Communiqué de presse
Communiqué de presse

De A110S vervoegt de A110 Pure en A110 Légende in het Alpine-gamma

Met zijn intense sportwagenkarakter en assertieve stijl vervoegt de A110S de A110 Pure en A110 Légende in het Alpine-gamma. De A110S, die zich bovenaan het gamma positioneert, is een lichte coupé die zich onderscheidt door zijn hoge motorvermogen, doelgerichte chassisafstelling en geraffineerde designelementen.

Le 13 Juni 2019

 

Hij werd ontwikkeld met het oog op een nauwkeurige respons en een onberispelijke stabiliteit bij hoge snelheden. Tal van geavanceerde designaccenten tillen het koetswerk en interieur naar een hoger niveau en dragen samen met hoogwaardige materialen zoals koolstofvezel en de Dinamica-bekleding bij tot het sportieve karakter van de auto.

 

Zoals het een echte Alpine betaamt, is de A110S een tweezits-sportwagen met middenmotor, die in dit geval 292 pk levert voor een gewicht van 1.114 kilogram. Hij toont zich bij alle snelheden meeslepend om mee te rijden en blijft toch comfortabel bij dagelijks gebruik. De erg toegankelijke en vergevingsgezinde A110S blijft trouw aan het basisrecept van Alpine: lichte technologieën, compacte afmetingen en een wendbaar rijgedrag dat de prestaties ondersteunt.

 

Sébastien Erphelin, Algemeen Directeur van Alpine, geeft tekst en uitleg:

De A110S garandeert de intense rijervaring die eigen is aan Alpine. Van bij de eerste schetsen van het Alpine-project was het onze bedoeling om verscheidene versies van de A110 aan te bieden, elk met hun eigen rij- en prestatiekenmerken. Zoals alle versies van de A110 laat hij zich eenvoudig besturen en leent hij zich perfect voor dagelijks gebruik. De A110S verwelkomt ook alle bestuurders, ongeacht hun vaardigheidsniveau.

 

Design en interieur

 

•      Specifieke designelementen onderscheiden de A110S van de andere modellen

•      De modeleigen lakkleur is Grijs Tonnerre met een matte afwerking

•      Optioneel koolstofvezeldak

•      Dinamica-interieurbekleding bevestigt doelgericht karakter van de auto

 

Met zijn unieke stijlelementen onderscheidt de A110S zich duidelijk van de andere A110-modellen. Nieuwe koetswerkaccenten zoals een vlagmotief in koolstofvezel en oranje op de achterstijlen, zwarte Alpine-opschriften op de hele wagen, oranje remklauwen en specifieke GT Race-velgen met een donkere afwerking belichamen bovendien het doelgerichte karakter van deze auto. Hij oogt bijzonder sportief dankzij zijn lagere rijhoogte terwijl de optionele matte lakkleur Grijs Tonnerre, die exclusief aan de A110S is voorbehouden, de sportieve inborst van het model benadrukt.

 

In het interieur vervangen oranje stiknaden de typische blauwe naden die andere versies van de A110 typeren. De gesofistikeerde zwarte Dinamica-bekleding voor de dakhemel, de zonnekleppen en de deurpanelen laat bovendien geen twijfel bestaan over de compromisloze persoonlijkheid van deze Alpine. De zetels, die eveneens zijn afgewerkt met Dinamica, worden aangeleverd door Sabelt en wegen slechts 13,1 kilogram per stuk. Het stuurwiel is van zijn kant bekleed met leder en Dinamica en getooid met een oranje markering op 12 uur en bijpassende stiknaden. De pedalen en voetsteunen zijn uitgevoerd in licht aluminium terwijl het interieur netjes is afgewerkt met koolstofvezel en een oranje vlagmotief zoals die op het koetswerk.

 

A110S-kopers kunnen ook opteren voor een glanzend koolstofvezeldak, dat niet alleen het sportieve karakter van de auto benadrukt maar ook het totale gewicht met 1,9 kilogram reduceert. Andere opties zijn de lichte gesmede lichtmetalen velgen van Fuchs en de koolstofvezelafwerking voor de Sabelt-zetels. De standaarduitrusting omvat onder meer een audiosysteem van Focal, een telemetriesysteem van Alpine en parkeersensoren voor- en achteraan.

