Communiqué de presse
Communiqué de presse

CLIO TROPHY BELGIUM : EEN DOZIJN INSCHRIJVINGEN MET EEN MIX TUSSEN JONG EN ERVAREN

  • 11 teams aan de start van de TAC Rally
  • 7 Juniors, 1 Master, 2 buitenlandse teams en een 100% damesteam
  • Een gevarieerde kalender van 5 BRC-manches

De Clio Trophy Belgium gaat volgend weekend van start in de TAC Rally, de derde manche van het Belgisch rallykampioenschap 2022 verreden in en om het West-Vlaamse stadje Tielt. De strijd in de merkencup van Renault wordt ook dit seizoen bijzonder boeiend met een mooie mix van ervaren rijders, snelle jongeren en een damesteam in de kleuren van het RACB National Team.

Le 05 April 2022

Het tweede seizoen van de Clio Trophy Belgium wordt opnieuw verreden over 5 manches van het Kampioenschap van België Rally. De keuze van de wedstrijden biedt een mooie spreiding, zowel in tijd als geografisch.

"We hebben gekozen voor een combinatie van eendagswedstrijden en wedstrijden over twee dagen. Om de kosten voor de teams te drukken, werd gekozen voor de Omloop van Vlaanderen in plaats van de Ypres Rally, die dit seizoen weer over drie dagen gespreid wordt met een format voor het Wereldkampioenschap. We openen het seizoen op 9 april in de TAC Rally, een wedstrijd die nieuw is op onze kalender. Daarna volgen de Rally van Wallonië, de Omloop van Vlaanderen, de East Belgian Rally, ook nieuw op de kalender, en de Condroz Rally," vertelt Sandrine Wanson, coördinatrice van de Clio Trophy bij MY Racing.

Interessante premies

Ook dit jaar zijn de premies erg aantrekkelijk, per wedstrijd voor de top 5, de snelste 3 Juniors en de beste 3 Masters. "In tegenstelling tot vorig seizoen, scoren jongeren die met een Renault Clio Rally 5 rijden dit seizoen ook punten in het Junior BRC, wat een bijkomende troef is. En er zijn voor onze jongeren ook premies te verdienen, net zoals voor de Masters boven de 45 jaar," vervolgt Sandrine Wanson. "We hebben al 7 jongeren die zich hebben ingeschreven, maar ook één Master en het damesteam Camille Mazuin-Justine Demeestere in de kleuren van het RACB National Team. In de TAC Rally komen 11 van de 12 ingeschreven teams aan de start. Valentin Soupart heeft zich ingeschreven voor de Rally van Wallonië. Het mooie is dat we een mix hebben van deelnemers die vorig jaar al van de partij waren, zoals Benoit Verlinde, Jeroen Catelin, Pierre-Manuel Brasseur en Thibaut Vandeputte, naast een aantal nieuwkomers zoals Xavier Dekeyser, de enige Master, Sébastien Brancart, Lander Dhaene en Camille Mazuin. En dan zijn er nog twee buitenlandse teams, de Deen Casper Nielsen en de Nederlander Vitalii Antonov."

De ideale leerschool

Karl Schuybroek, directeur communicatie bij Renault België Luxemburg, kijkt uit naar de eerste confrontatie van het seizoen in Tielt. "Het mooie startveld voor dit tweede seizoen van de Clio Trophy Belgium is een beloning voor de prima eerste jaargang. De Clio Rally5 heeft veel rijders overtuigd met zijn snelle tijden en zijn betrouwbaarheid. De Clio Rally5 is de ideale wagen om te beginnen. De Clio Trophy heeft zijn rol als ideale leerschool vorig jaar bewezen. Kijk maar naar de prestaties van Tom Rensonnet met de Renault Clio Rally4 dit seizoen. Hij heeft meteen de eerste twee manches van het Junior BRC gewonnen. Dat belooft een mooi duel te worden met Gilles Pyck, onze kampioen van vorig jaar die ook zal aantreden met een Clio Rally4," besluit Karl Schuybroek.  

Xavier Dekeyser de enige "Master"

De rijders kijken al uit naar de openingswedstrijd van het seizoen, waarin Benoit Verlinde als favoriet van start gaat. Xavier Dekeyser uit Waregem is de enige Master in de Clio Trophy Belgium, hoewel hij vorig jaar pas debuteerde in de rallysport. De piloot uit Waregem is klaar voor zijn eerste deelname in de Clio Trophy.

