Communiqué de presse
Communiqué de presse

ALPINE NEWS - JUNI 2021

Toekomstige actualiteit

Focus op… Alpine Cars en Alpine F1 Team, die de auto's van morgen voorbereiden

Wist u dit?

Terugblik op het opvallendste laatste nieuws

Le 18 Juni 2021

TOEKOMSTIGE ACTUALITEIT

Story – A480: pneumatische alchemie

De ingenieurs achter de Alpine A480 leggen de alchemie van het bandenbeheer uit.

Racekalender
[F1]
De Grote Prijs van Frankrijk vindt dit weekend plaats in Le Castellet!

Op 27 juni en 4 juli worden op het circuit van Spielberg twee Grote Prijzen van Oostenrijk gereden.

Daarna treffen de eenzitters elkaar op 18 juli op het circuit van Silverstone voor de Grote Prijs van Groot-Brittannië.

[WEC] De 6 Uur van Monza, de derde WEC-wedstrijd van het seizoen, volgt op 18 juli.

[CUP] Op 20 juni ontvangt het circuit van Spa-Francorchamps de Alpine Elf Europa Cup en zijn piloten.

FOCUS OP… ALPINE CARS EN ALPINE F1 TEAM, DIE DE AUTO'S VAN MORGEN VOORBEREIDEN

Alpine beschouwt aerodynamica als de nieuwe grens op het vlak van sportieve prestaties (snelheid, rijbereik). Voor de ontwikkeling van de toekomstige modellen van het merk hebben de ingenieurs van Alpine Cars een beroep gedaan op de expertise en methodes van de stroomlijnexperts van het Alpine F1 Team, gevestigd in het Engelse Enstone.

De studie, die werd uitgevoerd op de A110, had gelijktijdig plaats vanuit de windtunnel in Frankrijk en door de ingenieurs van het Alpine F1 Team in Enstone.

De A110 werd uitgerust met een Rake bestaande uit 160 sensoren en vier scanners om informatie te verzamelen en te verwerken. Ook was de auto voorzien van sensoren voor oppervlaktedruk, die de luchtdruk op het koetswerk meten en zo onderdruk- en overdrukzones identificeren. In het totaal werden er bijna 300 sensoren op de A110 geplaatst. Om de indrukwekkende reeks van tests en metingen compleet te maken, werd het koetswerk deels bedekt met lak met een specifieke viscositeit, die ook in de F1 wordt gebruikt om alle luchtstromen over het koetswerk in kaart te brengen bij een snelheid van ongeveer 130 km/u.

De gegevens die gedurende acht uur werden verzameld, werden nagenoeg simultaan verwerkt, terwijl er gewoonlijk meerdere weken werk nodig is als het niet om een F1-bolide gaat. Deze samenwerking bevordert dus niet alleen het detailniveau en de kwaliteit van de verzamelde gegevens, maar beperkt ook de kosten en ontwikkelingstermijnen van de toekomstige Alpine-modellen.

Parallel met het werk aan de stroomlijn meldden het Alpine F1 Team en BorgWarner, specialist in aandrijftechnologieën, de ondertekening van een technisch partnerschap, dat de seriemodellen van Alpine en de Alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi ten goede zal komen. De auto- en F1-wereld worden immers geconfronteerd met zeer gelijkaardige uitdagingen: in beide gevallen moet elk detail van het aandrijfgeheel worden geoptimaliseerd om meer afstand te kunnen afleggen en meer vermogen te verkrijgen. Tegelijk moet rekening worden gehouden met de milieu-impact. Met dit technische partnerschap kan Alpine een beroep doen op een gedeelde benadering op het vlak van elektrificering, hybridisering, prestatiegerichte batterijen en energierecuperatie.

WIST U DIT?

Wat is BoP (Balance of Performance)? Wat is de impact op de race?

Wanneer verschillende types van racewagens met verschillende motoren in eenzelfde categorie wedijveren, spreekt het voor zich dat hun prestatieniveau heterogeen is. Als de organisator van het betrokken kampioenschap geen maatregelen neemt om de prestaties van deze wagens opnieuw in evenwicht te brengen, bestaat het risico dat de best presterende wagen de race van begin tot eind domineert en dat er van spektakel op het circuit geen sprake meer is.

