Pack press
Pack press

Alpine A110 Pikes Peak scheert hoge toppen!

In zijn onweerstaanbare zoektocht naar bergtoppen waagt Alpine zich aan de Amerikaanse toppen, te beginnen met de beroemdste klim aan de overkant van de Atlantische Oceaan: Pikes Peak. Dit avontuur, dat sinds november 2022 op dreef is, kwam de voorbije weken in een stroomversnelling met de eerste ronden van de Alpine A110 Pikes Peak, die speciaal voor de wedstrijd werd ontworpen. Na tests in de Drôme en in Val Thorens waarbij de gekozen technische oplossingen werden gevalideerd, maakt dit unieke model zich nu op om maandag naar de Verenigde Staten te vliegen, waar het in de loop van juni nieuwe uitdagingen te wachten staan ...

 “De geschiedenis van Alpine is opgebouwd rond uitdagingen. Van de eerste engagementen van Jean Rédélé tot onze uitdagingen van vandaag: het DNA van het merk is nog steeds even sterk en aanwezig. Deze prestatiedrang doet ons steeds hoger mikken, naar de toppen. De heuvelklimrace begeestert sinds jaar en dag de liefhebbers van de A met de pijl. Onze onweerstaanbare drang naar competitie voert ons vandaag naar Pikes Peak, een van de wedstrijden in de autosport die al decennialang tot de collectieve verbeelding spreken. We kijken ernaar uit om daar samen met onze partners van Signatech en Raphaël Astier aanwezig te zijn, ‘racers’ met een dezelfde wilskracht en niet-aflatende drang naar uitdagingen. Om op een legendarische weg te racen, hadden we een wagen nodig die op maat van de wedstrijd was gemaakt: de Alpine A110 Pikes Peak, een meesterwerk van Alpine. Dit agressieve, extreme en stijlvolle project belichaamt opnieuw onze roots, ons heden en onze toekomst in een land dat van strategisch belang is voor onze toekomst. We blijven bescheiden, maar we zijn vastbesloten om het beste van onszelf te geven aan de andere kant van de Atlantische Oceaan om een onvergetelijke nieuwe pagina te schrijven in de geschiedenis van Alpine via dit prachtige avontuur naar de wolken.” _ Laurent Rossi, CEO Alpine

“Pikes Peak is een niet te missen afspraak in de autosport. We werden allemaal geprikkeld door de iconische beelden van deze klim en deze droom heeft natuurlijk zijn weg gevonden binnen onze teams. We zijn competitief en de uitdaging is meer dan verleidelijk. We zijn ons er terdege van bewust dat het hier gaat om een andere, bijzondere en specifieke oefening op dit zeer atypische speelveld, maar dat motiveert ons alleen maar meer voor deze uitdaging. We willen de naam Alpine onlosmakelijk met deze wedstrijd verbinden. Tijdens deze grote première zullen we ons dan ook kunnen positioneren ten opzichte van de concurrentie in onze categorie. Ook al mikken we niet op de scratch, we weten dat we met deze specifieke Alpine A110 Pikes Peak kunnen rekenen op een veelzijdige en performante wagen. We prijzen ons ook gelukkig met de steun van onze trouwe partners Elf en Michelin, en van Raphaël Astier, een van onze beste ambassadeurs die al een schat aan ervaring heeft met deze wedstrijd en een internationale titel met Alpine achter zijn naam heeft staan. Dat engagement versterkt ook de positie van Alpine als merk dat aanwezig is op alle expressieterreinen van de autosport.” _ Philippe Sinault, algemeen directeur van Signatech

 

Le 17 Mei 2023

PIKES PEAK, DE LEGENDE

De legendarische Pikes Peak International Hill Climb is een van de oudste motorsportwedstrijden in de Verenigde Staten. Dit sportmonument, dat sinds 1916 plaatsvindt in de Rocky Mountains, heeft in een eeuw tijd tal van veranderingen ondergaan, maar is toch een van de mooiste sportieve uitdagingen gebleven.

