Communiqué de presse
Communiqué de presse

De Alliantie Renault-Nissan en Transdev gaan samen een systeem ontwikkelen voor exploitatie van vloten van autonome wagens voor toekomstige mobiliteitsoplossingen

Le 27 Februari 2017

De twee groepen hebben een onderzoekscontract getekend voor ontwikkeling van mobiliteitsoplossingen voor autonome voertuigen, openbaar vervoer en voor transport op aanvraag.

PARIJS (27 februari 2017) - De Alliantie Renault-Nissan en Transdev zijn overeengekomen gezamenlijk onderzoek te doen naar de ontwikkeling van mobiliteitsdiensten met wagenparken van autonome elektrische voertuigen voor openbaar vervoer en vervoer op aanvraag.

De bedrijven zullen samen een allesomvattend, modulair vervoerssysteem ontwikkelen waarmee klanten vervoer kunnen boeken, en aanbieders van mobiliteitsoplossingen wagenparken met autonome voertuigen kunnen uitbaten en monitoren.

“Het mobiliteitsdienstenlandschap blijft evolueren. Voor ons is dat een schitterende kans om in te spelen op de veranderende behoeften van onze klanten met innoverende, geconnecteerde mobiliteitsoplossingen, die ook nog eens aansluiten bij onze visie van een uitstootloze maatschappij zonder verkeersslachtoffers”, aldus Ogi Redzic, senior vice president of Connected Vehicles and Mobility Services van de Alliantie Renault-Nissan. “Door samen te werken met Transdev kunnen we onze kennis als leiders in de domeinen van elektrische voertuigen, autonoom rijden en technologie voor geconnecteerde auto's delen met een van de grootste multimodale mobiliteitsondernemingen ter wereld. Samen zullen we een geavanceerd chauffeurloos mobiliteitssysteem ontwikkelen dat het bestaande openbare vervoer en vervoer op afroep verder zal verbeteren.”

Het onderzoek zal in eerste instantie praktijktests omvatten in Paris-Saclay met Renault ZOE's, de best verkochte elektrische wagen in Europa, en het boekings-, toezichts- en routingplatform voor vervoer op afroep van Transdev.

“De toekomst van mobiliteit wordt P.A.C.E.: Personalized , Autonomous , Connected en Electric ”, aldus Yann Leriche, chief performance officer van Transdev. “Als een van de wereldwijde leiders in openbaar vervoer en deeldiensten op afroep willen we baanbrekend zijn in mobiliteit om onze klanten altijd de beste oplossingen te bieden voor hun verplaatsingen. Het partnership met Renault-Nissan zal ons innovatievermogen versterken en ons in staat stellen nieuwe ontwikkelingen sneller naar de markt te brengen, dankzij de combinatie van onze eigen sterke punten met die van een autoconstructeur op wereldwijde schaal die net als wij de dagelijkse mobiliteit van klanten verder wil verbeteren.”

De Alliantie Renault-Nissan ging eerder al partnerships aan om de ontwikkeling te versnellen van mobiliteitsdiensten en geavanceerde geconnecteerde technologie voor de auto. Zo is er een partnership met Microsoft voor de ontwikkeling van een wereldwijd platform dat de klantervaring zal verbeteren door rijden intuïtiever, intelligenter en aangenamer te maken, en een partnership met het Japanse internetbedrijf DeNa om in Japan te beginnen met tests voor de ontwikkeling van autonome voertuigen voor commerciële diensten.

Transdev geldt als pionier wat diensten voor autonome voertuigen betreft. De onderneming is in verschillende landen bezig met een aantal pilootprojecten en baat op dit ogenblik de eerste commerciële dienst met autonome shuttles ter wereld uit in de vestiging van EDF in het Franse Civaux. Transdev versnelt de ontwikkeling van zijn exploitatieplatform voor autonome voertuigen in samenwerking met toonaangevende partners als Vedecom en SystemX.

 

OVER TRANSDEV

Transdev is een dochteronderneming van Caisse des Dépôts die voor 70% in handen is van Caisse des Dépôts en voor 30% van Veolia. Transdev is een consultant voor de exploitanten van openbaar vervoer en biedt ondersteuning bij alles van de preprojectfase tot hulp bij het projectbeheer en de dagelijkse uitbating van openbaarvervoernetten. Met 83.000 werknemers in 19 landen heeft de groep 43.000 voertuigen en 22 tramnetten in zijn portefeuille. In 2015 had Transdev een omzet van 6,6 miljard euro.

 

OVER DE ALLIANTIE RENAULT-NISSAN

De Alliantie Renault-Nissan is een strategisch partnership tussen de Franse Renault Groep en het in Japan gevestigde Nissan Motor en Mitsubishi Motors. De autoconstructeurs verkochten in 2016 samen 9,96 miljoen voertuigen in bijna 200 landen, of wereldwijd ruim 1 op de 9 wagens. De Alliantie heeft strategische samenwerkingen met andere autoconstructeurs zoals het Duitse Daimler en het Chinese Dongfeng. Ze heeft ook een meerderheidsaandeel in de joint venture die de controle heeft over AVTOVAZ, de grootste autoconstructeur van Rusland. De Alliantie bekleedt in de sector de leiderspositie wat voertuigen met nuluitstoot betreft, en werkt aan de ontwikkeling van de nieuwste geavanceerde technologie vanuit de ambitie om autonoom rijden en connectiviteitssystemen en -diensten aan te bieden in een gamma betaalbare voertuigen.

Documenten

De Alliantie Renault-Nissan en Transdev gaan samen een systeem ontwikkelen voor exploitatie van vloten van autonome wagens voor toekomstige mobiliteitsoplossingen

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

De Alliantie Renault-Nissan en Transdev gaan samen een systeem ontwikkelen voor exploitatie van vloten van autonome wagens voor toekomstige mobiliteitsoplossingen
De Alliantie Renault-Nissan en Transdev gaan samen een systeem ontwikkelen voor exploitatie van vloten van autonome wagens voor toekomstige mobiliteitsoplossingen