Communiqué de presse
Communiqué de presse

COMMERCIËLE RESULTATEN 2022: ALPINE DRIJFT HET TEMPO VERDER OP

  • Nieuw recordjaar voor Alpine, dat zijn inschrijvingen over heel 2022 met meer dan 33% ziet stijgen.
  • Alpine zet zijn internationale ontwikkeling voort met de opening van nieuwe markten en een sterk groeiend netwerk (+40%).
  • Een succesvol A110-gamma en een bestellingenportefeuille voor 2023 die al voor meerdere maanden gevuld is
  • De Alpine A110 vierde zijn zestigste verjaardag met de hele familie, de komst van diverse beperkte reeksen, de A110 R en het eerste elektrische prototype Alpine E-ternité.

 

Le 18 Januari 2023

Alpine in volle groei

Alpine vestigde in 2022 een nieuw verkooprecord van 3.546 verkochte exemplaren, ruim 33% meer dan in 2021. Het merk bestendigde daarmee de sterke ontwikkelingsdynamiek ingezet in 2021, het jaar waarin het Renaulution-plan en de bijbehorende volledige herstructurering werden aangekondigd. Dankzij de lancering van erg succesvolle beperkte reeksen namen de topversies ruim twee derden van de A110-verkoop voor hun rekening.

Op internationaal vlak gingen de belangrijkste markten van het merk er sterk op vooruit, met stijgingen van 42% in Duitsland, 39% in Japan en 43% in het Verenigd Koninkrijk. In Frankrijk steeg de jaarverkoop met 32%, goed voor 2.138 exemplaren.

Internationale ontwikkeling en uitbreiding van het netwerk

Alpine zet zijn expansie in Europa voort met de lancering van het merk in twee nieuwe landen, Slovenië en Tsjechië, en de vestiging van de eerste twee verkooppunten op het eiland Réunion.

Ook in de rest van de wereld groeit het Alpine-netwerk gestaag verder, met veertig nieuwe centra in 2022, wat het totaal op 140 vestigingen brengt. Zo werden er maar liefst zes verkooppunten geopend in Frankrijk (waarvan twee op Réunion), acht in Duitsland, zes in Spanje en vier in Japan, Engeland en Italië. Deze uitbreiding zal zich in 2023 voortzetten met de opening van nieuwe vestigingen en de lancering in nieuwe landen, zoals Marokko.

De iconische A110 doet de tellers doorslaan

Hoewel hij het afgelopen jaar zijn zestigste verjaardag vierde, blijft de A110 zichzelf heruitvinden om de liefhebbers van het merk op hun wenken te bedienen.  In 2022 werden niet minder dan drie beperkte reeksen gelanceerd (A110 GT J. Rédélé, A110 Tour de Corse 75 en A110 R F. Alonso), die allemaal binnen dertig minuten waren uitverkocht.

De A110 R, de meest radicale Alpine ooit ontwikkeld, werd eind 2022 voorgesteld en ook zijn orderboekje zit al vol voor de komende maanden.

Aan de vooravond van de lancering van het nieuwe zuiver elektrische Alpine-gamma kreeg de A110 nog een verjongingskuur met de A110 E-ternité, een elektrisch prototype dat vooruitblikt op de nabije toekomst van het merk.

Ook in de autosport was 2022 een uitstekend jaar voor Alpine: met de vierde plaats in het constructeursklassement van het wereldkampioenschap Formule 1 werd de eerste doelstelling bereikt. Dat plaveit de weg voor de nieuwe uitdaging voor 2023 om dichter bij de koppositie van het ‘peloton’ te komen. En dan zijn er nog de rallyzeges en de plaats van vicewereldkampioen in de uithoudingswedstrijden.

Laurent Rossi, CEO van Alpine: “Alpine bevestigde in 2022 de sterke dynamiek die in 2021 werd ingezet met nieuwe verkooprecords en een merk dat zijn internationale expansie voortzet. Dankzij de dynamiek in de orderportefeuille konden we de productie in onze fabriek Alpine Dieppe Jean Rédélé maximaliseren. Het merk werkt ook verder aan zijn toekomst door een zuiver elektrisch gamma te ontwikkelen en zijn wereldwijde groeiambities aan te scherpen. We hebben de bocht op duurzame wijze ingezet en we moeten op dit elan voortgaan om een rijke en sportieve toekomst te bewerkstelligen.”

Documenten

COMMERCIËLE RESULTATEN 2022: ALPINE DRIJFT HET TEMPO VERDER OP (WORD)

COMMERCIËLE RESULTATEN 2022: ALPINE DRIJFT HET TEMPO VERDER OP (PDF)

Voir les documents

Alpine, dat in 1955 werd opgericht door Jean Rédélé, heeft in de loop der jaren een sterke reputatie opgebouwd met zijn Franse sportwagens. In 2018 stelde het merk de nieuwe A110 voor, een sportwagen die trouw blijft aan de tijdloze principes van Alpine op het vlak van compacte afmetingen, lichtheid, wendbaarheid en rijplezier. In 2021 werd de Business Unit Alpine opgericht. Die zal uitgroeien tot het merk voor innovatieve, authentieke en exclusieve sportwagens van Renault Group. Deze sportwagens plukken de vruchten van het erfgoed en de knowhow van de historische fabriek in Dieppe en van de technische knowhow van de Formule 1- en Renault Sport Cars-teams.Documenten

COMMERCIËLE RESULTATEN 2022: ALPINE DRIJFT HET TEMPO VERDER OP (WORD)
COMMERCIËLE RESULTATEN 2022: ALPINE DRIJFT HET TEMPO VERDER OP (PDF)
COMMERCIËLE RESULTATEN 2022: ALPINE DRIJFT HET TEMPO VERDER OP (WORD)
COMMERCIËLE RESULTATEN 2022: ALPINE DRIJFT HET TEMPO VERDER OP (PDF)

Alpine, dat in 1955 werd opgericht door Jean Rédélé, heeft in de loop der jaren een sterke reputatie opgebouwd met zijn Franse sportwagens. In 2018 stelde het merk de nieuwe A110 voor, een sportwagen die trouw blijft aan de tijdloze principes van Alpine op het vlak van compacte afmetingen, lichtheid, wendbaarheid en rijplezier. In 2021 werd de Business Unit Alpine opgericht. Die zal uitgroeien tot het merk voor innovatieve, authentieke en exclusieve sportwagens van Renault Group. Deze sportwagens plukken de vruchten van het erfgoed en de knowhow van de historische fabriek in Dieppe en van de technische knowhow van de Formule 1- en Renault Sport Cars-teams.