Persbericht
Persbericht

ALPINE TREKT REVOLUTIE OP GANG

 • Alpine bevestigt zijn internationale groei- en ontwikkelingsambities: een omzetdoelstelling van meer dan 8 miljard euro in 2030 en een financieel evenwicht in 2026.
 • Het merk zal zijn eigen ultraperformante platform (APP[1]) ontwikkelen voor zijn toekomstige zuiver elektrische sportwagens. Het streeft naar een koolstofneutrale productie tegen 2030.
 • Alpine heeft aangekondigd tegen 2030 zeven modellen te zullen lanceren, waaronder een toekomstige cabriolet en de nieuwe A310, die beide werden ontwikkeld op dit platform.
 • Als vernieuwer en succesvol autosportmerk zal Alpine zijn sportieve imago verder cultiveren, door onder meer vanaf 2024 een eigen hypercar in te zetten voor enduranceraces. In de Formule 1 werkt Alpine samen met nieuwe investeerders om de groei van zijn renstal te versnellen: Alpine Racing Ltd (Verenigd Koninkrijk) ontving kapitaalinjecties van Otro Capital, RedBird Capital Partners en Maximum Effort Investments.

 

[1] APP: Alpine Performance Platform

op 26 Juni 2023

 • Het plan 'Renaulution', dat werd gelanceerd door Luca de Meo, CEO van Renault Group, heeft het iconische Franse sportmerk Alpine ambitieuze vooruitzichten gegeven. Luca de Meo, Laurent Rossi, CEO van Alpine, en het managementteam van Alpine lichten de strategie vandaag toe tijdens een pers- en investeerdersdag in de vestiging van Alpine Racing in Enstone (Verenigd Koninkrijk).
 • Alpine werd in 2017 opnieuw gelanceerd met de A110 en kreeg met de reorganisatie in 2021 een nieuwe dynamiek als Business Unit. Door vanaf 2024 nieuwe, zuiver elektrische modellen te lanceren, zal het merk zijn inkomsten kunnen opkrikken om tegen 2026 een financieel evenwicht te bereiken. Vanaf 2027 begint een fase van wereldwijde expansie, ondersteund door een reeks modellen die zijn aangepast aan nieuwe markten, zoals de Verenigde Staten, en die Alpine zullen helpen om zijn financiële prestaties en waarde te verhogen.

Alpine bevestigt zijn ambitieuze doelstellingen:

 • Jaarlijkse omzetgroei (CAGR[1]) van 40% tussen 2022 en 2030.
 • Een operationele marge in evenwicht tegen 2026, met een omzet van 2 miljard euro.
 • Een operationele marge van meer dan 10% tegen 2030 en een gestage omzetgroei, met als doel een omzet van meer dan 8 miljard euro te halen (waarvan 1 miljard euro indien het merk op de Chinese markt wordt geïntroduceerd).
 • Een gamma zuiver elektrische voertuigen tegen eind 2026 en een koolstofneutrale productie tegen 2030.

Van Renaulution tot revolutie

"Alpine is het merk bij uitstek voor mensen met een passie voor autosport en baanbrekende technologie. Het is een merk dat uitmuntendheid hoog in het vaandel draagt. Dit erfgoed, dat in een impasse was geraakt, werd nieuw leven ingeblazen. In nauwelijks twee jaar tijd hebben we Alpine tot een volwaardige autoconstructeur gemaakt door enkele opmerkelijke troeven te verenigen: een onovertroffen ontwikkelingscentrum, een unieke knowhow in hoogwaardige productie en een groeiend distributienetwerk. Door Alpine in de Formule 1 te introduceren, hebben we het merk een plaats in de eredivisie gegeven, met al het prestige en de erkenning die bij de top van de autosport horen," legt Luca de Meo, CEO van Renault Group, uit.

In 2022 heeft de verkoop van Alpine een recordniveau bereikt, met een stijging van 33% ten opzichte van 2021. Nauwelijks zeven jaar na zijn lancering is de A110 de meest verkochte sportwagen in Frankrijk. Ook op Europees niveau, staat hij in de top vijf van meest verkochte sportcoupés. In 2022 waren de drie beperkte reeksen (A110 GT J. Rédélé, A110 Tour de Corse 75 en A110 R F. Alonso) in minder dan een half uur uitverkocht. De wereldwijde orderportefeuille komt overeen met zeven maanden verkoop en het merk verwacht dat de verkoop tegen 2023 meer dan 4.200 eenheden zal bedragen.

