Press pack
Press pack

Alpine onthult de A424_ β

Endurance gaat een nieuw gouden tijdperk in en we kijken ernaar uit om daaraan mee te werken. Na tien jaar samenwerking met onze trouwe partner Signatech schrijven we een nieuw hoofdstuk in ons avontuur in de fascinerende endurancediscipline.

Sinds Alpine werd opgericht door Jean Rédélé streeft het merk consequent naar de top en daarvoor gaan we tot het uiterste. Dankzij onze ambitieuze strategie zijn we een van de weinige merken die al drie jaar verschillende door de FIA erkende wereldkampioenschappen tegelijk rijden. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door de invoering van innovatieve reglementen die ons in staat stellen om synergieën tussen onze programma’s te creëren.

 Als vrucht van de competitie, voor de competitie, heeft Alpine aanzienlijke en groeiende ambities. Autosport is niet zomaar een hobby, het stroomt door onze aderen en doordrenkt het DNA van onze ‘band of racers’. Vijfenveertig jaar na onze historische overwinning in de 24 uur van Le Mans danken we onze aanwezigheid in de competitie niet aan het toeval. Dat bewijzen we vandaag eens te meer met de voorstelling van de Alpine A424_β als voorbode van onze hypercar, die vanaf volgend jaar de grootste concurrenten zal uitdagen.

Conform onze waarden katapulteert dit nieuwe prototype het merk met de A-pijl naar de toekomst en sluit het naadloos aan bij onze creaties, zoals de Alpenglow en de A290_β. Gespierd, elegant en opvallend: met zijn iconische en emblematische design belichaamt hij zowel ons heden als onze toekomst dankzij de betrokkenheid en inzet van onze ontwerpers tijdens de ontwikkeling.

 Al bijna twee jaar lang is dit project ook een fantastisch menselijk avontuur om onze ambities ook buiten de circuits waar te maken. Onder leiding van Bruno Famin en de Directie Voertuigen van Viry-Châtillon zetten onze medewerkers en partners hun beste beentje voor om deze auto tot een succes te maken. Visueel is dat in elk geval gelukt en we doen er alles aan om vanaf volgend jaar ook onze sportieve plannen te realiseren.

 We onderschatten in geen geval de taak die ons wacht in deze opwindende uitdaging. We blijven nederig, maar vastberaden om aan beide zijden van de Atlantische Oceaan te laten zien waartoe we in staat zijn. We hopen alle autosportliefhebbers prachtige, epische en opwindende veldslagen te laten zien en hebben hen maar één ding te zeggen: afspraak op het circuit!

 

Laurent Rossi, CEO van Alpine

op 09 Juni 2023

Alpine in endurancewedstrijden

Om zijn ontwikkeling te ondersteunen, heeft Alpine altijd ingezet op de competitie, en met name op endurancewedstrijden, waarmee het merk enkele van de mooiste pagina’s uit zijn sportieve geschiedenis heeft geschreven.

1962-1969

In 1962 lanceerde Jean Rédélé de ontwikkeling van de Alpine M63, het eerste model van een prototype aangedreven door een Gordini-motor van 996 cm³. Het jaar erna maakte Alpine zijn debuut in de 24 Uren van Le Mans met een mix van lichtheid, aerodynamische finesse en een beperkte cilinderinhoud om al snel de ‘Energie-efficiëntie-index’ en de ‘Prestatie-index’ op zijn naam te schrijven. Ook in het algemene klassement deed Alpine het goed met de Alpine M65 van Lucien en Mauro Bianchi op de 500 kilometer van de Nürburgring 1965. Daarna verscheen de Alpine A210 op het toneel, met tal van successen in Europa en la Sarthe tot 1969.

1973-1978

In 1973 werd de Alpine A440 voorgesteld met een duidelijk doel voor ogen: het Europese Kampioenschap voor Sportprototypes van 2 liter winnen om vervolgens een wagen te ontwerpen die in Le Mans aan de start kon verschijnen. Een jaar later ging de Europese titel naar Alain Serpaggi en startte het merk de ontwikkeling van een nieuwe, 490 pk sterke turbomotor van 1996 cm³, die in het chassis van de Alpine A442 kwam te liggen en vanaf 1976 meestreed in het Wereldkampioenschap der Merken. Die laatste zette ook de poleposition in de 24 uur van Le Mans op zijn naam. Van toen af legde Alpine zich uitsluitend op deze competitie toe en de bekroning volgde in 1978 met de Alpine A442B, bestuurd door Jean-Pierre Jaussaud en Didier Pironi!

1979-1994

Nadat Alpine zijn doelstellingen had bereikt, pauzeerde het merk zijn officiële engagementen op het vlak van endurance. Toch bleven veel concurrenten op Alpine en zijn modellen vertrouwen om andere categorieën te trotseren, zoals de Alpine A610 biturbo die Manceau Patrick Legeay in 1994 prepareerde voor en inzette in de LMGT2-klasse.

