Communiqué de presse
Communiqué de presse

Groupe Renault onthult het eerste intelligente eiland van Frankrijk in Belle-Ile-en-Mer

  • Groupe Renault, Morbihan Energies, les Cars Bleus en Enedis richten samen FlexMob’île op, een innovatief programma om de energietransitie van Belle-Ile-en-Mer te versnellen.

  • Dit intelligente elektrische ecosysteem steunt op drie pijlers: elektrische deelwagens, stationaire opslag van zonne-energie en intelligente laadsystemen.

  • Met FlexMob’île, zet Groupe Renault de ontwikkeling van de zogeheten ‘smart islands’ of ‘intelligente eilanden’ voort nadat het project eerder werd geïmplementeerd in Porto Santo (Portugal).

Le 21 September 2018

 

21 september 2018 – Als belangrijke speler op het vlak van elektrische ecosystemen onthult Groupe Renault vandaag samen met zijn partners – Communauté de Communes de Belle-Île-en-Mer, Morbihan Energies, Les Cars Bleus en Enedis – het gemeenschappelijke project ‘FlexMob’île’. Dit intelligente elektrische ecosysteem heeft als doel om de energietransitie in Belle-Île-en-Mer te ondersteunen. Het nieuwe initiatief kadert in het innovatieve programma Smart Fossil Free Island dat sinds februari 2018 wordt uitgewerkt voor het eiland Porto Santo (archipel van Madeira, Portugal).

De komende 24 maanden zal Groupe Renault samen met zijn overheids- en privépartners een intelligent elektrisch ecosysteem uitwerken om de koolstofvoetafdruk te verlagen en de energieonafhankelijkheid van het eiland te bevorderen.

“We zijn verheugd over dit partnerschap met de Communauté de Communes de Belle-Île-en-Mer, Morbihan Energies, les Cars Bleus en Enedis om dit onuitgegeven project in Frankrijk uit te werken. Onze doelstelling blijft dezelfde als in Porto Santo: totaaloplossingen creëren door technologieën die hun sporen al ruimschoots hebben verdiend te combineren met nieuwere technologieën om zo te beantwoorden aan de lokale behoeften. De verbeteringen die we in Belle-Île-en-Mer implementeren, kunnen niet alleen op andere eilanden worden toegepast maar ook op de schaal van steden of wijken,” verklaarde Gilles Normand, Directeur Elektrische wagens bij Groupe Renault.
Frédéric Le Gars, Voorzitter van de Communauté de Communes de Belle-Île-en-Mer, voegt eraan toe: “ Toen Jo Brohan, de voorzitter van Morbihan Energies, me dit project voorstelde, was het voor mij vanzelfsprekend om samen met Groupe Renault te innoveren om een nieuw ecosysteem van duurzame mobiliteit te creëren.”

 

Elektrische mobiliteit en hernieuwbare energie voor een geoptimaliseerd energieverbruik

Vanaf 2019 zullen zowel de inwoners als de bezoekers van Belle-Île-en-Mer kunnen profiteren van een reeks elektrische deelwagens die hen ter beschikking worden gesteld via een selfservice-verhuurdienst. Dit aanbod past in de visie van Groupe Renault om iedereen te laten genieten van duurzame mobiliteit door nieuwe gedeelde mobiliteitsservices uit te werken.

 

De Renaults ZOE en Kangoo Z.E. zullen worden gevoed door een netwerk van laadpalen, geïnstalleerd in de buurt van de voornaamste points of interest van het eiland.

 

Zo kan de nieuwe deelwagenservice de vruchten plukken van de overvloedige elektriciteit die wordt geproduceerd door de zonnepanelen op de daken van de voornaamste overheidsgebouwen. “Dankzij dit intelligente laadsysteem zullen we het laadproces voor de elektrische wagens kunnen activeren wanneer de gebouwen meer energie produceren dan ze verbruiken,” verduidelijkt Gilles Normand, Directeur elektrische voertuigen van Groupe Renault. Zo kunnen de zonnepanelen op het dak van de school de klassen verwarmen en verlichten in de week maar zal de energie geproduceerd tijdens het weekend of de schoolvakanties worden gebruikt om de auto’s op te laden.

 

De energietransitie ten dienste van de lokale economie.

Door de voorkeur te geven aan hernieuwbare energie die ter plaatse wordt geproduceerd, belooft FlexMob’île de lokale economische actoren meer flexibiliteit en aanzienlijke besparingen.

Zo zal Groupe Renault ‘second life'-batterijen, afkomstig uit afgedankte elektrische wagens, leveren aan het grootste vakantiedorp van het eiland. Die batterijen worden gevoed met de energie die de zonnepanelen overdag produceren en geven die energie later op de avond weer af, voornamelijk om de bungalows van de vakantiegangers te verwarmen. Zo zal het vakantiedorp ook een groter deel van het jaar open kunnen blijven terwijl de kosten voor de centrale verwarming daar tot nu toe te hoog voor waren.

 

Meer informatie over het project FlexMob’île vindt u op onze site easyelectriclife

 

OVER GROUPE RENAULT

De Renault-groep , autoconstructeur sinds 1898, is een internationale groep die in 134 landen aanwezig is en in 2017 bijna 3,76 miljoen voertuigen verkocht. De Groep telt vandaag ruim 180 000 medewerkers en beschikt wereldwijd over 36 productievestigingen en 12 700 verkooppunten. Om de grote technologische uitdagingen van de toekomst aan te gaan en een strategie van rendabele groei te voeren, steunt de Groep op haar internationale ontwikkeling. De Groep zet in op de complementariteit van haar vijf merken (Renault, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine en LADA), elektrische voertuigen, en haar unieke alliantie met Nissan en Mitsubishi. Met een nieuwe renstal in de Formule 1 is de autosport een uithangbord voor de innovatie en de naambekendheid van Renault.

Documenten

Groupe Renault onthult het eerste intelligente eiland van Frankrijk in Belle-Ile-en-Mer

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Groupe Renault onthult het eerste intelligente eiland van Frankrijk in Belle-Ile-en-Mer
Groupe Renault onthult het eerste intelligente eiland van Frankrijk in Belle-Ile-en-Mer