 

Antony Villain, Directeur Design van Alpine, legt uit:

Het nauwkeurige en gefocuste karakter van de A110S wordt in de verf gezet door nieuwe designelementen. Het vlagmotief van het koetswerk en interieur, de afwerking in koolstofvezel en de oranje contrastelementen versterken de persoonlijkheid van deze auto: zijn engagement voor een lichte constructie enerzijds en zijn meeslepende rijervaring anderzijds. De Dinamica-bekleding in het interieur heeft een technische uitstraling die perfect past bij de A110S. In combinatie met zijn oranje stiknaden geeft de Dinamica-bekleding het interieur een geraffineerd en hoogwaardig karakter.

 

Onderstel

 

•      Veren en antirolstang afgestemd op de ultieme precisie

•      Verlaagde rijhoogte voor geoptimaliseerd zwaartepunt

•      Bredere banden met specifiek mengsel en specifieke constructie

 

Van de afstelling van de ophanging tot de interventies van de stabiliteitsregeling en van de wielgeometrie tot het mengsel en de constructie van de banden: het chassis van de A110S werd tot in de puntjes geperfectioneerd om een intense rijervaring af te leveren.

 

Aan de basis gebruikt de A110S dezelfde lichte en compacte aluminium koetswerkstructuur als elke andere A110 maar toch geeft de unieke afstelling van het onderstel de nieuwe versie een heel eigen, dynamisch karakter. De nieuwe schroefveren werden 50 procent stijver en de schokdempers kregen een aangepaste afstelling. De antirolstangen werden 100 procent stijver en zijn hol om gewicht te besparen.

 

De 4 millimeter verlaagde ophanging optimaliseert het zwaartepunt van de auto en geeft de A110S een uitmuntende stabiliteit bij hoge snelheden en een ogenblikkelijke stuurrespons. Ook werden de aanslagpunten geoptimaliseerd voor de ultieme koetswerkcontrole. Globaal gesproken resulteert de gefocuste afstelling van het onderstel in een uitgesproken nauwkeurig rijgedrag en dynamische efficiëntie.

 

De nieuwe velgen en banden (215 millimeter op de vooras, 245 millimeter op de achteras) en de Michelin Pilot Sport 4-banden met hun specifieke constructie en mengsel geven de A110S een uitzonderlijke mechanische grip. De nieuwe banden en diverse chassisaanpassingen creëren van hun kant een heel eigen, dynamisch karakter, zowel in theorie als in de manier waarop de auto aanvoelt aan het stuur.

 

De elektronische trajectcontrole werd dan ook afgesteld voor een ultieme precisie en stabiliteit, met name in de Track-modus. Ook kan het ESC-systeem nog steeds volledig worden uitgeschakeld.

 

De wagen is standaard voorzien van de krachtige Brembo-remklauwen en remschijven uit twee materialen met een diameter van 320 millimeter die als optie worden aangeboden op de andere versies van de A110.

 

Jean-Pascal Dauce, hoofdingenieur van Alpine, geeft tekst en uitleg:

Bij eerdere versies van de A110 lag de afstelling sterk in de lijn van die van de oorspronkelijke A110 uit de jaren zeventig: net als dat klassieke model tonen ze zich speels en leuk om mee te rijden. De A110S getuigt van een heel ander karakter. Met zijn specifieke chassisafstelling is hij een veel meer gefocuste sportwagen. Stabiliteit bij hoge snelheden en nauwkeurigheid zijn twee cruciale karaktertrekken. Hoewel rondetijden nooit een prioriteit zijn voor onze wegmodellen, is de nieuwe A110S sneller dan de andere A110-modellen. Veel belangrijker echter is dat hij een comfortabele en dagelijks bruikbare auto is gebleven. De A110S zou geen echte Alpine zijn als hij te stijf of te hard was om er elke dag mee te rijden. Ook vraagt hij geen racecapaciteiten van zijn bestuurder om leuk en meeslepend te rijden. Net als onze andere modellen leent de A110S zich voor bestuurders van elk ervaringsniveau.

