Communiqué de presse
Communiqué de presse

Dacia in het eerste kwartaal van 2023: constant stijgende volumes en groeiend marktaandeel

  • In het eerste kwartaal van 2023 verkocht Dacia 171.789 voertuigen, goed voor een groei van 34,3%. In Europa (PW) haalt het merk een marktaandeel van 4,6%, goed voor een toename van 0,8 punten, de sterkste stijging in de TOP 30 van de merken.
  • Dacia Sandero noteert 68.318 verkochte exemplaren, een stijging van 26,1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Sandero behoudt zijn positie als de meest aan particulieren verkochte wagen in Europa.
  • Met 57.660 verkochte eenheden stijgt Dacia Duster met 23,9% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022 en behoudt hij zijn positie op het podium van de verkochte SUV’s aan particulieren in Europa.
  • Met 23.330 verkochte exemplaren in het eerste kwartaal rondt Dacia Jogger de kaap van 80.000 verkochte exemplaren sinds zijn lancering. 
  • Dacia Spring zet zijn dynamiek voort met 14.494 verkochte exemplaren en behoudt zijn positie op het Europese podium van de aan particulieren verkochte elektrische wagens.
  • In België staat Dacia einde maart op de negende plaats met een marktaandeel van 4,18% (3,87% in 2022), goed voor een stijging van het aantal inschrijvingen van 27%.Op de markt verkoop aan particulieren staat Dacia bovenaan het podium met een marktaandeel van 10,49% (8,45% in 2022). Terwijl het aantal inschrijvingen van de retail markt met 14% stijgt, tekent Dacia een stijging van maar liefst 42% op. Het merk plaatst drie modellen in de TOP 10 van de verkoop aan particulieren. De absolute bestseller Dacia Sandero bekleedt de 1e plaats, gevolgd door Dacia Duster op de 2e plaats. Dacia Jogger die vorig jaar het gamma vervolledigde, mag nu al op een 7e plaats rekenen.

Le 18 April 2023

CONSTANT STIJGENDE VOLUMES EN GROEIEND MARKTAANDEEL

Op een sterk groeiende markt vergroot Dacia zijn volumes aanzienlijk en boekt het een recordmarktaandeel. Binnen de commercialiseringsperimeter werden in totaal 171.789 exemplaren (PW + BV) verkocht in het eerste kwartaal van 2023, goed voor een groei van 34,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dankzij het succes van haar nieuwe merkidentiteit vergroot Dacia zijn marktaandeel voor personenwagens in Europa aanzienlijk tot 4,6%, een stijging met 0,8 punten, en realiseert het merk de sterkste stijging in de TOP 30 van de merken.

In Frankrijk, de grootste markt van Dacia, werden in het eerste kwartaal 38.938 voertuigen van het merk ingeschreven, een stijging met 32,6% ten opzichte van 2022. Deze prestatie vertaalt zich in een stijging van het marktaandeel met 1,2 punten tot 7,6% (PW+BV). Dat is een nieuw record op het vlak van volumes en marktaandeel voor Dacia, dat zijn 3e plaats bevestigt op de Franse automarkt, alle kanalen. Vier modellen (Sandero aan de leiding, Spring 4e en leider van de 100% elektrische markt, Duster 5e, Jogger 10e) staan in de top 10 van verkopen aan particulieren.

In Italië bedroeg het volume in de eerste drie maanden 25.142 eenheden, een stijging van 29,7%, met een marktaandeel van 5,3% (PW + BV), een stijging van 0,2 punt. Voor het eerst werd Dacia het best verkochte merk aan particulieren met een marktaandeel van 9,6%.

Een andere sterk groeiende markt voor Dacia is Duitsland, waar 16.399 exemplaren werden verkocht, goed voor een stijging met 30,4% en een marktaandeel van 2,2% (PW + BV), dat met 0,4 punten groeide. Dit kwartaal is historisch gezien het op een na beste van het merk op de Duitse markt.

Het jaarbegin werd gekenmerkt door een aanzienlijke evolutie van de verkoop in Spanje. Dacia verkocht er 11.650 eenheden, goed voor een stijging van 140,1% en een marktaandeel van 4,3% (PW+BV), dat met 1,7 punten groeide.

In Roemenië bestaat de top vijf van personenauto's uit Dacia-modellen. Het merk noteerde 13.651 eenheden, een stijging van 81% (PW + BV), waardoor het een marktaandeel van 33,1% kreeg, een stijging van 9,8 punten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

 

STERKE START VAN HET JAAR VOOR DACIA

In het eerste kwartaal bleef Dacia vaart zetten achter de uitbreiding van zijn geëlektrificeerde aanbod.  De Jogger HYBRID 140, de eerste hybride in het Dacia-gamma en de meest betaalbare hybride gezinsauto op de markt, is goed voor bijna 25% van de ordermix.

Spring is de drijvende kracht achter betaalbare elektrische mobiliteit, met bijna 110.000 bestellingen sinds de lancering. De nieuwe ELECTRIC 65-motor in combinatie met een nieuwe specifieke versnellingsbak (die het op de wielen overgebrachte koppel vermindert) zorgt voor meer acceleratie en versnelling over een groter gebruiksbereik, waardoor Spring veelzijdiger en leuker is om te rijden.

