Communiqué de presse
Communiqué de presse

Atos, Dassault Systèmes, Groupe Renault, STMicroelectronics en Thales slaan de handen in elkaar om "Software République" te creëren: een nieuw open ecosysteem voor intelligente en duurzame mobiliteit.

Atos, Dassault Systèmes, Groupe Renault, STMicroelectronics en Thales slaan de handen in elkaar om "Software République" te creëren: een nieuw open ecosysteem voor intelligente en duurzame mobiliteit.

  • Vijf leiders binnen hun vakgebied legden de basis voor dit nieuwe open innovatie-ecosysteem.
  • Een kwestie van Europese autonomie en nieuwe waardevoorstellen.
  • Dit ecosysteem kan nieuwe leden verwelkomen en open samenwerkingen ontwikkelen.
  • Technologische complementariteit met de twee eerste voorgestelde projectpistes

Le 09 April 2021

Elie Girard, Bernard Charlès, Luca de Meo, Jean-Marc Chéry en Patrice Caine, de bedrijfsleiders van respectievelijk Atos, Dassault Systèmes, Groupe Renault, STMicroelectronics en Thales, kondigen vandaag hun intentie aan om hun krachten te bundelen voor de creatie van “Software République”, een nieuw ecosysteem om te innoveren op het vlak van intelligente mobiliteit. Door hun complementaire expertise te bundelen, willen de partners samen systemen en software ontwikkelen en commercialiseren ten dienste van een verrijkt en duurzaam mobiliteitsaanbod voor de regio’s, bedrijven en burgers.

Kunstmatige intelligentie, cyberveiligheid, connectiviteit, boordelektronica en digital twins zullen bijdragen tot de uitmuntendheid van deze nieuwe producten en diensten. Dit open innovatie-ecosysteem, opgericht door vijf leiders uit de automobiel- en technologiesector, zal nieuwe leden kunnen verwelkomen en open samenwerkingen kunnen ontwikkelen.

Een kwestie van autonomie

Mobiliteit verandert en biedt nieuwe kansen. Volgens de Boston Consulting Group zal de wereldwijde mobiliteitsmarkt tegen 2035 met 60% groeien tot 11.000 miljard euro. Deze groei is voornamelijk te danken aan de opkomst van nieuwe technologieën – elektrische voertuigen, nieuwe onderdelen, nieuwe naverkoopdiensten en andere diensten met toegevoegde waarde – waarvan het aandeel van 5% naar 45% van de wereldwijde mobiliteitsmarkt zal stijgen[i]. De grote industriële spelers op de andere continenten positioneren zich, met de steun van hun staten, al om een groot deel van deze talrijke nieuwe technologieën te ontwikkelen via versterkte integratiestrategieën. De stichtende leden van Software République spreken vandaag de dringende noodzaak uit voor Frankrijk en Europa om samen een duurzaam ecosysteem op te bouwen, dat hun autonomie op dit gebied veiligstelt.

Drie grote samenwerkingsgebieden

Om gezamenlijk intelligente mobiliteitssystemen te ontwikkelen en te commercialiseren, die het mogelijk maken een aangepast en flexibel mobiliteitsaanbod uit te werken, werden drie grote samenwerkingsgebieden geïdentificeerd:

  • Intelligente systemen om de beveiligde connectiviteit tussen de wagen en zijn digitale en fysieke omgeving te vergemakkelijken.
  • Systemen voor simulatie en gegevensbeheer om de stromen voor regio's en bedrijven te optimaliseren.
  • Energie-ecosysteem om de laadervaring te vereenvoudigen.

Zo worden de volgende onderwerpen gezamenlijk besproken door de partners van Software République:

Plug and Charge 

Nieuwe technologieën en nieuwe diensten ontwikkelen om het mogelijk te maken dat een elektrische wagen die is aangesloten op een compatibele laadpaal, automatisch herkend wordt en deze kosten aanrekenen zonder enige tussenkomst van de gebruiker.

Optimalisering van de mobiliteitsstromen voor de regio’s 

Een makkelijkere uitwisseling van mobiliteitsinformatie bewerkstelligen en stimuleren, onmiddellijk en open op het niveau van het grondgebied. Dit zal het mogelijk maken:

- voor de consument om steeds het beste mobiliteitsschema te kiezen afhankelijk van tijd, comfort of energiebeheer.

- voor de operators om hun diensten uit te breiden.

