Communiqué de presse
Communiqué de presse

Eerste kwartaal 2022 : een effectief handelsbeleid dat wordt versterkt dankzij een grondige vernieuwing van het gamma

 • Ondanks de nog sterk verstoorde marktcontext verkocht Renault Group in het eerste kwartaal van 2022 wereldwijd 552.000 voertuigen.
 • De omzet van Renault Group bedroeg in dit kwartaal 9,7 miljard euro, een daling met 2,7%
  (-0,7% bij constante wisselkoersen en perimeter
  [1]).
 • Renault Group bevestigt het commerciële beleid dat in het derde kwartaal van 2020 werd ingezet en de nadruk legt op waarde:
 • De Europese orderportefeuille van Renault Group stond eind maart op het hoogste niveau van de voorbije vijftien jaar en vertegenwoordigde 3,9 maanden aan verkoop.
 • Dit commerciële beleid wordt nog versterkt door het succes van de nieuwe producten, die Renault Group in staat stellen zijn leiderschap op het gebied van hybride en elektrische voertuigen te versterken:
  • Renault registreerde in het eerste kwartaal meer dan 9.000 bestellingen per maand voor Arkana, waarvan 60% in de E-TECH-versie en 60% via het particuliere kanaal.
  • Renault Mégane E-TECH Electric kent een veelbelovende lancering met al meer dan 10.000 bestellingen in twee maanden tijd, waarvan 70% hogere versies.
  • Dacia Sandero blijft de meest verkochte wagen bij particuliere klanten in Europa.
  • Met meer dan 9.000 verkochte exemplaren in Europa en 20.500 geregistreerde bestellingen in het eerste kwartaal is de zuiver elektrische Dacia Spring de op een na meest verkochte elektrische wagen in Frankrijk.
  • Nieuwe Jogger wordt ongetwijfeld een nieuw succes voor Dacia want er werden op vier maanden tijd al 36.500 bestellingen geregistreerd, met een mix van 70% hogere versies in Europa.
  • Het E-TECH-gamma (zuiver elektrische voertuigen, oplaadbare hybrides en hybrides) vertegenwoordigde het voorbije kwartaal 36% van de Europese personenwagenverkoop van het merk Renault in Europa, een stijging met 13 punten ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021.
 • Renault Group versterkt zijn concurrentievermogen met programma’s om de bijkomende kosten te verminderen.
 • Zo bevestigt Renault Group zijn financiële vooruitzichten zoals aangekondigd op 23 maart 2022.
 • Tijdens een Capital Market Day in de herfst van 2022 zal Renault Group een update van zijn financiële doelstellingen en strategie voorstellen om zich als een competitieve, technologische en verantwoordelijke speler te positioneren.

 

Footnotes

 

 1. ^ [1] Om de schommelingen in de geconsolideerde omzet bij constante wisselkoersen en perimeter te kunnen analyseren, herberekent Renault Group de omzet van het lopende boekjaar door de gemiddelde wisselkoersen van de voorgaande periode toe te passen en geen rekening te houden met belangrijke perimeterschommelingen die zich in de loop van de periode hebben voorgedaan.
 2. ^ [2] Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Verenigd Koninkrijk

Le 22 April 2022

"Waardecreatie staat centraal in de strategie van Renault Group en dat uit zich ook in de activiteit van het eerste kwartaal van 2022. Onze verkopen via de meest rendabele kanalen blijven groeien en het proactieve commerciële beleid van Renault Group, dat midden 2020 werd geïmplementeerd, werpt zijn vruchten af. Bovendien blijft het succes van het E-TECH-gamma aanhouden. De portefeuille van bestellingen staat op een recordniveau en groeit nog aan. Hij plukt de vruchten van ons veelbelovende en competitieve nieuwe modelgamma. In een marktomgeving die sterk is verstoord door het conflict in Oekraïne, de halfgeleidercrisis en de inflatie zet Renault Group zijn herstel voort en versnelt het de uitrol van zijn strategie,” verklaarde Thierry Piéton, Financieel Directeur van Renault Group

 

COMMERCIËLE RESULTATEN: MARKANTE FEITEN VAN HET EERSTE KWARTAAL

Hoewel de context werd verstoord door de halfgeleidercrisis en het conflict in Oekraïne, verkocht Renault Group in het eerste kwartaal van dit jaar 552.000 voertuigen, een daling met 17,1% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021.

