Communiqué de presse
Communiqué de presse

DACIA, EEN EUROPEES SUCCESVERHAAL VAN 15 JAAR

Van een enkel model tot een volledig en gediversifieerd gamma, met 6,5 miljoen klanten: van 2005 tot nu heeft Dacia een metamorfose ondergaan en heeft het de auto ingrijpend veranderd. Terugblik op 15 jaar van een echte success story, van de commercialisering van de berline Logan in Europa tot de 100% elektrische show-car Spring.

Le 15 Mei 2020

 • Een unieke geschiedenis in de automobielindustrie
 • 6,4 miljoen voertuigen verkocht in Europa sinds 2005
 • Een marktaandeel van 3,8% in 2019 in Europa
 • Om zijn 15-jarig bestaan in Europa te vieren, lanceert Dacia een beperkte verjaardagsreeks


Van een enkel model tot een volledig en gediversifieerd gamma, met 6,5 miljoen klanten: van 2005 tot nu heeft Dacia een metamorfose ondergaan en heeft het de auto ingrijpend veranderd. Terugblik op 15 jaar van een echte success story, van de commercialisering van de berline Logan in Europa tot de 100% elektrische show-car Spring.

Het ontstaan van een revolutionair economisch model

Autoconstructeur Dacia, in 1966 opgericht in Roemenië, was altijd al verbonden met Renault: zijn eerste model, dat enkel op de lokale markt werd gecommercialiseerd, was de Renault 8 met nieuw Dacia 1100-logo en werd geassembleerd met in Frankrijk geproduceerde onderdelen.

In 1999 heeft Groupe Renault bij de overname van de Roemeense constructeur een duidelijke visie: de expertise en de geografische ligging van Dacia benutten om in de Oostbloklanden, die volop bezig zijn met de wederopbouw, de goedkoopste drievolumeberline op de markt te brengen.

Een erg ambitieuze doelstelling die Groupe Renault wil bereiken door de bestaande codes te doorbreken. Voor het eerst in de autosector gebeurt het ontwerp met het oog op “objectieve kosten”, d.w.z. door toepassing van de “design to cost”-methode. Deze innovatieve wagen keert de traditionele ontwerplogica om: zonder compromissen op het vlak van betrouwbaarheid en veiligheid wordt kostenoptimalisatie een leidraad in alle fasen van het ontwerp van een wagen. Van begin tot einde is de eindprijs een gegeven dat geïntegreerd is in de technische beperkingen. In deze strategie is het gebruik van beproefde en afgeschreven onderdelen en technologieën van Groupe Renault een aanzienlijke troef.

Van design tot ontwerp en productie werken de teams van dit Dacia-project als een start-up: carte blanche voor een eenvoudige maar geslaagde innovatie!

Logan, in 2004 onthuld, komt al zijn beloften na: een onovertroffen verhouding afmetingen/aantal plaatsen, essentiële uitrusting en een onklopbare nieuwprijs. Door de nieuwe auto algemeen toegankelijk te maken, brengt hij een revolutie op de automarkt teweeg. Met een nieuwe aankoopprijs die vergelijkbaar is met die van een tweedehandswagen, is het succes zodanig dat de commercialisering vanaf 2005 wordt uitgebreid naar heel Europa. Dacia wordt de referentie voor een nieuwe manier van autogebruik.

Het iconisch model Dacia Logan wordt nog altijd op de markt gebracht. Sinds 2004 werden er in totaal 1,8 miljoen exemplaren van verkocht.

De winnende hattrick

Gesteund door het succes van Logan breidt Dacia zijn gamma vanaf 2008 uit met Sandero en de daarop volgende avontuurlijke Sandero Stepway. Dankzij zijn beperkte afmetingen en zijn ruime interieur is deze compacte berline bijzonder veelzijdig.

2010 betekent een nieuwe revolutie: de commercialisering van Dacia Duster. Dit model, dat nu een bestseller is, heeft de toegang tot het SUV-segment, dat voorheen enkel bestond uit topmodellen, gedemocratiseerd.

Deze twee nieuwe modellen, die trouw blijven aan de waarden van Dacia op het vlak van  eenvoud, robuustheid, onklopbare prijzen en een topverhouding ruimte-aantal plaatsen, zijn een commercieel succes.

In 2018 is Sandero (en Sandero Stepway) de meest verkochte auto voor particulieren; sinds hij op de markt kwam, zijn er 2,1 miljoen eenheden van verkocht. Sinds 2010 werden in totaal 1,6 miljoen exemplaren van alle Duster-modellen verkocht.

In de loop der jaren blijft de Dacia-revolutie inspelen op de essentiële behoeften van klanten met eenvoudige, betrouwbare en robuuste wagens zonder overbodige franjes. Het merk breidt zijn gamma uit met Logan MCV (break) in 2007, Lodgy (monovolume) en Dokker (ludospace en van) in 2012.

Dankzij het enthousiasme voor zijn producten beschikt Dacia nu over een actieve gemeenschap van klanten en fans. Dacia is vandaag de dag het 8ste merk op het vlak van verkoop aan particulieren in Europa.

Dacia doet zichzelf een verjaardagseditie cadeau, afgewerkt met de onuitgegeven kleur Ironblauw en het nummer 15! Deze transversale reeks wordt aangeboden in alle landen waar het merk wordt verkocht, en met name vanaf 13.490 euro incl. btw (Sandero TCe 90) voor België en 13.044,05 euro incl. btw voor Luxemburg.

Het essentiële van morgen aanbieden

De verwachtingen van de klanten en het gebruik van de auto evolueren. Dacia is een modern merk dat luistert naar zijn klanten en dus open staat voor de mobiliteitsuitdagingen van morgen.

In het licht van de milieuvereisten is Dacia de enige constructeur die op het hele personenwagengamma aandrijving met benzine én LPG aanbiedt.

Gesterkt door 10 jaar expertise van Groupe Renault zal de volgende Dacia-revolutie die van betaalbare elektriciteit zijn. Spring electric showcar werd in maart 2020 onthuld en blikt vooruit op het eerste 100% elektrische model van het merk. Bovendien wordt het de eerste stadswagen van Dacia! Een 5-deurs wagen met 4 volwaardige plaatsen en een rijbereik van bijna 200 km.

Dacia Spring bewijst dat ook Dacia een duurzame mobiliteit kan beloven die voor iedereen toegankelijk is en trouw blijft aan zijn gedurfde waarden.

Dacia is al 15 jaar actief in de autosector maar blijft werken aan nieuwe revoluties!

Documenten

DACIA - Een Europee successverhaal van 15 jaar

Voir le document Voir la médiathèque

Médiathèque

 • Albums
 • duster
 • sandero stepway
 • logan
 • logan mcv
 • logan van
 • logan pick-up
 • sandero
 • dokker
 • lodgy
 • dokker stepway
 • logan mcv stepway
 • autosalons
  Sélectionner des éléments

Documenten

DACIA - Een Europee successverhaal van 15 jaar
DACIA - Een Europee successverhaal van 15 jaar