Communiqué de presse
Communiqué de presse

GROUPE RENAULT LANCEERT ZIJN NIEUWE STRATEGIE IN CHINA

  • Groupe Renault richt zijn activiteiten in China op bedrijfsvoertuigen (BV) en elektrische voertuigen (EV).
  • Groupe Renault zal zijn participatie in Dongfeng Renault Automotive Company Ltd (DRAC) overdragen aan Dongfeng Motor Corporation. DRAC zal zijn activiteiten met betrekking tot het merk Renault stopzetten.
  • De afdeling BV, uitgebaat door Renault Brilliance Jinbei Automotive Co., Ltd. (RBJAC) zal steunen op het vermogen van Jinbei en de knowhow van Renault.
  • De afdeling EV zal worden ontwikkeld via de twee bestaande joint ventures: eGT New Energy Automotive Co., Ltd (eGT) en Jiangxi Jiangling Group Electric Vehicle Co. Ltd (JMEV).

Le 14 April 2020

Groupe Renault kondigt vandaag zijn nieuwe strategie aan voor de Chinese markt, die steunt op twee belangrijke pijlers: elektrische voertuigen (EV) en bedrijfsvoertuigen (BV).

In het kader van deze nieuwe strategie zullen de activiteiten van Groupe Renault in China als volgt worden uitgevoerd:

Op de Chinese markt van de personenwagen met verbrandingsmotor

Wat de personenwagens met verbrandingsmotor betreft, heeft Groupe Renault een voorlopige overeenkomst gesloten met Dongfeng Motor Corporation op grond waarvan Renault zijn aandelen overdraagt aan Dongfeng. DRAC zal zijn activiteiten met betrekking tot het merk Renault stopzetten.

Renault zal zijn 300.000 klanten een hoogwaardige klantenservice blijven leveren via de concessiehouders van Renault, maar ook via de synergieën binnen de Alliantie.

De toekomstige ontwikkelingen van de personenwagens van het merk Renault zullen later worden toegelicht in het kader van het nieuwe middellangetermijnplan van Groupe Renault.

Renault en Dongfeng zullen verder samenwerken met Nissan voor de motoren van de nieuwe generatie, zoals de levering van onderdelen aan DRAC en de diesellicentie aan Dongfeng Automobile Co., Ltd. Renault en Dongfeng zullen ook een innovatieve samenwerking aangaan op het vlak van intelligente geconnecteerde voertuigen.

Op de Chinese markt van lichte bedrijfsvoertuigen

Een De Chinese markt voor lichte bedrijfsvoertuigen wordt hoofdzakelijk gekenmerkt door een toenemende graad van verstedelijking, de uitbreiding van de e-commerce, de ontwikkeling van het vervoer in stadscentra en de grote veelzijdigheid in het gebruik door klanten. Deze snel evoluerende markt bereikte 3,3 miljoen verkochte voertuigen in 2019 en zou geleidelijk moeten blijven groeien.

Renault Brilliance Jinbei Automotive Co., Ltd. (RBJAC), gelanceerd in december 2017, is de pijler van de BV-activiteit van Groupe Renault in China.

Groupe Renault is de marktleider op het gebied van bedrijfsvoertuigen in Europa wat het verkoopvolume van lichte bedrijfsvoertuigen en elektrische bedrijfsvoertuigen betreft.

Jinbei is een gevestigd merk met 1,5 miljoen klanten in China en bijna 162.000 verkochte voertuigen in 2019.

Dankzij de expertise en technologie van Renault moderniseert RBJAC de Jinbei-modellen en breidt het zijn gamma uit met in totaal vijf belangrijke producten tegen 2023. De joint venture plant in de toekomst ook export.

Op de Chinese markt van de elektrische voertuigen

Met 860.000 verkochte elektrische voertuigen in 2019 is China veruit de grootste markt voor EV ter wereld. De verkoop van elektrische voertuigen zal tegen 2030 naar verwachting 25% van de Chinese markt bedragen.

Groupe Renault, pionier op het gebied van elektrische voertuigen, verkocht sinds 2011 wereldwijd bijna 270.000 elektrische voertuigen. Zo beschikt hij over een sterk concurrentievoordeel in China, zoals blijkt uit de geslaagde lancering van Renault City K-ZE, de eerste EV van een joint venture die rechtstreeks concurreert met de beste lokale autoconstructeurs in het A-segment.

Groupe Renault wil ook zijn partnerschap met Nissan en Dongfeng binnen de joint venture eGT versterken om van K-ZE een wereldauto te maken. Een afgeleid voertuig, gebaseerd op het concept “Dacia Spring”, zal vanaf 2021 in Europa worden gecommercialiseerd.

JMEV is sinds zijn oprichting in 2015 een flexibele en efficiënte speler bij de EV. Met de steun van Renault op het vlak van kwaliteit en technologie verwacht JMEV met vier belangrijke modellen 45% van de Chinese EV-markt te dekken in 2022.

Deze nieuwe strategie voor China zal de concurrentievoordelen van Renault versterken om op lange termijn aanwezig te blijven op de Chinese markt en de synergieën met Nissan te maximaliseren in het kader van het nieuwe “leader-follower”-concept van de Alliantie.

“We openen een nieuw hoofdstuk in China. We zullen ons concentreren op de elektrische voertuigen en de lichte bedrijfsvoertuigen, de twee belangrijkste motoren voor de schone mobiliteit van morgen, en efficiënt gebruikmaken van onze relatie met Nissan,” aldus François Provost, operationeel directeur van de regio China voor Groupe Renault.

Over Groupe Renault

Groupe Renault, autoconstructeur sinds 1898, is een internationale groep die in 134 landen aanwezig is en in 2019 bijna 3,8 miljoen voertuigen verkocht. Groupe Renault telt vandaag ruim 180.000 medewerkers en beschikt wereldwijd over 40 productievestigingen en 12.700 verkooppunten. Om de grote technologische uitdagingen van de toekomst aan te gaan en een strategie van rendabele groei te voeren, steunt Groupe Renault op haar internationale ontwikkeling. Groupe Renault zet in op de complementariteit van haar vijf merken (Renault, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine en LADA), elektrische voertuigen, en haar unieke alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors. Met een 100% Renault-team dat sinds 2016 deelneemt aan het Wereldkampioenschap Formule 1 is de autosport een uithangbord voor de innovatie en de naamsbekendheid van Renault.

Over Groupe Renault in China

Renault bezit 50% van het kapitaal van DRAC en JMEV, 49% van RBJAC. Het kapitaal van eGT is 50% Alliantie, 50% Dongfeng.

Documenten

GROUPE RENAULT LANCEERT ZIJN NIEUWE STRATEGIE IN CHINA

Voir le document Voir la médiathèque

Documenten

GROUPE RENAULT LANCEERT ZIJN NIEUWE STRATEGIE IN CHINA
GROUPE RENAULT LANCEERT ZIJN NIEUWE STRATEGIE IN CHINA