Communiqué de presse
Communiqué de presse

Alpine geeft zijn Rac(H)er-programma voor gelijke kansen een nieuwe impuls met de komst van nieuw talent en de oprichting van zijn Human High-Performance Centre

  • In zijn streven om inclusie te verzekeren in alle domeinen van de autosector, van technische functies tot autosport, zet Alpine een nieuwe stap voorwaarts dankzij Rac(H)er, het programma dat het merk in juli 2022 lanceerde om zijn sportieve en commerciële prestaties te versterken. 
  • Alpine richt in Enstone zijn Human High-Performance Centre op met de ambitie om een opleidingsprogramma op maat te ontwikkelen. Dat zal steunen op de prestaties van piloten en zal ten strijde trekken tegen de discriminatie van en vooroordelen tegen vrouwen. 
  • Nicola Adams, tweevoudig olympisch kampioene en meest bekroonde vrouwelijke Britse bokser, wordt officieel mentor van Alpine om de teams van het merk aan te sporen om zichzelf voortdurend te overtreffen, ongeacht hun gender. 
  • Alpine ondersteunt nieuwe talenten: Sophia Floersch treedt officieel toe tot de Alpine Academy in het Formule 3-kampioenschap terwijl Abbi Pulling een volwaardige pilote van de Academy wordt in het kader van de Formule 1 Academy Series 2023. Ook sluiten zes jonge meisjes zich aan bij het kartingprogramma van Alpine om de talenten van morgen te worden. Ze volgen een uitzonderlijk programma om grote kampioenes te worden. 
  • Zara Rutherford, de jongste pilote die op haar eentje de wereld rond vloog met een ULM, engageert zich aan de zijde van Alpine om te getuigen over haar ervaringen en de jonge generatie talenten te inspireren.

Bij de officiële voorstelling van de A523, Alpines nieuwe eenzitter voor seizoen 2023 van de Formule 1, in Londen kondigde Alpine ook nieuwe ontwikkelingen aan voor zijn Rac(H)er-programma, waarmee het merk zijn ambities bevestigt om duurzaam te werken aan gelijke kansen voor vrouwen en mannen.

Le 17 Februari 2023

Oprichting van het Human High-Performance Centre (HHPC) om prestaties centraal te stellen in het programma van Alpine

Parallel aan het belangrijke culturele project dat momenteel loopt om de organisatie ingrijpend te veranderen, kondigde Alpine ook nieuwe stappen aan in de strijd tegen vooroordelen tegen vrouwen in de autosport en -sector. In 72 jaar Formule 1-geschiedenis waren slechts zes van de 885 piloten vrouwen, een ondervertegenwoordiging die ook in de autosector als geheel te zien is. Daar wil Alpine verandering in brengen. Door diversiteit centraal te stellen in zijn organisatie en tegelijk een meritocratisch systeem te behouden wil het merk zijn prestaties in het algemeen verbeteren.

Daartoe kondigt Alpine de oprichting van het Human High-Performance Centre in Enstone aan om prestaties en piloten centraal te stellen in zijn trainingsprogramma. De teams van Alpine hebben een wetenschappelijk protocol en een uniek onderzoeksprogramma uitgewerkt om de fysieke, fysiologische en cognitieve kenmerken van zijn piloten en teams te meten. Dankzij de beheersing van erg specifieke gegevens zal de HHPC de atleten van Alpine begeleiden in hun vooruitgang, ongeacht hun gender. Deze gegevens zullen Alpine in staat stellen om inzicht te verwerven in de prestaties van zijn atleten en bij te dragen tot de creatie van trainingsprogramma’s op maat. Die programma’s worden ontwikkeld door Alpine Academy-directeur Julian Rouse en zijn team, en staan onder toezicht van de Team Principal van Alpine, Otmar Szafnauer.

Dit programma zal gepaard gaan met een aanzienlijke investering in de Alpine Academy.

De teams van Alpine inspireren om naar uitmuntendheid te streven met Nicola Adams als rolmodel en coach

Nicola Adams, tweevoudig olympisch kampioene en activiste voor gendergelijkheid, engageert zich op duurzame wijze als nieuwe mentor bij Alpine.

Het hele jaar door zal Nicola Adams zowel de piloten van de Academy coachen als de medewerkers van Enstone adviseren. Ze zal conferenties in Enstone voorzitten om de teams van Alpine te inspireren en te motiveren en ze bewust te maken van diversiteit als onmisbare hefboom voor prestaties.

Een nieuwe generatie van vrouwelijke piloten op weg om de kampioenen van morgen te worden

Het Rac(H)er-programma breidt ook uit met de komst van nieuw talent. Sophia Floersch treedt toe tot de Alpine Academy en neemt in 2023 deel aan het Formule 3-kampioenschap van de FIA. De talentvolle 22-jarige Duitse pilote belichaamt de ambitie van het team perfect en heeft doorheen haar carrière blijk gegeven van een feilloze vastberadenheid. Ze krijgt een sportief trainingsprogramma op maat en neemt deel aan het erg competitieve Formule 3-kampioenschap. Haar toetreding tot de Alpine Academy kadert in de ambitie van het merk om nieuwe kansen te ontwikkelen voor jonge talenten en op te klimmen in het wereldkampioenschap uithoudingsraces en Le Mans 2024.

