Communiqué de presse
Communiqué de presse

AMPERE, DE EUROPESE UITDAGING

UITMUNTENDE TECHNOLOGIE EN ELEKTRISCHE VOERTUIGEN TEN DIENSTE VAN DUURZAME GROEI

Ampere, dat werd opgestart in het kader van het strategische plan Renaulution van Renault Group, belichaamt de Révolution-fase en werpt zich op als een nieuw bedrijfsmodel.

 • Als specialist in elektrische voertuigen en software verenigt Ampere vijftien jaar expertise op het gebied van elektrische voertuigen met een wendbare organisatie om innovatie te bevorderen.
 • Het managementteam rond Luca de Meo, CEO van Ampere, kan schermen met een rijke ervaring, zowel in Frankrijk als daarbuiten.

Le 08 November 2023

Ampere, een belangrijke illustratie van de ‘Révolution’, de derde fase in het strategische plan van Renault Group, is gelanceerd en wordt de eerste Europese ‘pure player’ voor elektrische voertuigen en software. Ampere werd effectief opgericht op 1 november 2023.

Om het hoofd te bieden aan de uitdagingen en kansen die de transformatie van de autosector met zich meebrengt en een antwoord te bieden op de grote klimaatuitdagingen, heeft Renault Group Ampere opgericht, dat een nieuw model voor autobedrijven lanceert om uit te groeien tot Europees marktleider op de sterk groeiende markt van de elektrische voertuigen. Ampere is gericht op technologie en hanteert een horizontale aanpak om wendbaarder, sneller en innovatiever te kunnen werken. Het doel bestaat erin elektrische voertuigen in Europa te democratiseren, met auto’s die ook voor de gewone man betaalbaar zijn. Ampere steunt op vijftien jaar expertise in elektrische voertuigen en combineert een wendbare en efficiënte organisatie om de Europese markt te voorzien van zuiver elektrische wagens die een unieke klantenervaring bieden.

Ampere werd opgericht met als doel om de ESG-principes in zijn volledige waardeketen te integreren: in de producten en diensten die de onderneming ontwikkelt, maar ook in de processen die worden geïmplementeerd door een koolstofvrije circulaire economie te creëren.

Het industriële en technologische project van Ampere vindt zijn volle betekenis in Europa, waar Renault Group geworteld is en onderscheidt zich door een uniek competentiespectrum en een rijk industrieel en technologisch ecosysteem dat de volledige waardeketen veiligstelt. Ampere telt elf vestigingen in Frankrijk, waarvan vier industriële vestigingen: de pool ElectriCity, bestaande uit de drie productievestigingen in Douai, Maubeuge en Ruitz, en de fabriek van Cléon.

De onderneming telt meer dan 11.000 werknemers, waarvan 35% ingenieurs die onder het merk Renault performante, veilige en duurzame voertuigen ontwerpen, ontwikkelen, produceren en commercialiseren. Samen werken ze met veel passie aan de grootschalige transitie naar elektrische mobiliteit.

 

“Een nieuw bedrijfsmodel creëren, gespecialiseerd in elektrische voertuigen en software, dat vanaf vandaag operationeel is: hoe kunnen we onze revolutie en de durf van de teams beter illustreren? Een duurzame bedrijfsvisie bevestigen en deze vertalen in elk proces en elk product. Voortbouwen op de sterke punten van de groep en elke manier van werken heruitvinden. Een kleiner team opstarten dat voor iedereen werkt. Onze Franse roots mobiliseren en Europees marktleider worden. Ons engagement tegenover onze klanten, onze planeet en de mensen die er wonen bevestigen. De missie van Ampere beantwoordt aan de ambities van de groep en ik ben bijzonder trots deze belangrijke nieuwe stap te kunnen lanceren,” aldus Luca de Meo, CEO van Ampere en Renault Group.