- voor overheden om mobiliteitsscenario's te simuleren en uit te voeren, bijvoorbeeld het beheer van noodsituaties, evenementen enz.

- voor stedenbouwkundigen om beter te anticiperen op de ruimtelijke ordening.

Om innovatie te bevorderen wil Software République ook een investeringsfonds opzetten voor de meest veelbelovende start-ups, alsook een incubator creëren om start-ups op het gebied van slimme mobiliteitstechnologie in onder te brengen, waar ze toegang hebben tot een virtuele samenwerkingsomgeving voor ontwikkeling en experimenten, en tot mentoring via een waardevol netwerk. Om het ecosysteem voor start-ups en universiteiten te lanceren, willen de partners van Software République een “data challenge” organiseren om de technologieën voor de mobiliteit van morgen te helpen ontwikkelen: elektrisch, geconnecteerd en autonoom.

***

Elie Girard, Algemeen Directeur, Atos

"Atos is trots om een van de stichtende leden van Software République te zijn. Als ontwikkelaar van technologieën en integrator van complexe oplossingen zullen we onze digitale expertise op het gebied van het verkleinen van de ecologische voetafdruk en onze innovatieve technologieën binnen sleutelgebieden zoals artificiële intelligentie, digitale veiligheid, cloud, IoT of high performance computing ter beschikking stellen van dit unieke ecosysteem. Dit initiatief combineert de krachten van vijf van de grootste spelers ter wereld in de automobiel- en technologiesector en belooft de koolstofarme mobiliteit te versnellen. ”

Bernard Charlès, vicevoorzitter van de raad van bestuur en algemeen directeur van Dassault Systèmes

“Het gaat veel verder dan de autosector, het gaat om denken in termen van gebruik: mobiliteit die een werk- en vrijetijdsomgeving biedt die geïntegreerd is in een duurzame economie. Deze belevingseconomie gaat hand in hand met een wereldwijde heropleving van de industrie: de nieuwe mobiliteitseconomie zal zich organiseren op een manier die samenwerkt in nieuwe waardennetwerken rond digitale platforms. Software République is een multi-industrieel en multidisciplinair ecosysteem dat innovatie wil versnellen en de drijvende krachten van morgen wil laten groeien. Daartoe zal ze steunen op de virtuele samenwerkingsomgeving, het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes, en op de ervaring met het 'digital twin'-concept. Hij krijgt ook de start-upaccelerator 3DEXPERIENCE Lab. ”

Luca de Meo, CEO van Groupe Renault

“In de nieuwe waardeketen van mobiliteit zijn intelligente boordsystemen de nieuwe motor, waar al het onderzoek en de investeringen voortaan centraal staan. In het licht van deze technologische uitdaging kiezen we voor een collectief en open spel. Er zal nergens een zwaartepunt liggen. Ieders waarde wordt vermenigvuldigd door de anderen. Dankzij de gecombineerde expertise op het gebied van cyberveiligheid, micro-elektronica, energie en gegevensbeheer kunnen wij unieke, geavanceerde oplossingen ontwikkelen voor een koolstofarme, gedeelde, verantwoordelijke en echt Europese mobiliteit. ”  

Jean-Marc Chéry, voorzitter van de directie en algemeen directeur, STMicroelectronics

“STMicroelectronics sluit zich aan bij Software République om zijn innovaties in halfgeleiderproducten en -oplossingen voor de elektrificatie en digitalisering van voertuigen en mobiliteitsdiensten door te voeren. Onze expertise staat centraal in de huidige transformatie naar efficiënte oplossingen die beantwoorden aan de collectieve verwachtingen inzake milieu-impact. Het partnerschap dat centraal staat in dit project zal ook toelaten om de banden binnen de waardeketen in al zijn dimensies te versterken, een essentieel aspect tijdens deze fase van industriële transformatie. ”

Patrice Caine, voorzitter - algemeen directeur, Thales

“Software République zorgt voor een gezamenlijk en disruptief elan dat onmisbaar is voor het ecosysteem van de mobiliteit. Thales zal zijn expertise op het gebied van kunstmatige intelligentie, cyberveiligheid en connectiviteit delen, voortbouwend op een bewezen ervaring in digitale veiligheid in zeer veeleisende markten (zoals transport, banken, defensie of ruimtevaart) om de bescherming van voertuigen, hun gegevens en die van de actoren op het gebied van mobiliteit te verbeteren. ”

***

In het kader van zijn duurzame missie zal Software République zich vestigen in Guyancourt, in het Technocentre Renault, meer bepaald in een gebouw genaamd Odyssée. Dit is een moderne en ecologisch verantwoorde ruimte van 12.000 m²: een 100% houten structuur aan binnen- en buitenkant, een ton CO2 bespaard per gebouwde vierkante meter in vergelijking met een klassiek gebouw, en een dak met een oppervlakte van 1.000 m² dat bedekt is met fotovoltaïsche panelen.

