Story

CLIO, 33 JAAR RECLAMEHERINNERINGEN

Als iemand zegt 'Hij heeft alles van een grote' of 'Niet duur genoeg, mijn zoon', aan welke auto denkt u dan? Die reclameslogans zijn al net zo cult geworden als de auto waarnaar ze verwijzen, in dit geval Renault Clio. Twee meesterstukjes die tot tal van andere hebben geleid. Arnaud Belloni, Renault Global Chief Marketing Officer, blikt als specialist terug op de meest opvallende campagnes en slogans uit zijn 33-jarige reclamecarrière voor Clio. Hij onthult zijn favorieten, vertelt over de huidige campagne ‘Oh l’amour’ en geeft ons enkele hints over de volgende campagne die tegen het einde van het jaar komt.

 

Met zijn 33 jaar geschiedenis is de reclamesaga van Clio even opmerkelijk als de carrière van dit iconische model, het meest verkochte Franse model ter wereld, goed voor meer dan 16 miljoen exemplaren in 33 jaar tijd. De stadswagen 'die alles heeft van een grote' is een vruchtbare inspiratiebron geweest voor reclamemakers. Sinds zijn debuut in 1990 was hij immers het onderwerp van heel wat gedenkwaardige campagnes en slogans. Op hetzelfde moment begon Arnaud Belloni zijn carrière ... in marketing en reclame. De man die vandaag Global Chief Marketing Officer bij Renault is, blikt terug op 33 jaar reclameherinneringen.

op 18 September 2023

“Clio is uitgegroeid tot een iconisch model, zowel op de weg als op het scherm. In 33 jaar reclame hebben de vijf generaties van de auto enorm veel liefde gekregen. En die liefde is er nog altijd.”  Arnaud Belloni, Renault Global Chief Marketing Officer

 

Een ‘bijzonder’ begin

Van bij zijn lancering in 1990 kent Renault Clio succes. De pers en het publiek zijn unaniem lovend. Hoewel de wagen van goede komaf is, deelt Arnaud Belloni niet hun enthousiasme wat de eerste televisiecampagne ‘Clio Transformers’ betreft. Hij herinnert zich dat hij toen dacht: “Hoe is het mogelijk om een commercial te verpesten voor zo'n belangrijke auto als Clio?” Achteraf gezien hebben de (zeer) speciale effecten van dit filmpje de stadswagen niet geschaad. Het werd vooral snel vergeten ten voordele van de campagnes na hem. Die bleven in het geheugen hangen en “hebben de situatie met glans rechtgezet”, verduidelijkt Arnaud Belloni met de glimlach.

 

Cultfilms in de jaren '90

Voor hem behoren de commercials uit de jaren '90 tot de beste ooit. Zo apprecieerde hij vooral de humoristische trilogie voor de Franse markt met als cultslogan 'Renault Clio: hij heeft alles van een grote'. In chronologische volgorde werd eerst de Russische aflevering uitgezonden (in 1992), gevolgd door de Chinese in 1994 en vervolgens door de 'Siciliaanse peetvader' in 1995.

In de woorden van de jury die Clio uitriep tot ‘Auto van het Jaar 1991’ had hij inderdaad ‘alles van een grote’: de nieuwe kleine wagen heeft een opmerkelijke stijl, een goed kwaliteitsniveau, een royale binnenruimte en een rijkelijke uitrusting die nooit eerder werd aangeboden op een model van dit formaat”.

In dezelfde humoristische en eigenzinnige trant herinnert Arnaud Belloni zich nog precies de slotzin van de Clio Baccara-reclame uit 1991. De zoon van een steenrijke emir die zijn vader wil opvolgen, wordt gevraagd om zijn Clio weg te doen, omdat hij “niet duur genoeg is, mijn zoon”.

Tegelijkertijd kon het Verenigd Koninkrijk genieten van een reclamesaga waarvan de levensduur evenredig was aan het succes ervan: de reeks ‘Papa en Nicole’. De vele filmpjes die van 1991 tot 1998 werden uitgezonden, hebben een hele generatie kijkers aan de andere kant van het Kanaal bepaald.

