Story

DACIA: HET GEHEIME WAPEN TEGEN KRASSEN

De beste ideeën zijn vaak de eenvoudigste. Nieuwe Dacia Sandero Stepway en Nieuwe Dacia Duster zijn uitgerust met in de massa gekleurde beschermplaten om beter het hoofd te bieden aan de krassen die dagelijks worden opgelopen. Sanam, designer kleuren & materialen bij Dacia , legt ons de esthetische, economische en ecologische voordelen van hun productiemethode uit.

Le 27 Juli 2021

Laten we het over de beschermplaat hebben! Dit is het kunststofonderdeel onder de voor- en achterbumpers dat het onderste deel van het voertuig moet beschermen tegen dagelijkse schokken. De beschermplaten hebben ook een esthetische functie en zorgen ervoor dat de bumpers er beter uitzien. Dacia heeft de productiemethode van zijn bodemplaten volledig in vraag gesteld. Dacia is namelijk trouw aan zijn slimme geest en zijn zoektocht naar de essentie en kiest daarom voor in de massa gekleurde onderdelen.

 “Een gelakte bodemplaat verslechtert het uitzicht. Een in de massa gekleurde bodemplaat is duurzaam”  Sanam, designer kleuren & materialen bij Dacia

DE BESTE PRIJS-KWALITEITVERHOUDING ZONDER IN TE BOETEN AAN ESTHETISCHE WAARDE

Sanam is 31 jaar en is designer kleuren & materialen bij Dacia. Zij is vandaag onze "beschermplaat-monitor": "Het ontwerp van de beschermplaten van Nieuwe Dacia Sandero Stepway en Nieuwe Dacia Duster maakt ons doel duidelijk: onze klanten intelligente oplossingen bieden die gericht zijn op de essentie. Dit doen we om de beste prijs-kwaliteitverhouding te bieden zonder in te boeten aan esthetische waarde. Dit gebeurt met name door te werken aan zuinige productieprocessen waarbij bovendien rekening wordt gehouden met de ecologische dimensie. ”

De traditionele productiemethode van een beschermplaat omvat twee stappen. Eerst wordt kunststof, polypropyleen, in een gietvorm gespoten. Zo krijgt het onderdeel zijn vorm. Nadat de kunststof ingespoten is, kan het gelakt of bedekt worden met een ander geperst onderdeel. Dit kan bijvoorbeeld in chroom om het product een esthetische meerwaarde te geven.

KLEURVAST

Het merk Dacia is een andere weg ingeslagen. Op Nieuwe Dacia Sandero Stepway en Nieuwe Dacia Duster zijn de beschermplaten in de massa gekleurd. Dit houdt in dat de ingespoten kunststof, die de behuizing van het onderdeel vormt, al gekleurd is. De kleur is dus onvervormbaar, in tegenstelling tot een klassieke laklaag.

Sanam licht dit toe: "Wanneer je een uitwendig onderdeel zoals een beschermplaat lakt, zullen botsingen en krassen onderweg de schijn van de lak verslechteren en soms uitwissen, zelfs als de lak heel resistent van aard is.  Wanneer de beschermplaat in de massa gekleurd wordt, zal het onderdeel veel duurzamer zijn. ”

De onvermijdelijke botsingen en krassen die de beschermplaten opvangen zullen weliswaar sporen kunnen nalaten, maar die zullen bijna onopgemerkt blijven aangezien de oorspronkelijke kleur behouden blijft.

EEN EENVOUDIGE, DEUGDZAME EN DOELTREFFENDE METHODE

Deze productiemethode garandeert de duurzaamheid van de kleur van de beschermplaten. Ook is het mogelijk om een hogere positionering aan te bieden wat het design betreft, door over te schakelen van zwarte naar grijze onderdelen. Deze onderdelen zijn even robuust en niet duurder, maar esthetisch gezien veel eleganter.

Zo zal de eigenaar van het voertuig mogelijk besparingen doen: hij hoeft namelijk dit bekraste onderdeel niet meer te vervangen om de look van zijn Sandero Stepway of zijn Duster te behouden.

Ook eenvoud is tijdens de productieprocessen vaak de moeder van alle deugden. Het in de massa kleuren van de beschermplaat gebeurt zo door één enkele handeling, namelijk het inspuiten van de kunststof. Wanneer de beschermplaten gelakt of bedekt worden door andere onderdelen, zijn daarentegen twee handelingen vereist. Dit leidt tot een daling van de productiekosten in het voordeel van de klanten en een milieuvriendelijkere aanpak.

Wat het milieu betreft, blijft het daar niet bij voor de in de massa gekleurde beschermplaat. Sanam vertelt ons er meer over:

Een onderdeel dat uit één materiaal bestaat, enkel uit kunststof in dit geval, is heel interessant als het gaat om recyclebaarheid. Wanneer we daarentegen te maken hebben met verchroomde beschermplaten of met ander materiaal, zien we dat deze onderdelen niet zo gemakkelijk recyclebaar zijn.  Vandaag is de recyclebaarheid van onderdelen essentieel voor een designer van het merk Dacia.

DE KRINGLOOPECONOMIE: EEN ESSENTIËLE AANPAK

De kringloopeconomie is een belangrijk onderdeel van de globale aanpak van Dacia: "De in de massa gekleurde beschermplaat is een voorbeeld van de intrinsieke aanpak van het merk: we stellen ons namelijk de vraag hoe we waarde kunnen creëren voor de klant en hoe we voertuigen kunnen ontwerpen door middel van productieprocessen die tegelijkertijd robuust, zuinig en intelligent zijn ten opzichte van een kringloopeconomie en recyclebaarheid. Deze twee kwesties zijn vandaag de dag essentieel voor Dacia en Renault Group. ”

Vanuit dit perspectief geeft Bigster Concept inzicht in de toekomst van Dacia. Sanam steekt bovendien haar enthousiasme niet onder stoelen of banken:

De toekomst van het merk is erg spannend. We zullen evolueren naar nog robuustere terreinwagens, steeds met essentiële vormen. En met robuustheid bedoel ik materialen die op een slimme manier bewerkt werden. Kunststoffen zijn een onderwerp waar we enorm veel over nadenken. We denken dat we door gebruik te maken van gerecycleerde en recyclebare kunststoffen onze strategie, die voorgesteld wordt met Bigster Concept, kunnen voortzetten. Dit door steeds meer opzienbarende modellen te creëren met een nog altijd even interessante prijs-kwaliteitverhouding.

Documenten

DACIA: HET GEHEIME WAPEN TEGEN KRASSEN

Voir les documents Voir la médiathèque

Documenten

DACIA: HET GEHEIME WAPEN TEGEN KRASSEN
DACIA: HET GEHEIME WAPEN TEGEN KRASSEN