Persbericht
Persbericht

Eerste helft van 2023 - DACIA: het succesverhaal gaat verder met een groei van 24%

  • In de eerste helft van 2023 verkocht Dacia 345.432 personenwagens en bedrijfsvoertuigen, goed voor een groei van 24,2%. Er werden in totaal 342.809 personenwagens verkocht, wat het merk een marktaandeel van 4,7% in personenwagens opleverde, een stijging van 0,2 punten ten opzichte van dezelfde periode in 2022.
  • De vier kernmodellen van het merk boekten allemaal vooruitgang in de eerste helft van het jaar: Spring met +38%, Sandero met +24%, Duster met +13% en Jogger met +130%.
  • Dacia heeft zijn plaats op het Europese podium verstevigd in zijn traditionele kernactiviteit, de verkoop aan particulieren, en is voor het eerst opgeklommen naar de tweede plaats, met een marktaandeel van 8,4% voor particulieren.
  • In België is Dacia de absolute leider in de verkoop aan particuliere klanten, met een marktaandeel van 12,4%. Het merk plaatst drie modellen in de Top 5.

op 18 Juli 2023

PRESTATIES ONDERSTEUND DOOR DE 4 KERNMODELLEN

De verkoop van Dacia Sandero bedroeg 138.978 voertuigen, een stijging van 24% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Sandero behoudt zijn positie als de meest aan particulieren verkochte wagen in Europa sinds 2017.

Met 111.891 verkochte exemplaren is de Dacia Duster 13% gestegen ten opzichte van de eerste helft van 2022 en heeft het zijn plaats behouden op het Europese podium voor SUV’s die aan particulieren worden verkocht.

Met 50.569 verkochte exemplaren in het eerste kwartaal rondt Dacia Jogger de kaap van 100.000 verkochte exemplaren sinds zijn lancering. Het succes van de hybridemotor duurt voort en is goed voor meer dan een vierde van de bestellingen van klanten.

Met 27.438 verkochte exemplaren eindigt Spring 38% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Hij behoudt zijn plaats op het Europese podium voor elektrische voertuigen die aan particulieren worden verkocht.

PRESTATIES GEDREVEN DOOR ALLE BELANGRIJKE EUROPESE MARKTEN

Op de Europese markt voor personenwagens groeit Dacia met 29,5% op een markt die met 17,5% groeit. Het heeft een marktaandeel van 4,5%, een stijging van 0,4 punten ten opzichte van de eerste helft van 2022.

In zijn traditionele kernsegment van de verkoop aan particulieren heeft Dacia zijn plaats op het Europese podium verstevigd door voor het eerst op te klimmen naar de tweede plaats, met een marktaandeel van 8,4% (ter herinnering: in 2022 behaalde Dacia een recordmarktaandeel van 7,6% op de Europese markt voor personenwagens).

In België is Dacia doorgedrongen tot de top 10 van de markt van alle merken, met een marktaandeel van 4,53% (7e plaats). Op een totale markt die met 35% groeide, groeide het merk met 70% (12.513 verkochte voertuigen). Dacia Sandero is het op één na populairste model op de markt (5.828 verkochte voertuigen), slechts 70 voertuigen achter de leider.  Wat de verkoop aan particulieren betreft, is Dacia de absolute leider met een marktaandeel van 12,4%. Het merk heeft drie modellen in de top 5 van verkopen aan particulieren: Sandero (5.200 voertuigen), Duster (3.455 voertuigen) en Jogger (2.067 voertuigen) bezetten respectievelijk de eerste, tweede en vierde plaats.

In Frankrijk, de grootste markt van Dacia, werden in het eerste kwartaal 81.415 personenwagens en bedrijfsvoertuigen van het merk ingeschreven, een stijging van 25% ten opzichte van 2022. Zijn marktaandeel van 9,1% voor personenwagens steeg met 0,7 punten, waardoor Dacia zijn derde plaats op de Franse markt voor personenwagens kon bevestigen.

