Communiqué de presse
Communiqué de presse

ALPINE NEWS – MEI 2021

Toekomstige actualiteit

Focus op … de lancering van seizoen 2021 van het Alpine Esports Team

Wist u dit?

Terugblik op het opvallendste laatste nieuws

Le 20 Mei 2021

 

TOEKOMSTIGE ACTUALITEIT

/ Tweede samenwerking met kunstenaar Felipe Pantone

Na een eerste samenwerking met de Spaans-Argentijnse kunstenaar en de inhuldiging van een wagen op schaal ½ creëerde Felipe Pantone een tweede interpretatie van zijn visie op Alpine.

/ Story: F1 wakkert de A110 aan

Resultaat van de samenwerking tussen het Alpine F1 Team en Alpine Racing.

/ Racekalender

[F1] Op 23 mei wordt de Grote Prijs van Monaco gereden. Het Alpine F1 Team wil opnieuw punten scoren.

Op 6 juni vliegen de teams naar Azerbeidzjan voor de zesde race van het jaar: de Grote Prijs van Bakoe.

Op 18 juni gaat het seizoen verder in Le Castellet, met de Grand Prix van Frankrijk.

[WEC] Op 13 juni vindt de tweede race van het WEC-seizoen plaats: de 8 uur van Portimao.

[CUP] Op 20 juni vindt de Alpine Elf CUP plaats op het circuit van Spa-Francorchamps.

FOCUS OP … DE LANCERING VAN SEIZOEN 2021 VAN HET ALPINE ESPORTS TEAM

Begin april lanceerde Alpine zijn eerste virtuele raceteam in samenwerking met Race Clutch, een expert op het gebied van Simracing.

De bloeiende Esports-dicipline is erg geliefd bij fans van videogames over de hele wereld. In 2019 telde Esports alle games samen ruim 450 miljoen viewers, een aantal dat tegen 2023 naar schatting zal oplopen tot bijna 646 miljoen. De markt groeit elk jaar met 9% en er zijn steeds meer liefhebbers van deze virtuele sporten.

Het Alpine Esports Team, vertegenwoordigd door het duo Nicolas Longuet en Fabrizio Donoso, zal zich vanaf de start van het nieuwe schooljaar in september 2021 naar de top van het klassement van de F1 Esports Pro-Series trachten te hijsen. Deze competitie, die wereldwijd wordt uitgezonden in meer dan dertig landen, verenigt tien teams uit de F1 voor een cashprijs van 750.000 dollar.  In dit nieuwe seizoen worden de twee piloten aangevuld met een reservepiloot en worden ze bijgestaan door teamdirecteur Richard Arnaud, twee race-ingenieurs en een data-ingenieur.

Vanuit Limoges beheert het Alpine Esports Team de prestaties. Het Esports-team steunt op de knowhow van het Alpine F1 Team om te kunnen schitteren in de competitie: de piloten trainen dagelijks zes tot acht uur en hun voeding is onderworpen aan een specifiek dieet dat niet moet onderdoen voor dat van de grootste sportievelingen.

* viewers zijn de toeschouwers bij Esports-wedstrijden

WIST U DIT?

‘Vrouwelijke piloten in Le Mans’

In 1975 vierde Alpine zijn comeback in Le Mans na een pauze van enkele jaren. Dat jaar vierde het merk het ‘Jaar van de Vrouw’ en vertrouwde het de A441C met 2.0 V6-motor toe aan de Italiaanse Lella Lombardi en de Française Marie-Claude Beaumont. De crew deed het niet zo goed in Le Mans, maar datzelfde jaar nog schreef Lella Lombardi geschiedenis door bij de Grote Prijs Formule 1 van Spanje op de zesde plaats te eindigen. Ze stond daarmee als enige vrouw ooit in het klassement van het wereldkampioenschap Formule 1.

‘Hout in de WEC-auto's’

De prototypes die in het wereldkampioenschap uithoudingsraces rijden, zijn doorspekt met elektronica, spitstechnologie en hightech materialen. Toch bevatten ze ook een houten onderdeel, verborgen onder het chassis. Het Jabroc-hout dat daarvoor wordt gebruikt, is een composiet, een beetje zoals multiplex, dat onder zeer hoge druk en temperatuur wordt vervaardigd. Oorspronkelijk diende dit hout om vliegtuigpropellers te maken tijdens de Tweede Wereldoorlog (met name voor Spitfires). Het hout is twee keer minder sterk dan staal, maar weegt ook 80 procent minder dan staal.

Dit slijtageonderdeel wordt door de technische commissarissen gebruikt om de bodemvrijheid van de wagen te meten wanneer de race is afgelopen. Het reglement schrijft immers voor dat de kleinste verticale afstand tussen de grond en de vlakke bodem van de auto een minimumwaarde moet hebben. Hoe lager de wagen is afgesteld, hoe meer de houten plank tegen de grond schuurt en afslijt, vooral op plaatsen waar het circuit niet perfect vlak is.

