Communiqué de presse
Communiqué de presse

Designers van Renault-Groep eren Le Corbusier in Villa Savoye

Le 26 Oktober 2015

  • Het designteam van de Renault-groep viert de 50ste verjaardag van het overlijden van Le Corbusier (1965-2015) door een auto voor de 21ste eeuw te ontwerpen en creëren, geïnspireerd op de modernistische principes en theorieën van de architect
  • In het interbellum ontstonden zowel de moderne architectuur als de moderne auto. Deze ontwikkelingen hadden een grote impact op onze manier van leven als gevolg van de democratisering van de auto in Europa en in de rest van de wereld na 1945
  • Villa Savoye, een icoon van moderniteit, werd ontworpen als een ideaal en modern vakantiehuis. Het kaderde in de belangrijke trend van plezierhuizen in Ile de France, die door de opkomst van de auto werd gestimuleerd. Villa Savoye illustreert de nauwe band tussen auto’s en architectuur

Een buitengewoon ontstaan

Alles begon 2 jaar geleden. De designteams van de Renault-groep houden zich regelmatig bezig met toekomstgerichte thema’s, die los staan van de vernieuwingen van het gamma. Op die manier worden nieuwe paden verkend en kunnen de creatieve medewerkers "recreatieve" momenten beleven.

De teams hadden zich tot doel gesteld het thema "voorwerpen van de Franse cultuur" te onderzoeken. Hun onderzoek en inspiratie voerde hen algauw terug naar de jaren ’30, het gouden tijdperk van de auto. De invloed van "Le Corbusier" bleek een voor de hand liggende inspiratiebron, als een soort van conceptuele voorloper van de moderne auto.

Bij hun uitwerking van de conceptauto Le Corbusier lieten de designers zich dan ook leiden door het idee van eenvoud, een zichtbare en esthetisch evenwichtige structuur, geometrische elegantie en beheersing van het licht.

De designteams van de Renault-groep zijn trots op hun eerbetoon aan deze visionaire ontwerper en architect die de architectuur opnieuw uitvond en voor iedereen toegankelijk maakte. Zijn manier van denken en waarden vinden we ook bij Renault terug.

Renault engageert zich voor kunst

De unieke collectie kunstwerken van Renault is innovatief qua opzet en origineel qua configuratie. Ze telt ruim 300 stukken, waaronder schilderijen, beelden, tekeningen en architecturale installaties die tussen 1967 en 1985 werden gemaakt door een dertigtal grote Frans en buitenlandse kunstenaars.

Het opvallende aan de collectie is dat ze grotendeels het resultaat is van de originele aanpak van Renault: van bij het begin was het niet de bedoeling om afgewerkte en reeds te koop gestelde kunstwerken te kopen, maar wel een samenwerking te realiseren met hedendaagse kunstenaars die geïnteresseerd waren in de wereld van de industrie. Door hen logistieke, technologische en financiële steun te geven zouden ze dan originele kunstwerken in optimale omstandigheden kunnen maken.

Tegenwoordig belichaamt de Renault-collectie de belangrijkste waarden van de groep: visie, innovatie, durf en altruïsme. Selecte stukken worden regelmatig tentoongesteld in de grote musea van de landen waar Renault actief is.

Ook vandaag nog vraagt Renault aan kunstenaars van het land waar de groep tentoonstellingen organiseert, om kunstwerken te maken. Emirati kunstenaar Ebtisam Abdulaziz, Turkse kunstenaar Arslan Sukan en, onlangs nog, Chinese kunstenaars Wen Fang en He An maken dan ook deel uit van de collectie.

Documenten

Designers van Renault-Groep eren Le Corbusier in Villa Savoye

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Designers van Renault-Groep eren Le Corbusier in Villa Savoye
Designers van Renault-Groep eren Le Corbusier in Villa Savoye