Renault Group bevestigt zijn commerciële beleid dat de klemtoon op waardecreatie legt. Daardoor stijgt het aandeel van zijn verkoop via de meest rendabele kanalen. In de vijf belangrijkste Europese markten (Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Verenigd Koninkrijk) vertegenwoordigt de verkoop aan particulieren nu al 69% van de totale verkoop, tegenover 54% in het eerste kwartaal van 2021.

Het merk Renault versterkt zijn dominante positie op de geëlektrificeerde markt in Europa met het E-TECH-gamma, dat 36% van zijn personenwagenverkoop vertegenwoordigt, hetzij 13 punten meer dan in het eerste kwartaal van 2021, op een geëlektrificeerde markt van 29% (+8 punten tegenover 2021). Het hybridegamma (HEV en PHEV), bestaande uit Renault Clio, Renault Captur, Renault Arkana en Renault Mégane, groeide met 40% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Zo bevestigt Renault zijn positionering als toonaangevende speler op het gebied van elektrische en hybride mobiliteit.

De vernieuwing van het Dacia-gamma is een succes, met name dankzij Nieuwe Sandero, die de meest verkochte wagen bij de particuliere klanten in Europa blijft, en Duster, waarvan sinds de lancering 2 miljoen exemplaren zijn verkocht. De zuiver elektrische Dacia Spring wist in het eerste kwartaal meer dan 9.000 Europese klanten te overtuigen en is het op een na meest verkochte elektrische voertuig in Frankrijk.

De activiteiten van Alpine werden begin dit jaar gedragen door de lancering van het nieuwe gamma rond de iconische A110 en laten dit kwartaal een verkoopgroei van 67% optekenen.

De Europese orderportefeuille van Renault Group, die eind 2021 al op een recordniveau stond, blijft aangroeien en bedroeg op 31 maart 2021 maar liefst 3,9 maanden verkoop. Dacia registreerde in het eerste kwartaal 20.500 bestellingen voor Nieuwe Spring en Nieuwe Jogger belooft een nieuw succes te worden voor het merk, getuige daarvan het sterke orderboek (36.500 bestellingen in vier maanden tijd, met een mix van 70% hogere versies in Europa). Voor Mégane E-TECH Electric werden op twee maanden tijd al meer dan 10.000 bestellingen geregistreerd, waarvan 70% voor de hogere versies. De eerste leveringen van Nieuwe Mégane E-TECH Electric zijn voorzien in mei voor Frankrijk en in juni voor de belangrijkste Europese markten.

KWARTAALOMZET

In het eerste kwartaal van 2022 boekte Renault Group een omzet van 9,7 miljard euro, een daling met 2,7% ten opzichte van vorig jaar. Bij constante wisselkoersen en perimeter[1] bedraagt de daling 0,7%.

De omzet van AVTOVAZ en Renault Rusland bedraagt 0,9 miljard euro, een daling met 15,7% over de periode, aangezien de activiteit vanaf 24 februari sterk werd getroffen door het conflict in Oekraïne. De bijdrage van AVTOVAZ bedraagt 527 miljoen EUR, een daling met 23,1%. De omzet van Renault Rusland bedraagt 367 miljoen euro, een daling met slechts 2,1% dankzij voorraadverminderingen en prijsstijgingen.

Exclusief de activiteiten van AVTOVAZ en Renault Rusland bedraagt de omzet van Renault Group 8,9 miljard euro, een daling met 1,1%. De omzet van de afdeling Auto bedraagt 8,1 miljard euro, een daling met 1,0%. Dat verschil is voornamelijk te wijten aan de volgende elementen:

De negatieve wisselkoerseffecten van -0,9 punten, die voornamelijk zijn toe te schrijven aan de devaluatie van de Turkse lira en in mindere mate van de Argentijnse peso.

Het volume-effect van -8,9 punten is voornamelijk te verklaren door de daling van de automarkt in Europa als gevolg van het tekort aan halfgeleiders, wat vooral de verkoop van het merk Renault treft, aangezien Dacia minder blootgesteld is aan de meest getroffen leveranciers. 

