Story

DACIA 1300: DE AUTO DIE ROEMENIË WIELEN GAF

Kent u de Dacia 1300? Mihai, architect bij Renault Technologies in Titu, is een van de vele Roemenen die fan zijn van dit iconische model. En terecht, in de jaren 70 en 80 zorgde hij ervoor dat heel Roemenië zich met de wagen kon verplaatsen. Ontdek het verhaal van ‘de andere auto van het volk’ in het gezelschap van deze gepassioneerde eigenaar die ons zijn door hem gerestaureerde Dacia 1310 uit 1989 voorstelt.

In Roemenië is een Volkswagen of een Kever van geen tel. Daar is de Dacia 1300 de ‘auto van het volk’! Het was deze auto die het land in de jaren 70 en 80 wielen gaf. De hele jeugd van Mihai, die als architect bij Renault Technologies in het technisch centrum van Titu werkt, stond in het teken van dit model. Hij gaat er prat op dat hij de Dacia 1310 van zijn vader heeft gerestaureerd en is vandaag bezeten van dit model. Hij geeft ons een rondleiding over de eigenaar en de geschiedenis van zijn pronkstuk.

Le 16 Mei 2022

“Elke Roemeen heeft een persoonlijk verhaal over de Dacia 1300. Op straat kijken veel mensen ernaar om.” Mihai, Architect bij Renault Technologies

Geliefd erfgoed

De Dacia 1300, een iconisch model uit Roemenië, heeft meer dan drie decennia lang zijn stempel gedrukt op het collectieve geheugen. De wagen van alle gezinnen, een taxi die altijd beschikbaar was in de steden van het land enz. Stuk voor stuk ervaringen die ervoor hebben gezorgd dat dit model nu permanent deel uitmaakt van het geliefde erfgoed van de Roemenen. Mihai legt uit: “De Dacia 1300 is een robuuste, eenvoudige en comfortabele wagen, allemaal kwaliteiten die men terugvindt in het DNA van Dacia. ”

Hij werd snel omarmd door de Roemeense economie en ook de klanten. Die haastten zich om begin jaren 1970 de modernste auto, en tevens een van de goedkoopste auto's van Oost-Europa te kopen met een verkoopprijs van omgerekend 3.200 euro.

Familiaal erfgoed

Mihai bezit een Dacia 1310 1.3 liter benzine TLX die zijn vader in 1992 kocht. Een identieke kopie – in zijn beginjaren – van het Franse model Renault 12. De versie die doorgaans ‘Dacia 1300’ wordt genoemd, werd van 1969 tot 1979 geproduceerd onder deze benaming en tot in 2004 onder de benaming Dacia 1310. “De twee belangrijkste verschillen tussen de 1300 en de 1310 zijn een volledig nieuw ontworpen voorkant met vier koplampen, met in het midden een zwart radiatorrooster en gewijzigde achterlichten,” verduidelijkt de liefhebber.

In het midden van de jaren 80 produceerde Dacia 98% van de onderdelen lokaal, wat de restauratie van oude modellen met originele onderdelen vergemakkelijkt. Zo wist Mihai zijn Dacia 1310 TLX te restaureren in de oorspronkelijke staat, dankzij de wederzijdse hulp van de verzamelaarsgemeenschap die in zijn land is ontstaan: “In de loop der jaren zijn er steeds meer liefhebbers van de Dacia 1300 bij gekomen. De Roemenen hebben dit model herontdekt.”

Mihai rijdt er regelmatig mee. Deze Dacia 1310 was de auto van al zijn gezinsvakanties en zijn eerste rijlessen. De vele herinneringen in deze auto geven dit model een onschatbare emotionele waarde. Maar dat niet alleen. Mihai is ook trots om met een Dacia te rijden en beschouwt zijn Dacia 1310 als familiaal erfgoed dat van generatie op generatie moet worden doorgegeven. “Als ik aan het stuur van mijn Dacia 1310 zit, voel ik me gewoon goed,” vertelt hij.

Nationaal erfgoed

In navolging van Mihai zijn steeds meer Roemenen trots op hun nationale automobiel erfgoed, dat ze naar waarde schatten. De Dacia 1300 heeft heel Roemenië toegang gegeven tot mobiliteit en vrijheid. Hij heeft dan ook een bijzondere plaats in de jeugdherinneringen van een hele generatie Roemenen zoals Mihai.

De Dacia 1300 (en zijn afgeleiden) maakt ook deel uit van de Roemeense geschiedenis door zijn commercieel succes (2 miljoen verkochte exemplaren) en zijn lange levensduur (35 jaar, van 1969 tot 2004). Tijdens zijn carrière onderging hij maar liefst zes evoluties. Zijn commercialisering duurde tot 2006, twee jaar na het begin van de productie van de Logan. “De Dacia 1300 is de meest iconische auto in Roemenië. Door zijn betaalbare prijs was hij echt de auto van het volk,” vertelt Mihai.

De uitstraling van de Dacia 1300 hield echter niet op aan de grenzen van Roemenië; hij werd immers op grote schaal uitgevoerd naar het Oosten, maar ook naar bepaalde landen in Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika.

Mihai waardeert de betrouwbaarheid van zijn Dacia 1310, en terecht: de Dacia van Mihai heeft slechts 3.400 km op de teller staan omdat die na 99.999 kilometer weer op nul staat ... en hij is al drie keer rond geweest!

Documenten

DACIA 1300: DE AUTO DIE ROEMENIË WIELEN GAF

Voir les documents Voir la médiathèque

Médiathèque (12)

Documenten

DACIA 1300: DE AUTO DIE ROEMENIË WIELEN GAF
DACIA 1300: DE AUTO DIE ROEMENIË WIELEN GAF