Communiqué de presse
Communiqué de presse

COMMERCIËLE RESULTATEN WERELDWIJD 2019 : Groupe Renault consolideert zijn posities op de voornaamste markten en behoudt zijn wereldwijde marktaandeel

• Groupe Renault behield een marktaandeel van 4,25 procent terwijl de markt er met 4,8 procent op achteruitging. Het verkoopvolume bedroeg 3,8 miljoen wagens, een daling met 3,4 procent.

• Het laatste kwartaal heeft de groep een verkoopstijging geregistreerd dankzij het succes van Nieuwe Clio in Europa, Arkana in Rusland en Triber in India

• Groupe Renault consolideerde zijn posities op zijn kernmarkten: de Europese markt ging er met 1,3 procent op vooruit, in Rusland bevestigde het merk zijn solide leiderschap met een marktaandeel van 29 procent, in Brazilië wordt Renault het vierde merk door twee plaatsen te stijgen en in India boekte Renault als enige merk vooruitgang op de markt van de personenwagens.

• In 2020 zet de groep een nieuwe stap in zijn elektrische offensief met de lancering van Twingo Z.E. en het nieuwe E-TECH-gamma van hybridewagens en plug-inhybrides.

• De aantrekkingskracht van deze nieuwe producten bij de klanten zal de groep in staat stellen om net als in 2019 te blijven streven naar een betere prijszetting.

Le 17 Januari 2020

 

“De verkoop van Groupe Renault is het jongste kwartaal gestegen dankzij het succes van de nieuw gelanceerde modellen op de kernmarkten van de groep, zoals Europa, Rusland en India, waar Renault momenteel een sterke groei kent. In 2020 zullen we de vruchten plukken van een volledig verkoopjaar van onze bestsellers Nieuwe Clio en Nieuwe Captur, alsook van de versnelling van ons elektrische en hybride offensief, met onder meer Nieuwe ZOE, Twingo Z.E. en de E-Tech-technologie. Ook zullen we verder werken aan onze verbeterde prijszetting, die we in 2019 hebben ingezet dankzij de kwaliteit en aantrekkelijkheid van onze nieuwe producten,” zo verklaarde Olivier Murguet , Lid van het Uitvoerend Comité, Commercieel Directeur en directeur van de regio’s van Groupe Renault.

 

In 2019 heeft Groupe Renault wereldwijd 3.753.723 wagens verkocht, een daling met 3,4 procent (-130.550 wagens, waaronder -183.000 op de Iraanse, Argentijnse en Turkse markt), in een markt die met 4,8 procent achteruitging.

 

De wereldwijde verkoop van de elektrische wagens van de groep steeg met 23,5 procent tot 62.447 wagens. Nieuwe ZOE, die eind 2019 werd gelanceerd, wordt in 2020 de vaandeldrager van het elektrische gamma. In het segment van de elektrische bedrijfsvoertuigen blijft Kangoo Z.E. de onbetwiste marktleider met een groei van 19,2 procent tot 10.349 wagens. In China heeft de groep in november Renault City K-ZE gelanceerd, waarvan op twee maanden tijd al 2.658 exemplaren werden verkocht.

 

In het segment van de bedrijfsvoertuigen stegen de volumes van Groupe Renault met 0,7 procent tot een nieuw verkooprecord. Dat record wordt behaald dankzij de prestaties van het merk Renault in Europa, dat met 3,6 procent vooruitging terwijl de markt slechts met 2,8 procent steeg.

Renault Pro+ behoudt ook dit jaar zijn twee leidersplaatsen in Europa: enerzijds wat het aantal verkochte bestelbreaks en bestelwagens betreft, en anderzijds wat de verkoop van elektrische bedrijfsvoertuigen betreft.

 

In Europa steeg de verkoop met 1,3 procent terwijl de markt met 1,2 procent groeide.

Clio is marktleider in het B-segment en 45 procent van de verkochte Nieuwe Clio’s werd geleverd in een hoge uitvoering. Clio IV blijft nog bestaan om een breder publiek te bereiken. Captur blijft de meest verkochte SUV in zijn segment. ZOE zag zijn verkoopvolume stijgen met 19,1 procent (47.027 wagens).

Het merk Dacia registreerde voor het zevende jaar op rij een nieuw verkooprecord in Europa met 564.854 verkochte wagens (+10,4 procent). Die stijging is te danken aan de prestaties van Duster en Sandero.

 

In Rusland is Groupe Renault marktleider met een marktaandeel van 29 procent, een stijging met 1,4 punten. De verkoop steeg met 2,3 procent op een markt die met 2,6 procent kromp.

LADA ging met 0,6 procent vooruit (362.356 verkochte wagens) en bevestigt zijn leidersplaats met een marktaandeel van 20,7 procent. LADA Granta en LADA Vesta zijn opnieuw de twee meest verkochte wagens in Rusland. In december 2019 heeft de iconische Niva de groep opnieuw vervoegd.

Het merk Renault ging eveneens met 5,8 procent vooruit (144.989 verkochte wagens) dankzij de geslaagde lancering van Arkana in het tweede semester.

 

In Brazilië steeg de verkoop met 11,3 procent tot 239.174 wagens en behaalde het merk een ongezien verkooprecord van 9 procent (+0,3 procentpunten) dankzij de uitstekende resultaten van Kwid. De markt blijft dynamisch en groeide met 7,4 procent.

 

In India begint de strategie van de groep zijn vruchten af te werpen. Renault was in 2019 het enige merk dat groeide op de personenwagenmarkt. De verkoop steeg met 7,9 procent op een markt die met 11,3 procent kromp. Die stijging was voornamelijk te danken aan de geslaagde lancering van Triber en het succes van Nieuwe Kwid. Zo bedraagt het marktaandeel 2,5 procent (een stijging met 0,45 punten ten opzichte van 2018).

Triber, de compacte maar ongeëvenaard veelzijdige wagen die tot zeven personen kan vervoeren, werd in augustus gelanceerd en vond al 24.142 eigenaars. Meer dan de helft van de exemplaren werd bovendien verkocht in een hoge uitvoering. Triber positioneert zich in een segment dat tegen 2022 bijna de helft van de Indische markt voor zijn rekening zou moeten nemen.

 

Buiten deze kernlanden is de groep ook marktleider in Afrika, Turkije, Colombia en Roemenië.

 

In 2020 zet Groupe Renault een nieuwe stap in zijn elektrische offensief met de lancering van Twingo Z.E. en het nieuwe E-TECH-gamma van hybridewagens en plug-inhybrides.

 

 

 

 

 

 

Documenten

COMMERCIËLE RESULTATEN WERELDWIJD 2019 : Groupe Renault consolideert zijn posities op de voornaamste markten en behoudt zijn wereldwijde marktaandeel

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

COMMERCIËLE RESULTATEN WERELDWIJD 2019 : Groupe Renault consolideert zijn posities op de voornaamste markten en behoudt zijn wereldwijde marktaandeel
COMMERCIËLE RESULTATEN WERELDWIJD 2019 : Groupe Renault consolideert zijn posities op de voornaamste markten en behoudt zijn wereldwijde marktaandeel