île-de-France en Île-de-France Mobilités.

Terwijl Groupe Renault en Nissan in juni 2019 hebben aangekondigd een exclusief akkoord te hebben ondertekend met Waymo voor autonome mobiliteitsdiensten in Frankrijk en Japan, zullen de regio Île-de-France en Groupe Renault in die context onderzoek voeren naar de implementatie van een autonome mobiliteitsdienst tussen de luchthaven van Roissy-Charles de Gaulle en La Défense [2] .

 

“Deze autonome mobiliteitsdienst tussen Roissy en La Défense zal een sleutelrol spelen voor de mobiliteit van de bewoners en toeristen in Île-de-France en dus ook voor de internationale aantrekkingskracht van onze regio, die 100 miljoen euro investeert om de infrastructuur in te richten waarop deze autonome voertuigen zullen rijden,” aldus Valérie Pécresse, president van de regio Île-de-France en directrice van Île-de-France Mobilités. “Het is mijn ambitie om dit project tot een goed einde te brengen tegen de Olympische Spelen van Parijs.”

 

De mobiliteit van morgen wordt elektrisch, geconnecteerd, autonoom en gedeeld,” verklaarde Hadi Zablit, SVP van Alliance Business Development. “Gesterkt door die overtuiging zullen we samen met onze partner Waymo en de spelers van het experimentele SAM-programma meewerken aan dit grote project, dat wordt gecoördineerd door de regio Île-de-France. Als Franse constructeur zijn we erg trots te kunnen bijdragen aan de uitstraling en de evolutie van Parijs en de regio Île-de-France.

 

“Frankrijk is een wereldwijd erkende speler op het gebied van mobiliteit en we kijken ernaar uit om samen te werken met de regio Île-de-France en onze partner, Groupe Renault, om de implementatie van Waymo Driver op de strategische as tussen de luchthaven van Roissy-Charles de Gaulle en La Défense te bestuderen,” verklaarde Adam Frost, Chief Automotive Programs and Partnerships Officer bij Waymo.

 

---

 

Over Groupe Renault

Groupe Renault, autoconstructeur sinds 1898, is een internationale groep die in 134 landen aanwezig is en in 2018 bijna 3,9 miljoen voertuigen verkocht. Groupe Renault telt vandaag ruim 180.000 medewerkers en beschikt wereldwijd over 36 productievestigingen en 12.700 verkooppunten. Om de grote technologische uitdagingen van de toekomst aan te gaan en een strategie van rendabele groei te voeren, steunt Groupe Renault op haar internationale ontwikkeling. Groupe Renault zet in op de complementariteit van haar vijf merken (Renault, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine en LADA), elektrische voertuigen, en haar unieke alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors. Met een 100% Renault-team in het Wereldkampioenschap Formule 1 sinds 2016 is de autosport een uithangbord voor de innovatie en de naamsbekendheid van Renault. www.group.renault.com

 

Over Waymo

Waymo is een onderneming die technologieën voor autonome voertuigen ontwikkelt om mensen en voorwerpen eenvoudig en veilig te vervoeren. Sinds Waymo in 2009 het levenslicht zag als het ‘Self-Driving Car Project’ van Google, heeft de onderneming gewerkt aan een beter transport voor iedereen door ‘s werelds meest ervaren bestuurder te bouwen. Tot op heden heeft Waymo al meer dan 16 miljoen kilometer autonoom gereden op openbare wegen in 25 Amerikaanse steden en werden al meer dan 16 miljard virtuele testkilometers uitgevoerd. Meer informatie: www.waymo.com

 

Over de regio Île-de-France

Als grootste transportfinancier met een jaarlijks investeringsbudget van 750 miljoen euro investeert de regio Île-de-France in alle mobiliteitsvormen, om de levenskwaliteit van zijn bewoners te verbeteren. In het kader van het antifileproject, waarvoor 250 miljoen euro werd uitgetrokken, heeft de regio een specifiek innovatiefonds van 60 miljoen euro opgezet om de weg van de vijfde generatie te creëren en nieuwe vormen van mobiliteit te ontwikkelen. Om uit te groeien tot ‘s werelds belangrijkste regio op het gebied van autonome voertuigen, heeft Île-de-France tot slot een plan ter waarde van 100 miljoen euro gestemd om de infrastructuur van het nationale weggennet van de nodige uitrusting te voorzien, om tests te versnellen en Franse constructeurs en uitrustingsleveranciers te helpen deze technologie op industriële schaal toe te passen en zo sneller het hoofd te bieden aan de mobiliteitsuitdagingen.

 

[1] ‘Expérimentation du Véhicule Routier Autonome’

[2] Dit project kadert in de experimenten van het project SAM (Sécurité et Acceptabilité de la conduite et de la Mobilité autonome), dat op 24 april 2019 door de Franse overheid werd geselecteerd in de projectoproep EVRA als onderdeel van het programma voor toekomstgerichte investeringen (Programme d’Investissements d’Avenir, PIA) .

 

Documenten

Groupe Renault, Waymo en de Regio Île-de-France werken samen om een autonome mobiliteitsdienst tot stand te brengen tussen Roissy-Charles de Gaulle en La Défense

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Groupe Renault, Waymo en de Regio Île-de-France werken samen om een autonome mobiliteitsdienst tot stand te brengen tussen Roissy-Charles de Gaulle en La Défense
Groupe Renault, Waymo en de Regio Île-de-France werken samen om een autonome mobiliteitsdienst tot stand te brengen tussen Roissy-Charles de Gaulle en La Défense