Communiqué de presse
Communiqué de presse

Alliance 2022: nieuw plan wil synergieën van 10 miljard euro per jaar realiseren en voorziet een verkoop van 14 miljoen voertuigen en een geconsolideerde omzet van $ 240 miljard

Le 15 September 2017

RENAULT, NISSAN EN MITSUBISHI MOTORS GAAN STERKER SAMENWERKEN EN VERSNELD PLATFORMEN, MOTOREN EN NIEUWE TECHNOLOGIE DELEN

 

Het nieuwe voor de volgende zes jaar uitgewerkte plan beoogt de volgende doelstellingen:

  • Meer dan negen miljoen voertuigen produceren op vier gemeenschappelijke platformen
  • Het aandeel gemeenschappelijke motoren verhogen, met een toename van het aantal gedeelde motoren van een derde tot drie vierde
  • Nieuwe synergieën creëren door het delen van technologie in de domeinen elektrificatie, connectiviteit en autonoom rijden
  • 12 nieuwe 100% elektrische modellen, met gedeelde platformen en componenten
  • De ontwikkeling van 40 nieuwe voertuigen uitgerust met technologie voor autonoom rijden
  • Een aanbieder worden van diensten voor mobiliteit op aanvraag met gerobotiseerde voertuigen

 

Alliance 2022, het nieuwe plan voor de volgende zes jaar dat vandaag bekendgemaakt werd, wil de jaarlijkse synergieën binnen de Alliantie verdubbelen. De doelstelling is 10 miljard euro aan synergieën tegen de einddatum van het plan.

"Vandaag zet de Alliantie een nieuwe stap. Het Alliance 2022-plan wil 10 miljard euro aan jaarlijkse synergieën realiseren. Enerzijds zal dat mogelijk gemaakt worden door een versnelling van de samenwerking tussen Renault, Nissan en Mitsubishi Motors op het vlak van platformen, motoren en de nieuwe technologie voor elektrische, autonome en geconnecteerde voertuigen. Anderzijds zullen de synergieën toenemen door grotere schaalvoordelen. We verwachten jaarlijks meer dan 14 miljoen voertuigen te verkopen, wat een omzet zou moeten generen van $ 240 miljard tegen de einddatum van het plan," benadrukt Carlos Ghosn, Président-directeur général van de Alliantie.

Met het Alliance 2022-plan zal sterker gebruikgemaakt worden van gemeenschappelijke platformen. Negen miljoen voertuigen zullen geproduceerd worden op vier platformen. Ook het aantal gemeenschappelijke motoren zal toenemen en 75% gaan uitmaken van de totale verkoop van de Alliantie.

Het Alliance 2022-plan voorziet in een sterke verhoging van het delen van technologie rond elektrische voertuigen, de ontwikkeling en uitrol van geavanceerde systemen voor autonoom rijden en connectiviteit, en nieuwe mobiliteitsdiensten.

Tegen 2022 zullen twaalf nieuwe uitstootvrije elektrische voertuigen worden gelanceerd, die gebruik zullen maken van specifieke gemeenschappelijke platformen en componenten die in meerdere segmenten zullen worden toegepast. Parallel daarmee zullen 40 voertuigen op de markt gebracht worden met verschillende niveaus van autonoom rijden, tot en met volledige autonomie. De nieuwe strategie van de Alliantie om mobiliteitsdiensten aan te bieden zal gebaseerd worden op de implementatie van een dienst voor personenvervoer op aanvraag met gerobotiseerde voertuigen.

Parallel met de bekendmaking van het Alliance 2022-plan werd ook het nieuwe logo van de Alliantie onthuld, dat de sterkere onderlinge toenadering en samenwerking van de leden symboliseert.

"Het plan zal de groei en winstgevendheid van de leden van de Alliantie versterken. We zullen onze synergieën doen toenemen dankzij samenwerking tussen de drie ondernemingen, die elk autonoom zijn maar handelen met de doeltreffendheid van één onderneming. Sinds 1999 heeft de Alliantie groei en sterke prestaties gegenereerd door te steunen op de kracht van twee ondernemingen. Met het Alliance 2022-plan zullen we laten zien dat we groei en sterke prestaties kunnen genereren met drie of zelfs meer," besluit dhr. Ghosn.

