Story

ElectriCity: industriële uitmuntendheid ten dienste van elektrische voertuigen

Naar koolstofneutraliteit streven, een duurzaam ecosysteem creëren en het grootste, meest competitieve Europese productiecentrum voor elektrische voertuigen worden: dat is de ambitie van de nieuwe onderneming ElectriCity, die de drie fabrieken van Douai, Maubeuge en Ruitz in Hauts-de-France groepeert. Een bestaansreden die naadloos aansluit bij het begin 2021 onthulde ‘Plan Renaulution’ dat elektrificering tot een prioriteit en een strategische hefboom maakt. In de fabriek van Douai wordt een eerste model voorbereid op de serieproductie: Nieuwe Mégane E-Tech Electric, die volgend jaar op de markt komt. Dit is het begin van een mooie elektrische renaissance, die steunt op de knowhow en uitmuntendheid van de vijfduizend medewerkers die samen de ElectriCity-pool vormen.

Le 21 September 2021

ElectriCity koestert grootse ambities: de elektrische auto democratiseren en tegen 2025 meer dan 400.000 elektrische voertuigen per jaar produceren in Hauts-de-France. Deze nieuwe pool wil de belangrijkste en meest competitieve productie-eenheid van Europa worden. Maar daarvoor moesten we eerst het industriële apparaat optimaliseren om de operationele efficiëntie te verhogen en een heel ecosysteem uitbouwen om de vele vaste kosten te verlagen. Met deze nieuwe organisatie wil Renault Group ElectriCity zijn productie een kwaliteitslabel geven en zijn competitiviteit verhogen.

“Om elektrische voertuigen te bouwen, hebben we meer dan 550 miljoen euro geïnvesteerd in de fabriek van Douai. We hebben ook hard gewerkt aan de ergonomie van de werkposten,” aldus Luciano Biondo, Directeur van Renault Group ElectriCity.

Elektrische metamorfose

Een halve eeuw expertise. Een erfgoed met meer dan 10 miljoen mythische voertuigen. Dat is de geschiedenis van de fabriek van Douai, maar ook die van de miljoenen gezinnen die hebben gereden met de emblematische modellen die hier zijn gebouwd: van Renault 5 tot Scénic en van de mythische Fuego tot Renault 19 ...

Opmerkelijke, gedenkwaardige successen. Keer op keer wist de fabriek zich te transformeren en aan te passen aan elke behoefte en elke evolutie. En vandaag staat ze meer dan ooit op een nieuw keerpunt in haar geschiedenis met de komst van het moduleerbare CMF-EV-platform , ontwikkeld voor elektrische voertuigen. Vanaf 2022 zal een eerste model van de band rollen: Nieuwe Mégane E-Tech Electric, die onlangs werd voorgesteld op het salon IAA Mobility 2021 in München. Een echte mijlpaal.

Om over te schakelen van auto’s met verbrandingsmotor naar auto’s met een elektromotor, moesten de werkplaatsen en lijnen van de fabriek in Douai worden aangepast, omgebouwd en gemoderniseerd. Er werd ruim 550 miljoen euro geïnvesteerd om elektrische wagens te bouwen en een feilloze ergonomie op de werkplek te verzekeren. De werken zijn gestart met de installatie van een assemblagelijn volgens de normen van de Alliantie, die dankzij haar flexibiliteit een grote verscheidenheid aan modellen uit verschillende segmenten kan bouwen. Nieuwe Mégane E-Tech Electric wordt een van die modellen en zal exclusief worden gebouwd in de fabriek van Douai.

Wie de deuren van de werkplaatsen opent, ontdekt een uitgebreid geconnecteerd universum. Geautomatiseerde karren verplaatsen zich met duizenden onderdeelnummers, stuk voor stuk gerepertorieerd zodat ze op het juiste moment bij de juiste auto op de lijn aankomen. Op de verdieping wijdt de gloednieuwe assemblagewerkplaats voor batterijen een nieuw tijdperk in. Medewerkers die werden opgeleid en ingewijd in de ontwikkeling van elektrische wagens bereiden elke batterij voor om ze vervolgens vanaf een kade rechtstreeks in de wagen te integreren.

In de plaatwerkafdeling worden nieuwe robots en automatismen gebruikt voor meer moduleerbaarheid en flexibiliteit. Precies daar kan elke auto, klein of groot, de lijn doorlopen, die zich perfect aanpast aan zijn grootte. Elke millimeter is berekend voor een perfecte geometrie. Ook de lakafdeling onderging een ware metamorfose, met een gewijzigd kataforesebad, nieuwe stopverfrobots en een nieuwe afwerkingslijn. Het is een echte revolutie.

Om deze transformaties te ondersteunen werden tal van werkposten ingericht, aangepast en gemoderniseerd om de best mogelijke ergonomie en productiekwaliteit te verzekeren. De wagens verplaatsen zich op plateaus om te vermijden dat de operatoren zich moeten verplaatsen. De productielijnen zijn ergonomisch en passen zich aan de hoogte van elke medewerker, de werkposten en de montagevereisten aan.

“We hebben hoge kwaliteitsambities voor elk voertuig, in elke fase van het productieproces en dankzij de betrokkenheid van elke medewerker. Dat is onze klantenbelofte voor deze nieuwe generatie elektrische wagens,” Luciano Biondo, Directeur van Renault Group ElectriCity.

Batterijen made in Douai

Wie elektrische auto's zegt, zegt ook batterijen! Om tegemoet te komen aan de nieuwe milieu-uitdagingen en tegelijk de concurrentiekracht en efficiëntie te versterken, hebben de transformaties niet alleen betrekking op de assemblagelijnen, maar ook op de productie en afwerking van de batterij. Dankzij het strategische partnerschap tussen Renault Group en Envision AESC zal op de site van Douai een gigafactory voor batterijen verrijzen, waardoor de batterijen van de toekomstige elektrische modellen minder dan 50 meter moeten afleggen. De voordelen van deze nieuwe vestiging zijn legio: een erg lage CO2-uitstoot voor transport, geoptimaliseerde vaste kosten en een snelle respons op de vraag van onze klanten.

Nieuwe Mégane E-Tech Electric opent de weg voor deze wedergeboorte van Douai. Andere modellen zoals de toekomstige elektrische stadswagen Renault 5 zullen binnenkort de productie van ElectriCity vervolledigen! Welkom bij de nieuwe golf elektrische wagens!

Documenten

ElectriCity: industriële uitmuntendheid ten dienste van elektrische voertuigen

Voir les documents Voir la médiathèque

Documenten

ElectriCity: industriële uitmuntendheid ten dienste van elektrische voertuigen
ElectriCity: industriële uitmuntendheid ten dienste van elektrische voertuigen