2013-2020

Alpine keerde officieel terug in de competitie om zijn wedergeboorte te ondersteunen. De Alpine A450 wist zich onmiddellijk te onderscheiden met twee opeenvolgende titels in de European Le Mans Series in 2013 en 2014. Na een LMP2-podium in de 24 uur van Le Mans engageerde het team Signatech-Alpine zich voor het Wereldkampioenschap Endurance van de FIA. Als gesloten prototype veroverde de Alpine A460 de titel in la Sarthe en won hij de twee kronen in zijn categorie met Nicolas Lapierre, Gustavo Menezes en Stéphane Richelmi aan het stuur. Ook de Alpine A470, die voor 2017 werd ontwikkeld, oogstte succes in de handen van Pierre Thiriet, Nicolas Lapierre en André Negrão met een zege om de veertigste verjaardag van de triomf van 1978 te vieren. Twaalf maanden later terug deed het trio die prestatie nog eens over en veroverde Alpine zijn tweede wereldtitel.

2021-2024

Sinds 2021 waagt Alpine zich aan de koninginnendiscipline van de FIA WEC en de 24 uur van Le Mans. In twee seizoenen tijd gooide de Alpine A480 de hiërarchie van de elite overhoop met een absolute podiumplaats in de 24 Uren van Le Mans, gevolgd door twee historische zeges in Sebring en Monza in 2022. Als vice-wereldkampioen koos Alpine in 2023 terug voor een ‘lagere’ klasse om zich voor te bereiden op de terugkeer bij de hypercars met de A424, gebouwd door Alpine en ingezet in samenwerking met het getalenteerde Signatech-team.

Ontstaan van het project

15 september 2020

Alpine kondigt zijn terugkeer in de koninginnencategorie van de Endurance aan voor 2021 en 2022.

5 oktober 2021

Alpine kondigt zijn engagement in de categorie hypercar/LMDh aan met twee wagens vanaf 2024.

November 2021

De afdeling Design maakt de eerste schetsen van de Alpine A424.

Januari 2022

Viry-Châtillon start zijn eerste studies met Oreca en Mecachrome.

Juni 2022

De eerste motorprincipetests vinden plaats tussen de betrokken partijen.

Juli 2022

Alpine en Oreca lanceren hun eerste aerodynamische tests.

November 2022

De Directie Voertuigen wordt opgericht om zich aan de behoeften van het project aan te passen.

December 2022

De herwerkte versie van de motor draait voor het eerst op de testbanken.

Mei 2023

Eerste tests met de tandem motor-versnellingsbak op de testbanken van Viry-Châtillon.

9 juni 2023

Alpine presenteert de A424_β, 60 jaar na zijn eerste deelname aan de 24 uur van Le Mans.

 

 

 Meer info in het bijgevoegde persdossier ! 

Documenten

Alpine onthult de A424_ β (WORD)

Alpine onthult de A424_ β (PDF)

Zie de documenten De mediatheek bekijken

Alpine, dat in 1955 werd opgericht door Jean Rédélé, heeft in de loop der jaren een sterke reputatie opgebouwd met zijn Franse sportwagens. In 2018 stelde het merk de nieuwe A110 voor, een sportwagen die trouw blijft aan de tijdloze principes van Alpine op het vlak van compacte afmetingen, lichtheid, wendbaarheid en rijplezier. In 2021 werd de Business Unit Alpine opgericht. Die zal uitgroeien tot het merk voor innovatieve, authentieke en exclusieve sportwagens van Renault Group. Deze sportwagens plukken de vruchten van het erfgoed en de knowhow van de historische fabriek in Dieppe en van de technische knowhow van de Formule 1- en Renault Sport Cars-teams.Documenten

Alpine onthult de A424_ β (WORD)
Alpine onthult de A424_ β (PDF)
Alpine onthult de A424_ β (WORD)
Alpine onthult de A424_ β (PDF)

Alpine, dat in 1955 werd opgericht door Jean Rédélé, heeft in de loop der jaren een sterke reputatie opgebouwd met zijn Franse sportwagens. In 2018 stelde het merk de nieuwe A110 voor, een sportwagen die trouw blijft aan de tijdloze principes van Alpine op het vlak van compacte afmetingen, lichtheid, wendbaarheid en rijplezier. In 2021 werd de Business Unit Alpine opgericht. Die zal uitgroeien tot het merk voor innovatieve, authentieke en exclusieve sportwagens van Renault Group. Deze sportwagens plukken de vruchten van het erfgoed en de knowhow van de historische fabriek in Dieppe en van de technische knowhow van de Formule 1- en Renault Sport Cars-teams.