"Ik kijk enorm uit naar de eerste wedstrijd in de Clio Trophy," vertelt Xavier Dekeyser. "Vorig jaar was mijn debuutjaar in de rallysport. Na een seizoen om te leren, ben ik nu klaar voor de Clio Trophy. Het is wel jammer dat ik voorlopig de enige Master ben. Ik zal me moeten meten met het jonge geweld. Dit seizoen heb ik de Rally van Haspengouw en de South Belgian Rally al gereden, dus ik zit al in het ritme. In Haspengouw probeerde ik het links remmen onder de knie te krijgen. Ik weet nu wanneer ik het niet moet proberen, want in korte situaties liet ik de motor wel eens afslaan. En in de South Belgian Rally heb ik mijn grenzen verlegd in de ultrasnelle bochten. Ik ben klaar om het parcours van de TAC Rally te ontdekken!"

Debutanten Nikolai Bruyneel en Camille Mazuin

Voor enkele debutanten zijn het ook spannende dagen. Met enorm veel enthousiasme kijkt Nikolai Bruyneel, de zoon van voormalig nationaal rallykampioen Dominique Bruyneel, die in Tielt aanwezig zal zijn om zijn zonen Nikolai en Dimitri aan te moedigen, uit naar zijn eerste wedstrijd in de Clio Trophy Belgium.

"Ik heb al een paar rally's gereden met een kleine voortrekker en de resultaten waren veelbelovend. Daarom heb ik met mijn vader gekeken naar de beste formule om als jongere te kijken of je echt potentieel hebt. De beste formule is dan de Clio Trophy Belgium, waarin we met een betaalbare en competitieve wagen met gelijke wapens tegen andere jongeren kunnen strijden. Als voorbereiding heb ik de Rally van Hannuit al gereden. Dat was nodig, want ik ben iemand die eerste de wagen moet kennen voor hij het tempo verhoogt. Het was ook mijn eerste kennismaking met een sequentiële versnellingsbak. Pas wanneer het vertrouwen er is, kan ik hard gaan. In het begin van de wedstrijd heb ik de wagen leren kennen, heb ik gespeeld met de remdruk, de koppeling en de afstellingen, om later het ritme te verhogen. Dat lukte goed in het slot van de wedstrijd in Hannuit, dus ik voel me klaar voor de TAC Rally," vertelt Nikolai Bruyneel.

Ook de familie Mazuin is gekend in de rallysport, maar voor Camille, de nicht van Thibaud, die jarenlang in het Junior BRC reed, wordt het haar eerste ervaring in de rallysport. Als laureate van het allereerste RACB National Team Stuur voor dames zal Camille Mazuin haar debuut maken in Tielt, samen met Justine Demeestere.

"De eerste wedstrijd wordt een grote ontdekking, want ik heb nog nooit een rally gereden. Dit weekend zal ik de Rallye de Trois-Ponts als voorbereiding rijden. Dat wordt mijn allereerste ervaring met een rallywagen op een gewone weg, want ik heb voorlopig enkel gereden en getest op circuits. Ik ben heel benieuwd. Samen met Justine, die ik voor mijn selectie nog niet kende, heb ik wel al een paar keer getraind in het nemen van nota's. Zo hebben we de verkenningen afgewerkt voor de Rally van Haspengouw, ook al hebben we de wedstrijd niet gereden. Het klikt in elk geval goed met Justine. In de TAC Rally wil ik in de eerste plaats leren en stap voor stap progressie maken. Mijn belangrijkste doelstelling is om te finishen."

 

M

NOM / NAAM

PRENOM / VOORNAAM

       

1

P

DEKEYSER

Xavier

C

TASSAERT

Nele

2

P

BRANCART

Sébastien

C

BARVAUX

Colin

3

P

BRUYNEEL

Nikolai

C

MAELFAIT

Jasper

4

P

NIELSEN

Casper

C

HANSSENS

Ward

5

P

ANTONOV

Vitalii

C

VAN DER RIJZEN

Christiaan

6

P

VERLINDE

Benoit

C

DUPAN

Anton

7

P

CATELIN

Jeroen

C

DUYCK

Christof

8

P

VANDEPUTTE

Thibaut

C

DE BOEVERIE

Mattice

9

P

MAZUIN

Camille

C

DEMEESTERE

Justine

10

P

BRASSEUR

Pierre-Manuel

C

PODGORNY

Antoine

11

P

DHAENE

Lander

C

GEERLANDT

François

12

P

SOUPART

Valentin

C

ROBERT

Yohan

Documenten

CLIO TROPHY BELGIUM : EEN DOZIJN INSCHRIJVINGEN MET EEN MIX TUSSEN JONG EN ERVAREN

Voir les documents Voir la médiathèque

Documenten

CLIO TROPHY BELGIUM : EEN DOZIJN INSCHRIJVINGEN MET EEN MIX TUSSEN JONG EN ERVAREN
CLIO TROPHY BELGIUM : EEN DOZIJN INSCHRIJVINGEN MET EEN MIX TUSSEN JONG EN ERVAREN