Communiqué de presse
Communiqué de presse

Een Renault F1 en Robert Kubica tijdens de Renault Sport Series in Francorchamps

Le 15 September 2016

Er komt meer en meer goed nieuws naar buiten over de komende Renault Sport Series die betwist worden op 23, 24 en 25 september op het circuit van Spa-Francorchamps. Samen met de European Le Mans Series met de broers Vanthoor in de schijnwerpers, draagt Renault meer dan zijn steentje bij aan de affiche van deze grote première met onder meer de Eurocup FR2.0, de Renault R.S.01 Trophy, maar ook de langverwachte terugkeer in onze mooie Ardennen van ex-F1-rijder Robert Kubica (in competitie in een RS01) en een Renault V8 E20 F1 uit 2012 in handen van de Canadese testrijder Nicholas Latifi.

Robert Kubica terug in Francorchamps met Renault zes jaar na zijn podium tijdens de GP van België F1

Bij dezen een terugkeer die ons bijzonder veel plezier doet. Renault-rijder Robert Kubica was begin 2011 het slachtoffer van een zwaar rallyongeval, werd geraakt aan de rechterarm en zag een brutaal einde komen aan zijn F1-carrière na 77 GP’s, 1 zege, 1 pole positie en 12 podia, de laatste tijdens de GP van België 2010.

Na meerdere seizoen in de wegwedstrijden van het WRC waar hij debuteerde in een… Renault Clio, besliste de snelste Pool van de planeet om terug te keren naar zijn eerste liefde: Renault en het circuit!

Na een eerste ervaring in een Mercedes GT3 tijdens de meest recente 12 Uur van Mugello, afgelopen maart gewonnen door een Renault R.S.01, ging ‘RB’ in op de uitnodiging van Renault om een R.S.01 te besturen in de Trophy tijdens de races in Francorchamps. Die wagen van Renault Sport Racing wordt ingezet door Duqueine Engineering. De voormalig winnaar van de Formula Renault 3.5 in 2005 (wat hem een eerste F1-test aan het stuur van de Renault RS25 opleverde) zal het stuur delen met de Franse ‘gentlemandriver’ Christophe Hamon.

“Ik kreeg de kans om de R.S.01 begin deze week te testen” , vertrouwt de ex-GP-rijder toe. “En ondanks het smalle circuit van Alès, kon ik meteen de enorme kwaliteiten van deze bolide appreciëren, zoals de remkracht dankzij de remschijven uit carbon. Ik was onder de indruk hoe laat ik kon remmen en hoe hoog de bochtensnelheid was, zonder dat de auto overhelde. De R.S.01 stuurt zoals een prototype, ook als ik de limiet opzocht. Ik ben erg ongeduldig om me op een circuit als Spa-Francorchamps te bevinden, waar de neerwaartse druk die de auto genereert een belangrijke troef zal zijn en me nog meer sensaties zal bezorgen.”

Een Renault F1 in de handen van de Canadees Latifi

Het Belgische publiek mag zich verheugen op de terugkeer naar ons land van een grote belofte van de F1, die op een andere manier zal toegejuicht worden dan hij had verwacht. De tienduizenden fans die hun uitnodiging gedownload hebben op de site www.renault.be om getuige te zijn van deze prachtige Renault-meeting hebben immers ook recht op verschillende F1-demo’s.

In de lijn van de World Series worden er verder ook verschillende animaties georganiseerd in de paddock en op de piste. En het hoogtepunt van het spektakel worden zonder twijfel de demonstraties van de Renault V8 E20 F1, voor de gelegenheid bestuurd door Nicholas Latifi.

Deze 21-jarige Canadees, voormalig F3-rijder en daarna actief in GP2 in 2014 en 2015, is dit jaar de testrijder geworden van Renault F1. De man uit Toronto heeft zijn eerste testsessies aan het stuur van de Renault F1 2016 al achter de rug, in Barcelona en daarna in Silverstone.

Documenten

Een Renault F1 en Robert Kubica tijdens de Renault Sport Series in Francorchamps

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Een Renault F1 en Robert Kubica tijdens de Renault Sport Series in Francorchamps
Een Renault F1 en Robert Kubica tijdens de Renault Sport Series in Francorchamps