Communiqué de presse
Communiqué de presse

COMMERCIËLE RESULTATEN:  DACIA BOEKT 16,7% VOORUITGANG TIJDENS EERSTE 9 MAANDEN VAN 2023

  • Tijdens de eerste negen maanden van 2023 verkocht Dacia in totaal 493.511 personenwagens en bedrijfsvoertuigen, een stijging met 16,7% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Alleen al in het derde kwartaal registreerde Dacia 148.124 verkochte wagens. In vergelijking met het derde kwartaal van 2022 stegen de volumes met 2,4%, waardoor het merk zijn grootste marktaandeel van het jaar behaalde.
  • De vier spilmodellen van het merk gingen er de eerste negen maanden van het jaar op vooruit: Spring met +40,6%, Sandero met +18,3%, Duster met +4,1% en Jogger met +76,1%.
  • Dacia's marktaandeel bij de personenwagens bleef tijdens de eerste negen maanden van 2023 stabiel in Europa, hoewel het kanaal van de particuliere klanten erop achteruitging (mix aan particulieren op de Europese markt gedaald van 44% naar 40%*).
  • Toch bevestigt Dacia in zijn kernmarkt van de particuliere klanten zijn tweede plaats op het Europese podium met een marktaandeel van 8,4%*, een stijging met 0,8 punten ten opzichte van 2022.

Le 18 Oktober 2023

VIER SPILMODELLEN DIE NOG STEEDS IN OPMARS ZIJN

De verkoop van Dacia Sandero bedroeg 199.516 voertuigen, een stijging met 18,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Sandero behoudt daarmee zijn positie als de meest aan particulieren verkochte wagen in Europa sinds 2017*.

Met 154.460 verkochte exemplaren ging Dacia Duster met 4,1% vooruit in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Hij behoudt zijn positie op het podium van de SUV's voor particuliere klanten in Europa*.

Met 70.932 verkochte wagens in de eerste negen maanden van het jaar noteerde Dacia Jogger een stijging van 76,1%. Hij eindigt daarmee op de eerste plaats in het C-Retail-segment, exclusief SUV's*.

Met 44.262 verkochte exemplaren deed Spring 40,6% beter dan in dezelfde periode vorig jaar. Zo behoudt hij zijn plaats op het Europese podium van de elektrische voertuigen verkocht aan particulieren.

VOORUITGANG OP ALLE GROTE EUROPESE MARKTEN

Op de Europese markt voor personenwagens groeide Dacia met 19,6% op een markt die met 16,9% vooruitging.

Het marktaandeel van Dacia bedraagt 4,4% op de Europese personenwagenmarkt, een stijging met 0,1 punt in vergelijking met dezelfde periode in 2022, ondanks een ongunstige kanaalmix op de markt.

Voor de verkoop aan particuliere klanten, Dacia's historische kernpubliek, blijft het merk op het Europese podium staan met een marktaandeel van 8,4%*.

In Frankrijk, de grootste Dacia-markt, werd in de eerste negen maanden van 2023 een totaal van 118.495 personenwagens en bedrijfsvoertuigen van het merk ingeschreven, een stijging met 23,2% ten opzichte van 2022. Zijn marktaandeel van 9,1% voor personenwagens steeg met 0,5 punten, waardoor Dacia zijn derde plaats op de Franse markt voor personenwagens kon bevestigen.

Op de markt van de verkoop aan particuliere klanten is Dacia het grootste merk in Frankrijk.

Sandero staat op de eerste plaats wat de verkoop aan particulieren betreft, en op de derde plaats alle kanalen samen.

Spring is het op een na meest verkochte elektrische voertuig in het verkoopkanaal aan particulieren en alle kanalen samen.

Duster is de SUV die het meest aan particulieren wordt verkocht.

Jogger is dan weer de nummer 1 qua verkoop aan particulieren in het C-segment.

In Italië werden in de eerste negen maanden van het jaar 66.160 personenwagens en bedrijfsvoertuigen verkocht, een stijging van 29,3%. Het marktaandeel voor personenwagens steeg met 0,3 punten.