 

Aandrijfgeheel

 

•      1.8-turbomotor met 292 pk

•      Intense en karaktervolle vermogensontplooiing

•      Verbeterde verhouding vermogen/gewicht

 

Met 40 pk meer vermogen dan de bestaande versies van de A110 is de A110S de snelste en krachtigste versie in het gamma. De karaktervolle viercilinder van 1,8 liter blijft behouden maar de turbodruk wordt met 0,4 bar verhoogd om de prestaties naar een hoger niveau te tillen.

 

Het maximumvermogen van 292 pk wordt vrijgegeven bij 6.400 t/min, ongeveer 400 t/min later dan het maximumvermogen van de andere versies. Het koppel wordt geschat op 320 Nm en is beschikbaar van 2.000 tot 6.400 t/min, 1.400 t/min meer dan bij de motor van 252 pk. Daardoor toont de A110 zich niet alleen krachtiger maar getuigt hij ook van een meer opwindende vermogensontplooiing. Het vermogen wordt via een Getrag-zevenversnellingsbak met dubbele koppeling naar de achterwielen gestuurd. Een elektronisch differentieel dat ingrijpt op de remmen stelt de A110S bovendien in staat om scherp en onmiddellijk weg te accelereren uit een bocht met een minimum aan wielspin.

 

Het hogere vermogen geeft de A110S een verhouding gewicht/vermogen van 3,8 kg/pk, een gunstig cijfer in vergelijking met de 4,3 kg/pk van de andere versies. Hij sprint dan ook in 4,4 seconden van 0 naar 100 km/u.

 

Jean-Pascal Dauce:

Het doel bestond erin om de motor een meer uitgesproken karakter en een snellere vermogensontplooiing te geven. De A110S onderscheidt zich door zijn stabiliteit bij hoge snelheden en zijn nauwkeurige rijgedrag en het was ook belangrijk om die opvallende dynamische trekken naar de motor te vertalen. Daarom toont de motor zich tussen 5.000 en 7.000 t/min uitgesproken energiek. Zelfs bij die erg hoge motortoerentallen blijft hij fluks in de toeren klimmen, wat de bestuurder uitnodigt om elke versnelling zo lang mogelijk aan te houden.

 

Technische gegevens

 

Alpine A110S

 

Brandstoftype

Benzine

Motortype

1.8-viercilinder 16v, turbo

Maximumvermogen

292 pk @ 6.400 t/min

Maximumkoppel

320 Nm van 2.000 tot 4.600 t/min

Architectuur

middenmotor, achterwielaandrijving

Transmissietype

7-traps-DCT, natte koppeling

Leeggewicht (DIN)

1.114 kg

Verhouding vermogen/gewicht

3,8 kg/pk (262 pk/ton)

Afmetingen

4.180/1.798/1.248  mm (lengte/breedte/hoogte)

Wielbasis

2.419 mm

Spoorbreedte, vooraan

1.556 mm

Spoorbreedte, achteraan

1.553 mm

Onderstel

Dubbele wishbone-ophanging rondom

Remmen voor

Vaste remklauwen met 4 zuigers, schijfremmen van 320 mm

Remmen achter

Zwevende remklauwen met enkele zuiger, schijfremmen van 320 mm

Luchtweerstandscoëfficiënt

Cd: 0,32

Frontaal oppervlak

Cd*A: 0,621 (A 1,94 m²)

Brandstoftank

45 liter

Kofferinhoud voor

96 liter

Kofferinhoud achter

100 liter

Velgen en banden

215/40 R18 (voor) - 245/40 R18 (achter)

Topsnelheid

260 km/u

Acceleratie

0-100 km/u in 4,4 seconden

Brandstofverbruik

in afwachting van homologatie

Emissies

in afwachting van homologatie

 

Alpine en de A110

 

•      Verrijzenis Alpine gestart in 2012

•      Nieuwe A110 blijft trouw aan technische principes van Alpine

•      Alpine werd oorspronkelijk opgericht in 1955 door Jean Rédélé

•      Een gevierde geschiedenis in de internationale autosport

 

Met de A110S introduceert Alpine de vierde uitvoering van zijn lichte sportwagen. De eerste versie was de A110 Première Edition, die in 2017 op de markt kwam en waar wereldwijd slechts 1.955 exemplaren van werden aangeboden. Met deze versie werd Alpine terug tot leven gewekt door zijn moederbedrijf, Groupe Renault, dat het merk na twee decennia liet verrijzen en zo de comeback van een van de meest gevierde Franse sportwagenmerken inluidde.

