Communiqué de presse
Communiqué de presse

De Alliantie Renault-Nissan bereikt zijn jaarlijkse synergiedoelstelling een volledig jaar eerder dan gepland

Le 05 Juli 2016

  • Renault en Nissan genereerden € 4,3 miljard aan synergieën in 2015, en dat is een jaar vroeger dan voorzien
  • Purchasing, Engineering en Manufacturing leverden de grootste bijdrage aan de synergieën
  • Common Module Family en cross-productie blijven hun kosten verlagen, en ook van de ontwikkeling van technologieën zoals autonoom rijden en geconnecteerde voertuigen verwachten we grote besparingen in de toekomst
  • Dankzij deze convergentie verwacht de Alliantie in kalenderjaar 2018 ten minste € 5,5 miljard aan synergieën te genereren

 

PARIJS/YOKOHAMA (5 juli 2016) - De Alliantie Renault-Nissan genereerde in 2015 € 4,3 miljard aan synergieën. Dit is een jaar vroeger dan gepland, en een stijging van 13% vergeleken met 2014. Purchasing, Engineering en Manufacturing leverden de grootste bijdrage aan de synergieën.

Renault en Nissan genereren “synergieën” door samen te werken om de kosten te verlagen, minder uit te geven en de inkomsten te verhogen. Elk jaar wordt alleen rekening gehouden met nieuwe synergieën, geen cumulatieve. Deze synergieën helpen Renault en Nissan om hun financiële doelstellingen te bereiken, en om nog hoogwaardigere voertuigen te verkopen aan hun klanten.

Renault en Nissan, die samen goed zijn voor 1 op 10 verkochte wagens wereldwijd, brachten in 2014 vier sleutelfuncties samen: Engineering, Manufacturing Engineering & Supply Chain Management, Purchasing en Human Resources. Hoewel Renault en Nissan aparte bedrijven blijven, wordt elke functie geleid door een gemeenschappelijke Alliance Executive Vice President.

“Door de convergentie in vier van onze belangrijkste businessfuncties konden we waarde creëren door kosten te verlagen, uitgaven te vermijden en inkomsten te verhogen. Dankzij deze convergentie verwacht de Alliantie minstens € 5,5 miljard aan synergieën te genereren in 2018,” zegt Carlos Ghosn , Voorzitter en CEO van de Alliantie Renault-Nissan.

Common Module Family

De Common Module Family (CMF) is het unieke systeem van de Alliantie voor modulaire voertuigarchitectuur, en een groeiende bron van synergieën.

De Alliantie plukt al volop de vruchten van CMF: er was de lancering van de Nissan Rogue in Noord-Amerika, de bekroonde Qashqai in Europa en de X-Trail in Japan en China. Renault kende op zijn beurt de succesvolle lancering van de nieuwe Espace, de Kadjar, de nieuwe Mégane en Talisman, die allemaal gebaseerd zijn op CFM-C/D.

In 2015 begon Renault met de verkoop van de Kwid in India, gevolgd door de lancering van de Datsun Redi-Go, midden 2016. Beide worden gebouwd in de fabriek van de Alliantie in Chennai, India, op de CMF-A-architectuur , die voorbehouden is voor de kleinste en betaalbaarste voertuigcategorie.

“Met de lancering van CMF-A toont de Alliantie Renault-Nissan haar kracht om zich te integreren in een heel competitieve markt als India, waar slechts enkele originele autobouwers de vraag van lokale klanten naar moderne en betaalbare wagens kunnen beantwoorden ,” zegt Arnaud Deboeuf , Alliance Senior Vice President van Renault-Nissan BV en het CEO’s Office van de Alliantie.

De Alliantie verwacht dat tegen 2020 70% van haar voertuigen gebouwd zal zijn op CMF-architecturen.

Cross-productie

De cross-productie van voertuigen zal een van de belangrijkste bijdragen blijven leveren aan productiesynergieën. Deze cross-productie maakt ook de Production Way van de Alliantie mogelijk: een constructie- en ateliermanagementsysteem dat wordt gedeeld door Renault en Nissan. Het is een combinatie van de beste productietechnieken van beide merken.