Op de particuliere markt staat Dacia op de eerste plaats met een marktaandeel van 16,3%, oftewel 1 op de 6 particulieren. De vier kernmodellen van Dacia staan in de top 10: Sandero op 1, Duster op 4, Spring op 6 en Jogger op 10.

In Italië werden in de eerste zes maanden van 2023 47.798 personenwagens en bedrijfsvoertuigen verkocht, een stijging van 26%. Het marktaandeel voor personenwagens bedroeg 5,6%, een stijging van 0,1 punten.

Voor het eerst in zijn geschiedenis staat Dacia op de eerste plaats op de Italiaanse markt voor particulieren, met een marktaandeel van 9,7%. Sandero is het meest aan particulieren verkochte model in Italië.

In Duitsland werden in totaal 34.862 personenwagens en bedrijfsvoertuigen verkocht, een stijging van 41% ten opzichte van de eerste helft van 2022. Het marktaandeel voor personenwagens bedroeg 2,5%, een stijging van 0,5 punten.

Met een marktaandeel van 5,7% voor particulieren is Dacia voor het eerst in zijn geschiedenis het op twee na grootste merk in Duitsland. Drie modellen van het merk staan in de top 10: Sandero op 3, Duster op 4 en Jogger op 10.

Spanje noteerde ook een sterke groei van 40%, met 24.816 verkochte personenwagens en bedrijfsvoertuigen in de eerste helft van 2023. Het marktaandeel voor personenwagens bedroeg 4,9%, een stijging van 0,6 punten. Sandero is de meest verkochte wagen op de Spaanse markt.

Op de markt voor particulieren is Dacia het op drie na grootste merk, met een marktaandeel van 9,1%.

In Roemenië bezetten Dacia-modellen in de eerste helft van 2023 de volledige top 5 voor personenwagens. Het merk verkocht 24.733 personenwagens en bedrijfsvoertuigen, een stijging van 51%. Het marktaandeel voor personenwagens bedroeg 33,4%, een stijging van 5,7 punten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dacia boekte een recordmarktaandeel van 40,8% op de markt voor particulieren.

DACIA ZET GROEI EN STRATEGISCH OFFENSIEF VOORT

In de eerste helft van het jaar zette Dacia zijn offensief en dynamiek voort met zijn vier kernmodellen, nu verkrijgbaar in de nieuwe Extreme-uitvoering die de outdoor waarden van Dacia belichaamt en nu al een onmiskenbaar succes kent, met meer dan 45.000 bestellingen in slechts enkele maanden. 

Dit bewijst dat klanten zeer ontvankelijk zijn voor de nieuwe positionering van het merk.

Vandaag zet Dacia de volgende stappen in deze outdoor wereld. Het heeft zojuist aangekondigd dat het als constructeur deelneemt aan het wereldkampioenschap rally-raid met prototypes op door Aramco geproduceerde synthetische brandstof. Het hoogtepunt wordt de Dakar Rally in 2025.

Dacia wordt ook hoofdpartner van de UTMB® World Series en titelpartner van de Dacia UTMB® Mont-Blanc.

“Het succesverhaal van Dacia gaat verder, met een totale volumestijging van 24%. Voor het eerst in zijn geschiedenis is Dacia opgeklommen naar de tweede plaats in Europa wat betreft de verkoop aan particulieren. Dit bewijst dat onze strategie in lijn is met de behoeften van onze klanten. Deze prestaties weerspiegelen ook een merk dat voortdurend in ontwikkeling is, zoals blijkt uit onze recente outdoor verbintenissen: rally-raid met synthetische brandstoffen vanaf 2025 en ons versterkte partnerschap met de UTMB® World Series.” Xavier Martinet, Directeur Marketing, Verkoop & Operaties van Dacia

*PW aan particulieren (Bron: Dataforce, lijst van Europese landen met verkoop per klantkanaal ) = België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland

Documenten

Eerste helft van 2023 - DACIA: het succesverhaal gaat verder met een groei van 24% (WORD)