 

Nadat de A110 Première Edition in vijf dagen was uitverkocht, volgden twee andere versies van de A110. Zij werden Pure en Légende gedoopt en zijn mechanisch identiek aan de A110 Première Edition. Ze delen diens principes op het gebied van lichte technologie en compacte afmetingen maar kregen een specifieke interieuraankleding, specifieke velgen en koetswerkkleuren en een specifieke standaarduitrusting die aansluit bij hun eigenschappen. Terwijl de A110 Pure is voorbestemd voor bochtige bergwegjes werpt de A110 Légende zich op als de ‘grand tourer’ van het gamma, die dagelijks gebruiksgemak centraal stelt.

 

Alpine, dat in 1955 werd opgericht door de Fransman Jean Rédélé, vergaarde al snel een toonaangevende reputatie op het gebied van lichte en leuk rijdende sportwagens. Die reputatie werd gevestigd op circuits en rallyparcoursen overal ter wereld, met zeges in iconische wedstrijden zoals de Rally Monte Carlo in 1971 en 1973 en de 24 Uren van Le Mans in 1978.

 

Herlancering van Alpine

 

De comeback van Alpine ging van start in 2012. Vier jaar later beleefde de show-car Alpine Vision zijn publieksdebuut in Monaco. In 2017 werd de A110 Première Edition onthuld op het autosalon van Genève en tegen het einde van dat jaar stond hij in de showroom. Het opnieuw gelanceerde Alpine, dat is opgevat als een responsieve en snel evoluerende, afzonderlijke businessunit binnen Groupe Renault, beschikt over eigen ontwerp- en ontwikkelingsteams.

 

Alle versies van de A110 worden gebouwd in de Alpine-fabriek van Dieppe (Noord-Frankrijk). Die fabriek werd in 1969 opgericht door Alpine-stichter Rédélé en viert dit jaar dus haar vijftigste verjaardag. Voor de productie van het nieuwe model werd ze gemoderniseerd en opgewaardeerd. De A110 wordt vandaag de dag verkocht in zestien landen overal ter wereld en er zijn 58 merkconcessies in Europa alleen.

 

Met de onthulling van de A110S schakelt Alpine een hogere versnelling in. Het nieuwe model vervoegt de A110 Pure en A110 Légende in het gamma maar biedt met zijn eigen chassisafstelling en krachtigere motor een heel ander karakter en nog intensere rijervaring.

 

De technische kernprincipes van Alpine

 

De nieuwe A110 hanteert nog steeds de technische principes die Jean Rédélé 64 jaar geleden heeft bepaald en die sindsdien in elk Alpine-model tot uiting kwamen, of het nu om een gericht racemodel of een seriemodel ging. Een Alpine dankt zijn prestaties aan zijn compacte afmetingen, een doorgedreven focus op lichte technologieën en een hoge verhouding vermogen-gewicht, eerder dan op extreem krachtige motoren en erg brede banden.

 

Een basisprincipe van Alpine is dat rijplezier – voor alle bestuurders ongeacht hun vaardigheidsniveau – voorrang heeft op rondetijden, topsnelheden en acceleratiecijfers. Cruciaal daarbij is dat een Alpine ook bij dagelijks gebruik steeds comfortabel en beschaafd moet zijn, en dat geldt zeker bij de nieuwe A110. Zo beschikt hij standaard over een airconditioning, een satellietnavigatiesysteem, een snelheidsregelaar, connectiviteitsfuncties voor mobiele telefoons en een DAB-radio. Ook veiligheidssystemen zoals diverse airbags, ABS, tractiecontrole en stabiliteitscontrole zijn van de partij.

