Communiqué de presse
Communiqué de presse

De Groepen Renault en Bolloré slaan de handen in elkaar voor elektrische wagens

▪  Naar aanleiding van de ondertekening van een intentieverklaring in september 2013 slaan de groepen Renault en Bolloré vandaag de handen in elkaar om de toekomst van elektrische wagens te versterken. Het partnerschap is opgebouwd rond drie akkoorden met betrekking tot:

Le 11 September 2014

DE MILIEU-IMPACT BEPERKEN

Als we de milieu-impact van de auto drastisch willen terugdringen, is de ontwikkeling van elektrische wagens en van formules voor autodelen niet gewoon een optie maar een onmisbare revolutie

Met elektrische wagens wordt de wereldwijde impact op het milieu bijna gehalveerd in vergelijking met evenwaardige wagens met verbrandingsmotor*. Doordat ze geen CO 2 , geur of fijne roetdeeltjes uitstoten tijdens het rijden (uitgezonderd slijtage-onderdelen), maken elektrische wagens het mogelijk om de luchtvervuiling en geluidsoverlast gevoelig te verminderen, zeker in steden. Zonder elektrische wagens kan de luchtkwaliteit in de steden slechts langzaam worden verbeterd door wagens met verbrandingsmotor te vernieuwen en de wettelijke voorschriften inzake schadelijke uitstoot strenger te maken.

Elektrische wagens tonen zich bijzonder aangenaam tijdens het rijden en wisten sinds hun lancering niet alleen particuliere klanten maar ook bedrijfswagenparken te overtuigen. Zo ging de opkomst van zuiver elektrische wagens twintig keer sneller dan die van de eerste hybridemodellen. De verkoop van elektrische wagens neemt wereldwijd toe: +100% in Frankrijk, +250% in de Verenigde Staten, +50% in Duitsland (2013 vs. 2012).

De groepen Renault en Bolloré hebben daarom beslist hun complementariteit uit te spelen. De Renault-groep kan een uitzonderlijke expertise voorleggen wat het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van elektrische wagen betreft (ZOE, Kangoo, Twizy). De groep Bolloré positioneert zich van zijn kant als een belangrijke speler op het vlak van energieopslag. Het delen van zuiver elektrische wagens is daarvan een concrete toepassing, die vandaag wordt erkend dankzij het succes van Autolib in Parijs.

* Volgens de vergelijkende studie tussen Fluence met verbrandingsmotor en Fluence Z.E., beschikbaar op group.renault.com.

 

1- INDUSTRIEEL SAMENWERKINGSAKKOORD

De groep Bolloré heeft besloten de assemblage van zijn Bluecars (die tot nu toe enkel in Italië werden gebouwd) progressief over te dragen aan Renault, de Europese marktleider op het vlak van elektrische wagens. De assemblage van deze voertuigen zal gebeuren in de Renault-fabriek van Dieppe (Seine Maritime, Frankrijk), en dat vanaf het tweede semester van 2015. Voor de fabriek van Dieppe betekent deze samenwerking een erkenning van de knowhow en een werkgarantie voor alle werknemers.

De fabriek van Dieppe specialiseert zich in de productie van kleine reeksen. Ze bouwt momenteel Clio IV R.S. en zal ook de toekomstige Alpine produceren wanneer deze in 2016 wordt gecommercialiseerd. De fabriek van Dieppe zal kunnen steunen op de expertise van de Renault-groep op het vlak van elektrische wagens om de vaardigheden te verwerven die nodig zijn voor de assemblage van elektrische modellen. Binnen de fabriek zal een nieuw, specifiek montageatelier worden opgericht om deze wagens te kunnen bouwen. Zo krijgt de groep Bolloré toegang tot een modern productieapparaat dat is aangepast aan zijn producten. Daardoor zullen de kosten van de groep aanzienlijk dalen.

2-     OPRICHTING VAN EEN JOINT VENTURE VOOR AUTODELEN

In een tijd dat verscheidene steden zich verplicht zien om dwingende maatregelen te nemen om de problemen op het vlak van luchtkwaliteit en mobiliteit aan te pakken door het autoverkeer af te remmen, hebben de groepen Renault en Bolloré beslist een joint venture op te richten met als doel om complete oplossingen voor autodelen met elektrische wagens over te nemen en te installeren in Frankrijk en de rest van Europa. Deze onderneming wordt voor 30% eigendom van de Renault-groep en voor 70% van de groep Bolloré

In het kader van dit akkoord zullen de netwerken voor autodelen in Lyon (Bluely) en Bordeaux (Bluecub) hun klanten vanaf het tweede semester van 2014 de mogelijkheid bieden om Twizy te gebruiken. Zijn toepassingen zijn verschillend van en complementair met die van de Bluecar, die in Lyon en Bordeaux reeds wordt ingezet voor autodelen.

De Renault-modellen (Twizy en ZOE) zullen progressief in de wagenparken worden geïntroduceerd om zo snel mogelijk 30% van de elektrische vloot uit te maken.

3-     HAALBAARHEIDSTUDIE VOOR EEN BLUECAR MET DRIE PLAATSEN

De groep Bolloré heeft Renault gevraagd een haalbaarheidsstudie uit te voeren voor het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van een wagen die kleiner is dan de huidige Bluecar (drie in plaats van vier plaatsen). Deze zou worden gebouwd door een fabriek van de Renault-groep en moet de groei van de activiteiten op het vlak van autodelen volgen. Naderhand zal deze wagen ook kunnen worden verkocht aan particulieren, ondernemingen en overheden.

Het elektrische voertuig zal beschikken over een lithiummetaalpolymeerbatterij van Blue Solutions met een capaciteit van 20 kWh.

 

Documenten

De Groepen Renault en Bolloré slaan de handen in elkaar voor elektrische wagens

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

De Groepen Renault en Bolloré slaan de handen in elkaar voor elektrische wagens
De Groepen Renault en Bolloré slaan de handen in elkaar voor elektrische wagens