De uitvoering Extreme, die op 1 maart gelijktijdig wordt gelanceerd voor de vier pijlermodellen van het merk, belichaamt de “Outdoor” waarden van Dacia. De Extreme-uitvoering heeft een avontuurlijk design en een unieke uitrusting. Ook de Sleep pack, het eerste accessoire in de InNature-serie, versterkt dit buitenthema.

 

“Dacia zet zijn succesverhaal voort met volumestijgingen van meer dan 30% in onze strategische landen. De toepassing van de nieuwe merkidentiteit op onze modellen en in ons netwerk, de uitbreiding van ons elektrische aanbod en de komst van het Extreme-uitrusting zullen ons in staat stellen deze sterke dynamiek voort te zetten..” Xavier Martinet, Directeur Marketing, Verkoop & Operaties van Dacia

Documenten

Dacia in het eerste kwartaal van 2023: constant stijgende volumes en groeiend marktaandeel (WORD)

Dacia in het eerste kwartaal van 2023: constant stijgende volumes en groeiend marktaandeel (PDF)

Voir les documents

Geboren in 1968 en vervolgens opnieuw gelanceerd door Renault Group in 2004 in heel Europa en de landen van het Middellandse-Zeegebied, heeft Dacia altijd auto's aangeboden met de beste prijs-kwaliteitverhouding en voortdurend opnieuw gedefinieerd wat essentieel is. Dacia, een disruptief merk, ontwerpt voertuigen die eenvoudig, veelzijdig, betrouwbaar en afgestemd zijn op de levensstijl van de klant. Dacia-modellen zijn maatstaven op de markt geworden: Logan, de nieuwe auto tegen tweedehandsprijzen; Sandero, sinds 2017 jaarlijks de bestverkochte auto aan Europese particulieren; Duster, sinds 2018 de bestverkochte SUV voor particulieren in Europa; Spring, de kampioen van toegankelijke elektrische mobiliteit; Jogger de veelzijdige gezinsauto uit het C-segment. Dacia is aanwezig in 44 landen en heeft sinds 2004 meer dan 8 miljoen voertuigen verkocht. Op de Belgisch-Luxemburgse markt bekleedde het merk Dacia eind 2022 de 9de plaats in de rangschikking van personenwagens en bedrijfsvoertuigen. Bij de verkoop aan particulieren veroverde Dacia de eerste plaats met een marktaandeel van 8,7% dankzij het bevestigde succes van de derde generatie van Sandero en de SUV Dacia Duster. Nieuwe Sandero, die sinds januari 2021 wordt gecommercialiseerd, stond comfortabel op de eerste plaats in de verkoop aan particulieren voor alle segmenten samen, gevolgd door Dacia Duster. Dacia Duster werd bovendien als eerste SUV in het C-segment aan particulieren verkocht.Documenten

Dacia in het eerste kwartaal van 2023: constant stijgende volumes en groeiend marktaandeel (WORD)
Dacia in het eerste kwartaal van 2023: constant stijgende volumes en groeiend marktaandeel (PDF)
Dacia in het eerste kwartaal van 2023: constant stijgende volumes en groeiend marktaandeel (WORD)
Dacia in het eerste kwartaal van 2023: constant stijgende volumes en groeiend marktaandeel (PDF)

Geboren in 1968 en vervolgens opnieuw gelanceerd door Renault Group in 2004 in heel Europa en de landen van het Middellandse-Zeegebied, heeft Dacia altijd auto's aangeboden met de beste prijs-kwaliteitverhouding en voortdurend opnieuw gedefinieerd wat essentieel is. Dacia, een disruptief merk, ontwerpt voertuigen die eenvoudig, veelzijdig, betrouwbaar en afgestemd zijn op de levensstijl van de klant. Dacia-modellen zijn maatstaven op de markt geworden: Logan, de nieuwe auto tegen tweedehandsprijzen; Sandero, sinds 2017 jaarlijks de bestverkochte auto aan Europese particulieren; Duster, sinds 2018 de bestverkochte SUV voor particulieren in Europa; Spring, de kampioen van toegankelijke elektrische mobiliteit; Jogger de veelzijdige gezinsauto uit het C-segment. Dacia is aanwezig in 44 landen en heeft sinds 2004 meer dan 8 miljoen voertuigen verkocht. Op de Belgisch-Luxemburgse markt bekleedde het merk Dacia eind 2022 de 9de plaats in de rangschikking van personenwagens en bedrijfsvoertuigen. Bij de verkoop aan particulieren veroverde Dacia de eerste plaats met een marktaandeel van 8,7% dankzij het bevestigde succes van de derde generatie van Sandero en de SUV Dacia Duster. Nieuwe Sandero, die sinds januari 2021 wordt gecommercialiseerd, stond comfortabel op de eerste plaats in de verkoop aan particulieren voor alle segmenten samen, gevolgd door Dacia Duster. Dacia Duster werd bovendien als eerste SUV in het C-segment aan particulieren verkocht.