 

Het aluminium koetswerk van de nieuwe A110 toont zich heel sterk en bijzonder licht. De lichtste versie van de auto, de A110 Pure, weegt minder dan 1.100 kilogram (inclusief vloeistoffen). De configuratie met middenmotor verzekert bovendien een perfecte gewichtsverdeling voor een wendbaar en alert rijgedrag terwijl de ‘double wishbone’-ophanging rondom bijdraagt tot de hoge mate van controle en precisie in de bochten. Het rijcomfort is een van de grootste troeven van de nieuwe A110.

 

Alle versies van de sportwagen gebruiken een zevenversnellingsbak met dubbele koppeling en schakelhendels aan het stuur, die nagenoeg ogenblikkelijk schakelt. Ook de 1.8-viercilindermotor met turbo is gemeenschappelijk voor alle modellen. In de A110 Première Edition, Pure en Légende ontwikkelt deze motor 252 pk terwijl de A110S daar nog 40 pk bijvoegt om zijn totale vermogen op 292 pk te brengen. Alle versies van de A110 bieden dezelfde drie rijmodi: Normal, Sport en Track.

 

Net als bij de originele A110 Berlinette uit 1962 slaat het koetswerkdesign van de nieuwe A110 een brug tussen het erfgoed en de toekomst van het merk. Onder leiding van Antony Villain trachtte het designteam de geest van Alpine te vatten in een nieuwe auto en tegelijk een designtaal uit te werken die de tand des tijds kon doorstaan.

 

De dubbele koplampen, de gebeitelde flanken, de opvallende vouw in de motorkap en de omhullende achterruit werden duidelijk ontleend aan de A110 Berlinette terwijl de led-dagrijlichten en ‘X’-vormige led-achterlichten met dynamische richtingaanwijzers verwijzen naar de moderne technologie en prestaties van de auto. De enkele, elegante lijn die de voorkant van de auto met de achterkant verbindt, is een typisch designelement van Alpine.

 

Zijn pure silhouet zonder overbodige franjes werd gerealiseerd door samen te werken met het ontwikkelingsteam. Dankzij de volledig vlakke onderkant en functionele diffuser heeft hij bovendien geen achterspoiler nodig. En hoewel de buitenafmetingen erg compact werden gehouden om de wendbaarheid te vrijwaren, biedt het interieur nog steeds voldoende plaats voor grotere bestuurders, zelfs wanneer ze een helm dragen.

 

De toegang tot het interieur behoort tot de beste in het sportwagensegment, dankzij de lage en dunne deurdrempels, terwijl het interieur zelf de lichte constructie van de A110 weerspiegelt. Zo geeft de zwevende middenconsole een gevoel van lichtheid. De twee koffers van de A110 bieden een totale bagageruimte van 196 liter. Het compartiment van 96 liter vooraan is groot genoeg voor twee koffers op handbagageformaat, terwijl het 100 liter grote opbergvak achteraan plaats biedt aan twee volwaardige racehelmen en een reistas.

 

Geschiedenis van Alpine

 

Alpine dankt zijn bestaan aan Jean Rédélé. Als autodealer en begenadigd rallypiloot vestigde Rédélé zijn onderneming in 1955. Hij koos de naam Alpine als verwijzing naar het Criterium des Alpes, de race die elk jaar in de Zuid-Franse Alpen werd gereden en waar hij zijn grootste successen behaalde.

 

De smalle en bochtige wegen in de regio gaven Rédélé niet alleen een naam voor zijn onderneming, maar bepaalden ook de fundamentele technische principes die de basis zou vormen voor elke Alpine. Rédélé wist dat puur vermogen of brute kracht een auto niet noodzakelijk snel maken op een smal rallycircuit. Daar heb je een lichte constructie, compacte afmetingen en een wendbaar onderstel voor nodig.

 

Toen Rédélé in 1962 het originele wegmodel A110 voorstelde, nam het merk onmiddellijk een hoge vlucht. Tegen die tijd werkten Alpine en Renault nauw samen en werden de auto’s van Alpine verkocht en onderhouden door Renault-concessies. En bij het begin van de jaren zeventig was Alpine een grote naam in de hoogste rallydiscipline. In 1971 palmde Alpine voor het eerst de drie treden van de befaamde Monte Carlo Rally in en in 1973 deed het merk dat opnieuw. Datzelfde jaar won Alpine ook de constructeurstitel in het Wereldkampioenschap Rally.