[i]Bron:Osons créer une « Automobile Valley » à la française, Les Echos, 20 augustus 2020 - Vanessa Lyon, Senior Associate Director, en Szymon Walus, directeur bij de Boston Consulting Group & By 2035, New Mobility Tech Will Drive 40% of Auto Industry Profit

Documenten

Atos, Dassault Systèmes, Groupe Renault, STMicroelectronics en Thales slaan de handen in elkaar om "Software République" te creëren

Voir les documents Voir la médiathèque

Atos is een internationale marktleider in digitale transformatie met 105.000 medewerkers en een jaaromzet van 11 miljard euro. Als Europese nummer één op het gebied van cloud, cybersecurity en supercomputers levert de Groep geïntegreerde oplossingen voor alle sectoren in 71 landen. Als pionier op het gebied van koolstofarme diensten en -producten engageert Atos zich om zijn klanten veilige en koolstofarme digitale oplossingen te bieden. Atos opereert onder de merknamen Atos en Atos|Syntel. Atos is een EO (Europese onderneming) genoteerd op Euronext Parijs en maakt deel uit van de CAC 40-index.

De bestaansreden van Atos is om de informatieruimte mee vorm te geven. Met zijn competenties en diensten ondersteunt de Groep de ontwikkeling van kennis, onderwijs en onderzoek in een multiculturele aanpak en draagt ze bij tot de ontwikkeling van wetenschappelijke en technologische uitmuntendheid. Overal ter wereld biedt Atos zijn klanten en medewerkers, en algemeen gesproken zoveel mogelijk mensen, de mogelijkheid om in de informatieruimte duurzaam te leven, te werken en te groeien. www.atos.net/en

Dassault Systèmes, de 3DEXPERIENCE Company, is een “accelerator van menselijke vooruitgang”. Het biedt bedrijven en particulieren virtuele samenwerkingsomgevingen aan waarmee ze duurzamere innovaties kunnen bedenken. Door een virtual twin uit de echte wereld te ontwikkelen met behulp van het 3DEXPERIENCE-platform en zijn toepassingen, geeft Dassault Systèmes zijn klanten de middelen om de grenzen van innovatie, leren en productie te verleggen. De 20.000 medewerkers van Dassault Systèmes creëren samen waarde voor 290.000 klanten van alle formaten, in alle sectoren en in meer dan 140 landen. Voor meer informatie: www.3ds.com

Groupe Renault staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificatie kan Groupe Renault rekenen op de complementariteit van zijn 5 merken – Renault, Dacia, LADA, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Groupe Renault is gevestigd in meer dan 130 landen en telt vandaag meer dan 180.000 medewerkers. In 2020 verkocht het 2,9 miljoen voertuigen. Groupe Renault is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Groupe Renault de ambitie om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn in Europa. www.group.renault.com/en

ST telt 46.000 ontwerpers en fabrikanten van micro-elektronica. Wij beheersen de volledige toeleveringsketen van halfgeleiders met onze geavanceerde productiesites. Als onafhankelijke fabrikant van componenten werken we samen met meer dan 100.000 klanten en duizenden partners. Samen ontwerpen en creëren we producten, oplossingen en ecosystemen die inspelen op hun uitdagingen en opportuniteiten, en op de noodzaak om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Onze technologieën zorgen voor een slimmere mobiliteit, een efficiënter energie- en vermogensbeheer en een grootschalige uitrol van het Internet of Things (IoT) en 5G. Voor meer informatie, surf naar www.st.com.

Thales (Euronext Paris: HO) is een wereldleider op het gebied van hightech die investeert in digitale en “deep tech” innovaties – connectiviteit, big data, kunstmatige intelligentie, cyberveiligheid en quantum – om een toekomst vol vertrouwen op te bouwen die essentieel is voor de ontwikkeling van onze samenlevingen. De Groep biedt oplossingen, diensten en producten aan die haar klanten – bedrijven, organisaties, overheden – helpen op het gebied van defensie, luchtvaart, ruimtevaart, transport en digitale identiteit en veiligheid, om hun kritieke taken te vervullen en tegelijk de mens centraal te stellen in hun beslissingen.