Abbi Pulling zet een nieuwe stap in haar carrière, en ruilt haar statuut van Alpine-piloot in voor dat van volwaardig lid van de Alpine-Academy. Na de topprestaties die ze tijdens het W Series-kampioenschap 2022 neerzette, mikt ze nu op de Formule 1-competitie van de Academy Series 2023. In de Alpine Academy krijgt Abbi een trainingsprogramma dat vergelijkbaar is met dat van de andere piloten van het programma.

In het kader van het Rac(H)er-programma sluiten zes jonge meisjes zich officieel aan bij het kartingprogramma van Alpine voor jonge beloften: Aiva Anagnostiadis (15 jaar, Australische pilote), Angélina Proenca (13 jaar, Franse pilote), Chiara Battig (12 jaar, Zwitserse pilote), Lisa Billard (13 jaar, Franse pilote), Maria Chiara Nardelli (12 jaar, Italiaanse pilote) en Kaur Kera Sukhmani (10 jaar, Britse pilote). Ze nemen allemaal deel aan een sportprogramma op maat om ze tot de kampioenen van morgen te maken.

Deze aankondigingen illustreren het streven van Alpine om de ontwikkeling van vrouwelijk talent in de autosport en het team te versnellen.

Inspirerend rolmodel voor de jongere generatie

Als de jongste pilote die op haar eentje de wereld rond vloog met een ULM, belichaamt Zara Rutherford als geen ander de geest van Alpine en wil ze de jonge generatie graag vertegenwoordigen en inspireren. Samen met Alpine zal ze getuigen over haar ervaringen om jonge talenten te inspireren

Programma’s om het vrouwelijke talent bij Alpine in de kijker te zetten en de bedrijfscultuur te transformeren

Met het Rac(H)er-programma engageert Alpine zich om inclusie en diversiteit in zijn teams te promoten met een duidelijke doelstelling: binnen vijf jaar moet 30 procent van het personeelsbestand uit vrouwen bestaan (tegenover 12 procent in 2022). Zoals aangekondigd in juni 2022 werden er intern verschillende initiatieven gelanceerd om dat doel te bereiken. Alpine wordt het eerste Formule 1-team dat zal samenwerken met Springboard in Enstone. Het merk zal de vruchten plukken van de ervaring die Springboard de voorbije 34 jaar opdeed met het creëren van hoogstaande persoonlijke ontwikkelingsprogramma’s om het leiderschap van vrouwen te bevorderen.

Dat proefprogramma zal worden gecombineerd met andere vernieuwende initiatieven. Alpine lanceerde en implementeerde in zijn fabriek te Enstone een specifieke workshop ‘Allyship Training’ voor vrouwen. Daarnaast richtte het merk de pionierswerkgroep ‘Women in Engineering’ op om vrouwelijke ingenieurs te sensibiliseren voor deze uitdagingen binnen Alpine.

Laurent Rossi, CEO van Alpine: Rac(H)er is cruciaal in onze voortdurende zoektocht naar prestaties en in de opbouw van de toekomst van onze sector, die structurele veranderingen oplegt om kansen te creëren voor alle talenten. Sophia en Abbi zijn mooie voorbeelden van deze talenten. Ik ben blij dat Sophia zich bij ons programma aansluit en het is een eer om Abbi te promoten in onze Academy. Ik ben er zeker van dat ze veel zullen bijdragen aan Alpine.”

Claire Mesnier, vicevoorzitter human resources bij Alpine: “Met de steun van Renault Group hebben we de voorbije zes maanden onvermoeibaar gewerkt met Rac(H)er, niet alleen om de denkoefening aan te moedigen, maar ook om concrete acties te ondernemen om vooruitgang te boeken. Nu we de cultuur van onze organisatie hebben laten evolueren, schakelen we een hogere versnelling in met de oprichting van het Human High-Performance Centre en de implementatie van talrijke interne initiatieven om vrouwelijk talent onder de aandacht te brengen en de nieuwe generatie aan te moedigen om deel uit te maken van de autosportsector, of het nu om ingenieurs, mecaniciens of piloten gaat.

Sophia Floersch, pilote van de Alpine Academy: Deelnemen aan de Alpine Academy is een hele eer en een aanzienlijke kans voor mijn carrière. Ik heb grote ambities en ik weet zeker dat de kennis en expertise van Alpine me alleen maar zullen helpen om te groeien. Ik kijk ernaar uit om dit nieuwe hoofdstuk aan te snijden en Alpine internationaal te vertegenwoordigen.

Nicola Adams, tweevoudig olympisch kampioene en mentor bij Alpine: “In mijn carrière als topatlete speelden mijn mentoren een doorslaggevende rol in mijn parcours. Ik kijk ernaar uit om mijn ervaring door te geven, piloten en teams te coachen en te adviseren en mijn bijdrage te leveren aan Alpine om de ongelijkheid in de sport te helpen verminderen.”

