Story

ALPINE EN IED TURIJN: EEN WIN-WINPARTNERSCHAP DAT VERDER GAAT DAN EEN CONCEPT-CAR

De concept-car A4810 Project by IED, die op 18 maart jongstleden werd onthuld, is het resultaat van een samenwerking tussen Alpine en de Turijnse antenne van het Istituto Europeo di Design, een designschool in Milaan (Italië). Raphaël Linari, hoofdontwerper bij Alpine, schetst de geschiedenis van dit partnerschap en de realisatie van de concept-car en benadrukt de talrijke voordelen die daaruit voortvloeien voor de school en het merk, met name op het vlak van talentopsporing.

“Interpreteer de stijlcodes van Alpine en vertaal ze naar de toekomst door de ‘superberlinette’ van 2035 te ontwerpen. Deze supercar met twee plaatsen moet even sportief als milieuvriendelijk zijn. Hij wordt aangedreven door een waterstofmotor en moet de geest van de Alpine-modellen respecteren: lichtheid, sportiviteit, rijplezier. U krijgt vijf maanden de tijd.”

Dat zijn de voorwaarden van de oefening die in september 2021 werd gegeven aan achtentwintig studenten van de masteropleiding transportdesign van het Istituto Europeo di Design (IED), een designschool gevestigd in Turijn (Italië). Een aanlokkelijk project, vooral omdat het er niet alleen om ging deze futuristische concept-car op papier en vervolgens op het scherm te tekenen, maar ook om hem in de vorm van een fysieke maquette op schaal 1:1 te realiseren. Zoals elke promotie die de school elk jaar uitvoert met een ander merk, bestond het oorspronkelijke doel erin om het resultaat te presenteren op het autosalon van Genève. Helaas werd editie 2022 afgelast – na een eerdere annulering in 2021 – maar dat weerhield de studenten er niet van om hun project af te ronden. Zo werd het resultaat van hun werk, de concept-car A4810 Project by IED, eind vorige week onthuld tijdens een persconferentie in de school.

Le 23 Maart 2022

Ze heten Nicolas, Carlos, Abhijeet, Virginia, Sanjay, Valentino en Faruk. Jongens en meisjes van uiteenlopende origines zoals India, China, Italië, de Verenigde Staten, de Dominicaanse Republiek, China, Mali, Spanje en Taiwan. Onder leiding van twee professoren en Raphaël Linari, Hoofdontwerper bij Alpine en zelf afgestudeerd aan het IED, hebben ze zich na een eenvoudige mondelinge briefing zonder ondersteunende documenten intensief beziggehouden met het onderwerp.

“Ik heb hen inzicht gegeven in het merk, zijn design en zijn erfgoed, maar heb heel weinig beperkingen opgelegd. Ze moesten hun creativiteit de vrije loop laten, zonder zich geremd te voelen,” aldus Raphaël.

De studenten hoefden geen rekening te houden met technische of productiegerelateerde problemen en konden dus met een vrije geest aan de slag gaan. Alleen de kernafmetingen van de wagen (lengte, hoogte, breedte en afmetingen van de banden) werden vooraf gegeven. Raphaël beschrijft de oefening: “Die afmetingen kwamen overeen met die van een supersportwagen. Ze bezorgden de studenten een soort van doos, waarin ze de bestuurder, de zetels en de motor moesten plaatsen en vooral de proporties van de wagen moesten uitdenken.”

Maar waarom een supersportwagen en geen klassieke sportieveling zoals de A110 of een uithoudingsprototype zoals de A480? “We mochten niet interfereren met de lopende projecten bij Alpine, zowel voor de weg als voor de competitie, terwijl we de studenten toch de mogelijkheid wilden geven om het merk naar hogere sferen te brengen. Het thema van de supercar stond al snel vast,” verklaart Raphaël, die verduidelijkt dat Laurent Rossi, de baas van Alpine, persoonlijk heeft gevraagd om de concept-car een waterstofmotor te geven, om het merk nog meer in de toekomst te positioneren.

