Persbericht
Persbericht

Ampere: een nieuw team voor een nieuwe situatie

 • Luca de Meo, Algemeen Directeur van Renault Group, leidt het nieuwe managementteam van Ampere
 • Twee sleutelkaderleden van Renault Group, Josep Maria Recasens en Vincent Piquet, worden respectievelijk benoemd tot Operationeel Directeur en Financieel Directeur van Ampere
 • Ampere wordt opgericht om uit te groeien tot Europees marktleider in elektrische voertuigen op het gebied van concurrentievermogen en technologie
 • Ampere mikt op een kostendaling van 40 procent per auto voor de volgende generatie voertuigen tegen 2027 en later
 • Ampere organiseert in de tweede helft 2023 een Capital Markets Day

Luca de Meo, Algemeen Directeur van Renault Group, zal ook aan het hoofd staan van het managementteam van Ampere, het filiaal voor elektrische voertuigen en software. Die benoeming gaat in zodra de afscheidingsfase van Ampere, voorzien in de tweede helft van 2023, is afgerond. Luca de Meo behoudt zijn huidige verantwoordelijkheden als Algemeen Directeur van Renault Group.

op 19 Juni 2023

Twee sleutelkaderleden van Renault Group, Josep Maria Recasens en Vincent Piquet, worden respectievelijk benoemd tot Operationeel Directeur en Financieel Directeur van Ampere.

Deze benoemingen op het hoogste niveau van de groep vormen de beste ondersteuning voor de innovatieve en rendabele strategie van Ampere, met inbegrip van een mogelijke beursgang.

Luca de Meo, Algemeen Directeur van Renault Group, verklaarde: “Dankzij het werk dat de voorbije twee jaar binnen Renault Group werd verricht, staat Ampere op het punt een hoge vlucht te nemen, daarbij ondersteund door ongeëvenaarde basistroeven: een van de meest geïntegreerde EV-waardeketens in de sector, een baanbrekende benadering van het softwaregedefinieerde voertuig (software defined vehicle) en geavanceerde ontwikkelings- en productiecapaciteiten. De combinatie van de wendbaarheid van een ‘pure player’ met de kracht van een gevestigde autofabrikant maakt Ampere tot een unieke speler. We gaan nu over naar de uitvoeringsmodus. Hoe meer we ons specialiseren, hoe meer voor de hand liggende kansen we voor Ampere creëren in de race naar elektrische voertuigen en software. Streven naar een kostenbesparing van 40 procent voor de volgende generatie voertuigen, technologie en innovatie centraal stellen in de organisatie van Ampere, aantrekkelijke producten aanbieden tegen de beste prijs... Dat alles sluit aan bij onze traditie om technologie te democratiseren en waarde te creëren voor onze verschillende stakeholders.”

Ampere is een waardecreatieproject, en streeft tot 2030 naar een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 30 procent van de omzet (TCAC). Aangezien 80 procent van de investeringen reeds werd uitgevoerd, wil Ampere vanaf 2025 zijn bedrijfswinst en free cash flow in evenwicht hebben en tegen 2030 een tweecijferige marge realiseren.

De voorbije twee jaar heeft Renault Group het terrein geëffend voor de ambities van Ampere. Ampere kan dus vanaf dag één rekenen op een van de beste ecosystemen voor elektrische wagens en software in Europa, met onder meer:

 • een uitzonderlijke dekking van de waardeketen voor elektrische wagens dankzij een unieke geïntegreerde aanpak die toelaat om van 10 procent in 2019 te evolueren naar 30 procent in 2022 en 80 procent in 2030.
 • spitstechnologieën ontwikkeld in de voorbije 15 jaar, waarin Renault marktleider werd op de Europese markt voor elektrische wagens, inclusief twee intern ontwikkelde elektrische platformen.
 • geavanceerde softwaremogelijkheden, die tot uiting komen in een van de beste infotainmentsystemen op de markt.
 • ruim twintig sterke partnerschappen met de meest innovatieve bedrijven in de waardeketens van elektrische voertuigen en software, van Google over Valeo en STMicroelectronics tot Qualcomm.
 • een uniek productie-ecosysteem in Frankrijk (ElectriCity), met een capaciteit van 400.000 eenheden vanaf de eerste dag, een duidelijk stappenplan om 1 miljoen eenheden te bereiken en een onovertroffen productiviteit. Het feit dat 80 procent van de leveranciers zich op minder dan 300 kilometer afstand bevindt, garandeert tevens de reactiviteit, rentabiliteit en ongeëvenaard lage koolstofvoetafdruk.
 • 95 procent naamsbekendheid van het merk Renault en een aanwezigheid op het terrein met 4.700 concessiehouders in heel Europa.