Om de spanning te vrijwaren en elk team de kans te geven om te schitteren in zijn klasse, voeren de organisatoren van het kampioenschap een Balance of Performance (BoP) in. Die BoP heeft als doel de prestaties van een auto te verminderen ten opzichte van andere auto's van dezelfde categorie, hetzij door een ballast op te leggen, hetzij door de aerodynamische addenda te beperken of het maximumvermogen of energieniveau van de motor te reduceren. In races waar tanken is toegestaan, kan de BoP er ook in bestaan de vulsnelheid van de tank te beperken.

Wanneer er bij controles een overtreding wordt vastgesteld, kunnen er tijdens de race tijdstraffen worden opgelegd of kunnen deelnemers in extreme situaties worden gediskwalificeerd. Ook in de Hypercar-klasse van het World Endurance Championship (FIA WEC) waarin Alpine actief is, geldt er een BoP. Deze kan doorheen het seizoen van wedstrijd tot wedstrijd worden aangepast.

Zo steeg het gewicht van de A480 van het Alpine Endurance Team tijdens de 8 Uren van Portimão op 13 juni jongstleden van 930 tot 952 kg, hetzij 22 kilogram extra ballast in vergelijking met de eerste race van het seizoen. Ook werd het maximaal bruikbare energieniveau van de motor verlaagd van 920 naar 918 megajoule.

Na de invoering van de BoP hangt het prestatieniveau van de wagens van eenzelfde categorie dus voornamelijk af van de racestrategie, de afstellingen die voor de race werden uitgevoerd en de kwaliteiten van de piloot.

Formule 1-technologie ingezet in ziekenhuizen van Leicester

Academici in Leicester en ingenieurs uit de Formule 1 ontwikkelden en testten met succes een baanbrekend nieuw toestel dat artsen en verpleegkundigen helpt om helder te communiceren terwijl ze persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) dragen.

De PBM's van medisch personeel dat patiënten met COVID-19 en andere infectieziekten behandelt, maken dat artsen en verpleegkundigen regelmatig moeten schreeuwen om elkaar te horen. Dat is niet alleen uitputtend, maar kan ook leiden tot communicatiefouten, mogelijk met schade voor de patiënten tot gevolg.

Tim Coats, professor geneeskunde aan de universiteit van Leicester en adviseur spoedgeneeskunde in de ziekenhuizen van Leicester, richtte MedicCom op in samenwerking met de non-profitgroep Project Pitlane, die beroemdheden uit de F1-wereld samenbrengt.

Het prototype van MedicCom gebruikt een larynxmicrofoon om geluid op te vangen en te versterken, waardoor patiënten het medisch personeel dat hen verzorgt beter kunnen horen. Dankzij diezelfde functie kunnen artsen en verpleegkundigen ook duidelijker met elkaar communiceren. Via Bluetooth wordt er bovendien verbinding gemaakt met een mobiele telefoon, waardoor de arts of verpleegkundige een duidelijk telefoongesprek kan voeren met de naasten van de patiënt.

Het werk dat met de F1-ingenieurs werd verricht, heeft het mogelijk gemaakt om in zes maanden tijd een toestel te produceren dat normaal jaren ontwikkeling zou vergen. Hun kennis op het gebied van geavanceerde elektrische techniek en hun uitrusting om prototypes te bouwen, versnelden de ontwikkeling en vertaalde zich onder meer in een doorgedreven verkleining van het object.

Met de uitrusting van het Alpine F1 Team in Enstone werden negen prototypes geproduceerd. De strategische adviseur van het Alpine F1 Team, Bob Bell, de voormalige directeur elektronica van Alpine, Jason Rees, en Andy Damerum van Red Bull Advanced Technologies, hebben nauw samengewerkt met professor Coats om de behoeften van gezondheidswerkers te begrijpen en dit nieuwe toestel in recordtijd te ontwikkelen.