 

OVER RENAULT-NISSAN-MITSUBISHI:

De Renault-groep, Nissan Motor en Mitsubishi Motors vormen samen de grootste auto-alliantie ter wereld. De interculturele samenwerking is de oudste en productiefste in de auto-industrie. Samen verkochten de drie partners in 2016 zowat 10 miljoen voertuigen in bijna 200 landen. De Alliantie focust op samenwerking en optimale synergieën om het concurrentievermogen van de leden maximaal te verhogen. De Alliantie knoopte daarnaast ook strategische samenwerkingen aan met andere constructeurs, waaronder het Duitse Daimler en het Chinese Dongfeng. De Alliantie is marktleider in het segment van de uitstootvrije voertuigen en ontwikkelt spitstechnologie om autonome voertuigen en connectiviteitsdiensten aan te bieden aan een zo groot mogelijk publiek.

 

ALLIANCE 2022: DOELSTELLINGEN EN GEDETAILLEERDE INFORMATIE

 

Alliance 2022: verkoopvolumes, omzet en synergieën

Dit jaar werd de Alliantie, die bestaat uit Renault, Nissan en Mitsubishi Motors, de grootste autogroep ter wereld wat verkoopvolume betreft. Tijdens het eerste halfjaar van 2017 stegen de volumes met 7% tegenover dezelfde periode in 2016, tot 5,27 miljoen voertuigen. Gecumuleerd werden meer dan 500.000 elektrische voertuigen verkocht.

De totale gecumuleerde verkoop van de drie partners zou tegen de einddatum van het plan jaarlijks meer dan 14 miljoen voertuigen moeten bedragen. De geconsolideerde omzet zou tegen de einddatum van het plan moeten liggen op $ 240 miljard, een groei met meer dan 30% in vergelijking met de $ 180 miljard in 2016.

Na een toename met 16% van de waarde van de synergieën in 2016, waardoor die op 5 miljard euro kwamen, is het nu de doelstelling tegen de einddatum van het plan 10 miljard euro aan synergieën te genereren. De verdubbeling van de synergieën zal met name mogelijk zijn dankzij Mitsubishi Motors, dat bijdraagt tot de uitdieping van de lokalisatie, het gebruik van gemeenschappelijke fabrieken en gedeelde platformen, en de versterking van de aanwezigheid op de mature en opkomende markten.

Bijkomende synergieën worden ook verwacht in de domeinen lichte bedrijfsvoertuigen en naverkoop, en door het delen van technologie (elektrische, autonome en geconnecteerde voertuigen & diensten). Ze zullen bovenop de synergieën komen die nu al gerealiseerd worden met de geconvergeerde functies: Engineering, Manufacturing and Logistics, Purchasing en Human Resources.

 

Gemeenschappelijke platformen en motoren

Met de drie verderop beschreven technologische krachtlijnen als basis zullen de partners steeds meer een beroep doen op gemeenschappelijke platformen en motoren.

Enkele van de nieuwigheden:

• In 2022 zullen meer dan negen miljoen voertuigen geproduceerd worden op vier gemeenschappelijke platformen. In 2016 waren dat er twee miljoen op twee platformen.

• Tegen de einddatum van het plan zullen de partners 22 motoren delen van de in totaal 31. In 2016 waren dat er 14 (van in totaal 38).

• Een nieuw platform voor elektrische voertuigen geschikt voor autonoom rijden zal gecreëerd worden volgens het CMF-platformmodel.

• Mitsubishi Motors krijgt toegang tot de CMF-architectuur en kan tegen 2020 de gemeenschappelijke motoren gebruiken voor zijn modellen.

De uitbreiding van de CMF-platformen is het resultaat van het succes van de modulaire CMF-architectuur, die Renault en Nissan de voorbije jaren gedeeld hebben. Tal van motoren en voertuigen binnen de Alliantie, waaronder Nissan Rogue, Nissan Qashqai, Nissan X-Trail, Renault Mégane, Renault Scénic, Renault Talisman, Renault Kwid en Datsun redi-GO, zijn al voortgevloeid uit die platformen.

 

De technologische krachtlijnen van Alliance 2022

De uitvoering van het plan volgens de drie krachtlijnen hieronder zal leiden tot extra synergieën doordat vermeden wordt dat parallel verschillende gelijkaardige technologieën worden ontwikkeld, en doordat alle partners sneller toegang krijgen tot innovaties.

 

1. Versterking van de leiderspositie op de markt van de elektrische voertuigen

Als pionier en wereldwijd leider wat de verkoop van 100% elektrische voertuigen betreft, is het de doelstelling de toonaangevende constructeur te blijven van elektrische voertuigen voor een zo groot mogelijk publiek overal ter wereld. Tegen 2022 zullen de partners van de Alliantie een ruimer productgamma aanbieden, met modellen in alle segmenten van hun belangrijkste markten, in Japan, in de Verenigde Staten, in China en in Europa.