Aan het einde van elke race van het FIA WEC-kampioenschap mag de dikte van de houten plank van de prototypes niet meer dan 5 millimeter zijn afgenomen (in de F1 mag de slijtage zelfs niet meer dan 1 millimeter bedragen).

TERUGBLIK OP HET OPVALLENDSTE LAATSTE NIEUWS

ALPINE A110 LÉGENDE GT 2021 (12/05/2021)

Alpine onthult de A110 LÉGENDE GT 2021, een beperkte reeks van nauwelijks 300 exemplaren voor Europa. Met deze interpretatie tilt de A110 LÉGENDE GT 2021 de A110 naar een nog hoger niveau door hem een uitzonderlijke elegantie te geven. De A110 LÉGENDE GT 2021, die werd afgeleid van de Légende-uitvoering, herinterpreteert de stijlelementen van de GT Coupé en meet zich de 292 pk sterke motor van de A110S aan voor een onuitgegeven combinatie van comfort en prestaties.

BENOEMINGEN BINNEN DE DIRECTIE VAN ALPINE (11/05/2021)

  • Vanaf 1 april treedt Cédric JOURNEL toe tot de Business Unit Alpine als Vice President Sales & Marketing van het merk.
  • Vanaf 1 mei wordt François PIERRARD benoemd tot Directeur Strategie en Business Development van de Business Unit Alpine.
  • Vanaf 19 april wordt David GENDRY benoemd tot Directeur Marketing-Communicatie van Alpine.

STORY: ELK ZIJN KUIPSTOEL (29/04/2021)

Zowel in de Formule 1 als in uithoudingsraces verloopt de voorbereiding op de competitie via een belangrijke stap: het gieten van de kuipstoel. Nicolas Lapierre, de meest ervaren piloot van het nieuwe trio in het Alpine Elf Matmut Endurance Team, liet zijn kuipstoel gieten door Signatech in Bourges. De piloot die Alpine zijn recente wereldtitels bezorgde, blikt terug op deze cruciale etappe.

HIER ZIJN DE ALPINES A110 TRACKSIDE! (16/04/2021)

De Alpines A110 Trackside beleefden hun debuut tijdens de Grote Prijs van Emilia-Romagna in Imola. Ze zullen worden gebruikt door de piloten van het Alpine F1 Team, Fernando Alonso en Esteban Ocon, voor hun verplaatsingen tijdens de Europese Grote Prijzen.

ALPINE X FELIPE PANTONE (12/04/2021)

Snelheid, beheersing, emoties... Om het Formule 1-engagement van Alpine te benadrukken creëerde kunstenaar Felipe Pantone een werk geïnspireerd op de autosport, waarbij geometrische composities en optische elementen de intensiteit van de races belichten.

Deze interpretatie op schaal 1/2 werd ‘Alpine F1 x Felipe Pantone’ gedoopt en kreeg een plaats op de eerste verdieping van het Atelier Renault, die volledig in het teken van Alpine staat.

Documenten

ALPINE NEWS – MEI 2021

Voir les documents

Alpine, dat in 1955 werd opgericht door Jean Rédélé, heeft in de loop der jaren een sterke reputatie opgebouwd met zijn Franse sportwagens. In 2018 stelt het merk de nieuwe A110 voor, een sportwagen die trouw blijft aan de tijdloze principes van Alpine op het vlak van compacte afmetingen, lichtheid, wendbaarheid en rijplezier. In 2021 werd de Business Unit Alpine opgericht. Die zal uitgroeien tot het merk voor innovatieve, authentieke en exclusieve sportwagens van Renault Group. Deze sportwagens plukken de vruchten van het erfgoed en de knowhow van de historische fabriek in Dieppe en van de technische knowhow van de Formule 1- en Renault Sport Cars-teams.

Documenten

ALPINE NEWS – MEI 2021
ALPINE NEWS – MEI 2021

Alpine, dat in 1955 werd opgericht door Jean Rédélé, heeft in de loop der jaren een sterke reputatie opgebouwd met zijn Franse sportwagens. In 2018 stelt het merk de nieuwe A110 voor, een sportwagen die trouw blijft aan de tijdloze principes van Alpine op het vlak van compacte afmetingen, lichtheid, wendbaarheid en rijplezier. In 2021 werd de Business Unit Alpine opgericht. Die zal uitgroeien tot het merk voor innovatieve, authentieke en exclusieve sportwagens van Renault Group. Deze sportwagens plukken de vruchten van het erfgoed en de knowhow van de historische fabriek in Dieppe en van de technische knowhow van de Formule 1- en Renault Sport Cars-teams.