 

Een visuele identiteit die erfgoed en transformatie verenigt

Het logo van Ampere is ontstaan uit de ruit, het historische hart van Renault, zijn DNA en zijn menselijke en industriële erfgoed. Het bestaat uit verschillende ruitjes en illustreert zo de nieuwe configuratie met kleinere en wendbare teams die elk over een specifieke expertise beschikken. De formatie van deze ruitjes roept een voortdurende beweging op en een weg naar een gemeenschappelijk doel.

De identiteit van Ampere rust op drie hoofdkleuren – Scandium, Eigengrau en Silicon Grey – die een evenwicht vormen tussen technologie en warmte, tussen innovatie en menselijkheid.

Een directieteam met diverse competenties

Het managementteam rond Luca de Meo, CEO van Ampere, verenigt verscheidene hooggeplaatste personen van Renault Group en de autowereld in het algemeen, maar ook van internationale technologiebedrijven.

Op bedrijfsvlak

 • Josep-Maria Recasens, operationeel directeur
  • Cléa Martinet, directrice duurzame ontwikkeling
 • Vincent Piquet, financieel directeur
  • Benedicte Lenguin, juridisch directeur
 • Estelle Guillot-Tantay, directrice communicatie
 • Alexandra Malak, directeur HR & werkomgeving

 

Op technologisch en operationeel vlak

 • Luciano Biondo, directeur industriële operaties,
  • Emmanuelle Darot, directeur inkoop
  • Laurence Excoffon, directeur kwaliteit
  • Luiz Quinalha, directeur productie
 • Olivier Brosse, global leader, platform C-segment
 • Philippe Brunet, directeur engineering EV en mechanica
 • Henry Bzeih, directeur software & systemen
 • Vittorio d’Arienzo, global leader, platform B-segment
 • Luc Julia, directeur kunstmatige intelligentie
 • Christian Stein, directeur inkomstenbeheer & klantenervaring
 • Gilles Vidal, directeur design

 

De biografieën van de directieleden van Ampere zijn beschikbaar in het bijgevoegde document.

Volgende afspraak: 15 november, voor een Capital Market Day, georganiseerd door Renault Group rond Ampere.

Documenten

AMPERE, DE EUROPESE UITDAGING (WORD)

AMPERE, DE EUROPESE UITDAGING (PDF)

Biography Ampere Leadership Team (WORD)

Biography Ampere Leadership Team (PDF)

Voir les documents Voir la médiathèque

Ampere is de eerste Europese speler die zich volledig toelegt op elektrische voertuigen en software. Ampere, dat is gegroeid uit Renault Group, ontwerpt, ontwikkelt, produceert en commercialiseert onder de merknaam Renault hoogtechnologische elektrische voertuigen die voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk zijn. De klantenervaring en de ecologische en sociale impact worden geïntegreerd in het hele ontwikkelingsproces van deze voertuigen, en weerspiegelen zo zijn engagement ten opzichte van zijn klanten, de planeet en al wie er woont. Ga voor meer informatie naar ampere.cars of volg Ampere op LinkedIn en X.Documenten

AMPERE, DE EUROPESE UITDAGING (WORD)
AMPERE, DE EUROPESE UITDAGING (PDF)
Biography Ampere Leadership Team (WORD)
Biography Ampere Leadership Team (PDF)
AMPERE, DE EUROPESE UITDAGING (WORD)
AMPERE, DE EUROPESE UITDAGING (PDF)
Biography Ampere Leadership Team (WORD)
Biography Ampere Leadership Team (PDF)

Ampere is de eerste Europese speler die zich volledig toelegt op elektrische voertuigen en software. Ampere, dat is gegroeid uit Renault Group, ontwerpt, ontwikkelt, produceert en commercialiseert onder de merknaam Renault hoogtechnologische elektrische voertuigen die voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk zijn. De klantenervaring en de ecologische en sociale impact worden geïntegreerd in het hele ontwikkelingsproces van deze voertuigen, en weerspiegelen zo zijn engagement ten opzichte van zijn klanten, de planeet en al wie er woont. Ga voor meer informatie naar ampere.cars of volg Ampere op LinkedIn en X.