Story

E7A, DE VOLGENDE GENERATIE ELEKTROMOTOREN, ONTWIKKELD DOOR RENAULT EN VALEO

Gesterkt door zijn knowhow op het gebied van elektromotoren met wikkelrotor, waarvan hij sinds 2012 pionier is in de autosector, bouwt Renault Group voort op zijn elan om een nieuwe, unieke motor te ontwikkelen die zijn gelijke niet kent in de wereld en die nog krachtiger en efficiënter is, zonder gebruik te maken van zeldzame aardmetalen. Deze elektromotor van de derde generatie werd ontwikkeld in samenwerking met Valeo, dat zijn expertise op het vlak van stators inbrengt. De elektromotor van de nieuwste generatie, die 'E7A' werd gedoopt en zich momenteel nog in prototypefase bevindt, zal in 2027 het levenslicht zien.

Le 26 Oktober 2023

Een innovatie 'made in France' voor een krachtigere, compactere en schonere motor. Renault Group en Valeo hebben hun krachten gebundeld om een nieuwe generatie elektromotoren te creëren. Dankzij de regelmatige uitwisselingen tussen de constructeur en de toeleverancier resulteerde het partnerschap, dat in 2021 werd aangegaan, al snel in een gezamenlijke ontwikkeling. Elk team leverde zijn toponderdeel (de rotor voor Renault Group en de stator voor Valeo) en zijn expertise op het vlak van technologische ontwikkeling en productie. De hoogtechnologische elektromotor 'E7A', wordt momenteel verder ontwikkeld.

Een milieuvriendelijkere elektromotor zonder zeldzame aardmetalen

Renault is pionier en marktleider op het gebied van synchrone elektromotoren met bobinerotor, de zogeheten EESM-technologie (Electrically Excited Synchronous Motor), die sinds 2012 op grote schaal werd geproduceerd voor ZOE. Voor de nieuwe elektromotor E7A zal Renault Group voortbouwen op die expertise om een 'all-in-one'-architectuur te leveren, die de motor bij gelijk vermogen 30 procent compacter maakt dan de motoren die momenteel in Mégane E-Tech electric en Nieuwe Scénic E-Tech electric worden gebruikt. Daarnaast ontwikkelt Renault Group ook rotortechnologie zonder zeldzame aardmetalen, die de koolstofimpact met 30 procent kan reduceren. Door een wikkelrotor te verkiezen boven de technologie van een elektromotor met permanente magneet, geeft Renault zijn motor een hoger rendement, stelt het zijn bevoorrading veilig en behoudt het zijn onafhankelijkheid ten opzichte van landen die zeldzame aardmetalen en magneten produceren.

Meer vermogen en efficiëntie

Deze elektromotor van de derde generatie zal ook helpen om de oplaadtijd van de batterij te verkorten, aangezien de systeemspanning wordt verhoogd tot 800 volt, tegenover de huidige standaard van 400 volt. De motor zal zich zowel krachtig als efficiënt tonen, dankzij de stator geleverd door Valeo. Zo zal de nieuwe elektromotor E7A tot 200 kW ontwikkelen: meer vermogen zonder dat er meer elektrische energie nodig is. Tot slot gebruikt hij de Hairpin-technologie voor de assemblage van koperdraad, al sinds 2010 een specialiteit van Valeo.

Op dit moment bevindt deze motor zich nog in de ontwikkelingsfase. Er moeten nog andere stappen worden gezet voordat hij op grote schaal kan worden geproduceerd. De serieproductie van deze motor van de nieuwste generatie gaat eind 2027 van start in de Renault Group-fabriek van Cléon.

Documenten

E7A, DE VOLGENDE GENERATIE ELEKTROMOTOREN, ONTWIKKELD DOOR RENAULT EN VALEO (WORD)

E7A, DE VOLGENDE GENERATIE ELEKTROMOTOREN, ONTWIKKELD DOOR RENAULT EN VALEO (PDF)

Voir les documents Voir la médiathèque

Médiathèque (3)

Documenten

E7A, DE VOLGENDE GENERATIE ELEKTROMOTOREN, ONTWIKKELD DOOR RENAULT EN VALEO (WORD)
E7A, DE VOLGENDE GENERATIE ELEKTROMOTOREN, ONTWIKKELD DOOR RENAULT EN VALEO (PDF)
E7A, DE VOLGENDE GENERATIE ELEKTROMOTOREN, ONTWIKKELD DOOR RENAULT EN VALEO (WORD)
E7A, DE VOLGENDE GENERATIE ELEKTROMOTOREN, ONTWIKKELD DOOR RENAULT EN VALEO (PDF)