Eerste helft van 2023 - DACIA: het succesverhaal gaat verder met een groei van 24% (PDF)

Zie de documenten

Geboren in 1968 en vervolgens opnieuw gelanceerd door Renault Group in 2004 in heel Europa en de landen van het Middellandse-Zeegebied, heeft Dacia altijd auto's aangeboden met de beste prijs-kwaliteitverhouding en voortdurend opnieuw gedefinieerd wat essentieel is. Dacia, een disruptief merk, ontwerpt voertuigen die eenvoudig, veelzijdig, betrouwbaar en afgestemd zijn op de levensstijl van de klant. Dacia-modellen zijn maatstaven op de markt geworden: Logan, de nieuwe auto tegen tweedehandsprijzen; Sandero, sinds 2017 jaarlijks de bestverkochte auto aan Europese particulieren; Duster, sinds 2018 de bestverkochte SUV voor particulieren in Europa; Spring, de kampioen van toegankelijke elektrische mobiliteit; Jogger de veelzijdige gezinsauto uit het C-segment. Dacia is aanwezig in 44 landen en heeft sinds 2004 meer dan 8 miljoen voertuigen verkocht. Op de Belgisch-Luxemburgse markt bekleedde het merk Dacia eind 2022 de 9de plaats in de rangschikking van personenwagens en bedrijfsvoertuigen. Bij de verkoop aan particulieren veroverde Dacia de eerste plaats met een marktaandeel van 8,7% dankzij het bevestigde succes van de derde generatie van Sandero en de SUV Dacia Duster. Nieuwe Sandero, die sinds januari 2021 wordt gecommercialiseerd, stond comfortabel op de eerste plaats in de verkoop aan particulieren voor alle segmenten samen, gevolgd door Dacia Duster. Dacia Duster werd bovendien als eerste SUV in het C-segment aan particulieren verkocht.Documenten

Eerste helft van 2023 - DACIA: het succesverhaal gaat verder met een groei van 24% (WORD)
Eerste helft van 2023 - DACIA: het succesverhaal gaat verder met een groei van 24% (PDF)
Eerste helft van 2023 - DACIA: het succesverhaal gaat verder met een groei van 24% (WORD)
Eerste helft van 2023 - DACIA: het succesverhaal gaat verder met een groei van 24% (PDF)

Geboren in 1968 en vervolgens opnieuw gelanceerd door Renault Group in 2004 in heel Europa en de landen van het Middellandse-Zeegebied, heeft Dacia altijd auto's aangeboden met de beste prijs-kwaliteitverhouding en voortdurend opnieuw gedefinieerd wat essentieel is. Dacia, een disruptief merk, ontwerpt voertuigen die eenvoudig, veelzijdig, betrouwbaar en afgestemd zijn op de levensstijl van de klant. Dacia-modellen zijn maatstaven op de markt geworden: Logan, de nieuwe auto tegen tweedehandsprijzen; Sandero, sinds 2017 jaarlijks de bestverkochte auto aan Europese particulieren; Duster, sinds 2018 de bestverkochte SUV voor particulieren in Europa; Spring, de kampioen van toegankelijke elektrische mobiliteit; Jogger de veelzijdige gezinsauto uit het C-segment. Dacia is aanwezig in 44 landen en heeft sinds 2004 meer dan 8 miljoen voertuigen verkocht. Op de Belgisch-Luxemburgse markt bekleedde het merk Dacia eind 2022 de 9de plaats in de rangschikking van personenwagens en bedrijfsvoertuigen. Bij de verkoop aan particulieren veroverde Dacia de eerste plaats met een marktaandeel van 8,7% dankzij het bevestigde succes van de derde generatie van Sandero en de SUV Dacia Duster. Nieuwe Sandero, die sinds januari 2021 wordt gecommercialiseerd, stond comfortabel op de eerste plaats in de verkoop aan particulieren voor alle segmenten samen, gevolgd door Dacia Duster. Dacia Duster werd bovendien als eerste SUV in het C-segment aan particulieren verkocht.