Deze klimrace met de illustere bijnaam “the race to the clouds” is 19,93 km lang en gespreid over 156 bochten. De start vindt plaats op 2.865 meter hoogte en de aankomst ligt ongeveer 1.440 meter hoger. Het is dan ook een zware test voor mechanica, lichaam en zenuwen. De wisselende luchtdruk heeft een grote invloed op het motorvermogen over het hele parcours, terwijl de piloten vaak te maken krijgen met een bijzonder stoffige weg, wisselende weersomstandigheden, wisselende standen van de zon, blinde bochten en de altijd aanwezige dreiging van het ravijn!

De teams van Alpine en Signatech zijn steeds bereid om de mooiste uitdagingen aan te gaan en zullen op zondag 25 juni aan de start staan van Pikes Peak met de Alpine A110 Pikes Peak, die vakkundig werd samengesteld om de complexiteit van deze mythische klim aan te kunnen.

Wist u dit?

Tijdens de befaamde Franse klimrace in Mont-Dore wist de Alpine A110 in 1965 een plaats te veroveren in de categorie die voorbehouden is voor wagens van minder dan 1.300 cm³, in handen van wijlen Jean-Pierre Jabouille. Vijf jaar later veroverde Jean Ortelli de nationale titel in Groep 3 en 4 met de Alpine A110 1300. In 2020 deed Anthony Dubois dit huzarenstukje nog eens over toen hij met een Alpine A110 GT4 de zege behaalde in de GT Sport-categorie tijdens het Championnat de France de la Montagne.

FRANÇOIS LETORT: “DE A110 PIKES PEAK VERLEGT DE GRENZEN VAN ONZE VERBEELDING”

François Letort, technisch verantwoordelijke voor de klantencompetitieactiviteiten van de Alpine A110 Cup, A110 GT4 Evo en A110 Rally, ging de uitdaging aan om de nieuwe berlinette aan te passen aan een nieuwe uitdaging. Hij licht vandaag een tipje van de sluier van de Alpine A110 Pikes Peak …

Hoe is het Pikes Peak-project tot stand gekomen?

“Pikes Peak is een van die monumenten in de autosport. Het is een race die ik altijd heb meegemaakt en ik heb het geluk gehad om aan het begin van mijn carrière te werken bij een leverancier die betrokken was bij de projecten van Jean-Philippe Dayraut en Sébastien Loeb. Binnen Signatech ontstond het idee in 2022, maar we hadden toen andere prioriteiten. Uiteindelijk werd alles in november concreet met de enthousiaste steun van Alpine. Vervolgens zijn we aan het project begonnen door schetsen te beginnen maken en vergaderingen te organiseren met onze belangrijkste leveranciers om zo snel mogelijk te kunnen reageren.”

Hoe pak je zo’n uitdaging voor de eerste keer aan?

“We hebben een echt commando gevormd onder leiding van onze technisch directeur Lionel Chevalier. Ik werd benoemd tot projectleider en werkte aan het elektronische gedeelte, terwijl Etienne Mulon zich in het studiebureau bezighield met het ontwerp. We hebben nog meer specifieke steun gekregen, maar de rollen werden natuurlijk verdeeld tussen het designbureau van Alpine, onze motorpartner Oreca – zoals bij al onze programma’s voor de Alpine A110 – en al onze leveranciers. Chronologisch hebben we eerst voorbereidende studies uitgevoerd waarin we de bochtenanalyse combineren met de benadering van een rallyspecial. We hebben tevergeefs geprobeerd gegevens van de klim te verzamelen. Daarom hebben we veel video’s bestudeerd voordat we op zoek gingen naar indrukken om onze eerste waarnemingen van de vereisten van Pikes Peak te verfijnen.”

Hoe verliep de samenwerking met het designbureau?