Op de markt van de particuliere klanten behield Dacia zijn eerste plaats op de markt met een penetratie van 9,3% en twee modellen in de top 3: Sandero op nr. 2 en Duster op nr. 3. 

In Duitsland werden in totaal 51.703 personenwagens en bedrijfsvoertuigen verkocht, een stijging van 25,2% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Het marktaandeel voor personenwagens is met 0,2 punten gestegen.

Dacia staat er op de vierde plaats in het verkoopkanaal van de particuliere klanten met drie modellen in de top 15.

Sandero is de op twee na meest verkochte wagen aan particuliere klanten en Duster de op twee na meest verkochte SUV in hetzelfde kanaal.

Spanje noteerde eveneens een sterke groei (+23%), goed voor 34.624 verkochte personenwagens en bedrijfsvoertuigen in de eerste negen maanden van 2023. Het marktaandeel steeg met 0,2 punten.

In het verkoopkanaal van de particuliere klanten staat Dacia op de vierde plaats.

In de eerste negen maanden van het jaar was Sandero de meest verkochte wagen op de Spaanse markt, niet alleen bij de particulieren, maar ook over alle kanalen heen.

In Roemenië verkocht het merk 36.069 personenwagens en bedrijfsvoertuigen, een stijging met 29,2%.  Het marktaandeel bij de personenwagens steeg met 3,0 punten ten opzichte van 2022.  In het verkoopkanaal van de particuliere klanten steeg het marktaandeel met 4,6 punten tot 40,1%. Vijf Dacia-modellen staan in de top 5 van de personenwagenmarkt.  Vier Dacia-modellen staan in de top 5 qua verkoop aan particuliere klanten. Dacia bekleedt de eerste plaats wat de verkoop aan particuliere klanten betreft. Alle modellen van het merk zijn koploper in hun respectieve segment.

MEER DAN 8 MILJOEN KLANTEN VERLEID DOOR DACIA

In 2023 overschreed Dacia de kaap van 8 miljoen verkochte voertuigen.

De positionering en strategie van het merk Dacia blijven de klanten verleiden.

De Extreme-afwerking, die begin 2023 werd geïntroduceerd, is een groot succes en is nu goed voor 1/3 van het totale bestelvolume.

Het UP&GO-aanbod beantwoordt aan de behoeften van Dacia-klanten: een erg goed uitgeruste nieuwe wagen (UP) die sneller geleverd wordt (GO). Al meer dan 100.000 klanten hebben voor dit aanbod gekozen. 

“Het succesverhaal van Dacia gaat voort, met volumes die met 16,7% stegen tijdens de eerste negen maanden van 2023. Met zijn strategie om voortdurend de essentie te herdefiniëren en de beste verhouding prijs/prestaties aan te bieden, wist Dacia sinds 2004 al meer dan 8 miljoen klanten te verleiden en bevestigt het merk zijn tweede plaats op het Europese podium voor de verkoop aan particuliere klanten. We zijn heel blij met het vertrouwen dat onze klanten in ons stellen.” Xavier Martinet, Directeur Marketing, Verkoop & Operaties van Dacia

 

 

* Resultaten eind augustus 2023 / Resultaten eind september niet beschikbaar

PW aan particulieren = België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland

Documenten

COMMERCIËLE RESULTATEN:  DACIA BOEKT 16,7% VOORUITGANG TIJDENS EERSTE 9 MAANDEN VAN 2023 (WORD)

COMMERCIËLE RESULTATEN:  DACIA BOEKT 16,7% VOORUITGANG TIJDENS EERSTE 9 MAANDEN VAN 2023 (PDF)