In nauwelijks twee jaar tijd is het aantal verkooppunten verdubbeld, waardoor het totaal eind 2022 op 140 kwam. De partnerschappen met RedBird en AutoNation in de Verenigde Staten getuigen van de aantrekkingskracht van Alpine in een land waar het merk grote ambities heeft. Alpine brak ook voor het eerst door in de top 150 van meest waardevolle merken in Frankrijk, met een waarde van 550 miljoen euro[2].

Lancering van zeven nieuwe modellen tegen 2030 om de expansie van het merk te ondersteunen

Alpine is gegroeid uit de autosport en staat voor een aantal uitdagingen, waaronder de uitdaging om volledig elektrisch te worden. Het merk kan daarvoor putten uit de expertise van zijn technici en ingenieurs, die tot 's werelds meest toonaangevende autosportspecialisten behoren.

Allereerst zal Alpine vertrouwen op zijn 'Dream Garage', die bestaat uit 100% elektrische productiemodellen:

 • de A290 (B-segmenter op basis van het CMFB-EV-platform van de Renault 5 en Renault 4), de toekomstige elektrische sportwagen voor de stad, waarvan de conceptversie op 9 mei werd onthuld, zal naar verwachting in 2024 op de markt komen.
 • de GT-cross-over voor het C-segment, die vanaf 2025 van de band zal rollen bij Manufacture Alpine Dieppe Jean Rédélé (Frankrijk).
 • de nieuwe A110, de vaandeldrager van het erfgoed en de expertise van het merk, die tegen eind 2026 zuiver elektrisch wordt.

Het prototype A110 E-ternité diende als testmodel en liet geen twijfel bestaan over Alpines vermogen en knowhow om een eigen platform te ontwikkelen. Dat zal het merk in staat stellen om auto's aan te bieden die trouw blijven aan het merk-DNA van sportiviteit en wendbaarheid. Het APP (Alpine Performance Platform) zal ook interne bedrijfsmiddelen gebruiken om schaalvoordelen te behalen.

Het APP-platform, waarop de toekomstige elektrische A110 zal rusten, is moduleerbaar: het kan in de lengte en breedte worden aangepast. Ook zal het dienen voor nieuwe modellen, waaronder een nieuwe cabriolet op basis van de A110 en de nieuwe A310, een sportcoupé met vier plaatsen.

Tot slot zal Alpine twee nieuwe modellen voor D/E-segment lanceren naar aanleiding van zijn 'Dream Garage'.

Behalve het APP-platform ontwikkelt Alpine ook zijn eigen technologieën voor zijn exclusieve sportmodellen, zoals een waterstofverbrandingsmotor en de ADM (Alpine Dynamic Module), een centrale sturing in het hart van onze elektronische architectuur die de wendbaarheid en prestaties van onze wagens verbetert.

"Dit complete gamma sportwagens zal de aanwezigheid van Alpine in zijn kernmarkten Europa en Japan consolideren. Het zal dienen als springplank voor de internationale expansie, met name in de Verenigde Staten en Azië, waar de nieuwe modellen vanaf 2027 verkrijgbaar zullen zijn. Het idee is om van een nichemerk uit te groeien tot een compleet, wereldwijd merk. Door de combinatie van een uitgebreid gamma en een geografische expansie streeft Alpine naar een operationele marge van meer dan 10% tegen 2030, wat de duurzaamheid van zijn bedrijfsmodel zal verzekeren," legt Laurent Rossi, CEO van Alpine, uit.

De transformatie versnellen dankzij toonaangevende partners op hun gebied

Alpine wil een ecosysteem creëren door zich te omringen met kernpartners om samen de sportwagen van morgen uit te vinden. De belangrijkste van die partners is Renault Group. Het APP-platform zal de vruchten plukken van de SDV-expertise (Software-Defined Vehicle) van Ampere, de toekomstige 'pure player' van Renault Groep op het gebied van elektrische voertuigen en software. Mobilize Financial Services zal Alpine helpen om klanten aan te trekken en te behouden met op maat gemaakte financieringsaanbiedingen. En tot slot zal Alpine bovenop zijn eigen netwerk kunnen rekenen op het distributienetwerk van Renault Groep voor zijn internationale expansie. Alpine zal ook door externe partners worden ondersteund: Google om connectiviteitsdiensten te ontwikkelen en Verkor om hoogwaardige elektrische batterijen te leveren die in Frankrijk (Duinkerke) worden geproduceerd.

