Communiqué de presse
Communiqué de presse

Eerste testen voordat de gedeelde, autonome mobiliteitsdienst op aanvraag beschikbaar wordt gesteld voor het publiek Rouen Normandy Autonomous Lab

26 juni 2018: De metropool Rouen Normandie, de Transdev-groep, de Renault-groep en de Matmut-groep testen als partners van het project Rouen Normandy Autonomous Lab, met de steun van de regio Normandië en de Banque des Territoires, de eerste gedeelde en autonome mobiliteitsdienst op aanvraag op de openbare weg in Europa uit. Deze test zal in het laatste kwartaal van 2018 beschikbaar zijn voor het publiek, met vier autonome 100% elektrische Renault ZOE-voertuigen en een autonome pendelbus i-Cristal, die gezamenlijk ontwikkeld werd door Transdev en Lohr.

Le 26 Juni 2018

 

Verschillende locaties binnen de wijk 'Technopôle du Madrillet', in de gemeente Saint-Etienne do Rouvray, zullen vanuit het tramstation Technopôle bereikbaar zijn met de dienst Rouen Normandy Autonomous Lab.  De achterliggende idee is het aanbieden van een mobiliteitsdienst in een voorstedelijk gebied waarvoor de klassieke openbare vervoersmogelijkheden niet geschikt zijn, om de eerste en de laatste kilometer van een traject te verzekeren.

 

Met de speciale smartphone-app kunnen gebruikers in realtime een voertuig oproepen.

 

21212668_1_6.jpg


Download de app     Afspraak op een stopplaats           Roep het voertuig op    Stap in een laat u vervoeren

 

De voertuigen zullen beschikbaar zijn op 3 lijnen over in totaal 10 km binnen de wijk: er zullen 17 stopplaatsen aangeboden worden over het volledige gebied, in overeenstemming met de lijnen van het openbaar vervoer van de metropool Rouen.

De 4 Renault ZOE die ingezet worden voor het project worden al getest op de openbare weg en kunnen omgaan met alle normale verkeerssituaties (andere voertuigen, kruispunten, rotondes, in- en uitgangen van gebouwen, enz.). Deze 100% elektrische voertuigen zijn uitgerust met door Transdev en Renault ontwikkelde autonome technologieën. Deze vloot wordt aangevuld door de pendelbus i-Cristal, die ontwikkeld werd door Transdev en Lohr.

Na een testperiode wordt de experimentele dienst op aanvraag normaal gezien in september 2018 opengesteld voor het publiek, onder voorbehoud dat de nodige vergunningen verkregen worden. De dienst zal beschikbaar zijn tot december 2019. Naast de kennis die wordt opgedaan op technologisch vlak wordt met dit experiment getest op welke manier de inwoners gebruikmaken van de dienst, om hem te kunnen aanpassen.

 

Een uniek partnerschap openbaar-privé om samen de gedeelde mobiliteit van de toekomst uit te vinden

Rouen Normandy Autonomous Lab is het resultaat van de gemeenschappelijke wil van de partners om te investeren in de mobiliteit van morgen, elk vanuit hun specifieke knowhow en innovatiemogelijkheden, ten dienste van een gebied dat pionier is inzake innovatieve en duurzame transportoplossingen.

 

Voor de metropool en de regio komt het erop aan om de Normandiërs een nieuwe, innovatieve dienst aan te bieden, een Europese primeur en een eerste stap in de richting van de samenstelling van een geavanceerde industriële cluster rond de mobiliteit van de toekomst.

Voor de Banque des Territoires komt dit experiment tot stand in het kader van het in november 2016 gelanceerde 'Smart city'-project, dat gericht is op de introductie van innovatieve technologieën. De teams van de Banque des Territoires hebben dit innovatieve project van meet af aan begeleid, door de groep van partners vanuit hun technische knowhow actief mee te helpen structureren.

De Transdev-groep , dochteronderneming van de Caisse des Dépôts, draagt aan het project haar expertise bij als beheerder van vervoersdiensten (exploitatie, fleetmanagement, klantrelaties) en haar technologieën inzake autonome transportsystemen (toezicht, klantapplicatie, intelligentie aan boord en intelligente infrastructuur).

De bijdrage van de Renault-groep , Europees marktleider op het vlak van elektrische voertuigen, bestaat uit haar expertise als autoconstructeur, maar ook uit haar kennis inzake autonome en geconnecteerde technologieën en mobiliteitsdiensten. De project is onderdeel van de strategie van de groep om vanaf 2022 gerobotiseerde autonome mobiliteitsdiensten op aanvraag aan te bieden.
De van oudsher in Rouen gevestigde Matmut-groep doet een beroep op haar expertise op het vlak van autoverzekeringen, om de denkoefening rond de impact van autonome voertuigen op de mobiliteit van de toekomst en de hiermee samenhangende verantwoordelijkheden uit te diepen.