Voir les documents

Geboren in 1968 en vervolgens opnieuw gelanceerd door Renault Group in 2004 in heel Europa en de landen van het Middellandse-Zeegebied, heeft Dacia altijd auto's aangeboden met de beste prijs-kwaliteitverhouding en voortdurend opnieuw gedefinieerd wat essentieel is. Dacia, een disruptief merk, ontwerpt voertuigen die eenvoudig, veelzijdig, betrouwbaar en afgestemd zijn op de levensstijl van de klant. Dacia-modellen zijn maatstaven op de markt geworden: Logan, de nieuwe auto tegen tweedehandsprijzen; Sandero, sinds 2017 jaarlijks de bestverkochte auto aan Europese particulieren; Duster, sinds 2018 de bestverkochte SUV voor particulieren in Europa; Spring, de kampioen van toegankelijke elektrische mobiliteit; Jogger de veelzijdige gezinsauto uit het C-segment. Dacia is aanwezig in 44 landen en heeft sinds 2004 meer dan 8 miljoen voertuigen verkocht. Op de Belgisch-Luxemburgse markt bekleedde het merk Dacia eind 2022 de 9de plaats in de rangschikking van personenwagens en bedrijfsvoertuigen. Bij de verkoop aan particulieren veroverde Dacia de eerste plaats met een marktaandeel van 8,7% dankzij het bevestigde succes van de derde generatie van Sandero en de SUV Dacia Duster. Nieuwe Sandero, die sinds januari 2021 wordt gecommercialiseerd, stond comfortabel op de eerste plaats in de verkoop aan particulieren voor alle segmenten samen, gevolgd door Dacia Duster. Dacia Duster werd bovendien als eerste SUV in het C-segment aan particulieren verkocht.Documenten

COMMERCIËLE RESULTATEN:  DACIA BOEKT 16,7% VOORUITGANG TIJDENS EERSTE 9 MAANDEN VAN 2023 (WORD)
COMMERCIËLE RESULTATEN:  DACIA BOEKT 16,7% VOORUITGANG TIJDENS EERSTE 9 MAANDEN VAN 2023 (PDF)
COMMERCIËLE RESULTATEN:  DACIA BOEKT 16,7% VOORUITGANG TIJDENS EERSTE 9 MAANDEN VAN 2023 (WORD)
COMMERCIËLE RESULTATEN:  DACIA BOEKT 16,7% VOORUITGANG TIJDENS EERSTE 9 MAANDEN VAN 2023 (PDF)

Geboren in 1968 en vervolgens opnieuw gelanceerd door Renault Group in 2004 in heel Europa en de landen van het Middellandse-Zeegebied, heeft Dacia altijd auto's aangeboden met de beste prijs-kwaliteitverhouding en voortdurend opnieuw gedefinieerd wat essentieel is. Dacia, een disruptief merk, ontwerpt voertuigen die eenvoudig, veelzijdig, betrouwbaar en afgestemd zijn op de levensstijl van de klant. Dacia-modellen zijn maatstaven op de markt geworden: Logan, de nieuwe auto tegen tweedehandsprijzen; Sandero, sinds 2017 jaarlijks de bestverkochte auto aan Europese particulieren; Duster, sinds 2018 de bestverkochte SUV voor particulieren in Europa; Spring, de kampioen van toegankelijke elektrische mobiliteit; Jogger de veelzijdige gezinsauto uit het C-segment. Dacia is aanwezig in 44 landen en heeft sinds 2004 meer dan 8 miljoen voertuigen verkocht. Op de Belgisch-Luxemburgse markt bekleedde het merk Dacia eind 2022 de 9de plaats in de rangschikking van personenwagens en bedrijfsvoertuigen. Bij de verkoop aan particulieren veroverde Dacia de eerste plaats met een marktaandeel van 8,7% dankzij het bevestigde succes van de derde generatie van Sandero en de SUV Dacia Duster. Nieuwe Sandero, die sinds januari 2021 wordt gecommercialiseerd, stond comfortabel op de eerste plaats in de verkoop aan particulieren voor alle segmenten samen, gevolgd door Dacia Duster. Dacia Duster werd bovendien als eerste SUV in het C-segment aan particulieren verkocht.