 

En al die tijd bleef de verkoop van Alpines voor de weg stijgen. Rédélé bouwde daarom een specifieke vestiging in Dieppe in 1969 – waar vandaag ook de volledig nieuwe A110 van de band rolt – en in 1971 ging de A310 in productie. Twee jaar later werd Alpine overgenomen door Groupe Renault.

 

Alpine behaalde zijn grootste wapenfeit in 1978: de totaaloverwinning in de 24 Uren van Le Mans. De fabriek bleef nieuwe en innovatieve wegmodellen bouwen doorheen de jaren zeventig en tachtig, waaronder de A310 V6 en de GTA. In 1995 werd de productie van Alpines stopgezet. Op veertig jaar tijd werden er meer dan 30.000 wegmodellen gebouwd, evenals meer dan honderd eenzitters en raceprototypes.

 

Alpine in de autosport

 

De prestaties, wendbaarheid en duurzaamheid van zijn auto’s bewijzen op het hoogste niveau van de autosport was cruciaal voor Jean Rédélé. Alpine draaide decennialang mee aan de top van de rallysport en circuitracerij en behaalde een reeks van overwinningen die men van zo’n bescheiden constructeur niet zou verwachten. Met dezelfde ambitieuze en vastberaden geest neemt Alpine vandaag de dag deel aan het FIA World Endurance Championship. De monomerkcompetitie Alpine Europa Cup en de racewagen A110 GT4 demonstreren dan weer de inherente wendbaarheid en prestaties op het racecircuit.

 

Hoewel Alpine het meest bekendstaat om zijn rallyexploten uit de jaren zestig en zeventig en voor zijn zege in de 24 Uren van Le Mans in 1978 heeft het merk aan zowat alle racedisciplines deelgenomen. Alpine bouwde niet minder dan zeventig eenzitters, waaronder twee Formule 1-bolides en een 37-tal prototypes voor uithoudingsraces.

 

In 1978 behaalde Alpine een van zijn meest gevierde autosportsuccessen. Aan het stuur van het sportprototype A442B wonnen Didier Pironi en Jean-Pierre Jaussaud de 24 Uren van Le Mans door het ruim 12 kilometer lange Circuit de la Sarthe 369 keer af te leggen. Tegen het midden van de jaren negentig had Alpine 26 nationale en internationale rallytitels, vier rallycrosstitels en zes titels met eenzitters op zijn naam staan.

 

Door die decennia van succes als springplank te gebruiken, keerde Alpine in 2013 terug naar de frontlinie van de autosport. Die terugkeer was onmiddellijk een schot in de roos: het prototype A450 won de titel in de Europese Le Mans Series bij de eerste poging en opnieuw in 2014.

 

Daarna gaf Alpine het beste van zichzelf in het Wereldkampioenschap Uithoudingsraces (WEC) om eens te meer mee te spelen op wereldniveau. In 2016 won de Alpine A460 vier van de negen manches en uiteindelijk de LMP2 WEC-titel. De felst bevochten zege was die van de 24 Uren van Le Mans. In 2018 deed Alpine dat succes op Le Mans nog eens over met een zege in de LMP2-klasse.

 

Bovendien is de Alpine Europa Cup nu aan zijn tweede seizoen toe in Europa. Het kampioenschap wordt gereden op enkele van de meest iconische circuits van Europa, waaronder Silverstone in het Verenigd Koninkrijk en Spa-Francorchamps in België. De Alpine Europa Cup, die zal worden beheerd door Alpines autosportpartner Signatech, bewijst opnieuw het engagement van Alpine in de autosport. Intussen keert Alpine met de A110 GT4 terug naar de competitie voor auto’s afgeleid van seriemodellen en neemt het merk het op tegen de meest befaamde sportwagenconstructeurs. Eind 2018 won de GT4 de Internationale Beker in Bahrein.

Document

De A110S vervoegt de A110 Pure en A110 Légende in het Alpine-gamma

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Document

De A110S vervoegt de A110 Pure en A110 Légende in het Alpine-gamma
De A110S vervoegt de A110 Pure en A110 Légende in het Alpine-gamma