Alpine wil zijn merkimago ontwikkelen, met een groeiende aanwezigheid in de autosport. Zo zal het merk in 2024 als fabrieksteam deelnemen aan de hoogste categorie (Hypercars) van het World Endurance Championship (WEC) en blijft het actief in de Formule 1 om nieuwe inkomstenbronnen aan te boren. In de F1 bestaat het doel erin om de inkomsten uit licenties en merchandising te verhogen. Om deze transformatie te versnellen, zal Alpine zijn krachten bundelen met nieuwe investeerders zoals Otro Capital, RedBird Capital Partners en Maximum Effort Investments.

KERNCIJFERS 

Alpine heeft bijna 2.000 werknemers, 140 verkooppunten en vijf ontwerp- en productievestigingen

 • Manufacture Alpine Dieppe Jean Rédélé (Frankrijk), de historische vestiging (343 werknemers) van het merk, investeerde in 2017 36 miljoen euro om de A110 opnieuw te lanceren.
 • Les Ulis (Frankrijk), het 9.300 m² grote hart van Alpine Cars Engineering, is de thuisbasis van meer dan 350 werknemers met sportwagenexpertise.
 • Guyancourt (Frankrijk): een 45-koppig designteam, gewijd aan het merk Alpine
 • Viry-Châtillon (Frankrijk): op 25.300 m² stellen meer dan 500 mensen hun unieke kennis van motoren ten dienste van de autosport (ontwerp, assemblage, testen, enz.).
 • Enstone (Verenigd Koninkrijk): de fabriek van het Alpine F1 Team, die zich toelegt op de ontwikkeling van eenzitters, heeft bijna 900 mensen in dienst.

De strategie van Alpine wordt op maandag 26 juni 2023 toegelicht tijdens de Alpine Future Tour. Het evenement vindt plaats in Enstone (Verenigd Koninkrijk) en wordt geleid door Luca de Meo, CEO van Renault Group, en Laurent Rossi, CEO van Alpine.

 Het evenement wordt vanaf 13.00 uur (Londense tijd) / 14.00 uur (Parijse tijd) uitgezonden op de website www.renaultgroup.com

 

[1] CAGR : Compound Annual Growth Rate = samengestelde jaarlijkse groei

[2] Studie 'Brand Finance France 150 2023'

Documenten

ALPINE TREKT REVOLUTIE OP GANG (WORD)

ALPINE TREKT REVOLUTIE OP GANG (PDF)

Zie de documenten De mediatheek bekijken

Alpine, dat in 1955 werd opgericht door Jean Rédélé, heeft in de loop der jaren een sterke reputatie opgebouwd met zijn Franse sportwagens. In 2018 stelde het merk de nieuwe A110 voor, een sportwagen die trouw blijft aan de tijdloze principes van Alpine op het vlak van compacte afmetingen, lichtheid, wendbaarheid en rijplezier. In 2021 werd de Business Unit Alpine opgericht. Die zal uitgroeien tot het merk voor innovatieve, authentieke en exclusieve sportwagens van Renault Group. Deze sportwagens plukken de vruchten van het erfgoed en de knowhow van de historische fabriek in Dieppe en van de technische knowhow van de Formule 1- en Renault Sport Cars-teams.Documenten

ALPINE TREKT REVOLUTIE OP GANG (WORD)
ALPINE TREKT REVOLUTIE OP GANG (PDF)
ALPINE TREKT REVOLUTIE OP GANG (WORD)
ALPINE TREKT REVOLUTIE OP GANG (PDF)

Alpine, dat in 1955 werd opgericht door Jean Rédélé, heeft in de loop der jaren een sterke reputatie opgebouwd met zijn Franse sportwagens. In 2018 stelde het merk de nieuwe A110 voor, een sportwagen die trouw blijft aan de tijdloze principes van Alpine op het vlak van compacte afmetingen, lichtheid, wendbaarheid en rijplezier. In 2021 werd de Business Unit Alpine opgericht. Die zal uitgroeien tot het merk voor innovatieve, authentieke en exclusieve sportwagens van Renault Group. Deze sportwagens plukken de vruchten van het erfgoed en de knowhow van de historische fabriek in Dieppe en van de technische knowhow van de Formule 1- en Renault Sport Cars-teams.