Met een team van ongeveer 10.000 hoogopgeleide werknemers, waaronder een derde ingenieurs, is Ampere vandaag klaar om de concurrentie aan te gaan met de beste spelers op het gebied van elektriciteit en software:

 • Kostendaling van 40 procent per auto voor de volgende generatie voertuigen tegen 2027 en later. Een deel van de nodige hefbomen zal reeds geïntegreerd worden in de productie van de Renault 5 (2024) en de Renault 4 (2025).
 • Verkenning van de huidige en toekomstige batterijtechnologieën, gaande van natrium-ion tot vastestofbatterijen.
 • Efficiëntie van het aandrijfgeheel energie-batterij-wiel van ongeveer 90 procent.
 • Daling van de wisselstukkendiversiteit met ongeveer 30 procent.
 • Verbetering van de productiviteit van de productie, met minder dan 10 uur productietijd per voertuig.
 • Ontwikkeling van een innovatieve kostenefficiënte en open architectuur van het softwaregedefinieerde voertuig (VPS).
 • Gemoedsrust bij elke stap in het klantentraject: de keuze om te kiezen voor een digitale of fysieke ervaring; een vlotte laadervaring met een dicht Europees netwerk; een hogere herverkoopwaarde dankzij een compleet levenscyclusbeheer en VPS-updates.

Naast technologie en competitiviteit zal Ampere de geschiedenis van Renault weerspiegelen in de toekomst. De onderneming zal daarvoor steunen op een overtuigend gamma met klassiekers zoals Mégane E-Tech electric, Scénic E-Tech electric, Renault 5 en Renault 4.

Het directieteam van Ampere zal meer details delen op een Capital Market Day in de tweede helft van 2023

 

Belangrijke informatie

Dit persbericht bevat toekomstgerichte informatie en verklaringen, onder meer in verband met het noteringsproject van Ampere en de doelstellingen van Ampere. Deze toekomstgerichte uitspraken worden meestal aangeduid met woorden zoals ‘streven’, ‘verwachten’, ‘geloven’, ‘plannen’, ‘anticiperen’, ‘zou kunnen’, ‘voorzien’ en ‘schatten’, alsook door andere gelijkaardige termen. Deze toekomstgerichte verklaringen zijn onderworpen aan talrijke moeilijk te voorspellen risico’s en onzekerheden die doorgaans buiten de controle van Renault Group vallen maar die ertoe kunnen leiden dat de resultaten, prestaties of gebeurtenissen sterk afwijken van de resultaten die impliciet of expliciet in deze verklaringen worden vermeld. Deze risico's en onzekerheden omvatten de risico's en onzekerheden die zijn vermeld in sectie 4.2 van het Universele Registratiedocument van Renault Group, dat op 16 maart 2023 werd ingediend bij de Autorité des Marchés Financiers (AMF) en beschikbaar is op de website van de onderneming (www.renaultgroup.com) en de website van de AMF (www.amf-france.org).

Deze toekomstgerichte verklaringen steunen op tal van hypothesen over de huidige en toekomstige commerciële strategieën en de omgeving waarin Renault Group in de toekomst zal evolueren. Lezers van dit persbericht dienen deze uitspraken dan ook met de grootste omzichtigheid te gebruiken. Deze toekomstgerichte verklaringen worden slechts gegeven op de datum van dit persbericht.

Dit persbericht bevat en vormt geen aanbod tot de verkoop van effecten, noch een uitnodiging of stimulans om te beleggen in effecten in Frankrijk, de Verenigde Staten of enig ander rechtsgebied.

 

 

Documenten

Ampere: een nieuw team voor een nieuwe situatie (WORD)

Ampere: een nieuw team voor een nieuwe situatie (PDF)

Zie de documenten

Renault Group staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificering kan Renault Group rekenen op de complementariteit van zijn vier merken – Renault, Dacia, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Renault Group is gevestigd in meer dan 130 landen en verkocht in 2022 2,1 miljoen voertuigen. Hij verenigt bijna 110.000 medewerkers die dagelijks zijn bestaansreden belichamen zodat mobiliteit ons dichter bij elkaar kan brengen. Renault Group is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, en van een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Renault Group de ambitie om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn in Europa. https://www.renaultgroup.com/Documenten

Ampere: een nieuw team voor een nieuwe situatie (WORD)
Ampere: een nieuw team voor een nieuwe situatie (PDF)
Ampere: een nieuw team voor een nieuwe situatie (WORD)
Ampere: een nieuw team voor een nieuwe situatie (PDF)

Renault Group staat aan de vooravond van een nieuwe mobiliteit. Gesterkt door zijn alliantie met Nissan en Mitsubishi Motors en zijn unieke expertise op het vlak van elektrificering kan Renault Group rekenen op de complementariteit van zijn vier merken – Renault, Dacia, Alpine en Mobilize – en biedt het zijn klanten duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen. Renault Group is gevestigd in meer dan 130 landen en verkocht in 2022 2,1 miljoen voertuigen. Hij verenigt bijna 110.000 medewerkers die dagelijks zijn bestaansreden belichamen zodat mobiliteit ons dichter bij elkaar kan brengen. Renault Group is klaar voor uitdagingen op de weg en op het circuit en zet zich in voor een ambitieuze en waardevolle transformatie. Die spitst zich toe op de ontwikkeling van nieuwe technologieën en diensten, en van een nieuw gamma voertuigen dat nog competitiever, nog evenwichtiger en geëlektrificeerd is. In lijn met de milieu-uitdagingen heeft Renault Group de ambitie om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn in Europa. https://www.renaultgroup.com/