In het begin van 2016 kondigde Renault aan dat het de volgende generatie van de Nissan NV300 zal produceren in zijn fabriek in Sandouville, Frankrijk. De Nissan NV300 zal dus worden gebouwd op dezelfde productielijn als de nieuwe Renault Trafic.

Tegen het einde van 2016 zal de Renault-fabriek in Flins, bij Parijs, starten met de productie van de nieuwe Nissan Micra.

De AVTOVAZ-fabriek in Togliatti (Rusland) is de grootste productievestiging ter wereld van de Alliantie, met een capaciteit van bijna 1 miljoen voertuigen per jaar. De fabriek bouwt voertuigen voor vier merken: Lada, Renault, Nissan en Datsun. De Alliantie heeft een meerderheidsaandeel in de joint-venture die eigenaar is van AVTOVAZ, de grootste autobouwer in Rusland.

 

Samenwerking inzake elektrische voertuigen, autonoom rijden en connectiviteit.

De Alliantie Renault-Nissan kondigde ook aan dat ze tegen 2020 tien modellen zal lanceren met –technologieën voor autonoom rijden. Dit is in overeenstemming met haar engagement voor technologische innovatie, en de focus op de dubbele doelstelling van nuluitstoot, en nul dodelijke ongelukken.

Renault-Nissan is nu al de wereldleider op het vlak van elektrische voertuigen. Sinds 2010 heeft de Alliantie al meer dan 340.000 voertuigen met nuluitstoot verkocht.

De ingenieurs van Renault en Nissan werken samen aan de ontwikkeling van autonoom rijden, connectiviteit en andere technologieën van de toekomst, voor de massamarkt van mainstream voertuigen. Door samen te werken aan hun vooruitstrevende onderzoek en ontwikkeling kunnen Renault en Nissan efficiënter en goedkoper werken.

De Alliantie heeft een jaarlijks onderzoeks-en ontwikkelingsbudget van ongeveer € 4,5 miljard. Ze heeft onderzoekscentra in onder andere Atsugi, Japan; Guyancourt, Frankrijk; Farmington Hills, Mich. (VS); Sunnyvale, Calif. (VS); en in India, Brazilië, Roemenië, Turkije en China.

In januari kondigde de Alliantie de introductie aan van een gemeenschappelijk team voor Connected Vehicles en Mobility Services. Dit team zal zorgen voor een snelle implementering van connectiviteitsapplicaties, voor klanten doorheen alle Alliantiemerken. In naam van de Alliantie zullen zij ook nieuwe mobiliteitsdiensten introduceren.

De Alliantie Renault-Nissan maakt er een prioriteit van om vandaag synergieën te laten plaatsvinden, terwijl beide bedrijven samen aan de toekomst werken.

 

OVER DE ALLIANTIE RENAULT-NISSAN:

De Alliantie Renault-Nissan is een strategisch partnerschap tussen het in Parijs gevestigde Renault en het in Yokohama (Japan) gevestigde Nissan. Samen verkopen de twee merken wereldwijd één op tien wagens. De twee ondernemingen, die al sinds 1999 samenwerken als strategische partners, verkochten in 2015 samen 8,5 miljoen wagens in bijna 200 landen. De Alliantie heeft ook strategische samenwerkingen met andere autoconstructeurs, zoals het Duitse Daimler, het Chinese Dongfeng en het Japanse Mitsubishi Motors. Daarnaast heeft de Alliantie een meerderheidsaandeel in de joint venture die eigenaar is van AVTOVAZ, de grootste Russische autoconstructeur.

Documenten

De Alliantie Renault-Nissan bereikt zijn jaarlijkse synergiedoelstelling een volledig jaar eerder dan gepland

Voir le document
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

De Alliantie Renault-Nissan bereikt zijn jaarlijkse synergiedoelstelling een volledig jaar eerder dan gepland
De Alliantie Renault-Nissan bereikt zijn jaarlijkse synergiedoelstelling een volledig jaar eerder dan gepland