 

Gevoel voor humor en een formule

Het gebeurt soms dat een reclamecampagne zo succesvol is dat ze bekender wordt dan het product zelf. Zo herinnert Arnaud Belloni zich (ongetwijfeld niet als enige) de korte film uit 1999 voor de beperkte serie MTV van Clio II. De bekendheid van de reclamespot overtrof ruimschoots die van de weinig bekende versie. De mateloze en kernachtige herhaling van het beroemde ‘Get up ah…’ door de protagonist, wat hij ‘hoort’ in het refrein van Get Up (I Feel Like Being a) Sex Machine’, het nummer van James Brown, is onweerstaanbaar grappig. Een niet te stoppen wapen om buzz te creëren!

Arnaud Belloni maakt de volgende vaststelling bij deze eerste selectie van 1990 tot de jaren 2000: “Het merendeel van de reclamefilms die me zijn bijgebleven, hebben allemaal één ding gemeen: gevoel voor humor”. En daar zouden we ook gevoel voor een formule aan kunnen toevoegen. Een voorbeeld hiervan is de memorabele slogan in de commercial voor Clio III uit 2009, waarvan de woorden zo goed gekozen zijn dat Arnaud ze graag had geschreven: "Renault Clio, een uiterlijk teken van een rijkelijk interieur".

  

De kracht van mooie beelden en goede muziek

Na humor en ironie werden voor Clio IV en Clio V nog andere reclamewapens ingezet, met name emotie. Een opvallend voorbeeld hiervan was de reclamespot die in 2019 werd uitgezonden in het Verenigd Koninkrijk. Tegen de muzikale achtergrond van Oasis' wereldwijde hit ‘Wonderwall’ gaat het scenario over de lange relatie tussen twee tieners, die in de loop der jaren uitgroeit tot een liefdesverhaal, terwijl de vijf generaties Clio elkaar opvolgen.

De commercial uit 2022 is een leuke en kleurrijke duik in de retrowereld van de jaren '90 en 2000. Arnaud Belloni was dol op het stripeffect en de soundtrack ‘Video killed the radio star’. Youngtimers zijn in de mode en Clio is een heus icoon van het einde van de twintigste eeuw!

Arnaud Belloni sluit zijn selectie van markante Clio-commercials af met de jongste verwezenlijking van het merk: de campagne "Energie verandert, liefde blijft", gedragen door een soundtrack die een remix is van "Oh l'amour", een hit uit de jaren '80, is voor hem "een echt succes". “Deze campagne, die tegelijk erg 'fashion' (trendy) en premium (luxe) is, sluit perfect aan bij het imago van Nieuwe Clio, die voortaan over een full hybrid E-Tech-motor beschikt.

 

Een verrassing voor de eindejaarsperiode

Arnaud Belloni is zich bewust van dit rijke reclame-erfgoed en belooft: de reclames voor Clio zullen ons blijven verrassen. Om de 33 jaar reclame voor Clio te vieren, kondigt hij in avant-première de verrassing voor dit jaareinde aan: in december mogen we een nieuwe reclame over Clio verwachten, die het resultaat is van een artistieke carte blanche die aan de Belgische rapper Scylla werd gegeven. De muziek, woorden en realisatie werden ‘op maat gemaakt’ voor Renault Clio. De reclamesaga gaat verder en Clio blijft een ster.

Documenten

CLIO, 33 JAAR RECLAMEHERINNERINGEN (WORD)

CLIO, 33 JAAR RECLAMEHERINNERINGEN (PDF)

Zie de documenten De mediatheek bekijken

Documenten

CLIO, 33 JAAR RECLAMEHERINNERINGEN (WORD)
CLIO, 33 JAAR RECLAMEHERINNERINGEN (PDF)
CLIO, 33 JAAR RECLAMEHERINNERINGEN (WORD)
CLIO, 33 JAAR RECLAMEHERINNERINGEN (PDF)