Story

ALPINE ELF ENDURANCE TEAM: DE CHEMIE VAN EEN GOED TEAM

We kunnen het Wereldkampioenschap Endurance niet leiden zonder een team dat tegelijk performant, complementair en in volledige harmonie is … Philippe Sinault, algemeen directeur van het Alpine Elf Endurance Team, geeft tekst en uitleg bij de delicate alchemie die cruciaal is voor de samenstelling van een succesvol pilotentrio, zoals Nicolas Lapierre, Matthieu Vaxivière en André Negrão, de winnaars van de 1000 Miles van Sebring.

Toegegeven, de kronieken van de 24 Uur van Le Mans bevatten enkele zeldzame piloten, die erin geslaagd zijn om het stuur meer dan 23 uur te monopoliseren (Luigi Chinetti in 1949, Louis Rosier in 1950). Vandaag de dag zou een dergelijke individuele prestatie echter onmogelijk zijn omdat het tempo van Endurance-races dat van een sprint benadert. Het is absoluut noodzakelijk om te kunnen rekenen op een bemanning die niet alleen performant maar ook volledig in harmonie is.

Le 26 April 2022

Bij Endurance delen drie piloten het stuur van eenzelfde wagen. De goede cohesie van de piloten is dan ook essentieel voor de prestaties.” Philippe Sinault, algemeen directeur van het Alpine Elf Endurance Team

Het team voor de piloot

Een dergelijke coëxistentie is niet altijd vanzelfsprekend voor concurrenten, die voor het merendeel zijn opgegroeid in de cultus van de eenzitters, en dus van het individualisme.

De Endurance-wereld verschilt echter sterk van die van de eenzitters, waar piloten zich vooral op persoonlijk vlak willen onderscheiden”, legt Philippe Sinault uit. “Bij Endurance-wedstrijden is het belangrijk om het team boven alles te plaatsen. Piloten moeten niet alleen het beste van zichzelf geven aan het stuur, maar moeten ook in staat zijn om een dynamiek te creëren, met elkaar te communiceren en zich vooral ten dienste te stellen van elkaar. Dat is de sleutel tot succes. Het vraagt echter ook een andere intellectuele en psychologische benadering dan bij een eenzitterpiloot.

Nicolas Lapierre, die zo’n vijftien jaar geleden overstapte naar de Endurance, bevestigt de specifieke mentaliteit van deze discipline: “Het is dag en nacht verschil! Bij Endurance heb je twee teamgenoten en wil je maar één ding: dat ze zo snel mogelijk rijden. Bij een eenzitter moet je de anderen juist zoveel mogelijk verpletteren. Dat is een heel andere filosofie ...

Zin voor compromis

Een wagen met drie delen vergt uiteraard enkele compromissen, zoals Philippe Sinault onthult: “Een Endurance-piloot moet aanvaarden dat hij de remmen of banden moet sparen tot de volgende aflossing of brandstof moet besparen, en dat hij niet altijd over nieuwe banden zal beschikken ... Je sluit voortdurend compromissen, maar wel in een welwillende regeling waarbij je aan de ander denkt, maar tegelijk ook zo goed mogelijk wil zijn. Dat kan tot verrassende keuzes leiden als je niet thuis bent in deze wereld. Ook qua rijhouding moet je vaak toegevingen doen.

Het is niet altijd eenvoudig om piloten te vinden die deze waarden kunnen integreren en ze harmonieus kunnen delen met hun teamgenoten. Zo’n trio vinden is de missie van Philippe Sinault: “Ik ben niet alleen sterk betrokken bij de keuze van de piloten, ik zou zelfs zeggen dat ik dat echt het leukste aspect van mijn beroep vind,”, geeft hij toe. Bepaalde teams voeren verregaande cijferanalyses uit van de prestaties van hun piloten, zetten zich in voor piloten van bepaalde nationaliteiten om marketingredenen of geven de voorkeur aan piloten met een vergelijkbare rijstijl. De directeur van het Alpine Elf Endurance Team hanteert echter heel andere kerncriteria bij de rekrutering: “Voor mij zijn de teamgeest en de globale psychologische toestand van het team prioritair. Er is geen sleutel, geen precies recept ... Ik baseer me op een mix van gevoelens, gesprekken en waarnemingen om te zeggen: “Deze piloot zou passen bij de teamdynamiek die ik wil creëren.”

Idealiter krijg je dan een trio waarbij elk lid de groep omhoog trekt: “Bij een goede dynamiek helpt elke piloot de anderen om vooruitgang te boeken in domeinen waar ze aanvankelijk niet noodzakelijk de sterkste in waren”, analyseert Philippe Sinault. “Een dergelijke samenwerking zorgt ervoor dat iedereen het beste van zichzelf kan geven, maar ook persoonlijk kan groeien. En die notie van delen doet het plezier en de intensiteit van het resultaat exponentieel toenemen. ”

Door in seizoen 2021 in te zetten op Nicolas Lapierre, André Negrão en Matthieu Vaxivière, heeft de algemeen directeur van het Alpine Elf Endurance Team zich niet vergist: “Ik ben ongelooflijk trots op dit team. Hun samenwerking verliep perfect in 2021 en ik heb me niet eens afgevraagd of er voor dit seizoen iets moest veranderen.

Toptrio

Nicolas Lapierre, die al sinds 2016 actief is in het team, speelt de rol van kapitein: “Telkens wanneer hij het stuur in de hand neemt, weten we dat hij niet alleen het maximum zal geven, maar dat hij zowel qua rijgedrag als qua prestatieniveau ongelooflijk objectief zal zijn. Dat is waardevol”, analyseert Philippe Sinault.

Terwijl de aanwerving van de Franse piloot, een vaste waarde in de discipline, vanzelfsprekend was, ging de Braziliaan André Negrão pas laat aan de slag bij het team in 2017, nadat hij eerst carrière maakte in de eenzitterwereld: “In de Endurance-races heeft hij zich echter volop kunnen ontplooien en kon hij zijn talent laten schitteren omdat hij een echte vorm van intelligentie bezit. Hij houdt ervan om te delen en in groep succes te oogsten. Hij is een onmisbaar deel van het team geworden. ”

Matthieu Vaxivière wist vorig jaar perfect zijn plaats te vinden naast deze twee kaderleden van het team: “Hij had tot voor kort een erg eenzittergerichte benadering”, erkent Philippe Sinault. “Maar dankzij de uitstekende begeleiding door zijn twee teamgenoten ontdekte hij vorig jaar het begrip van broederschap en bewees hij een erg goede Endurance-piloot te zijn.

Na een schitterend seizoen 2021 met zes podiumplaatsen begon het succestrio seizoen 2022 op de meest perfecte manier: door de eerste manche van het Wereldkampioenschap Endurance in Sebring te winnen aan het stuur van de Alpine A480 en de leiding te nemen in het algemene klassement. Geen twijfel mogelijk: Nicolas, André en Matthieu bezitten de eigenschappen die de Endurance-piloten onderscheiden van hun collega’s in een eenzitter.

Documenten

ALPINE ELF ENDURANCE TEAM: DE CHEMIE VAN EEN GOED TEAM

Voir les documents Voir la médiathèque

Documenten

ALPINE ELF ENDURANCE TEAM: DE CHEMIE VAN EEN GOED TEAM
ALPINE ELF ENDURANCE TEAM: DE CHEMIE VAN EEN GOED TEAM