Belangrijkste verwachte ontwikkelingen:

• Gedeelde, modulaire platformen voor elektrische voertuigen, bestemd voor verschillende segmenten tegen 2020, met het vooruitzicht om vanaf 2022 70% van de elektrische voertuigen op die platformen te bouwen

• Lancering in 2020 van een nieuwe familie elektrische motoren en batterijen, die gedeeld wordt door alle partners van de Alliantie

• Lancering van 12 nieuwe 100% elektrische voertuigen tegen 2022

• Een elektrisch rijbereik van meer dan 600 km tegen 2022 (NEDC [1] )

• Verlaging van de kostprijs van batterijen met 30% tegen 2022 (in vergelijking met 2016)

• Een oplaadduur van 15 minuten voor een rijbereik van 230 km tegen 2022 (tegenover 90 km in 2016)

• Een plattere, geoptimaliseerde batterijconstructie, voor meer interieurruimte en meer mogelijkheden qua design

• Implementatie van de nieuwe plug-inhybridetechnologie van Mitsubishi Motors als gemeenschappelijke oplossing voor de segmenten C en D tegen 2022

 

2. Autonoom rijden en gerobotiseerde voertuigen

Tegen 2022 wil de Alliantie 40 modellen lanceren met technologie die verschillende graden van autonoom rijden mogelijk maakt.

In verschillende regio's in de wereld lopen testprogramma's in het kader van de ontwikkeling van technologie voor autonoom rijden, wat de partners in de mogelijkheid zal stellen functies voor autonoom rijden aan te bieden in wagens voor het grote publiek. Belangrijke datums:

• 2018: autonoom rijden op de autosnelweg, met permanente controle van de omgeving door de bestuurder

• 2020: autonoom rijden in de stad, met permanente controle van de omgeving door de bestuurder

• 2020: autonoom rijden op de autosnelweg, met nu en dan controle van de omgeving door de bestuurder

• 2022: eerste 100% autonoom rijdend voertuig, zonder interventies van de bestuurder

Met de partners DeNA (Japan) en Transdev (Frankrijk) lopen ook tests met gerobotiseerde voertuigen, die de weg openen naar een nieuw mobiliteitstijdperk met als ambitie van de Alliantie:

• een belangrijke aanbieder te worden van diensten voor mobiliteit op aanvraag met gerobotiseerde voertuigen, dankzij nieuwe partnerships,

• een hoofdspeler te worden voor voertuigen bestemd voor collectief transport en autodelen.

 

3. Connectiviteit en mobiliteitsdiensten

Het team binnen de Alliantie verantwoordelijk voor geconnecteerde voertuigen en mobiliteitsdiensten werkt aan de ontwikkeling van nieuwe mobiliteitsdiensten en nieuwe partnerships. Daarnaast zal de Alliantie vanaf 2018 nieuwe connectiviteitsoplossingen aanbieden, waaronder:

• Een gemeenschappelijk infotainmentsysteem en een gemeenschappelijk systeem voor connectiviteit in de auto

• De lancering van het Connected Cloud-platform om alle data-interfaces te beheren

• Het Cloud-platform zal voor diensten met gerobotiseerde voertuigen en autonome pendel- en bestelvoertuigen de weg openen naar functies voor autonoom rijden.

Het Connected Cloud-platform zal ook operationele optimaliseringen mogelijk maken, zoals een beter logistiek beheer en de toepassing van datadelen in de productie, of als tool om de garantiekosten te verminderen.

Het connectiviteitsplan zal de ontwikkeling omvatten van een open ecosysteem waarin nieuwe diensten en uitrusting kunnen worden opgenomen die beschikbaar worden gedurende de volledige levenscyclus van het voertuig.

 

[1] De NEDC (New European Driving Cycle) meet het brandstofverbruik, de CO2-uitstoot en de vervuilende uitstoot van lichtste voertuigen conform de EU-reglementering.

Documenten

Alliance 2022: nieuw plan wil synergieën van 10 miljard euro per jaar realiseren en voorziet een verkoop van 14 miljoen voertuigen en een geconsolideerde omzet van $ 240 miljard

Voir le document
Pers Renault Group Belux

Pers Renault Group Belux

Documenten

Alliance 2022: nieuw plan wil synergieën van 10 miljard euro per jaar realiseren en voorziet een verkoop van 14 miljoen voertuigen en een geconsolideerde omzet van $ 240 miljard
Alliance 2022: nieuw plan wil synergieën van 10 miljard euro per jaar realiseren en voorziet een verkoop van 14 miljoen voertuigen en een geconsolideerde omzet van $ 240 miljard