Communiqué de presse
Communiqué de presse

De Renault-Nissan Alliantie boekt aanzienlijke vooruitgang ten voordele van de gelijkheid van mannen en vrouwen in het beroepsleven

Le 29 November 2016

 • Renault en Nissan hebben in 2016 verschillende van hun vrouwelijke kaderleden gepromoveerd naar functies met belangrijke verantwoordelijkheden
 • Een vierde van de leden van het Executief Comité bij Renault zijn vrouwen
 • In Japan is het percentage vrouwen in directiefuncties bij Nissan twee keer groter dan het nationale gemiddelde binnen de grote industriële groepen
 • Renault en Nissan worden alom erkend om hun inzet voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen

 

DEAUVILLE, FRANKRIJK (29 november 2016) – De start van het Women’s Forum 2016 bevestigt de continue inzet van de Renault-Nissan Alliantie ten voordele van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Deze inzet leidde het voorbije jaar al tot een aanzienlijke vooruitgang voor de vrouwen binnen beide ondernemingen. De Alliantie promoveerde in 2016 immers verschillende vrouwelijke kaderleden naar belangrijke functies binnen de Directie, onder andere Véronique Sarlat-Depotte, die Aankoopdirecteur werd van de Renault-Nissan Alliantie en Algemeen Directeur van RNPO (Renault Nissan Purchasing Organization), Clotilde Delbos, Financieel Directeur van de Renault Groep en Voorzitter van de Raad van RCI Banque en Mayra Gonzalez die Algemeen Directeur werd van Nissan Mexico.

“Onze inzet ten voordele van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen is gunstig voor de competitiviteit van de groep. Het is immers onze bedoeling om de beste talenten wereldwijd aan te trekken”, zo verklaarde Carlos Ghosn, CEO van de Alliantie. “We hebben belangrijke maatregelen genomen om de gelijkheid te promoten op alle niveaus van de Alliantie. Hoewel we er trots op mogen zijn dat we één van de referenties zijn binnen de automobielsector, is er nog werk aan de winkel en daarom zullen we ons blijven inzetten”, zo gaat hij verder.

Het percentage vrouwen dat werkt bij Renault, met hoofdzetel in Frankijk, en bij Nissan in Japan is sinds vorig jaar aanzienlijk toegenomen, vooral wat de managersfuncties betreft.

Bij Renault vertegenwoordigden vrouwen eind 2015 18,8% van het totale personeelsbestand wereldwijd, en dit ten opzichte van 18,4% in 2014 en 10% in 2000. Eind 2015 bekleedden ze 24,2% van de 2000 sleutelfuncties binnen de onderneming wereldwijd, en dit ten opzichte van 22% in 2014.

Binnen de automobielindustrie is Renault één van de leiders wat de tewerkstelling van vrouwen in hoge directiefuncties betreft. Drie van de twaalf leden van het Exectutief Comité zijn vrouwen (in 2015 waren het er twee op elf): Mouna Sepehri, Afgevaardigd Directeur van het Voorzitterschap, Marie-Françoise Damesin, Directeur Human Resources van de Renault Groep en van de Alliantie, en Clotilde Delbos, die onlangs benoemd werd als Financieel Directeur van de Renault Groep.

Bij Nissan werd in 2016 9,1% van de managementfuncties ingevuld door vrouwen, een vooruitgang ten opzichte van de 8,2% van het boekjaar 2015. Volgens de statistieken van 2015 van het Japanse ministerie voor Gezondheid, Werkgelegenheid en Sociale Zaken komt dit percentage heel goed uit de vergelijking met het gemiddelde van 3,7% dat behaald werd door de Japanse industriële ondernemingen van 1000 of meer werknemers.

Vrouwen vertegenwoordigen in 2016 7% van de hogere managementfuncties in Japan, goed voor een verdriedubbeling sinds 2008 toen ze slechts 2% vertegenwoordigden.

Sinds april 2016 bekleden vrouwen bij Nissan 13% van alle managersfuncties wereldwijd, en dit ten opzichte van 7% in 2008. De constructeur heeft zich als doel gesteld om tegen 2017 op wereldschaal 14% vrouwelijke managers in dienst te hebben.

 

De vrouwen van de Renault-Nissan Alliantie worden bekroond voor hun grote inzet in de automobielindustrie

In 2016 sleepten de Alliantie en verschillende van de vrouwelijke kaderleden heel wat prijzen in de wacht.

 • Vier verantwoordelijken binnen de Alliantie werden door Automotive News Europe genomineerd als Leading Women 2016. Het gaat om Mouna Sepehri, Marie-Françoise Damesin, Agneta Dahlgren, Directeur Design van C-Segment C en elektrische voertuigen van de Renault Groep en Judith Richardson, vicedirecteur aankoop, Nissan Europa.
 • Agneta Dahlgren werd uitgeroepen tot Vrouw van 2016 door de onafhankelijke vereniging Women and Vehicles in Europe (WAVE). Op 28 september, aan de vooravond van de Mondial de l’Automobile in Parijs, overhandigde Automotive News Europe de “Eurostar”-trofee 2016 aan Agneta Dahlgren. Ze werd gekozen uit heel wat kandidaten uit de Europese automobielindustrie, zowel mannen als vrouwen.
 • Renault Brazilië kreeg de Gouden Medaille (Golden Award) van het programma Women’s Empowerment Principles van de VN als erkenning voor de acties ten voordele van de emancipatie van de vrouwen.
 • Renault Spanje kreeg van het Spaanse ministerie van Gezondheid, Sociale Diensten en Gelijkheid een certificaat als beloning voor de inzet en de acties van de onderneming met het oog op de promotie van de gelijkheid in Spanje.
 • Nissan kreeg het certificaat “Platinum Kurumin” van het Japanse ministerie van Gezondheid, Werkgelegenheid en Sociale Zaken. Dit certificaat wordt toegekend aan de ondernemingen die ouders ondersteuning bieden. Nissan is de eerste autobouwer die dit certificaat krijgt.
 • Nissan kreeg van de beurs van Tokio voor het vierde jaar op rij de onderscheiding “Merk Nadeshiko” voor zijn beleid ter ondersteuning en promotie van het vrouwelijke personeel.

