Persbericht
Persbericht

DACIA NEEMT VANAF 2025 DEEL AAN DAKAR

  • In 2025 opent Dacia zijn woestijnrallyseizoen met deelname aan Dakar als constructeur in de categorie T1+
  • Een heel seizoen lang zal het Dacia-fabrieksprogramma vertrouwen op de interne technische expertise en op de autotuner Prodrive om de ingeschreven prototypes te ontwikkelen
  • De Franse negenvoudig wereldkampioen rally Sébastien Loeb en de Spaanse rallypilote Cristina Gutiérrez Herrero zullen vanaf 2024 officieel voor Dacia racen tijdens de testfases
  • De Dacia-raceauto's die aan de start komen van de Dakar-rally zullen synthetische brandstof gebruiken, door Aramco geproduceerd

op 04 Juli 2023

'Dacia en de Dakar zijn een perfecte match: een echt laboratorium om de robuustheid van Dacia te bewijzen en een sterke verbintenis voor een koolstofarme mobiliteit. We zijn erg enthousiast dat we zullen deelnemen aan Dakar met synthetischebrandstoftechnologie. Dacia, met een topteam en topcoureurs, is een serieuze kanshebber voor de rally.' Denis LE VOT, CEO DACIA.

DACIA LANCEERT FABRIEKSPROGRAMMA IN DE DAKAR-RALLY

Vanaf 2025 neemt Dacia als constructeur deel aan het wereldkampioenschap rally, met als hoogtepunt de Dakar-rally, een buitengewoon avontuur dat al meer dan 40 jaar elk jaar meer dan 60 nationaliteiten en 500 avonturiers samenbrengt voor een unieke wedstrijd.

Dakar is een perfecte illustratie van de balans tussen het rationele en het emotionele, die beide vervlochten zijn in het DNA van het merk.

De woestijnrally is een menselijk en sportief avontuur dat past bij het merk Dacia:

  • Een Robust & Outdoor avontuur aan het stuur van een prototype met vierwielaandrijving, ontwikkeld voor de meest extreme omstandigheden
  • Een Eco-Smart avontuur omdat Dacia oog heeft voor de impact op het milieu en daarom met een raceauto op synthetische brandstof zal rijden
  • Een Essential but Cool avontuur met een ambitieus doel dat geen ruimte laat voor overbodigheden

Dakar wordt een proeftuin en een ideeënlab voor Dacia. Hier kunnen we een aantal slimme nieuwe oplossingen 'à la Dacia' testen en uitproberen op het gebied van outdoor functionaliteit en energie-efficiëntie.

Voordat ze de uitdaging van het seizoen 2025 aangaan, worden de Dacia-prototypes eerst op de proef gesteld in de testfases van de Rally van Marokko in 2024.

DACIA VERTROUWT OP EEN ROBUUSTE EN ERVAREN TECHNISCHE BASIS

Dacia benadert dit spannende project door te vertrouwen op de vaardigheden van Renault Group en door een beroep te doen op de ervaring van Prodrive in het ontwikkelen van prototypes voor rally's. 

Prodrive is al bijna 40 jaar een van 's werelds belangrijkste spelers in de motorsport en helpt grote merken om talloze internationale kampioenschappen te winnen.

Prodrive is sinds 2020 betrokken bij Dakar en andere woestijnrally's en heeft deelgenomen aan de laatste drie Dakar-rally's met auto's die zijn ontworpen en worden bestuurd door hun eigen teams. In 2022 en 2023 behaalde Prodrive de tweede plaats in het algemeen klassement met Sébastien Loeb, die nu deel uitmaakt van het nieuwe Dacia-team.

SÉBASTIEN LOEB EN CRISTINA GUTIERREZ HERRERO WORDEN DACIA-PILOTEN

De Spaanse rallypilote Cristina Gutierrez Herrero werd in 2017 de eerste Spaanse vrouw in de autocategorie die de Dakar uitreed. Op 31-jarige leeftijd heeft ze al zeven Dakar-deelnames op haar naam staan, tussen 2017 en 2023.

Cristina is sinds 2012 ook off-road rallykampioen (bij de vrouwen) in Spanje.

De Franse rallypiloot Sébastien Loeb, 49, won het wereldkampioenschap rally negen keer op rij van 2004 tot 2012.

Hij is de meest succesvolle coureur in de autosport en wordt vaak beschouwd als de grootste rallypiloot aller tijden.

Sébastien Loeb neemt sinds 2016 deel aan Dakar. In 2021 zat hij aan het stuur van de Bahrain Raid Xtreme Hunter, ontworpen door de Britse renstal Prodrive. Het verhaal van Sébastien Loeb en Prodrive gaat nu verder aan het stuur van een Dacia.