TERUGBLIK OP HET OPVALLENDSTE LAATSTE NIEUWS

ESTEBAN OCON EN HET ALPINE F1 TEAM BUNDELEN HUN KRACHTEN TOT 2024 (16/06/2021)

Het Alpine F1 Team kondigde met genoegen aan dat de samenwerking met Esteban Ocon wordt voortgezet: na seizoen 2021 van het FIA Wereldkampioenschap Formule 1 wordt zijn contract met drie jaar verlengd.

ALPINE PAKT HISTORISCHE POLEPOSITIE EN NIEUWE PODIUMPLAATS IN PORTUGAL (14/06/2021)

Het Alpine Elf Matmut Endurance Team behaalde zijn tweede opeenvolgende podiumplaats in het FIA World Endurance Championship. De A480, die werd toevertrouwd aan Nicolas Lapierre, André Negrão en Matthieu Vaxiviere, was niet alleen de snelste in de kwalificaties, maar reed ook de snelste ronde tijdens de 8-urenrace van Portimão.

‘MAGIC ALONSO’ ZET ZIJN BESTE RESULTAAT NEER SINDS ZIJN TERUGKEER IN DE FORMULE 1 (06/06/2021)

Het Alpine F1 Team pakte acht punten in de Grote Prijs van Azerbeidzjan 2021 dankzij twee adembenemende laatste ronden van Fernando Alonso: de Spanjaard klom vier plaatsen op om als zesde over de finish te komen. Esteban Ocon moest aan het begin van de race opgeven vanwege vermogensverlies.

PARTNERSCHAP TUSSEN HET ALPINE F1 TEAM EN BORGWARNER RICHT ZICH RESOLUUT OP DE TOEKOMST (04/06/2021)

Het Alpine F1 Team heeft het genoegen een nieuw partnerschap met BorgWarner aan te kondigen, dat steunt op de jarenlange samenwerking tussen BorgWarner en Renault Group. Beide merken werken al meer dan dertig jaar samen voor de ontwikkeling van turbocompressoren en andere aandrijftechnologieën.

ALPINE A110 X FELIPE PANTONE (21/05/2021)

De Argentijnse kunstenaar ontwerpt unieke kunstwerken op basis van de Alpine A110. Een uitzonderlijke koetswerklak, in de zuiverste geest van Felipe Pantone. Slechts drie van de vier geproduceerde exemplaren worden verkocht.

Documenten

Alpine Newsletter JUNI 21

Voir les documents Voir la médiathèque

Alpine, dat in 1955 werd opgericht door Jean Rédélé, heeft in de loop der jaren een sterke reputatie opgebouwd met zijn Franse sportwagens. In 2018 stelt het merk de nieuwe A110 voor, een sportwagen die trouw blijft aan de tijdloze principes van Alpine op het vlak van compacte afmetingen, lichtheid, wendbaarheid en rijplezier. In 2021 werd de Business Unit Alpine opgericht. Die zal uitgroeien tot het merk voor innovatieve, authentieke en exclusieve sportwagens van Renault Group. Deze sportwagens plukken de vruchten van het erfgoed en de knowhow van de historische fabriek in Dieppe en van de technische knowhow van de Formule 1- en Renault Sport Cars-teams.

Documenten

Alpine Newsletter JUNI 21
Alpine Newsletter JUNI 21

Alpine, dat in 1955 werd opgericht door Jean Rédélé, heeft in de loop der jaren een sterke reputatie opgebouwd met zijn Franse sportwagens. In 2018 stelt het merk de nieuwe A110 voor, een sportwagen die trouw blijft aan de tijdloze principes van Alpine op het vlak van compacte afmetingen, lichtheid, wendbaarheid en rijplezier. In 2021 werd de Business Unit Alpine opgericht. Die zal uitgroeien tot het merk voor innovatieve, authentieke en exclusieve sportwagens van Renault Group. Deze sportwagens plukken de vruchten van het erfgoed en de knowhow van de historische fabriek in Dieppe en van de technische knowhow van de Formule 1- en Renault Sport Cars-teams.