Het positieve prijseffect van 5,6 punten weerspiegelt de voortzetting van ons beleid dat waarde boven verkoopvolume stelt, alsook prijsstijgingen om de kosteninflatie en de devaluatie van bepaalde munten te compenseren (Turkse lira en Argentijnse peso).

Het effect van de productmix (+2,2 punten) weerspiegelt de lancering van Jogger in de loop van dit kwartaal en het succes van Arkana, die in het tweede kwartaal van 2021 werd gelanceerd.

De impact van de verkopen aan de partners is negatief met -2,8 punten. Dit is voornamelijk te wijten aan de daling van de productie van dieselmotoren en voertuigen voor onze partners, met name door het einde van het Master-contract met Opel en het Trafic-contract met Fiat, die eind 2021 afliepen.

Het effect ‘andere’ vertoont een positieve bijdrage van 3,4 punten, die onder meer te danken is aan de herverwerking van verkopen met overnameverbintenis, die afnamen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2021, en wordt ondersteund door de wisselstuk- en accessoireactiviteiten en de activiteiten van Renault Retail Group.

De Mobiliteitsdiensten droegen 8 miljoen euro bij aan de omzet van het eerste kwartaal van 2022.  

De afdeling Verkoopfinanciering (RCI Bank & Services) realiseerde een omzet van 737 miljoen euro in het eerste kwartaal, een daling met 2,9% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021, in lijn met de gemiddelde productieve activa (43,7 miljard euro) die 4,7% lager lagen dan in dezelfde periode in 2021. Deze daling is te wijten aan de impact van de strategie van Renault Group om de netwerkvoorraden te optimaliseren.

De klantenactiviteit noteert een stijging van nieuwe financieringen met 5,4%. Het gemiddelde bedrag dat werd gefinancierd voor nieuwe contracten stijgt eveneens en compenseert de daling met 9,7% van het aantal nieuwe contracten als gevolg van de daling van het aantal inschrijvingen van Renault Group.

Op 31 maart 2022 vertegenwoordigen de totale voorraden (inclusief het onafhankelijke netwerk) 336.000 voertuigen (of 63 verkoopdagen), tegenover 487.000 voertuigen eind maart 2021. Ze zijn stabiel ten opzichte van 31 december 2021.

Vooruitzichten & strategie

Op 23 maart 2022 kondigde Renault Group het volgende aan:

 • de stopzetting van de activiteiten van de Renault-fabriek in Moskou en de evaluatie van de mogelijke opties met betrekking tot zijn aandeel in AVTOVAZ, met respect voor zijn 45.000 werknemers in Rusland.
 • de bijwerking van de financiële vooruitzichten voor 2022 als gevolg van deze beslissingen met:
  • een bedrijfsmarge voor Renault Group van ongeveer 3%
  • een positieve operationele free cash flow voor de afdeling Auto

De marktomgeving blijft getroffen door de halfgeleidercrisis. Renault Group bevestigt een totaal productieverlies voor 2022 van naar schatting 300.000 voertuigen, voornamelijk in het eerste halfjaar.

In een context van sterke kosteninflatie zet Renault Group haar commerciële beleid met de nadruk op waardecreatie voort en versterkt ze haar concurrentievermogen met programma’s om bijkomende kosten te verminderen.

Zoals aangegeven bij de voorstelling van de jaarresultaten op 18 februari 2022, bevestigt Renault Group de middellangetermijndoelstellingen van Renaulution voor te zijn en wordt de uitvoering van het strategische plan versneld.

Tijdens een Capital Market Day in de herfst van 2022 zal Renault Group een update van zijn financiële doelstellingen en strategie voorstellen om zich als een competitieve, technologische en verantwoordelijke speler te positioneren.