Het was een waar genoegen om samen te werken met het designbureau van Alpine: de neuzen stonden al snel in dezelfde richting dankzij onze interne competenties en ons vermogen om uiterst reactief te zijn. Dat sterke aanbod is onze kernactiviteit en we konden ook rekenen op een netwerk van lokale leveranciers en onderaannemers die luisterden naar onze vragen. Om maar een voorbeeld te noemen: de ontwerpers stelden ons al snel een dynamische luchtinlaat voor. Deze snorkel geeft de auto een agressieve look en we hebben die meteen overgenomen door onze luchtinlaat aan te passen. Over het algemeen konden we snel inspelen op hun ideeën en deze reactiviteit is een van de vele redenen voor het succes van deze vruchtbare en succesvolle samenwerking.”

Was het een voor de hand liggende keuze om voort te bouwen op de Alpine A110 GT4 Evo?

“We zijn trots op alle modellen die voor Alpine worden geproduceerd in de klantencompetitie. Het idee was om met onze GT4 voor opschudding te zorgen, want de categorie Time Attack biedt een mooie diversiteit aan verschillende merken. Uiteraard zijn we deze weg ingeslagen om in de geest van ons oorspronkelijke doel te blijven.”

Wat kunt u ons vertellen over de technische specificaties?

“We hebben de nadruk gelegd op de lichtheid van de wagen om het DNA van Alpine te behouden. Door aan het gewicht te werken en alles te verwijderen wat voor deze wedstrijd overbodig was, zijn we overgestapt van een Alpine A110 GT4 Evo van 1.080 kg naar de Alpine A110 Pikes Peak van 950 kg. We hebben de kinematica en de schokdemping herzien zonder daarbij te raken aan de standaardonderdelen. Daarnaast hebben we intensief samengewerkt met Oreca om de combinatie motor en versnellingsbak specifiek aan te passen aan de uitdaging van het hoogteverschil. Met een vertrek op 2.800 meter hoogte en een aankomst op 4.400 meter zijn er enorme beperkingen op de brandstoftoevoer, want zodra je 1.000 meter stijgt, verlies je 100 millibar druk. Het was dus de bedoeling om gedurende de hele klim dezelfde kracht te behouden, zonder te overdrijven. We hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de aangekondigde prestaties altijd dezelfde blijven en daarvoor moest worden gewerkt aan dit hoog vermogen in verhouding tot de cilinderinhoud van onze motor. Er werd bijzondere aandacht besteed aan een vrij imposante turbo om vertragingen of reactietijden bij acceleraties te elimineren. Tot slot heeft onze partner Elf zich echt geëngageerd om ons benzine en specifieke smeermiddelen te leveren, zodat we op grote hoogte een optimaal prestatieniveau kunnen behouden.

Hoe zit het met de banden?

“We werken nauw samen met Michelin in alle Alpine-wedstrijden die door Signatech worden georganiseerd. Pikes Peak heeft een tamelijk soepel bandenreglement en Michelin biedt een specifiek gamma voor klimraces. Daarom hebben we gekozen voor de Michelin Pilot Sport H S5C+ met een voorband van 17” en achterband van 18”. Dit is een keuze die we samen met Michelin hebben gemaakt om de afmetingen vooraan te beperken nadat de wagen lichter was gemaakt, om het volledige potentieel van deze echt specifieke Alpine A110 Pikes Peak te benutten.”

Wat was de bijdrage van Raphaël Astier aan dit project?

“Zijn ervaring is op veel vlakken van onschatbare waarde. Zijn eerdere deelnames helpen ons enorm en bevrijden ons van verplichtingen ten opzichte van rookies. Omdat dit onze eerste deelname is, hadden we mensen nodig die al kennis hadden van de wedstrijd. Ons doel is om de wagen en de piloot waarover we beschikken ten volle te benutten. We moeten alles uit de kast halen om succesvol te zijn en de inbreng van Raphaël is cruciaal, want er valt veel te winnen bij het sturen. Bovendien kent hij de basis van de wagen en heeft hij een heel mooi record behaald in een categorie in Pikes Peak!”

