Communiqué de presse
Communiqué de presse

Groupe Renault ondertekent nieuwe akkoorden in de energiesector met EDF, Total en ENEL, om de elektrische mobiliteit te stimuleren.

  • Groupe Renault bevestigt zijn streven om een intelligent elektrisch ecosysteem te ontwikkelen ten gunste van de energietransitie en de mobiliteit voor iedereen.

  • Groupe Renault en EDF ondertekenen een samenwerkingsakkoord over de optimalisering van het autogebruik, de ontwikkeling van intelligente eilanden en de uitwerking van een groenestroomaanbod.

  • Groupe Renault, Total en de startup Jedlix lanceren een intelligente smartphone-app om het laadproces van elektrische voertuigen in Frankrijk te beheren.

  • Groupe Renault en ENEL kondigen aan te zullen samenwerken voor intelligente laadsystemen en laadinfrastructuren in Italië.

Le 11 Oktober 2018

#Transitionenergetique #EasyElectricLife

11 oktober 2018 – Als Europees marktleider op het gebied van elektrische wagens kondigt Groupe Renault vandaag drie nieuwe akkoorden met belangrijke Europese energieleveranciers aan. Deze samenwerkingen met EDF, Total en ENEL kaderen in de strategie van Groupe Renault om een intelligent elektrisch ecosysteem te ontwikkelen, om de energietransitie en de grootschalige ontplooiing van de elektrische mobiliteit te bevorderen.

 

Groupe Renault en EDF, een akkoord met drie luiken voor de energietransitie

Groupe Renault heeft zopas een samenwerkingsakkoord ondertekend met de groep EDF, wereldmarktleider op het gebied van hernieuwbare energie. Dat akkoord steunt op drie assen met betrekking tot elektrische mobiliteit en energieservices.

-       De ontwikkeling van gezamenlijke aanbiedingen van Renault en EDF rond het aanbod voor autogebruik ontwikkeld door EDF (Mon Soleil & Moi) en de intelligente laadsystemen van de elektrische wagens van Renault.

-       De uitbreiding van het concept van intelligente eilanden ( smart islands ) naar Franse gebieden die niet met het vasteland verbonden zijn in samenwerking met EDF SEI, de directie van EDF gelast met de openbare stroomvoorziening in de overzeese gebieden en Corsica. Groupe Renault zal oplossingen implementeren die vergelijkbaar zijn met de degene die momenteel worden uitgebouwd in Porto Santo in de archipel van Madeira, alsook in Belle-Île-en-Mer.

- De bundeling van hun knowhow om competitieve aanbiedingen voor koolstofarme stroom te blijven promoten voor de gebruikers van de elektrische voertuigen van Renault.

 

Groupe Renault, Total en Jedlix als partners voor intelligente laadsystemen

Groupe Renault gaat een partnerschap aan met Total en de startup Jedlix, de historische partner van Groupe Renault voor smart charging [1] , om in het eerste semester van 2019 samen een ‘ Z.E. Smart Charge ’-aanbod te lanceren in Frankrijk. Deze smartphone-app optimaliseert het laadbeheer van elektrische voertuigen om maximaal profijt te halen uit hernieuwbare energiebronnen en de laagste tarieven , en zo de elektrische mobiliteit betaalbaarder te maken. Dit aanbod steunt op groene stroom geleverd door Total Spring.

‘Z.E. Smart Charge’ geeft de gebruiker van de auto zelfs een financiële beloning voor de flexibiliteit waarmee hij het laadproces beheert. Die flexibiliteit steunt op de connectiviteit van Renault ZOE en het Jedlix-platform. Ze wordt vervolgens in geld omgezet via de diensten van TotalFlex.

Groupe Renault en Total willen bovendien samenwerken voor laadinfrastructuren en de levering van elektriciteit om zo de laadkosten voor elektrische wagens te beperken.

 

Groupe Renault en ENEL, samen werken om de elektrische mobiliteit te stimuleren

Groupe Renault gaat ook samenwerken met Enel X, een filiaal van ENEL, de wereldmarktleider op het gebied van de energietransitie. Beide groepen willen op die manier synergieën creëren om de elektrische mobiliteit te promoten door laadoplossingen uit te werken op maat van de behoeften van hun respectievelijke gebruikers.

-       De eerste as van de samenwerking heeft betrekking op intelligente laadsystemen voor elektrische wagens via het platform JuiceNet van Enel X. Er is een pilootproject voorzien in Italië, dat nadien zal worden uitgebreid naar andere landen.

-       Daarnaast heeft deze samenwerking betrekking op de uitwerking van een laadinfrastructuur , door bij te dragen tot de installatie van nieuwe infrastructuren in het kader van Europese projecten zoals EVA+, een snellaadnetwerk in Oostenrijk en Italië, en door de toegang tot bestaande laadpalen te vergemakkelijken via digitale applicaties zoals Z.E. Pass van Renault.

 

Over Intelligente laadsystemen

Intelligent laden of smartcharging moduleert het laadproces van de auto op basis van de wensen en behoeften van de gebruiker en het beschikbare elektriciteitsaanbod in het netwerk. Het laden gebeurt zo veel mogelijk wanneer het elektriciteitsaanbod groter is dan de vraag, met name bij pieken in de productie van hernieuwbare energie, en op de uren waarop de elektriciteit het goedkoopst is. Het laden wordt onderbroken wanneer de vraag naar elektriciteit groter is dan wat het netwerk kan bieden. Zo optimaliseert het elektriciteitsnet de levering van lokaal geproduceerde, hernieuwbare energie.

