Communiqué de presse
Communiqué de presse

De Alliantie Renault-Nissan en Dongfeng Motor Group Co., Ltd. sluiten een samenwerkingsverband om samen elektrische wagens te ontwikkelen in China

Le 29 Augustus 2017

  • Een nieuwe joint venture is in het leven geroepen, de eGT New Energy Automotive Co., Ltd., om mobiliteit met nulemissie te bevorderen, een prioriteit voor zowel de Dongfeng Motor Group Co., Ltd. als voor de Alliantie Renault-Nissan
  • De JV zal steunen op de belangrijkste competenties van elke partner om concurrerende elektrische wagens voor de Chinese markt te produceren

 

PARIJS/BEIJING (29 augustus 2017) — De Alliantie Renault-Nissan en Dongfeng Motor Group Co., Ltd. (Dongfeng) kondigen de oprichting van een nieuwe joint venture aan om in China samen elektrische voertuigen (VE) te ontwikkelen en te verkopen.

Deze nieuwe joint venture, eGT New Energy Automotive Co., Ltd. (eGT), zal steunen op de belangrijkste competenties van elke partner; ze zal gebruik maken van alle mogelijkheden van het leiderschap van de Alliantie Renault-Nissan op het gebied van elektrische voertuigen, en van de middelen waarover Dongfeng beschikt in de sector van nieuwe energiebronnen, om zo aan de vraag op de Chinese markt te voldoen.

eGT zal een nieuw EV ontwikkelen met intelligente interconnectiviteit, dat aan de verwachtingen van de Chinese klanten zal beantwoorden. Deze wagen zal samen door de Alliantie en Dongfeng worden ontwikkeld op een SUV-platform van het A-segment van de Alliantie Renault-Nissan. Hij zal voordeel hebben bij het wereldwijde leiderschap van de Alliantie op het gebied van VE-technologieën en auto-ontwerp voor de voordeligste prijs, maar ook van de knowhow van Dongfeng, dat concurrentiële fabricagekosten als troef heeft.

“De oprichting van dit nieuwe samenwerkingsverband met Dongfeng is de concrete uitwerking van ons gemeenschappelijk streven om voor de Chinese markt concurrentiële elektrische voertuigen te ontwikkelen,” verklaarde Carlos Ghosn, President-Directeur-Generaal van de Alliantie Renault-Nissan. "Wij hebben er alle vertrouwen in dat we aan de verwachtingen van de Chinese klanten kunnen beantwoorden en ons wereldwijd leiderschap in elektrische wagens kunnen versterken."

“Dit project is het resultaat van een gezamenlijke inspanning met het oog op de ontwikkeling van elektrische wagens voor de Chinese markt, onder leiding van de 'Gouden Driehoek', gevormd door Dongfeng, Renault en Nissan, een project dat op een vernieuwend economisch model is gebaseerd," verklaarde Zhu Yanfeng, Voorzitter van Dongfeng. "Wij zijn klaar om mee te werken aan de grote transformatie van de Chinese markt, waar een trend heerst naar lichte, elektrische en intelligente voertuigen die in netwerk verbonden zijn en gedeeld worden. Ook de verregaande en verstevigde strategische samenwerking tussen de drie partners getuigt daarvan."

Renault, Dongfeng en Nissan (Chine) Investment Co., Ltd. (Nissan) hebben net een akkoord ondertekend voor de oprichting van de nieuwe joint venture met de naam eGT. Renault zal er 25% van in handen hebben, Nissan 25% en Dongfeng de overige 50%.

Het jonge eGT zou zijn maatschappelijke zetel in Shiyan moeten vestigen, een stad in de provincie Hubei, in het midden van China. De elektrische wagen zal worden geproduceerd in de fabriek van Dongfeng in Shiyan, waar de productie- en verkoopcapaciteit 120 000 stuks per jaar bedraagt. De productiestart wordt verwacht in de loop van het jaar 2019.