Geconsolideerde omzet van Renault Group

 (In miljoen euro)

2021

2022

 verschil

2022/2021

1e kwartaal

 

 

 

Auto exclusief AVTOVAZ

8.566

8.476

-1,1%

Waaronder Renault Rusland

375

367

-2,1%

AVTOVAZ

685

527

-23,1%

Mobiliteitsdiensten

5

8

+60,0%

Verkoopfinanciering

759

737

-2,9%

Totaal

10.015

9.748

-2,7%

De 15 grootste markten voor Renault Group eind maart 2022

 

Cumul einde maart 2022

Volumes (1) 

(in stuks)

Marktaandeel


PW+BV

(in %)

1

FRANKRIJK

104.145

22,8

2

RUSLAND

75.104

27,1

3

ITALIË

38.918

9,9

4

DUITSLAND

37.382

5,5

5

TURKIJE

29.648

19,5

6

BRAZILIË

26.048

7,0

7

INDIA

23.205

2,2

8

MAROKKO

16.502

39,9

9

SPANJE + KANARISCHE EILANDEN

16.179

8,5

10

VERENIGD KONINKRIJK

15.835

3,2

11

BELGIË + LUXEMBURG

13.749

10,4

12

ZUID-KOREA

12.659

3,5

13

POLEN

12.587

10,7

14

ARGENTINIË

10.218

10,2

15

COLOMBIA

10.031

19,4

(1) Verkoopcijfers zonder Twizy

Totale PW- en BV-verkoop van Renault Group per merk

 

1e kwartaal

 

2021

2022

verschil in %

RENAULT

 

 

 

PW

           337.661

           279.185

-17,3

BV

             96.485

             69.547

-27,9

PW+BV*

           434.146

           348.732

-19,7

Waaronder Renault Rusland

                   30.364

                   22.392

-26,3

RENAULT KOREA MOTORS

 

 

 

PW

             12.227

             12.032

-1,6

DACIA

 

 

 

PW

           109.837

           126.443

15,1

BV

             11.055

               1.472

-86,7

PW+BV

           120.892

           127.915

5,8

LADA

 

 

 

PW

             88.381

             57.832

-34,6

BV

               2.268

               2.776

22,4

PW+BV

             90.649

             60.608

-33,1

ALPINE

 

 

 

PW

                  424

                  709

67,2

JINBEI & HUASONG

 

 

 

PW

                    22

                     -  

-100,0

BV

               6.407

                     -  

-100,0

PW+BV

               6.429

                     -  

-100,0

EVEASY

 

 

 

PW

                  479

               1.737

262,6

RENAULT GROUP

 

 

 

PW

           549.031

           477.938

-12,9

BV

           116.215

             73.795

-36,5

PW+BV

           665.246

           551.733

-17,1

Waaronder Renault Rusland + LADA

           121.013

             83.000

-31,4

 

Footnotes

 

 1. ^ [1] Om de schommelingen in de geconsolideerde omzet bij constante wisselkoers en perimeter te kunnen analyseren, herberekent Renault Group de omzet van het lopende boekjaar door de gemiddelde wisselkoersen van de voorgaande periode toe te passen en geen rekening te houden met belangrijke perimeterschommelingen die zich in de loop van de periode hebben voorgedaan.

Documenten

Eerste kwartaal van 2022 Een performant commercieel beleid, ondersteund door een grondige vernieuwing van het gamma

Voir les documents Voir la médiathèque

Renault Group staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificering kan Renault Group rekenen op de complementariteit van zijn vijf merken – Renault, Dacia, LADA, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Renault Group is gevestigd in meer dan 130 landen en verkocht in 2021 2,7 miljoen voertuigen. Hij verenigt bijna 160.000 medewerkers die dagelijks zijn bestaansreden belichamen zodat mobiliteit ons dichter bij elkaar kan brengen. Renault Group is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, en van een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Renault Group de ambitie om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn in Europa. https://www.renaultgroup.com/

 

Documenten

Eerste kwartaal van 2022 Een performant commercieel beleid, ondersteund door een grondige vernieuwing van het gamma
Eerste kwartaal van 2022 Een performant commercieel beleid, ondersteund door een grondige vernieuwing van het gamma

Renault Group staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificering kan Renault Group rekenen op de complementariteit van zijn vijf merken – Renault, Dacia, LADA, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Renault Group is gevestigd in meer dan 130 landen en verkocht in 2021 2,7 miljoen voertuigen. Hij verenigt bijna 160.000 medewerkers die dagelijks zijn bestaansreden belichamen zodat mobiliteit ons dichter bij elkaar kan brengen. Renault Group is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, en van een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Renault Group de ambitie om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn in Europa. https://www.renaultgroup.com/