Communiqué de presse
Communiqué de presse

De Alliantie Renault-Nissan creëert een business unit gewijd aan lichte bedrijfsvoertuigen

Le 14 Maart 2017

Ashwani Gupta wordt vanaf 1 april benoemd tot Alliance Senior Vice President van de Renault-Nissan Business Unit Lichte Bedrijfsvoertuigen

  • Door de activiteiten rond lichte bedrijfsvoertuigen samen te brengen in een gemeenschappelijke afdeling, moet de groep zijn leiderschap in dit segment kunnen bestendigen. Zo wil de groep ook de verkoop op belangrijke markten kunnen versterken, door de expertise van Renault op het gebied van lichte bedrijfsvoertuigen te verenigen met die van Nissan op het vlak van vrachtwagens.

 

  • Dankzij dit nieuwe partnerschap op het gebied van die gemeenschappelijke afdeling wil de Alliantie grotere synergieën genereren, de gezamenlijke ontwikkeling en productie optimaliseren, technologieën delen en de kosten beperken, zonder daarbij te raken aan de identiteit van elk merk.

 

PARIJS (14 maart 2017) – De Alliantie Renault-Nissan creëert een specifieke business unit voor lichte bedrijfsvoertuigen om zijn wereldwijde aanwezigheid in dit snel groeiende segment te versterken.

“De alliantie heeft zich als doel gesteld om zijn wereldwijde verkoop van bedrijfsvoertuigen op kernmarkten uit te breiden, door Renaults expertise inzake lichte bedrijfsvoertuigen en Nissans knowhow op het gebied van vrachtwagens samen te brengen. Geheel in de geest van de Alliantie zullen beide partners voordeel halen uit hun complementaire markten en producten, terwijl ze toch hun eigen merkidentiteit, verkoop en inkomsten behouden.

“Het partnerschap tussen Renault en Nissan, dat binnenkort nog wordt uitgebreid met Mitsubishi Motors in een afzonderlijke business unit, zal de Alliantie in staat stellen om zijn verkoop te stimuleren en nog meer synergieën te genereren,” verklaarde Voorzitter en CEO Carlos Ghosn. “Door voort te bouwen op de topproducten en de marktexpertise van beide merken en beter in te spelen op de behoeften van de klanten, zal dit initiatief ons helpen om onze leiderspositie te bestendigen dankzij sterkere prestaties op markten waar we reeds vertegenwoordigd zijn en sterk groeiende nieuwe markten."

De business unit Lichte Bedrijfsvoertuigen zal worden geleid door Ashwani Gupta, die wordt aangesteld als Alliance Senior Vice President. Hij zal rechtstreeks rapporteren aan Carlos Ghosn.

Zo kan de business unit Bedrijfsvoertuigen de gemeenschappelijke ontwikkeling en productie verder optimaliseren en bijkomende synergieën genereren op het gebied van kosten en technologie. Renault en Nissan hebben de productie van lichte bedrijfsvoertuigen en vrachtwagens de voorbije jaren geherstructureerd. Zo worden de Nissan NV300 en NV400 gebouwd op het platform van de Renault Trafic respectievelijk Renault Master. De pick-up Renault Alaskan gebruikt dan weer het platform van de Nissan Navara. De nieuwe Afdeling zal ook de koetswerk- en chassisassemblage voor de SUV’s van Nissan (Nissan Armada en Nissan Patrol) voor zijn rekening nemen.

Ashwani Gupta

Ashwani Gupta, geboren in Dehradun (India), heeft gestudeerd aan de technische universiteit Jawaharlal Nehru en behaalde vervolgens een diploma aan de Franse handelshogeschool INSEAD. Hij is sinds 2014 actief als Directeur van de Afdeling Bedrijfsvoertuigen bij Renault en leidt de wereldwijde activiteiten rond bedrijfsvoertuigen van het merk. Hij ging in 2006 als Algemeen Manager Aankopen aan de slag bij Renault India in Bombay. In 2008 werd hij wereldwijd verantwoordelijk voor de leveranciers van remsystemen binnen RNPO (Renault Nissan Purchasing Organization) in Parijs. Vervolgens werd hij in 2009 aangesteld tot wereldwijd Algemeen Adjunct-Directeur Aankopen voor Renault Nissan B.V. In 2011 werd hij gepromoveerd tot Wereldwijd directeur van Datsun-programma’s bij Nissan Motor Co., Ltd in Japan, en werd hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van producten voor de Indische, Russische, Indonesische en Zuid-Afrikaanse markten. Hij begon zijn carrière in 1992 in de privésector met diverse ingenieurs- en aankoopfuncties alvorens verantwoordelijke functies in de autosector op te nemen.

Totale volumes in 2016:

In 2016 verkocht de Renault-groep (inclusief Avtovaz) wereldwijd 443.931 bedrijfsvoertuigen. In 2016 waren de meest verkochte modellen de Kangoo (118.200 exemplaren), de Master (91.900) en de Trafic (81.600).

Nissan Motor Co. Ltd. Verkocht wereldwijd 815.490 bedrijfsvoertuigen. Dat waren voornamelijk de NP300 Navara (196.257 stuks), de Frontier (102.497) en de NV200 (54.118).

Mitsubishi Motors Corp. verkocht wereldwijd 248.000 bedrijfsvoertuigen. In 2016 was de Triton/L200 (125.000 stuks) het meest verkochte voertuig.

 

Over de Alliantie Renault-Nissan

De Alliantie Renault-Nissan is een strategisch partnerschap tussen de Renault-groep, gevestigd in Frankrijk, en de ondernemingen Nissan Motor en Mitsubishi Motors in Japan. In 2016 verkochten deze drie constructeurs 9,96 miljoen voertuigen in bijna 200 landen, hetzij meer dan een op negen wereldwijd verkochte voertuigen. De Alliantie knoopte ook strategische partnerschappen aan met andere constructeurs, waaronder het Duitse Daimler en het Chinese Dongfeng. Ze heeft tevens een meerderheidsbelang in de joint venture die AVTOVAZ beheert, de grootste autoconstructeur van Rusland. De Alliantie is marktleider in het segment van de emissievrije voertuigen en ontwikkelt momenteel spitstechnologie om autonome voertuigen en connectiviteitsdiensten aan te bieden aan een zo groot mogelijk publiek.

Documenten

De Alliantie Renault-Nissan creëert een business unit gewijd aan lichte bedrijfsvoertuigen

Voir le document
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

De Alliantie Renault-Nissan creëert een business unit gewijd aan lichte bedrijfsvoertuigen
De Alliantie Renault-Nissan creëert een business unit gewijd aan lichte bedrijfsvoertuigen