 

De Alliantie organiseert initiatieven en evenementen om de emancipatie van vrouwen te promoten:

 • Sinds 2010 kunnen vrouwen in de meeste landen waar Renault aanwezig is profiteren van maatregelen voor persoonlijke ontwikkeling zoals specifieke werksessies of opleidingen om hun leiderschap en invloed te versterken en ook mentoringsessies of individuele coaching dankzij Women@renault.
 • Het sociale netwerk Women@renault telt meer dan 4500 leden waaronder 23% mannen.
 • Nissan blijft zijn verkoopconcept “Ladies First” uitbreiden in Japan. De “Ladies First”-concessies worden voornamelijk beheerd en geleid door vrouwen. Het elegant aangeklede verkooppunt in Fuchu, een buitenwijk van Tokio, beschikt over een oppasdienst en een ruime speelruimte voor kinderen. Het is de bedoeling dat vrouwen en kopers van een eerste auto zich er perfect op hun gemak voelen. In september telde Nissan 272 “Ladies First”-concessies.
 • Nissan verhoogde het percentage vrouwen binnen zijn commerciële functies aanzienlijk. De vrouwen bekleden er sinds augustus 9,9% van deze functies, ten opzichte van 8,5 in het midden van 2015. De doelstelling van Nissan is te komen tot 10%.

 

De Renault-Nissan Alliantie plaatst het thema “Hoe bereik ik het hoogste niveau” in de kijker op het Women’s Forum

De Alliantie maakt elk jaar aan de vooravond van het “Women’s Forum for the Economy and Society” een overzicht van de evolutie betreffende de gelijkheid tussen mannen en vrouwen en de diversiteit. Dit jaar vindt de conferentie plaats in Deauville, in Frankrijk, van 30 november tot 2 december. Deze jaarlijkse afspraak kan sinds 2006 rekenen op de steun van de Alliantie. De bedoeling is gelijke kansen voor vrouwen te promoten binnen de domeinen van de industrie, het onderwijs, de politiek en meer in het algemeen binnen de maatschappij.

De Renault-Nissan Alliantie stuurt een afvaardiging bestaande uit 50 van haar beste medewerksters van over de hele wereld naar de conferentie. Dit jaar organiseert de constructeur een speciale sessie over de manier om de top van de hiërarchie te bereiken. Alle afgevaardigden zijn uitgenodigd.

 

Over de Renault-Nissan Alliantie

De Renault-Nissan Alliantie is een strategisch partnerschap tussen Renault (met hoofdzetel in Parijs) en het Japanse merk Nissan (met hoofdzetel in Yokohama). De Alliantie verkoopt 10% van alle wereldwijd gecommercialiseerde wagens. Renault en Nissan zijn sinds 1999 strategische partners en ze verkochten in 2015 8,5 miljoen wagens in bijna 200 landen. De Alliantie heeft ook strategische samenwerkingsakkoorden afgesloten met verschillende constructeurs, onder andere met het Duitse merk Daimler en het Chinese merk Dongfeng. Ze heeft ook een meerderheidsaandeel in het kapitaal van de co-onderneming die AVTOVAZ, de grootste Russische constructeur, controleert.

Opmerkingen voor de redacteurs:

Bovendien zal de Renault-Nissan Alliantie dit jaar drie sessies organiseren waaronder één in plenaire zitting:

 • 1 december van 16.50 tot 17.05 uur : Mayra Gonzalez, Algemeen Directeur van Nissan Mexico zal deelnemen aan de plenaire zitting rond het thema: “New at the Top”.
 • 1 december van 12.20 tot 13.05 uur : de Renault-Nissan Alliantie organiseert een sessie die voorgesteld wordt door “Les Pionnières” rond het thema “Entrepreneurial spirit: Women on the move”, (Ondernemersgeest: vrouwen in beweging).
 • 2 december van 10.45 tot 11.30 uur: de Renault-Nissan Alliantie organiseert een laatste sessie, genaamd “Executive Presentations: Standing Out and Building your personal Brand”, (Presentaties voor managers: zich onderscheiden en een eigen merk creëren), en geleid door Jane Goodman, Executive Consultant & Coach.

Voor meer informatie over de initiatieven van Renault ten voordele van de diversiteit: www.renault.com/en/groupe/developpement-durable/responsabilite-sociale-de-l-entreprise/pages/diversite.asp

Voor meer informatie over de initiatieven van Nissan ten voordele van de diversiteit: http://www.nissan-global.com/EN/COMPANY/DIVERSITY

Documenten

De Renault-Nissan Alliantie boekt aanzienlijke vooruitgang ten voordele van de gelijkheid van mannen en vrouwen in het beroepsleven

Voir le document
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

De Renault-Nissan Alliantie boekt aanzienlijke vooruitgang ten voordele van de gelijkheid van mannen en vrouwen in het beroepsleven
De Renault-Nissan Alliantie boekt aanzienlijke vooruitgang ten voordele van de gelijkheid van mannen en vrouwen in het beroepsleven