Bent u tevreden met het eindresultaat?

“De Alpine A110 Pikes Peak heeft de grenzen van onze verbeelding verlegd, veel meer nog dan we in de beginfase van het project hadden kunnen denken. De eerste testdagen verliepen erg goed. De Alpine A110 Pikes Peak behaalde alle eerste doelstellingen die hem waren opgelegd, een ware krachttoer gezien de bijzonder korte termijn. Het was een echt uitdagend project en we kijken er allemaal naar uit om de mythische uitdaging aan te gaan die ons te wachten staat met dit spectaculaire model, zowel visueel als qua prestaties!”

RAPHAËL LINARI: “DE WILDSTE KANT VAN EEN ICONISCHE ALPINE”

Raphaël Linari, Chief Design & Racing bij Alpine, werkt al meer dan tien jaar bij Renault Group. Te midden van de meest ambitieuze projecten van het merk met de A met de pijl, waaronder de toekomstige Hypercar van Alpine, kreeg Raphaël de kans om zijn meest expressieve kant te tonen met de Alpine A110 Pikes Peak.

Hoe is het ontwerp van de Alpine A110 Pikes Peak tot stand gekomen?

“Vorig jaar kwamen Laurent Rossi, Philippe Sinault, David Gendry en Anthony Villain samen om verschillende projecten te bespreken tijdens de Grote Prijs van Abu Dhabi. We hebben Pikes Peak bestudeerd en gevalideerd en zijn er vanaf december mee begonnen. Het was een ontzettend boeiend en uitdagend avontuur. Dit is een mythische race en de drang om de wildste Alpine A110 te creëren was bijzonder motiverend. Ik had al enkele ideeën en een vrij duidelijke visie in die richting en op 23 december konden we samen met de teams van Signatech de grote lijnen van het project schetsen. We waren zeer verrast toen ze samen met het studiebureau al onze ideeën hebben aanvaard – zelfs de gekste – om deze wagen atypisch en iconisch te maken.”

Hoe hebt u de relatief strakke planning van dit project aangehouden?

“We waren op de hoogte van de prestatie-eisen, maar ook van de haalbaarheid en constructie van de specifieke onderdelen. Daarom hebben we met Signatech gestreefd naar efficiëntie. Ons doel was om binnen de kortst mogelijke tijd en binnen de gestelde beperkingen de meest impactvolle en onderscheidende wagen te maken. We werkten nauw samen, begrepen elkaar echt goed en niets was onmogelijk. Zo konden we heel wat ideeën realiseren.”

Hoe hebt u de welving van de Alpine verzoend met de brutaliteit van Pikes Peak?

“We streefden niet alleen naar harmonie, maar wilden hem zo veel mogelijk doen opvallen. Een race als Pikes Peak vraagt om een demonstratieve, bijna wilde auto, te midden van de Amerikaanse monsters. Hij moest dus opvallen en het was een unieke kans om een echt extreme wagen te maken.”

Hoe uit deze visuele impact zich?

“Pikes Peak is een race waar je enorm veel aerodynamische steun nodig hebt, maar de regelgeving van de categorie Time Attack beperkt ons in het verbreden van het koetswerk of de sporen. Op deze basis van de Alpine A110 GT4 Evo hebben we daarom uitgesproken splitters vooraan en windgeleiders op de uiteinden van de voorbumper toegevoegd. Aan de zijkanten hebben we de zijschorten van de Alpine A110 R overgenomen, maar ook zijn diffuser. Er is ook een luchtinlaat op het dak om de motor, die tot bijna 500 pk is opgedreven, van lucht te voorzien. Tot slot is er die enorme spoiler aan de achterkant.”

Hebt u met dit project bepaalde ideeën kunnen realiseren?