 

Voor meer informatie over Renaults engagement op het gebied van elektrische mobiliteit, kunt u terecht op easyelectriclife

 

Over Groupe Renault

Groupe Renault, autoconstructeur sinds 1898, is een internationale groep die in 134 landen aanwezig is en in 2017 bijna 3,76 miljoen voertuigen verkocht. Groupe Renault telt vandaag ruim 180.000 medewerkers en beschikt wereldwijd over 36 productievestigingen en 12.700 verkooppunten. Om de grote technologische uitdagingen van de toekomst aan te gaan en een strategie van rendabele groei te voeren, steunt Groupe Renault op haar internationale ontwikkeling. Groupe Renault zet in op de complementariteit van haar vijf merken (Renault, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine en LADA), elektrische voertuigen, en haar unieke alliantie met Nissan en Mitsubishi. Met een renstal in de Formule 1 is de autosport een uithangbord voor de innovatie en de naambekendheid van Renault.

 

Over de EDF-groep

Als belangrijke speler wat de energietransitie betreft, is de EDF-groep een geïntegreerde energieleverancier die van heel wat markten thuis is: productie, transport, distributie, handel en verkoop van energie en energieservices. ‘s Werelds grootste leverancier van koolstofarme energie ontwikkelde een gediversifieerde productiemix op basis van kerncentrales, waterkrachtcentrales, nieuwe hernieuwbare energiebronnen en thermische energie. Groupe Renault levert energie en diensten aan ongeveer 35,1 miljoen klanten, waarvan 26,5 miljoen in Frankrijk. In 2017 boekte hij een geconsolideerde omzet van 70 miljard euro. EDF is genoteerd op de Beurs van Parijs.

 

Over Total

Total is een wereldwijde energiegroep, een van de grootste internationale aardolie- en gasbedrijven en de grootste speler op het vlak van koolstofarme energie. Zijn 98.000 werknemers engageren zich voor een betere, veiligere, schonere, efficiëntere en innovatievere energie, die voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk is. Total is aanwezig in meer dan 130 landen en stelt alles in het werk om de economische, maatschappelijke en ecologische voordelen van zijn activiteiten te maximaliseren.

Total Spring is een aanbod van aardgas en groene stroom, dat 10 procent goedkoper is dan de vastgestelde tarieven.
TotalFlex is een serviceaanbod voor klanten die hun ‘flexibiliteit’ of ‘wegcijferingsvermogen’ op de energiemarkt ten gelde willen maken.

 

Over Jedlix

Jedlix biedt een intelligente laadoplossing ‘over the air’ (OTA) voor bestuurders van elektrische wagens. Als marktleider is deze onderneming sinds 2016 actief in Nederland en vanaf begin 2019 wordt het systeem ook beschikbaar in andere Europese landen. De oplossing van Jedlix steunt op het evenwicht tussen de productie en het gebruik van hernieuwbare energie. De batterijen worden opgeladen met hernieuwbare energie wanneer de prijzen het laagst zijn en de besparingen die daaruit voortvloeien worden gedeeld met de klant. Door de laadmomenten te optimaliseren, verhoogt Jedlix het aandeel hernieuwbare energiebronnen in de energiemix. De gratis app is beschikbaar voor iOS en Android.

 

Over ENEL

Enel X is een nieuwe, wereldwijde entiteit van Enel, die innovatieve en digitale producten ontwikkelt voor de sectoren waarin energie het grootste transformatiepotentieel heeft: steden, woningen, industrie en elektrische mobiliteit.

Enel is een multinational in de energiesector en een vooraanstaande geïntegreerde speler op de wereldmarkten voor elektriciteit, gas en hernieuwbare energie. Enel behoort tot de voornaamste Europese elektriciteitsmaatschappijen in termen van geïnstalleerd vermogen en operationele kasstroom. De groep is aanwezig in meer dan dertig landen over de hele wereld en produceert energie met een beheerd vermogen van 88 GW. Enel verdeelt elektriciteit en gas via een netwerk van meer dan 2 miljoen kilometer. Met ongeveer 72 miljoen particuliere en professionele klanten over de hele wereld beschikt de groep over het grootste klantenbestand van alle Europese energieleveranciers. Enel Green Power beheert al ongeveer 43 GW aan windmolenparken, zonnepanelen en geothermische en hydro-elektrische centrales in Europa, Amerika, Afrika, Azië en Australië.

 

[1] In 2017 hebben Groupe Renault en Jedlix in Nederland het Z.E. Smart Charge gelanceerd, een intelligent laadsysteem voor elektrische wagens.

Documenten

Groupe Renault ondertekent nieuwe akkoorden in de energiesector met EDF, Total en ENEL, om de elektrische mobiliteit te stimuleren.

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Groupe Renault ondertekent nieuwe akkoorden in de energiesector met EDF, Total en ENEL, om de elektrische mobiliteit te stimuleren.
Groupe Renault ondertekent nieuwe akkoorden in de energiesector met EDF, Total en ENEL, om de elektrische mobiliteit te stimuleren.