Volgens de Chinese Vereniging van Autoconstructeurs vertegenwoordigt China de grootste markt van EV ter wereld. In 2016 werden zo 256 879 EV verkocht in China, een volumestijging van 121% ten opzichte van het voorgaande jaar. Tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar bereikte de productie van EV1 een totaal van 223 000 stuks en bedroeg de verkoop 204 000 stuks, of een stijging van respectievelijk 37,8% en 33,6%. Met de toegepaste strategie wil men het potentieel van dit snelgroeiende Chinese marktsegment ten volle benutten.

 

Over Dong Feng Motor Corporation

Als de op één na grootste autoconstructeur van het land ( 第二汽車製造廠 ) werd de voorloper van Dongfeng Motor Corporation het moederbedrijf van de Onderneming opgericht in september 1969. In 2000 herstructureerde de Dongfeng Motor Corporation zijn schulden in het kader van een overeenkomst met de China Huarong Asset Management Corporation, de China Cinda Asset Management Corporation, de China Orient Asset Management Corporation, de China Great Wall Asset Management Corporation en de China Development Bank om samen de Onderneming op te richten. De Onderneming werd op 18 mei 2001 officieel opgericht als nv. In 2004 werd ze een Société par Actions Simplifiée (SAS) na terugkoop van alle aandelen die in handen waren van alle aandeelhouders behalve Dongfeng Motor Corporation.

De Onderneming begon op 6 december 2005 met het uitgeven van H-aandelen (aandelen genoteerd in Hongkong of op buitenlandse markten) in het buitenland vooraleer ze op 13 december 2005 een overtoewijzingsoptie opende. Het totaalbedrag van het maatschappelijk kapitaal van de Onderneming steeg zo tot 8 616 120 000 RMB, bestaande uit nationale aandelen en H-aandelen ten bedrage van respectievelijk 5 760 388 000 RMB (ongeveer 66,86%) en 2 855 732 000 RMB (ongeveer 33,14%). Op 31 december 2016 bezat de Onderneming 21 dochterondernemingen, joint ventures en andere maatschappijen waarin ze rechtstreeks participeerde, en 2 filialen. De kernactiviteit van Dongfeng Motor Group bestaat in het fabriceren en verkopen van bedrijfsvoertuigen, privévoertuigen, motoren en auto-onderdelen, apparatuur voor autoconstructie, evenals financieringsmaatschappijen en andere activiteiten in de autosector. In 2016 had de Dongfeng Motor Group een marktaandeel van ongeveer 11,3% van de totale binnenlandse verkoop van bedrijfs- en privévoertuigen in de VRC, volgens cijfers die door de Chinese Vereniging van Autoconstructeurs werden gepubliceerd.

 

OVER DE ALLIANTIE RENAULT-NISSAN

De Alliantie Renault-Nissan is een strategisch partnerschap tussen de Renault-groep, gevestigd in Frankrijk, en de ondernemingen Nissan Motor en Mitsubishi Motors in Japan. In 2016 verkochten deze drie constructeurs 9,96 miljoen voertuigen in bijna 200 landen, hetzij meer dan een op negen wereldwijd verkochte voertuigen. De Alliantie knoopte ook strategische partnerschappen aan met andere constructeurs, waaronder het Duitse Daimler en het Chinese Dongfeng. Ze heeft tevens een meerderheidsbelang in de joint venture die AVTOVAZ beheert, de grootste autoconstructeur van Rusland. De Alliantie is marktleider in het segment van de emissievrije voertuigen en ontwikkelt momenteel spitstechnologie om autonome voertuigen en connectiviteitsdiensten aan te bieden aan een zo groot mogelijk publiek.

Documenten

De Alliantie Renault-Nissan en Dongfeng Motor Group Co., Ltd. sluiten een samenwerkingsverband om samen elektrische wagens te ontwikkelen in China

Voir le document
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

De Alliantie Renault-Nissan en Dongfeng Motor Group Co., Ltd. sluiten een samenwerkingsverband om samen elektrische wagens te ontwikkelen in China
De Alliantie Renault-Nissan en Dongfeng Motor Group Co., Ltd. sluiten een samenwerkingsverband om samen elektrische wagens te ontwikkelen in China