DACIA-PROTOTYPE RIJDT OP SYNTHETISCHE BRANDSTOF, DOOR ARAMCO GEPRODUCEERD

Het Dacia-prototype zal synthetische brandstof gebruiken, door Aramco geproduceerd.

De energie die nodig is om dit type brandstof te synthetiseren, wordt opgewekt uit hernieuwbare elektriciteit. Over de volledige productiecyclus hebben synthetische brandstoffen een kleinere koolstofvoetafdruk dan aardoliebrandstoffen.

De Dakar-rally is voor het merk Dacia de ideale testomgeving voor deze technologie.

 

Documenten

DACIA NEEMT VANAF 2025 DEEL AAN DAKAR (WORD)

DACIA NEEMT VANAF 2025 DEEL AAN DAKAR (PDF)

Zie de documenten De mediatheek bekijken

Geboren in 1968 en vervolgens opnieuw gelanceerd door Renault Group in 2004 in heel Europa en de landen van het Middellandse-Zeegebied, heeft Dacia altijd auto's aangeboden met de beste prijs-kwaliteitverhouding en voortdurend opnieuw gedefinieerd wat essentieel is. Dacia, een disruptief merk, ontwerpt voertuigen die eenvoudig, veelzijdig, betrouwbaar en afgestemd zijn op de levensstijl van de klant. Dacia-modellen zijn maatstaven op de markt geworden: Logan, de nieuwe auto tegen tweedehandsprijzen; Sandero, sinds 2017 jaarlijks de bestverkochte auto aan Europese particulieren; Duster, sinds 2018 de bestverkochte SUV voor particulieren in Europa; Spring, de kampioen van toegankelijke elektrische mobiliteit; Jogger de veelzijdige gezinsauto uit het C-segment. Dacia is aanwezig in 44 landen en heeft sinds 2004 meer dan 8 miljoen voertuigen verkocht. Op de Belgisch-Luxemburgse markt bekleedde het merk Dacia eind 2022 de 9de plaats in de rangschikking van personenwagens en bedrijfsvoertuigen. Bij de verkoop aan particulieren veroverde Dacia de eerste plaats met een marktaandeel van 8,7% dankzij het bevestigde succes van de derde generatie van Sandero en de SUV Dacia Duster. Nieuwe Sandero, die sinds januari 2021 wordt gecommercialiseerd, stond comfortabel op de eerste plaats in de verkoop aan particulieren voor alle segmenten samen, gevolgd door Dacia Duster. Dacia Duster werd bovendien als eerste SUV in het C-segment aan particulieren verkocht.Documenten

DACIA NEEMT VANAF 2025 DEEL AAN DAKAR (WORD)
DACIA NEEMT VANAF 2025 DEEL AAN DAKAR (PDF)
DACIA NEEMT VANAF 2025 DEEL AAN DAKAR (WORD)
DACIA NEEMT VANAF 2025 DEEL AAN DAKAR (PDF)

Geboren in 1968 en vervolgens opnieuw gelanceerd door Renault Group in 2004 in heel Europa en de landen van het Middellandse-Zeegebied, heeft Dacia altijd auto's aangeboden met de beste prijs-kwaliteitverhouding en voortdurend opnieuw gedefinieerd wat essentieel is. Dacia, een disruptief merk, ontwerpt voertuigen die eenvoudig, veelzijdig, betrouwbaar en afgestemd zijn op de levensstijl van de klant. Dacia-modellen zijn maatstaven op de markt geworden: Logan, de nieuwe auto tegen tweedehandsprijzen; Sandero, sinds 2017 jaarlijks de bestverkochte auto aan Europese particulieren; Duster, sinds 2018 de bestverkochte SUV voor particulieren in Europa; Spring, de kampioen van toegankelijke elektrische mobiliteit; Jogger de veelzijdige gezinsauto uit het C-segment. Dacia is aanwezig in 44 landen en heeft sinds 2004 meer dan 8 miljoen voertuigen verkocht. Op de Belgisch-Luxemburgse markt bekleedde het merk Dacia eind 2022 de 9de plaats in de rangschikking van personenwagens en bedrijfsvoertuigen. Bij de verkoop aan particulieren veroverde Dacia de eerste plaats met een marktaandeel van 8,7% dankzij het bevestigde succes van de derde generatie van Sandero en de SUV Dacia Duster. Nieuwe Sandero, die sinds januari 2021 wordt gecommercialiseerd, stond comfortabel op de eerste plaats in de verkoop aan particulieren voor alle segmenten samen, gevolgd door Dacia Duster. Dacia Duster werd bovendien als eerste SUV in het C-segment aan particulieren verkocht.