Communiqué de presse
Communiqué de presse

Groupe Renault lanceert ‘Advanced Battery Storage’, Europa’s grootste stationaire energieopslagsysteem op basis van batterijen uit elektrische wagens

Le 26 September 2018

#Transitionenergetique

  • Groupe Renault kondigt de lancering van het project ‘Advanced Battery Storage’ aan om tegen 2020 Europa’s grootste stationaire elektriciteitsopslagsysteem ooit te bouwen met batterijen uit elektrische wagens (vermogen: 70 MW / energie: 60 MWh).
  • Dit systeem, verdeeld over verscheidene sites in Frankrijk en Duitsland, zal de integratie van hernieuwbare energie in het elektriciteitsnet bevorderen.
  • ‘Advanced Battery Storage’ past in de strategie van Groupe Renault om een intelligent elektrisch ecosysteem te ontwikkelen dat de energietransitie bevordert.

 

26 september 2018 – Groupe Renault, Europees marktleider op het gebied van elektrische mobiliteit, kondigt vandaag de lancering van ‘Advanced Battery Storage’ aan, een stationaire energieopslagoplossing die enkel steunt op batterijen uit elektrische wagens.

 

Op termijn zal het netwerk minimaal 60 MWh kunnen opslaan, wat het tot het grootste ooit maakt in Europa. De eerste installaties zullen begin 2019 worden gerealiseerd op drie sites in Frankrijk en Duitsland, bij de Renault-fabrieken in Douai (Nord) en Cléon (Seine Maritime) en op de site van een voormalige steenkoolfabriek in Noordrijn-Westfalen. In de loop der jaren zal de energieopslagcapaciteit progressief worden uitgebreid tot tweeduizend batterijen van elektrische auto’s. In dat stadium zal het systeem de drempel van 60 MWh halen – en wellicht zelfs overschrijden – wat overeenkomt met het dagelijkse elektriciteitsverbruik van een stad met vijfduizend gezinnen.


Het systeem heeft als doel om de verschillen tussen elektriciteitsverbruik en -productie op een gegeven moment te beheren om zo het aandeel van hernieuwbare bronnen in de energiemix op te drijven. Op die manier worden vraag en aanbod in het elektriciteitsnet op elkaar afgestemd door verscheidene energiebronnen met variërende productiecapaciteiten te integreren. Het kleinste verschil tussen verbruik en productie leidt tot storingen die de stabiliteit van de frequentie van huishoudstroom (50 Hz) in het gedrang kunnen brengen. “Onze stationaire opslagoplossing dient om deze verschillen te compenseren: ze geeft haar reserves precies vrij op het moment dat er zich een onevenwicht voordoet in het netwerk, om er de effecten van uit te vlakken,” preciseert Nicolas Schottey, Directeur van het ‘Nouveau Business Energie’-programma van Groupe Renault . Door bij te dragen tot het evenwicht in het netwerk, versterkt de stationaire opslag de economische aantrekkingskracht van koolstofarme energiebronnen.

 

Deze stationaire opslag werkt met batterijen van elektrische wagens, die worden opgeslagen in containers. Het systeem gebruikt ‘second life’-batterijen, aangevuld met nieuwe batterijen, die zo worden opgeslagen voor toekomstig gebruik bij standaardomruilingen in het kader van de serviceactiviteiten. “Deze unieke assemblage zal het ‘Advanced Battery Storage’-systeem in staat stellen om nagenoeg onmiddellijk een vermogen van 70 MW af te geven of te absorberen. Het hoge vermogen en de aanzienlijke capaciteit van onze oplossing zullen ons in staat stellen om op doeltreffende wijze in te spelen op de meeste netwerkbelastingen,” vervolgt Nicolas Schottey .

 

Nauwe samenwerking met onze partners.

Als Europese pionier en marktleider op het gebied van elektrische mobiliteit gaat Groupe Renault veel verder dan zijn rol van autoconstructeur en positioneert de groep zich met behulp van zijn partners als een belangrijke speler op het gebied van intelligente elektrische ecosystemen en energiesystemen. In het kader van dit ‘Advanced Battery Storage’ -project heeft Groupe Renault de handen in elkaar geslagen met verscheidene partners: de Banque des Territoires, de Japanse groep Mitsui, Demeter, via het ‘Fonds de Modernisation Ecologique des Transports’ en The Mobility House.

 

Voor meer informatie over Renaults engagement op het gebied van elektrische mobiliteit, kunt u terecht op EasyElectricLife

 

Over het intelligente elektrische ecosysteem.


Intelligent laden of ‘smartcharging’ moduleert het laadproces van de auto op basis van de behoeften van de gebruiker en het beschikbare elektriciteitsaanbod in het netwerk. Het laden gebeurt zo veel mogelijk wanneer het elektriciteitsaanbod groter is dan de vraag, met name bij pieken in de productie van hernieuwbare energie. Het laden wordt onderbroken wanneer de vraag naar elektriciteit groter is dan wat het netwerk kan bieden. Zo optimaliseert het elektriciteitsnet de levering van lokaal geproduceerde, hernieuwbare energie.


Met het omkeerbare laadproces kunnen voertuigen elektriciteit in het net injecteren bij verbruikspieken. Ze kunnen dus niet alleen op intelligente wijze worden opgeladen, maar fungeren ook als tijdelijke eenheden voor energieopslag.


Zelfs na hun ‘autoleven’ hebben batterijen van elektrische voertuigen nog een aanzienlijke opslagcapaciteit. Renault kan de batterijen dan hergebruiken voor minder veeleisende toepassingen zoals de stationaire opslag van energie. Door de batterijen een tweede leven te geven, kan Renault vandaag de dag inspelen op een hele waaier aan energieopslagbehoeften: van individuele woningen over kantoor-, bedrijfs- en schoolgebouwen tot flatgebouwen en zelfs laadpunten voor elektrische voertuigen.

 

Over Groupe Renault

Groupe Renault, autoconstructeur sinds 1898, is een internationale groep die in 134 landen aanwezig is en in 2017 bijna 3,76 miljoen voertuigen verkocht. De Groep telt vandaag ruim 180.000 medewerkers en beschikt wereldwijd over 36 productievestigingen en 12.700 verkooppunten. Om de grote technologische uitdagingen van de toekomst aan te gaan en een strategie van rendabele groei te voeren, steunt de Groep op haar internationale ontwikkeling. De Groep zet in op de complementariteit van haar vijf merken (Renault, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine en LADA), elektrische voertuigen, en haar unieke alliantie met Nissan en Mitsubishi. Met een renstal in de Formule 1 is de autosport een uithangbord voor de innovatie en de naambekendheid van Renault.

Documenten

Groupe Renault lanceert ‘Advanced Battery Storage’, Europa’s grootste stationaire energieopslagsysteem op basis van batterijen uit elektrische wagens

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Groupe Renault lanceert ‘Advanced Battery Storage’, Europa’s grootste stationaire energieopslagsysteem op basis van batterijen uit elektrische wagens
Groupe Renault lanceert ‘Advanced Battery Storage’, Europa’s grootste stationaire energieopslagsysteem op basis van batterijen uit elektrische wagens