Over het Rac(H)er-programma

Het Rac(H)er-programma van Alpine, dat in juli 2022 werd gelanceerd, heeft de ambitie om gelijke kansen en inclusie te bevorderen op alle niveaus van de onderneming. Van racepiloten tot ingenieurs en technici: het Rac(H)er-programma stelt een nauwkeurig stappenplan op om de diversiteit binnen Alpine te versterken en tot een van de pijlers van zijn prestaties te maken. Rac(H)er maakt bovendien deel uit van het diversiteits- en inclusieplan van Renault Group, dat dit programma om gelijke kansen voor iedereen in de autosector te promoten en te ontwikkelen ondersteunt.

Over Nicola Adams

Nicola Adams is de meest bekroonde vrouwelijke Britse bokser en de eerste vrouw die twee maal olympisch kampioene werd. Nicola Adams won in 2018 ook de gordel van wereldkampioene WBO. The Independent noemt haar de meest invloedrijke LGBT-persoonlijkheid van Groot-Brittannië en ze houdt zich vooral bezig met gelijkheidskwesties.

Over Zara Rutherford

Zara Rutherford is een Belgisch-Britse pilote. Ze is de jongste pilote die alleen de wereld rond vloog en de eerste pilote die dat met een ULM deed.

Over Sophia Floersch

Sophia Floersch is een Duitse racepilote en pionier in de autosport. Ze nam deel aan de European Le Mans Series, de DTM, het wereldkampioenschap uithoudingsraces van de FIA en het Formule 3-kampioenschap. In 2016 scoorde de Duitse pilote als eerste vrouw in het Duitse Formule 4-kampioenschap en het jaar daarop stond ze als eerste vrouw op het podium. In 2018 raakte ze tijdens de Grand Prix van Macao betrokken bij een ernstig ongeval, waarbij ze haar wervelkolom brak. Wonderbaarlijk genoeg raakte haar ruggenmerg niet beschadigd en amper een jaar later was Sophia Floersch terug in het kampioenschap.

Over Abbi Pulling

Abbi Pulling is een Britse racepilote. Hoewel ze nog maar 19 is, schreef ze al verschillende kartingkampioenschappen op haar naam. Ze staat aan het begin van haar eenzittercarrière en stond al op verschillende podia. Abbi heeft haar zinnen gezet op de allerhoogste discipline van de autosport, de Formule 1.​

Documenten

Alpine geeft zijn Rac(H)er-programma voor gelijke kansen een nieuwe impuls met de komst van nieuw talent en de oprichting van zijn Human High-Performance Centre (WORD)

Alpine geeft zijn Rac(H)er-programma voor gelijke kansen een nieuwe impuls met de komst van nieuw talent en de oprichting van zijn Human High-Performance Centre (PDF)

Voir les documents Voir la médiathèque

Alpine, dat in 1955 werd opgericht door Jean Rédélé, heeft in de loop der jaren een sterke reputatie opgebouwd met zijn Franse sportwagens. In 2018 stelde het merk de nieuwe A110 voor, een sportwagen die trouw blijft aan de tijdloze principes van Alpine op het vlak van compacte afmetingen, lichtheid, wendbaarheid en rijplezier. In 2021 werd de Business Unit Alpine opgericht. Die zal uitgroeien tot het merk voor innovatieve, authentieke en exclusieve sportwagens van Renault Group. Deze sportwagens plukken de vruchten van het erfgoed en de knowhow van de historische fabriek in Dieppe en van de technische knowhow van de Formule 1- en Renault Sport Cars-teams.Documenten

Alpine geeft zijn Rac(H)er-programma voor gelijke kansen een nieuwe impuls met de komst van nieuw talent en de oprichting van zijn Human High-Performance Centre (WORD)
Alpine geeft zijn Rac(H)er-programma voor gelijke kansen een nieuwe impuls met de komst van nieuw talent en de oprichting van zijn Human High-Performance Centre (PDF)
Alpine geeft zijn Rac(H)er-programma voor gelijke kansen een nieuwe impuls met de komst van nieuw talent en de oprichting van zijn Human High-Performance Centre (WORD)
Alpine geeft zijn Rac(H)er-programma voor gelijke kansen een nieuwe impuls met de komst van nieuw talent en de oprichting van zijn Human High-Performance Centre (PDF)

Alpine, dat in 1955 werd opgericht door Jean Rédélé, heeft in de loop der jaren een sterke reputatie opgebouwd met zijn Franse sportwagens. In 2018 stelde het merk de nieuwe A110 voor, een sportwagen die trouw blijft aan de tijdloze principes van Alpine op het vlak van compacte afmetingen, lichtheid, wendbaarheid en rijplezier. In 2021 werd de Business Unit Alpine opgericht. Die zal uitgroeien tot het merk voor innovatieve, authentieke en exclusieve sportwagens van Renault Group. Deze sportwagens plukken de vruchten van het erfgoed en de knowhow van de historische fabriek in Dieppe en van de technische knowhow van de Formule 1- en Renault Sport Cars-teams.