Communiqué de presse
Communiqué de presse

Alliantie Renault - Nissan meldt voor 2013 recordbedrag aan synergieën !

ALLIANTIE RENAULT-NISSAN MELDT VOOR 2013 NOG VOOR LANCERING VAN EERSTE VOERTUIGEN OP MODULAIR PLATFORM RECORDBEDRAG VAN 2,9 MILJARD EURO AAN SYNERGIEËN

Le 03 Juli 2014

  • Purchasing, Powertrain en Vehicle Engineering leveren opnieuw grootste bijdrage
  • “Niet-traditionele” businessfuncties zoals verkoop en marketing genereren extra synergieën
  • Voor toekomst wordt verwacht dat tempo synergieën nog zal versnellen door “convergentie” in vier belangrijke businessfuncties

PARIJS en TOKIO (2 juli 2014) -- De Alliantie Renault-Nissan meldt met 2,87 miljard euro een recordbedrag aan synergieën voor 2013 (2,69 miljard euro het jaar voordien). Purchasing, Powertrain en Vehicle Engineering leverden opnieuw de grootste bijdrage in de aanloop van de Alliantie naar de lancering van zijn eerste CMF-voertuigen (Common Module Family).

Purchasing, dat gezamenlijk beheerd wordt door de Renault-Nissan Purchasing Organization (RNPO), genereerde 1,036 miljoen euro aan synergieën. Vehicle Engineering (gemeenschappelijke platformen en componenten) was goed voor 714 miljoen euro. De gemeenschappelijke ontwikkeling en uitwisseling van aandrijflijnen droeg 525 miljoen euro bij.

De synergieën zijn het resultaat van kostenverminderingen, het vermijden van kosten en hogere inkomsten. Elk jaar worden de nieuwe synergieën in rekening gebracht, niet de cumulatieve synergieën. De synergieën helpen zowel Renault als Nissan hun prestatiedoelstellingen te behalen en, wat nog belangrijker is, stellen de constructeurs in staat klanten over de hele wereld voertuigen met een hogere toegevoegde waarde aan te bieden.

CMF en opkomende markten zijn stuwende kracht achter synergieën

De Common Module Family (CMF) is het unieke systeem van de Alliantie voor een modulaire architectuur en een steeds grotere bron van synergieën.

Via de CMF kunnen Renault en Nissan een uitgebreid gamma voertuigen bouwen op basis van een kleiner aantal onderdelen en klanten tegelijk een grotere keuze en een hogere kwaliteit bieden. Kleine wagens op het CMF-platform worden CMF-A genoemd, middelgrote CMF-B, en de grootste CMF-C/D.

In november 2013 begon Nissan met de verkoop van zijn eerste CMF-wagen in de Verenigde Staten. De nieuwe Rogue SUV wordt gebouwd op het CMF-C/D-platform. De maand daarna bracht Nissan de eveneens op de CMF-architectuur gebaseerde X-Trail cross-over-SUV op de markt in Japan. In februari startte Nissan de verkoop van de Qashqai cross-over in Europa.

Het eerste model van Renault op de CMF-architectuur wordt de nieuwe Espace cross-over, die in 2015 zijn debuut maakt op het CMF-C/D-platform.

In 2013 begon de Alliantie ook met de ontwikkeling van de CMF-A, de auto's uit de betaalbaarste klasse. De productie van CMF-A-wagens wordt in 2015 opgestart in de fabriek van de Alliantie Renault-Nissan in het Indiase Chennai.

“De ontwikkeling van CMF-voertuigen helpt ons synergieën te creëren in al onze belangrijkste business areas, van Purchasing tot Vehicle Engineering en Powertrains,” aldus Christian Mardrus, Alliance Executive Vice President voor Renault-Nissan B.V. en de Alliance CEO Office. “De CMF zal in de toekomst een belangrijke stuwende kracht zijn achter onze synergieën. Naar verwachting zal 70% van onze voertuigen tegen 2020 gebruikmaken van de CMF-architectuur.”

De Alliantie creëerde ook synergieën op opkomende markten als India en Rusland waar Renault en Nissan samen in dezelfde fabrieken voertuigen bouwen. Vorig jaar startte Renault de verkoop van de Duster SUV in het VK en Zuid-Afrika. De voertuigen met stuur rechts worden geproduceerd door Renault-Nissan Automotive India Private Limited in Oragadam (India) in de buurt van Chennai . De fabriek heeft een capaciteit van 400.000 voertuigen per jaar en maakt zowel voertuigen voor Renault als voor Nissan.

Ook vorig jaar lanceerde Nissan de Almera berline, die gebouwd wordt in Togliatti, een gezamenlijk productiecomplex van partners Renault en AVTOVAZ, de grootste autoconstructeur van Rusland. In september creëerden de Alliantie Renault-Nissan en AVTOVAZ een gemeenschappelijke aankooporganisatie voor industriële apparatuur, aandrijflijnen en voertuigen gebaseerd op gemeenschappelijke platformen. De gemeenschappelijke aankooporganisatie in Rusland werkt samen met leveranciers rond kwaliteit, kosten en leveringsdeadlines, en de plaatselijke productie van onderdelen.

Bijdrage door niet-traditionele domeinen en convergentie

De Alliantie realiseert ook steeds meer synergieën in niet-traditionele domeinen zoals verkoop en marketing. In 2013 ondertekende de Alliantie twee belangrijke wereldwijde fleetcontracten met de farmaciereus Merck en de IT-groep Atos.

“Dankzij ons partnership kunnen we onze klanten over de hele wereld een uitgebreid gamma voertuigen aanbieden, van betaalbare Dacia's tot luxueuze Infiniti's,” verklaarde Mardrus.

Voor de toekomst wordt verwacht dat de focus van de Alliantie op “convergentie” extra synergieën zal opleveren in vier belangrijke businessfuncties: Engineering, Manufacturing & Supply Chain Management, Purchasing, en Human Resources.

Hoewel Renault en Nissan afzonderlijke ondernemingen blijven, werden die vier businessfuncties op 1 april geconvergeerd, met aan het hoofd telkens een nieuwe Alliance Executive Vice President. De Alliantie verwacht als gevolg van de convergentie tegen 2016 op jaarbasis minstens 4,3 miljard euro aan synergieën te realiseren (tegenover 1,5 miljard euro in 2009, het jaar waarin de Alliantie voor het eerst begon met het registreren van synergieën).

 

OVER DE ALLIANTIE RENAULT-NISSAN

De Alliantie Renault-Nissan is een strategisch partnerverband tussen het in Parijs gevestigde Renault en het in het Japanse Yokohama gevestigde Nissan die samen wereldwijd goed zijn voor 1 op de 10 verkochte wagens. De ondernemingen, die al strategische partners zijn sinds 1999, verkochten in 2013 8,3 miljoen wagens in bijna 200 landen. De Alliantie onderhoudt ook strategische samenwerkingen met autoconstructeurs als het Duitse Daimler, het Chinese Dongfeng en het Indiase Ashok Leyland, en verwierf recent een meerderheidsbelang in AVTOVAZ, de grootste autoconstructeur van Rusland.

 

 

Documenten

Alliantie Renault - Nissan meldt voor 2013 recordbedrag aan synergieën !

Voir le document Voir la médiathèque
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Alliantie Renault - Nissan meldt voor 2013 recordbedrag aan synergieën !
Alliantie Renault - Nissan meldt voor 2013 recordbedrag aan synergieën !