Thales telt 81.000 medewerkers in 68 landen. In 2020 haalde de Groep een omzet van 17 miljard euro. www.thalesgroup.com

Documenten

Atos, Dassault Systèmes, Groupe Renault, STMicroelectronics en Thales slaan de handen in elkaar om "Software République" te creëren
Atos, Dassault Systèmes, Groupe Renault, STMicroelectronics en Thales slaan de handen in elkaar om "Software République" te creëren

Atos is een internationale marktleider in digitale transformatie met 105.000 medewerkers en een jaaromzet van 11 miljard euro. Als Europese nummer één op het gebied van cloud, cybersecurity en supercomputers levert de Groep geïntegreerde oplossingen voor alle sectoren in 71 landen. Als pionier op het gebied van koolstofarme diensten en -producten engageert Atos zich om zijn klanten veilige en koolstofarme digitale oplossingen te bieden. Atos opereert onder de merknamen Atos en Atos|Syntel. Atos is een EO (Europese onderneming) genoteerd op Euronext Parijs en maakt deel uit van de CAC 40-index.

De bestaansreden van Atos is om de informatieruimte mee vorm te geven. Met zijn competenties en diensten ondersteunt de Groep de ontwikkeling van kennis, onderwijs en onderzoek in een multiculturele aanpak en draagt ze bij tot de ontwikkeling van wetenschappelijke en technologische uitmuntendheid. Overal ter wereld biedt Atos zijn klanten en medewerkers, en algemeen gesproken zoveel mogelijk mensen, de mogelijkheid om in de informatieruimte duurzaam te leven, te werken en te groeien. www.atos.net/en

Dassault Systèmes, de 3DEXPERIENCE Company, is een “accelerator van menselijke vooruitgang”. Het biedt bedrijven en particulieren virtuele samenwerkingsomgevingen aan waarmee ze duurzamere innovaties kunnen bedenken. Door een virtual twin uit de echte wereld te ontwikkelen met behulp van het 3DEXPERIENCE-platform en zijn toepassingen, geeft Dassault Systèmes zijn klanten de middelen om de grenzen van innovatie, leren en productie te verleggen. De 20.000 medewerkers van Dassault Systèmes creëren samen waarde voor 290.000 klanten van alle formaten, in alle sectoren en in meer dan 140 landen. Voor meer informatie: www.3ds.com

Groupe Renault staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificatie kan Groupe Renault rekenen op de complementariteit van zijn 5 merken – Renault, Dacia, LADA, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Groupe Renault is gevestigd in meer dan 130 landen en telt vandaag meer dan 180.000 medewerkers. In 2020 verkocht het 2,9 miljoen voertuigen. Groupe Renault is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Groupe Renault de ambitie om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn in Europa. www.group.renault.com/en

ST telt 46.000 ontwerpers en fabrikanten van micro-elektronica. Wij beheersen de volledige toeleveringsketen van halfgeleiders met onze geavanceerde productiesites. Als onafhankelijke fabrikant van componenten werken we samen met meer dan 100.000 klanten en duizenden partners. Samen ontwerpen en creëren we producten, oplossingen en ecosystemen die inspelen op hun uitdagingen en opportuniteiten, en op de noodzaak om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Onze technologieën zorgen voor een slimmere mobiliteit, een efficiënter energie- en vermogensbeheer en een grootschalige uitrol van het Internet of Things (IoT) en 5G. Voor meer informatie, surf naar www.st.com.

Thales (Euronext Paris: HO) is een wereldleider op het gebied van hightech die investeert in digitale en “deep tech” innovaties – connectiviteit, big data, kunstmatige intelligentie, cyberveiligheid en quantum – om een toekomst vol vertrouwen op te bouwen die essentieel is voor de ontwikkeling van onze samenlevingen. De Groep biedt oplossingen, diensten en producten aan die haar klanten – bedrijven, organisaties, overheden – helpen op het gebied van defensie, luchtvaart, ruimtevaart, transport en digitale identiteit en veiligheid, om hun kritieke taken te vervullen en tegelijk de mens centraal te stellen in hun beslissingen.

Thales telt 81.000 medewerkers in 68 landen. In 2020 haalde de Groep een omzet van 17 miljard euro. www.thalesgroup.com