Communiqué de presse
Communiqué de presse

De Renault-groep en EEM creëren het eerste 'intelligente eiland' op Porto Santo

Le 21 Februari 2018

•  De Renault-groep, Europees marktleider op het gebied van elektrische voertuigen, gaat samenwerken met energieleverancier Empresa de Electricidade da Madeira om de energietransitie van het Portugese Porto Santo te bevorderen.

•  Dit intelligente elektrische ecosysteem steunt op vier pijlers: elektrische voertuigen, stationaire energieopslag, intelligente laadsystemen en een omkeerbaar laadproces.

 

21 februari 2018 – De Renault-groep, de Europese marktleider op het gebied van elektrische voertuigen, gaat samenwerken met Empresa de Electricidade da Madeira (EEM), de energieproducent, -transporteur en -distributeur op de Portugese eilanden Madeira en Porto Santo. Samen zullen ze een intelligent elektrisch ecosysteem lanceren op het eiland Porto Santo. Dat ecosysteem maakt deel uit van het innovatieve programma ‘Smart Fossil Free Island’ dat op Porto Santo werd geïntroduceerd door de gewestregering van Madeira. Dat programma heeft als doel om de energietransitie te bevorderen. EEM, dat in het kader van ‘Smart Fossil Free Island’ werd gelast met de projecten rond energie en elektrische mobiliteit, heeft de Renault-groep gekozen als partner voor de elektrische mobiliteitsoplossingen.

Met behulp van elektrische voertuigen, ‘second life’-batterijen, intelligente laadsystemen en een omkeerbaar laadproces zal 's werelds eerste intelligente eiland de energieonafhankelijkheid van het eiland versterken en de productie van hernieuwbare energie opdrijven. De Renault-groep, EEM en hun partners werken sinds het begin van dit jaar samen aan het project, dat achttien maanden zal lopen.

We zijn verheugd te kunnen samenwerken met EEM en de gewestregering van Madeira om dit onuitgegeven, intelligente, elektrische ecosysteem te implementeren en zo aan te tonen hoe de elektrische revolutie ons dagelijkse leven ook buiten de transportsfeer kan verbeteren. We streven ernaar een model uit te werken dat we ook op andere eilanden, in ecowijken of in steden kunnen implementeren met een en dezelfde visie: op grote schaal elektrische mobiliteitsoplossingen implementeren voor iedereen, ” aldus Eric Feunteun, Directeur van het programma Elektrische Voertuigen en Nieuwe Activiteiten.

Dit project illustreert in welke mate de Renault-groep zich engageert in partnerschappen tussen overheid en privésector om duurzame mobiliteitsoplossingen voor iedereen uit te werken. Zo bevestigt de groep zijn strategie om uit te groeien tot een belangrijke speler op het gebied van elektrische ecosystemen en een leverancier van intelligente mobiliteitsoplossingen voor de steden van morgen.

Voor de ontwikkeling van dit ecosysteem steunt de Renault-groep op zijn elektrische voertuigen, die zich nog steeds opwerpen als dé referentie op de Europese markt, alsook op beproefde technologische oplossingen.

Het project omvat drie luiken. In een eerste fase zullen twintig vrijwilligers uit Porto Santo hun dagelijkse ritten uitvoeren met veertien ZOE’s en zes Kangoo’s Z.E. Die voertuigen kunnen op intelligente wijze worden opgeladen ( smartcharging) aan de veertig geconnecteerde private en publieke laadpalen die EEM en Renault op het eiland zullen installeren.

Tegen het einde van dit jaar zullen deze voertuigen nog verder gaan met hun interactie met het netwerk en zullen ze in staat zijn om ook elektriciteit af te geven tijdens de piekuren. Ze kunnen dus niet alleen op intelligente wijze worden opgeladen maar fungeren ook als tijdelijke eenheden voor energieopslag.

Bovendien zullen ‘second life’-batterijen uit de elektrische voertuigen van Renault worden ingezet om tijdelijk energie op te slaan die door de zonnecentrales en windmolens op Porto Santo wordt geproduceerd. Die energie wordt opgeslagen zodra ze geproduceerd is en wordt naderhand in het elektriciteitsnet geïnjecteerd om aan de lokale behoeften te voldoen. Een deel van deze batterijen zijn afkomstig van het eiland Madeira. Zo toont de Renault-groep voor het eerst aan dat de fabrikant in staat is om ‘second life’-batterijen te hergebruiken in een lokaal ecosysteem.

 

Nauwe samenwerking met onze partners.

Als Europese pionier en marktleider op het gebied van elektrische mobiliteit gaat de Renault-groep veel verder dan zijn rol van autoconstructeur en positioneert de groep zich met behulp van zijn partners als een belangrijke speler op het gebied van intelligente elektrische ecosystemen en energiesystemen. Voor het project op Porto Santo werkt de Renault-groep samen met verscheidene spelers uit de energiesector: Bouygues Energies et Services, The Mobility House en ABB.

 

Over het intelligente elektrische ecosysteem.

Intelligent laden of smartcharging moduleert het laadproces van de auto op basis van de behoeften van de gebruiker en het beschikbare elektriciteitsaanbod in het netwerk. Het laden gebeurt zo veel mogelijk wanneer het elektriciteitsaanbod groter is dan de vraag, met name bij pieken in de productie van hernieuwbare energie. Het laden wordt onderbroken wanneer de vraag naar elektriciteit groter is dan wat het netwerk kan bieden. Zo optimaliseert het elektriciteitsnet de levering van lokaal geproduceerde, hernieuwbare energie.

Met het omkeerbare laadproces kunnen voertuigen elektriciteit in het net injecteren bij verbruikspieken. Ze kunnen dus niet alleen op intelligente wijze worden opgeladen maar fungeren ook als tijdelijke eenheden voor energieopslag.

Zelfs na hun ‘autoleven’ hebben batterijen van elektrische voertuigen nog een aanzienlijke opslagcapaciteit. Renault kan de batterijen dan hergebruiken voor minder veeleisende toepassingen zoals de stationaire opslag van energie. Door de batterijen een tweede leven te geven, kan Renault vandaag de dag inspelen op een hele waaier aan energieopslagbehoeften: van individuele woningen over kantoor-, bedrijfs- en schoolgebouwen tot flatgebouwen en zelfs laadpunten voor elektrische voertuigen.

 

Documenten

De Renault-groep en EEM creëren het eerste 'intelligente eiland' op Porto Santo

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

De Renault-groep en EEM creëren het eerste 'intelligente eiland' op Porto Santo
De Renault-groep en EEM creëren het eerste 'intelligente eiland' op Porto Santo