Een professionele selectiemodus

Raphaël wist dat hij de studenten op die manier vroeg om hun visie op het merk Alpine te delen en te laten zien hoe ze zich de evolutie van de stijlsignatuur voorstellen. Hij was nauwelijks verrast dat de meesten zich, ondanks hun diverse afkomsten, hadden gericht op erg ‘Latijnse’ designtaal. Niet echt abnormaal voor studenten die aan een Italiaanse school worden opgeleid uiteraard.

Ze hebben allemaal het resultaat van hun reflectie voorgesteld, waarna een drastisch selectieproces volgde. “Ik heb alle tekeningen doorgenomen volgens hetzelfde proces als in de professionele designwereld, beschrijft Raphaël. Ik heb dus een eerste selectie van twaalf voorstellen gemaakt. Vervolgens koos Antony Villain, Directeur Design van Alpine, samen met mij de vier beste voorstellen. Tot slot heeft Laurent Rossi ons geholpen om de twee laureaten te selecteren.”

Zo werden de studenten geconfronteerd met een werkwijze die ze tijdens hun toekomstige carrière als ontwerper zullen tegenkomen. Dat betekent echter niet dat degenen die niet werden geselecteerd het project hebben verlaten. “De uiteindelijke tekening van de A4810 Project by IED combineert in feite twee thema’s die de studenten hadden voorgesteld. En degenen die gaandeweg werden geëlimineerd, legden zich vervolgens toe op diverse elementen van de uiteindelijke concept-car zoals de velgen, zetels, kleuren en materialen, enz.,” aldus Raphaël.

Op zoek naar de talenten van morgen

Na de theoretische fase was het tijd om over te gaan tot de praktijk, namelijk de fysieke realisatie van de concept-car. Tijdens deze periode heeft Raphaël Linari veel gesprekken gevoerd met de studenten en docenten van de IED. Ook ‘s avonds laat en in het weekend. “Dat toont hun enthousiasme en engagement voor dit project, analyseert Raphaël. Persoonlijk heb ik mijn vrije tijd besteed om ze te helpen, maar dat is wel het minste dat je kan doen als je een dergelijke concept-car ‘krijgt’, die het merk een mooie zichtbaarheid zal geven.”

De studenten zijn tot het uiterste gegaan en hun docenten hebben hun contacten ingeschakeld om de partners te vinden die nodig zijn voor de realisatie van het concept (frezen, maquette, lak, enz.) en voor de velgen (OZ Racing) en de banden (Pirelli). “Ze zijn tot het einde erg doordacht te werk gegaan,” merkt Raphaël op. Voor hem is het zeker: “ze hebben alles gegeven voor dit project, we hebben gevoeld dat ze het met plezier deden, met een positieve energie die gedeeld werd door iedereen en die zich uit in de kwaliteit van de weergaven, of het nu om de tekeningen, de maquette of de foto’s gaat.”

Met dit spectaculaire project stelt Alpine zich ook open voor een nieuwe generatie designers. Hoewel partnerschappen met scholen niet nieuw zijn voor het merk, konden Raphaël Linari en Antony Villain een hele pool van talent ontdekken.

“Alpine is een merk dat net is herrezen en dat zich volop op de toekomst richt. Het zit vol ambities en deelt positieve waarden zoals inclusie en diversiteit met de nieuwe generaties. Dit soort partnerschappen getuigt van een echte win-winstrategie voor scholen en studenten,” vertelt Raphaël enthousiast.

Misschien zit er in de groep IED-studenten die de concept-car A4810 Project by IED hebben ontwikkeld, wel een ontwerper die in 2035 zal instaan voor de echte supersportwagen van Alpine...

Documenten

ALPINE EN IED TURIJN: EEN WIN-WINPARTNERSCHAP DAT VERDER GAAT DAN EEN CONCEPT-CAR

Voir les documents Voir la médiathèque

Documenten

ALPINE EN IED TURIJN: EEN WIN-WINPARTNERSCHAP DAT VERDER GAAT DAN EEN CONCEPT-CAR
ALPINE EN IED TURIJN: EEN WIN-WINPARTNERSCHAP DAT VERDER GAAT DAN EEN CONCEPT-CAR