“Zeker! Dit was enorm leerrijk, want we hebben allemaal een visie op de A110. Ik wilde al lang een centrale vin maken op de achterruit en om die nog extremer te maken, kwam ik op het idee om de spoiler in tweeën te snijden. Het resultaat is vrij spectaculair en verbluffend. Met de herpositionering van de lichtfuncties van de lichten op de vinnen en de rug hebben we een laser die de spoiler snijdt en verbreedt. Dit is een van de sterke details van deze auto. Tegelijkertijd hebben we gewerkt aan de lichtsignatuur vooraan, met twee andere zeer fijne lasers die voor een echt agressieve look zorgen. Pikes Peak was dus de perfecte gelegenheid om de Alpine A110 te sublimeren, waarvan de nieuwe versie meer dan ooit verfrissend is ... En er zijn nog verschillende verrassingen te ontdekken!”

Hoe zou u dit project samenvatten?

“De A110 Pikes Peak onthult de wildste kant van deze iconische wagen. Hij was al wendbaar en licht van ontwerp, maar met zijn specifieke aerodynamica en extreme proporties verandert hij in een echt racebeest. Deze legendarische wedstrijd was een eindeloze inspiratiebron om onze creativiteit aan te wakkeren en de A110 naar een hoger niveau te tillen en tegelijk rekening te houden met de prestatiebeperkingen. Dankzij de nauwe samenwerking met de technische teams van Signatech kon dit project op bijzonder korte termijn worden gerealiseerd. We kijken ernaar uit om te zien hoe onze creatie de Amerikaanse pk-monsters op hun eigen terrein uitdaagt. Ik wil graag Jun Okazaki en Victor Sfiazof bedanken, de twee ontwerpers die me hebben geholpen om het design van deze auto tot in de puntjes te verfijnen. En dan heb ik het nog niet over de geweldige samenwerking met het deskundige en gepassioneerde Signatech-team.”

Documenten

Alpine A110 Pikes Peak scheert hoge toppen! (WORD)

Alpine A110 Pikes Peak scheert hoge toppen! (PDF)

Voir les documents Voir la médiathèque

Alpine, dat in 1955 werd opgericht door Jean Rédélé, heeft in de loop der jaren een sterke reputatie opgebouwd met zijn Franse sportwagens. In 2018 stelde het merk de nieuwe A110 voor, een sportwagen die trouw blijft aan de tijdloze principes van Alpine op het vlak van compacte afmetingen, lichtheid, wendbaarheid en rijplezier. In 2021 werd de Business Unit Alpine opgericht. Die zal uitgroeien tot het merk voor innovatieve, authentieke en exclusieve sportwagens van Renault Group. Deze sportwagens plukken de vruchten van het erfgoed en de knowhow van de historische fabriek in Dieppe en van de technische knowhow van de Formule 1- en Renault Sport Cars-teams.Documenten

Alpine A110 Pikes Peak scheert hoge toppen! (WORD)
Alpine A110 Pikes Peak scheert hoge toppen! (PDF)
Alpine A110 Pikes Peak scheert hoge toppen! (WORD)
Alpine A110 Pikes Peak scheert hoge toppen! (PDF)

Alpine, dat in 1955 werd opgericht door Jean Rédélé, heeft in de loop der jaren een sterke reputatie opgebouwd met zijn Franse sportwagens. In 2018 stelde het merk de nieuwe A110 voor, een sportwagen die trouw blijft aan de tijdloze principes van Alpine op het vlak van compacte afmetingen, lichtheid, wendbaarheid en rijplezier. In 2021 werd de Business Unit Alpine opgericht. Die zal uitgroeien tot het merk voor innovatieve, authentieke en exclusieve sportwagens van Renault Group. Deze sportwagens plukken de vruchten van het erfgoed en de knowhow van de historische fabriek in Dieppe en van de technische knowhow van de Formule 1- en Renault Sport Cars-teams.