 

Een baanbrekend project op het gebied van gedeelde autonome mobiliteit, geïntegreerd in het bestaande openbaar vervoersnetwerk van de metropool Rouen

Dit pioniersproject is uniek wegens zijn globale aanpak: het komt erop aan om een 'volledig autonoom vervoerssysteem' te creëren. Om een dienst op de openbare weg aan te kunnen bieden met een commerciële snelheid die vergelijkbaar is met die van klassieke voertuigen, waarbij bovendien de veiligheid van de passagiers gegarandeerd wordt, test het project innovatieve technologieën uit die een globaal vervoerssysteem vormen.

Het systeem omvat ook een klantapplicatie om trajecten te reserveren, de controlepost voor de vloot, de geconnecteerde infrastructuur en de beveiligde telecommunicatienetwerken, evenals de autonome voertuigen en de uitrusting ervan. De beheerder, die zich in de controlepost bevindt, houdt toezicht op de vloot en kan indien nodig ingrijpen door de snelheid van voertuigen te begrenzen of ze tot stilstand te brengen. Ook kunnen passagiers via audio en video op elk moment communiceren met de controlepost.

 

21212673_1_6.jpg

 

 

HET AUTONOME VERVOERSSYSTEEM ROUEN NORMANDY AUTONOMOUS LAB

 

 

Het toezicht

Volgt en controleert de voertuigenvloot door indien nodig in te grijpen en voortdurend in rechtstreeks contact te blijven

 

De klantapplicatie

Informeert en begeleidt de reizigers voor, tijdens en na hun verplaatsing

 

De intelligentie aan boord

Lokaliseert en analyseert de omgeving in realtime, zodat de passagiers zich veilig kunnen verplaatsen; garandeert de veilige werking van de dienst

De geconnecteerde infrastructuur

Verzamelt gegevens over de omgeving en stuurt ze door

 

 

 

 

Dit systeem is het resultaat van het partnerschap Renault-groep - Transdev, waarbij elke partner zijn expertise inbrengt: de Renault-groep voor het voertuig en de autonome en geconnecteerde technologieën en Transdev voor het toezicht, de geconnecteerde infrastructuur en de beveiligde telecommunicatie.

Ook alle reflecties omtrent verzekerings- en verantwoordelijkheidsvraagstukken en toekomstige ontwikkelingen inzake regelgeving maken deel uit van dit systeem. In het kader van het project staat de Matmut-groep hiervoor in.

Rouen Normandy Autonomous Lab is volledig geïntegreerd in het traditionele vervoersaanbod dat beheerd wordt door de Metropool Rouen. De sterke aanwezigheid van deze laatste in het project, ondersteund door de Regio Normandië, toont de wil aan van de openbare spelers om deze nieuwe diensten te integreren en de transformatie van steden naar een efficiënte Smart City te versnellen, ten gunste van de inwoners.

De maatschappelijke aanvaardbaarheid van de gedeelde autonome mobiliteitsdienst op aanvraag en de betrokkenheid van het grote publiek zijn immers belangrijke pijlers van het project.

 

 

Over de Renault-groep

De Renault-groep, autoconstructeur sinds 1898, is een internationale groep die in 134 landen aanwezig is en in 2017 bijna 3,76 miljoen voertuigen verkocht. De Groep telt vandaag ruim 180 000 medewerkers en beschikt wereldwijd over 36 productievestigingen en 12 700 verkooppunten. Om de grote technologische uitdagingen van de toekomst aan te gaan en een strategie van rendabele groei te voeren, steunt de Groep op haar internationale ontwikkeling. De Groep zet in op de complementariteit van haar vijf merken (Renault, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine en LADA), elektrische voertuigen, en haar unieke alliantie met Nissan en Mitsubishi. Met een nieuwe renstal in de Formule 1 en een engagement in de Formule E is de autosport een uithangbord voor de innovatie en de naamsbekendheid van Renault.

Documenten

Eerste testen voordat de gedeelde, autonome mobiliteitsdienst op aanvraag beschikbaar wordt gesteld voor het publiek Rouen Normandy Autonomous Lab

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Eerste testen voordat de gedeelde, autonome mobiliteitsdienst op aanvraag beschikbaar wordt gesteld voor het publiek Rouen Normandy Autonomous Lab
Eerste testen voordat de gedeelde, autonome mobiliteitsdienst op aanvraag beschikbaar wordt gesteld voor het publiek Rouen Normandy Autonomous Lab